Triedr + astigmatismus + prodejna

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Athuin

Příspěvek od Athuin »

Hezký pozdrav všem,

nevím, zda-li mi dokážete poradit, ale za dotaz nic nedám. Upřímně přiznám, že jsem úplný začátečník v oboru astronomie. Budu stručný. Rád bych si pro začátek zakoupil triedr, ale nevím, jak moc ovlivní pozorování mé "zkažené" oči. Mám cca -7 dioptrie a asi tak 1 dioptrii kvůli astigmatismu (cylindr). Ani neuvažuji, že bych se mohl přes triedr dívat bez brýlí, to asi nejde, a proto mě dost zajímá otázka, zda-li se s brýlemi dá přes triedr dívat aniž by to bylo moc na obtíž a jestli s mou oční vadou to vůbec k něčemu bude.
A nakonec ještě jeden dotaz. Bydlím v okolí Ostravy a nevím, jestli tady někde existuje prodejna s astronomickým příslušenstvím. Pokud bych něco kupoval, rád bych si to i vyzkoušel. Prodejny, na které jsem zatím narazil jsou všechny v Praze.
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Bohužel Ti nedokážu poradit nic víc než že prodejný jsou i na Moravě např ATC Přerov  http://web.quick.cz/atc-astro/ . K tomu pozorování s oční vadou, věřím, že cesta se vždycky najde.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Alien

Příspěvek od Alien »

Toto jsem našel na netu:

Existují dalekohledy pro lidi s brýlemi?

Nosí-li majitel dalekohledu brýle, pak mu budou některé modely k ničemu. Vadí především kaučukové kruhové očnice, neboť je téměř nemožné ohnout je tak, aby do okulárů bylo vidět i přes brýle. Nehledě na to, že tato manipulace zabere více či méně drahocenného času v okamžiku, kdy je dalekohled zaměřen na běžící zvíře nebo letícího ptáka. Obrýlení zákazníci by tedy měli dávat přednost přístrojům s posuvnými, snadno odnímatelnými očnicemi z pevného materiálu.

V podstatě jde o to aby si se i s brýlemi dostal tak blízko, aby si mohl zaostřit, ale takové dalekoledy existují, jen si na to musíš dát pozor při výběru.

Asi bych Ti doporučil tento odkaz: http://www.dalekohledy.cz, tam je slušný výběr dalekohledů Bushnell a když vysvětlíš o co přesně Ti jde a na co ho potřebuješ, jsem si jistý, že Ti pan Matoušek dobře poradí. A není problém si od něho dalekohled nechat zaslat i na Moravu. A nad nějakou hodnotu je dopravné zdarma.
Athuin

Příspěvek od Athuin »

Děkuji moc za rady. Na stránku www.dalekohledy.cz jsem se už dokonce nedávno díval. Jsem zvědavý, jak tam pochodím s mým požadavkem. Ono jde prostě o fundamentální otázku, zda-li je možno s brýlemi uspokojivě pozorovat noční oblohu přes triedr. Pokud máte ještě někdo nějaké postřehy apod. budu vám za ně moc vděčný. Předem díky.
vla

Příspěvek od vla »

Athuin napsal: Děkuji moc za rady. Na stránku www.dalekohledy.cz jsem se už dokonce nedávno díval. Jsem zvědavý, jak tam pochodím s mým požadavkem. Ono jde prostě o fundamentální otázku, zda-li je možno s brýlemi uspokojivě pozorovat noční oblohu přes triedr. Pokud máte ještě někdo nějaké postřehy apod. budu vám za ně moc vděčný. Předem díky.Podle mě je při volbě triedru v tomto případě zásadní pouze vzdálenost výstupní pupily od okuláru, prakticky čím bude tato vzdálenost větší tím lépe. Velká vzdálenost výstupní pupily umožní používat běžné brýle. Pokud bys nesehnal triedr s dostatečnou vzdáleností výstup. pupily máš ještě možnost koupě např. monokulár 100/500 a k němu buď běžné okuláry s ohniskem 20 a více mm, tam bývá pupila také 20 a více mm, nebo pro větší zvětšení použít kvalitnější okuláry např. Vixen LV, které jsou konstruovány se vzdáleností výstupní pupily standartně 20 mm.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Libor

Příspěvek od Libor »

Alien napsal: V podstatě jde o to aby si se i s brýlemi dostal tak blízko, aby si mohl zaostřit, Podstatne tu uz napsal Vla, navic sam bryle nenosim, tak moc radit nebudu. Chtel bych jen upresnit, ze nejde ani tak o nemoznost zaostrit (v tom bych problem necekal), ale o to, ze pokud maji okulary triedru malou vzdalenost vystupni pupily tak dochazi k omezeni (orezani) zorneho pole. Take doporucuji zajit do obchodu a na miste vyzkouset.
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Možná je to blud, ale nebylo by možné nehat si ta stejná brýlová skla nechat vybrousit do potřebného průměru a vsunout je přímo před okuláry triedru, třeba právě do těch gumových očnic, tak aby byly co nejblíže okuláru? Požitek z triedru je právě v tom, jak se člověk "ponoří" do toho širokého zorného pole a s brýlemi to může být dost problém.

(Předpokládám, že by to fungovalo i na opačném konci, tedy u objektivů triedru, ale všechny korekce by se asi musely podělit zvětšením dalekohledu opravte mě někdo, jestli plácám.)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

První varianta nezní špatně, a asi by fungovala, jen správně trefit optické středy a natočení toho skla pro korekci astigmatismu.

Druhá varianta je asi nesmysl...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Pokračoval jsem v testování triedrů, které byly po ruce ještě večer a dospěl jsem ještě k dalšímu poznatku:

1. s brýlemi si hůře uvědomujeme seřízení mezioční vzdálenosti a tím i správné vidění celého zorného pole do stran (zatímco bez brýlí buď okuláry tlačí do nosu nebo na první pohled vidíme, že to máme nějak daleko)
2. při nočním pozorování ztrácíme výhodu danou gumovými očnicemi - totiž odstínění okulního rušivého světla.

Jinak dalšími dvěma triedry se dalo bez problému koukat i s brýlemi bez ořezu zorného pole.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Athuin

Příspěvek od Athuin »

Inu, bude to kompromis, s tím jsem tak jako tak počítal. Jen by mě ještě zajímalo spíše do budoucna, pokud bych si chtěl koupit už nějaký dalekohled, jak by brýle ovlivnily pozorování s těmito typy přístrojů ? Každopádně děkuji za poskytnutou pomoc.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

U dalekohledu by to mělo být lepší. Výběr okulárů je velký a určitě půjdou najít vhodné s velkou vzdáleností výstupní puily, se kterými se dá pozorovat i s brýlemi.

Zkusil jsem to teď s Vixenem LV, které mají tuto vzdálenost 20mm, a i s brýlemi vidím celé zorné pole.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
P.D.

Příspěvek od P.D. »

Nevím jestli to u té vady jako máš ty jde, ale co takhle zkusit kontaktní čočky  ???
Athuin

Příspěvek od Athuin »

Kontaktní čočky právě neřeší astigmatismus, viděl bych s nimi o trochu hůře než s brýlemi (podle toho, co mi říkala doktorka). Jak bych s nimi ale viděl přes binokulár, či jiný přístroj, tak to opravdu netuším (ale asi by to nebylo ideální).
VK

Příspěvek od VK »

Korekční astigmatické brýlové čočky nasazené ve speciálních objímkách za okuláry dalekohledů se ke korekci většího astigmatismu používají. Není to nová myšlenka. Důležité je dodržet osu astigmatismu tak přesně, jak to vyžaduje dobrá korekce. V některých případech vadí i chyba 2°, v jiných nevadí.

Jak se bude astigmatismus projevovat, závisí na velikosti výstupní pupily dalekohledu. Astigmatismus do 1,5 Dpt u většiny dalekohledů nevadí. Při maximálních zvětšeních, při kterých jde o dobré rozlišení, a při kterých je výstupní pupila pod 1 mm, se astigmatismus do asi 1,5 Dpt. neprojevuje prakticky vůbec. Při 4 Dpt a podobných hodnotách je ovšem už korekce většinou nutná.

Podrobněji to řeším v práci Souvislost fyziologické optiky s amatérskou astronomií (http://astroklubpce.unas.cz/clanky/sfoaa.htm). Kdyby to náhodou nestačilo, rád odpovím na dotazy :)

Vladimír Kocour
VK

Příspěvek od VK »

Oprava odkazu: http://astroklubpce.unas.cz/clanky/sfoaa/sfoaa.htm

pardon...

VK napsal: Korekční astigmatické brýlové čočky nasazené ve speciálních objímkách za okuláry dalekohledů se ke korekci většího astigmatismu používají. Není to nová myšlenka. Důležité je dodržet osu astigmatismu tak přesně, jak to vyžaduje dobrá korekce. V některých případech vadí i chyba 2°, v jiných nevadí.

Jak se bude astigmatismus projevovat, závisí na velikosti výstupní pupily dalekohledu. Astigmatismus do 1,5 Dpt u většiny dalekohledů nevadí. Při maximálních zvětšeních, při kterých jde o dobré rozlišení, a při kterých je výstupní pupila pod 1 mm, se astigmatismus do asi 1,5 Dpt. neprojevuje prakticky vůbec. Při 4 Dpt a podobných hodnotách je ovšem už korekce většinou nutná.

Podrobněji to řeším v práci Souvislost fyziologické optiky s amatérskou astronomií (http://astroklubpce.unas.cz/clanky/sfoaa.htm). Kdyby to náhodou nestačilo, rád odpovím na dotazy  :)

Vladimír Kocour
Odpovědět