Ohromné plus (na rozdíl od dekonvoluce, jak je v PI udělaná), je, že model PSF umí být adaptivní !!! To jsem nechápal, proč to do té doby ještě nikdo neudělal, možnost opravit každé místo obrazu jinak (speciálně třeba ujeté rohy). Sám (když jsem to občas potřeboval) jsem to řešil na několikrát, maskami, a opravou každého místa jinak, postupně.
Jedno velké mínus to také má. Pokud máte nějak hůř kreslící soustavu, třeba trojúhelníky v rozích, a je horší seeing, který to zamaskuje (vizuálně to skoro není vidět), a pak to tímhle doostříte, tak vada vyleze v plné kráse. Zkoušel jsem tím doostřovat svůj rozfocený snímek NGC891, kde mi blba synchronizace kopule a hvězdy mají náznak difrakčního ocásku od hrany kopule. Tenhle algoritmus z toho ty ocásky excelentně vytahal, doostřil, i u docela slabých hvězd kde už jinak vidět nebyly. Z toho je jasně vidět, že ten algoritmus funguje korektně. Nijak si nevymýšlí, z obrazu vytahá i to, co je tam v náznacích, a někdy bohužel i to, co nechceme

Velmi dobře to opravuje ovalitu hvězd (třeba blbnoucí autoguider) a chromatickou vadu. Na druhou stranu, úplné zázraky čekat nelze, data musí být alespoň rozumně OK.
Ohledně těch teorií, že tam AI něco namaluje - to asi zatím (naštěstí) ne. Zaprvé to funguje offline, tedy představa že to vylepšuje naše snímky podle jiných je blbost. Léta jsem si říkal, proč sakra ten počítač nedokáže tak primitivní úkon, jako že vidím dvě rozmazané hvězdy, které jsou už slité, aby je doostřil tak, že jsou opět oddělené. Jasně, matematicky, dekonvolucí, to v podstatě jít nemůže, signál je tam nevratně poškozený. Pokud se ale pochopení obrazu počítačem přiblíží tomu, jak to vnímá náš mozek, rázem se to stane možné. A to se zjevně nyní stalo. Nepřijde mi ale, že by tam ten SW vyráběl něco nereálného. Na základě zanalyzované PSF v různých částech obrazu prostě jen identicky opraví i DSO (u obojího lze nastavit míru korekce). Teprve když se to přežene, začnou vznikat nesmysly. Ale to začnou u waveletů, dekonvoluce a pod. vznikat také.
Tedy ještě více než u jiných doostřovacích algoritmů zde platí, s mírou a ještě jednou s mírou. Jinak za mě ale jinak super nástroj, pokud se s ním zachází s rozmyslem. Na ohnisku 1.6m s 3.8um pixely (tedy kolem 0.5"/pixel) mi to při opatrném použití dovolí zřejmě vydolovat ze snímků maximum a nebudu muset tak často vyčkávat na excelentí seeing. Budu to dál testovat.
A cena ? Že prý je to drahé ? Vždyť je to za cenu podprůměrného okuláru

-----------------
edit
Nascarphone: zkusil jsem si udělat blink toho snímku z velkého dalekohledu, a tvého doostřeného. A i zde mne to utvrdilo v tom, že ten algoritmus je bezpečný v tom smyslu, že v obraze netvoří nereálné struktury. Většina toho excelentně sedí, trošku jsou variace v jasnostech hvězd, což může být z části dáno různou spektrální charakteristikou obou detektorů+filtrů, z větší části to bude blbý odhad z extrémně rozostřeného původního obrazu. Výsledek je až neuvěřitelný. Každopádně, použít se to nechá jen pro estetické astrofoto, prostě na hezké reprezentativní obrázky. Pro vědecké účely astrometrie / fotometrie by byly následky fatální

Nou: nemyslím si, že ta neuronka se snaží vytvářet objekty podobné existujícím, na kterých by byla naučena, myšleno na úrovni mlhoviny/galaxie atd... Myslím že je to naučené o level níž, na úrovni PSF hvězd, bezvadných vs. postižených různými aberacemi. Na rozdíl od Topaz AI sharpen, který je zjevně naučený na předmety reálného světa, a který u denních fotek často domýšlí celé objekty (přestal jsem to používat, když mi u fotky z rozmazaného a odleskem přepáleného přívěsku na krku ženy vykouzlil excelentně ostrý (ale hodně jiný, než měla

Zkusil jsem ho použít na měsíc, planety, a vůbec to nefunguje. V okamžiku, kdy není k dispozici alespoň pár hvězd pro určení tvaru PSF, tak je algoritmus v háji.