Arp 113, VV166 ( skupina galaxií okolo NGC70 )
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Před několika málo dny při vyjasnění jsem zkusil opět jeden z objektů typu " výzva pro bojlery " :) Protože bylo 4 dny po úplňku, takže Měsíc svítil o 106 a podmínky byly dost špatné, seeing ještě horší, výsledek je takový, jaký je. Tato skupina galaxií okolo spirální galaxie NGC70 v souhvězdí Andromedy, vzdálená od nás více než 300 miliónů světelných let, si jistě zaslouží v budoucnosti zachycení lepší a výkonnější technikou, než kterou disponujeme my. Přesto sem fotku vkládám, zjistil jsem totiž, že na zdejším fóru o tomto uskupení není ani zmínka.
Edit: podrobnosti jako tradičně na kliknutí na náhled, pod fotkou na astrofotky.cz je i odkaz na plnou verzi.
Edit: podrobnosti jako tradičně na kliknutí na náhled, pod fotkou na astrofotky.cz je i odkaz na plnou verzi.
Ta fotka je naprosto úžasná.
Měl bys to určitě zopaknout při lepších podmínkách.
Fakt paráda !
Měl bys to určitě zopaknout při lepších podmínkách.
Fakt paráda !
Pozoroval jsem ji před 3 týdny vizuálně, psal jsem o ní v sekci podzimní a zimní pozorování. Poznamenal jsem si o ní toto:
,,Naprosto nádhernou skupinkou galaxií je skupina okolo ngc 70. Nachází se nedaleko alfy andromedy a v malém zvětšení je to větší, avšak nerozlišená skvrnka, ze které občas problikávají jednotlivé galaxie. Při 180x už jsou docela hezky separované a krásnou se rozhodně vyrovnají Stephanovu kvintetu! Tato malá skupinka galaxií je vzdálená asi 300 milionů ly. Pokud máte doma 4kilo, tak ho sakra popadněte a namiřte sem dalekohled, protože tohle musí být ve velkém dalekohledu naprostá paráda. Navíc je to i velice fotogenická skupina. Stačí si prohlédnou obrázky z googlu. Docela nechápu, jakto, že tahle skupina není v Hicksonovu katalogu skupin galaxií, protože tohle je skupina sevřená na stejné ploše, jak Stephanův kvintet a ten tam je. ,,
P.S. Nádherná fotka, vizuálně to samozřejmě nebylo tak hezké, navíc 250tkou, ale krásné na tom pozorování bylo, že jsem na tuhle skupinku narazil absolutně náhodou.
,,Naprosto nádhernou skupinkou galaxií je skupina okolo ngc 70. Nachází se nedaleko alfy andromedy a v malém zvětšení je to větší, avšak nerozlišená skvrnka, ze které občas problikávají jednotlivé galaxie. Při 180x už jsou docela hezky separované a krásnou se rozhodně vyrovnají Stephanovu kvintetu! Tato malá skupinka galaxií je vzdálená asi 300 milionů ly. Pokud máte doma 4kilo, tak ho sakra popadněte a namiřte sem dalekohled, protože tohle musí být ve velkém dalekohledu naprostá paráda. Navíc je to i velice fotogenická skupina. Stačí si prohlédnou obrázky z googlu. Docela nechápu, jakto, že tahle skupina není v Hicksonovu katalogu skupin galaxií, protože tohle je skupina sevřená na stejné ploše, jak Stephanův kvintet a ten tam je. ,,
P.S. Nádherná fotka, vizuálně to samozřejmě nebylo tak hezké, navíc 250tkou, ale krásné na tom pozorování bylo, že jsem na tuhle skupinku narazil absolutně náhodou.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Luxusni fotografie luxusniho objektu, Karle! Perfektni, opet uzasne detaily v ramenech, pro me bez debat "hubble like"... Gratuluju k ulovku, tohle je opravdu objekt pro Tve delo.
Jestli zitra nebude inverze, zkusime ho vizualne
Jestli zitra nebude inverze, zkusime ho vizualne

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Všem děkujeme, Bubymu se omlouvám, skutečně to při vyhledávání NGC70 v jeho zápisu pozorování najde, jen jsem ji přehlédl.
Tato skupina galaxií okolo spirální galaxie NGC70 v souhvězdí Andromedy, vzdálená od nás více než 300 miliónů světelných let, si jistě zaslouží v budoucnosti zachycení lepší a výkonnější technikou, než kterou disponujeme my
Davam tomu rok, maximalne dva a budes to fotit znovu
Davam tomu rok, maximalne dva a budes to fotit znovu

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
To Karell:
Opět "milion" malinkejch galaxií. Já to prostě žeru! Paráda!
Opět "milion" malinkejch galaxií. Já to prostě žeru! Paráda!
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Karell:
Karle, to je fakt parada!
Mne takovyhle snimky hrozne bavi a taky bych se jim nekdy v budoucnu chtel venovat, ale zatim mam problem ukocirovat 400mm ohnisko, tak si na vetsi pristroj netroufam
Karle, to je fakt parada!
Mne takovyhle snimky hrozne bavi a taky bych se jim nekdy v budoucnu chtel venovat, ale zatim mam problem ukocirovat 400mm ohnisko, tak si na vetsi pristroj netroufam
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Skupina galaxií v Andromédě, velikost jednotlivých galaxií do 1,5'. Vzdálenost skupiny cca 300 MLy. V rámci testů montáže EQ8 bez pointace foceno včera zvečera:
http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 732394.jpg
Zdraví
Pavebo
http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 732394.jpg
Zdraví
Pavebo
- Honza Ebr (honza42)
Ty hvězdy nevypadaj vysloveně kulatý - což by mi normáně nevadilo, ale jelikož tyhle tvoje fotky jsou předevšim o zachycení detailu, neztrácíš tim rozlišení? Ten sofistikovanej tvar ovšem asi těžko bude montáží ...
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Ten sofistikovanej tvar je dán zpracováním, něco za něco, aby byly vidět galaxie, tak se musí zmenšovat velikost hvězd. Mimoto resajz dolů taky udělal svý. Ale co, chce to přidat hodinu, dvě, to nechám na nějakýho stachanovce
.
EDIT: jo a ty jakoby hranatý jasný hvězdy, to je díky optice, s tím asi nic neudělám, buď je to barevná vada nebo vnitřní reflexy nebo mix obojího. V zimě si s tím budu hrát (reflexy?), ale pokud si uvědomuju, tak i na ACF-ku byly jasné hvězdy dotvořeny nerovnoměrnými paprsky...
EDIT: jo a ty jakoby hranatý jasný hvězdy, to je díky optice, s tím asi nic neudělám, buď je to barevná vada nebo vnitřní reflexy nebo mix obojího. V zimě si s tím budu hrát (reflexy?), ale pokud si uvědomuju, tak i na ACF-ku byly jasné hvězdy dotvořeny nerovnoměrnými paprsky...
- honza6
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě i to rozlišení super (taky už 30s expozice s ohniskem přes dva metry), třeba spirály v n70 nebo příčka a tvar u n72 tam jsou. Přidat něco expozice by pomohlo, ale ani mně mraky furt někdo neodhání a musím si taky vybírat, co ještě stojí za to..
NN Newton 192/800, Atik One 6 http://www.astrodvorek.cz
honza6: škoda jen, že tem můj milovanej Meade12" SCT má barevnou vadu a při focení ve "vizuálu" jsou velký hvězdy třapatý, naštěstí při úzkopásmu je to daleko lepší
- honza6
- Kontaktovat uživatele:
Nic není dokonalé, a pro ne úplně vědecké účely lze obojí snadno vykorigovat, jak běžně činí ne-astro fotografové..
- honza6
- Kontaktovat uživatele:
Re: Arp 113, VV166 ( skupina galaxií okolo NGC70 )
Po pár letech návrat tématu (a výzva pro menší dalekohled)..