Merkur
Merkur
Vcera jsem v soucasne elongaci poprve pozoroval Merkura. Zatim zadna slava, jen par stupnu nad obzorem, tak zmizel v lese driv, nez jsem se rozkoukal. Mate nekdo zkusenosti s pozorovanim Merkura za dne?
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Merkur
Da se pozorovat hned po zapadu Slunce triedrem jeste ve velke vysce nad obzorem. Ve vetsim pristroji nez triedr se zvetsenim kolem 150x lze zahlednout i fazi. Ve dne jsem jeste nepozoroval Merkur.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Merkur
Teď jsem na Merkur nekoukal,ale minulej rok se mi ho několikrát podařilo pozorovat těsně po západu Slunce.Bez ustavené montáže je najdutí před západem či po východu nadlidský výkon.Slunce ho dokonale světem přetluče.
Pohled na Merkur je,ale krásnej.Taková malá třepotavá Venuše ve fázi.
Pohled na Merkur je,ale krásnej.Taková malá třepotavá Venuše ve fázi.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Merkur
Tak takhle jsem ho uz parkrat taky videl, pri pozornym koukani ho najit lze i na azimutalni montazi. Venusi ve dne hledam taky odhadem a najdu ji, nekdy si pomuzu tim, ze si podle rocenky urcim jeji kulminaci a odhadnu pak vysku nad obzorem, jen jsem to zatim nezkousel s Merkurem, tak by me to zajimalo. Je mi jasny, ze 6cm cockou ho najdu stezi, ale myslim, ze 14cm by to jit melo, tak proto se ptam, vim, ze treba Antoniadi pozoroval Merkura prave ve dne, a to nikoli v elongaci, ale naopak poblize "uplnku". Fakt je ale ten, ze mel k disposici(pokud se nepletu) 85cm refraktor v Meudonu...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Merkur
Achernar napsal: ze treba Antoniadi pozoroval Merkura prave ve dne, a to nikoli v elongaci, ale naopak poblize "uplnku". Fakt je ale ten, ze mel k disposici(pokud se nepletu) 85cm refraktor v Meudonu...Antoniadi jej pozoroval právě kolem úplňku, kdy lze spatřit nějakou tu skvrnku na kotoučku. Ovšem pozorování je to náročné, neboť Merkur má malou elongaci, oči se rychle unaví (přezářená obloha). ALe určitě to můžeš zkusit v elongaci a zkus jej vyhledat pomocí ročenky (čas průchodu poledníkem, deklinace....), určitě jej uvidíš.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Merkur
Určitě to zkus.Výhodné jsou polohy mezi elongací a "úplňkem", kdy má kotouček malý průměr a blíží se vzhledem spíše hvězdám. Důležité podmínky jsou průzračný vzduch, nastavení dalekohledu do pozice , kde se určitě nalézá Merkur a zaostření, zafixované již od noci (tady pozor, může se lišit, podle citlivosti optiky - ohniskové délky - na teplotě.) Nejjednodušší pozorování Merkura ve dne je při západní elongaci, kdy lze Merkura nalézt na ranní soumrakové obloze a pak jej držet v zorném poli, až dosáhne větší výšky nad obzorem.Tak lze také nejjednodušeji získat zkušenost s denním pozorováním.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Merkur
K pozorování Merkura ve dne toho moc neřeknu, ale k pozorování ve dne jako takovému ano.
S newtonem 110mm, TAL-1, na paralaktické montáži jsem ve dne pozoroval Venuši, Jupiter a Mars. Budu opakovat slova MilANa o důležitosti zaostření a doplním, že je velmi výhodné zaostřit na snadno nalezitelném Měsíci (pokud je viditelný), nebo Slunci (s filtrem samozřejmě). Jak není zaostření dokonalé tak se planeta ztratí v jasu oblohy a stane se nerozeznatelnou. Problém je i v tom, že oko ve dne nemá na obloze na čem "podržet" zaostření a i když mířím přímo na hledaný objekt tak jej nemusím hned vidět. Většinou se objekt prozradí (snad mimo Venuši) až při jemném pohybu dalekohledem kdy oko zaregistruje pohyb objektu v zorném poli a zaostří se ne něj, nebo při velmi jemné změně zaostření. Metoda pohybu u mě funguje lépe. Slunce a Měsíc jsou také dobrými záchytnými body pro vyhledávání - dle ročenky výpočet polohy planety a i na velmi hrubě ustavené paralaktické montáži se mě vcelku pravidelně dařilo najít Venuši a se střídavými úspěchy i Jupiter. Mars jsem pozoroval při konjukci s Měsícem (cca 1,5 stupně jižně?) a byl to nezapomenutelný zážitek. Naprostou nutností je i blankytně modrá obloha bez bělavých par, to je potom Venuše viditelná i volným okem, ale stačí i nepatrný zákal nebo skoro neviditelná vysoká oblačnost a spatření i hodně jasné Venuše je téměř nemožné.
S newtonem 110mm, TAL-1, na paralaktické montáži jsem ve dne pozoroval Venuši, Jupiter a Mars. Budu opakovat slova MilANa o důležitosti zaostření a doplním, že je velmi výhodné zaostřit na snadno nalezitelném Měsíci (pokud je viditelný), nebo Slunci (s filtrem samozřejmě). Jak není zaostření dokonalé tak se planeta ztratí v jasu oblohy a stane se nerozeznatelnou. Problém je i v tom, že oko ve dne nemá na obloze na čem "podržet" zaostření a i když mířím přímo na hledaný objekt tak jej nemusím hned vidět. Většinou se objekt prozradí (snad mimo Venuši) až při jemném pohybu dalekohledem kdy oko zaregistruje pohyb objektu v zorném poli a zaostří se ne něj, nebo při velmi jemné změně zaostření. Metoda pohybu u mě funguje lépe. Slunce a Měsíc jsou také dobrými záchytnými body pro vyhledávání - dle ročenky výpočet polohy planety a i na velmi hrubě ustavené paralaktické montáži se mě vcelku pravidelně dařilo najít Venuši a se střídavými úspěchy i Jupiter. Mars jsem pozoroval při konjukci s Měsícem (cca 1,5 stupně jižně?) a byl to nezapomenutelný zážitek. Naprostou nutností je i blankytně modrá obloha bez bělavých par, to je potom Venuše viditelná i volným okem, ale stačí i nepatrný zákal nebo skoro neviditelná vysoká oblačnost a spatření i hodně jasné Venuše je téměř nemožné.
Toš tak na světě...
Merkur
Dekuju, Venusi za dne pozoruju pravidelne, tak vim, jak je dulezite to zaostreni, zajimal mne specialne ten Merkur, urcite to zkusim!
Merkur
Jak jsem zjistil, že se trochu vyjasnilo, vyrazil jsem na nejbližší místo s výhledem na západ a udělal pár fotek krásného dnešního seskupení Měsíce a Merkura.
Tady je jedna z nich:
Merkur zářil a byl naprosto nepřehlédnutelný i pouhým okem, i když byl jen nízko nad obzorem.
Tady je jedna z nich:
Merkur zářil a byl naprosto nepřehlédnutelný i pouhým okem, i když byl jen nízko nad obzorem.
Merkur
Dnes 13.3.2005 se mi konečně podařil Merkur. Nejdřív jsem ho vyhledal v triedru 10x50. pouhým okem byl také viditelný. poté jsem použil RF 70/700mm a ve zvětšení 175x byla viditelná i fáze, ale chvění bylo veliké. Poté zapadl za vzálenější dům. Dnes s Měsícem v sprku a popelavým svitem to bylo nádherné

Zdraví Cassi
Zdraví Cassi
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
Tak jsem taky 13. "ne"viděl Merkur.
Vkládám sem link, protože jsem fotku doplnil raději o dokumentaci množství sněhu u nás..
http://udalosti.astro.cz/merkur2005.htm
Vkládám sem link, protože jsem fotku doplnil raději o dokumentaci množství sněhu u nás..
http://udalosti.astro.cz/merkur2005.htm
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Jan_Babovec
Merkur
Merkur vypadá pěkně.Bohužel jsem nemocný takže mě horečka brzo zahnala hned domů. :-[
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Merkur
Dnes 19.2.2006 jsem od 17:40 SEČ do 18:35 SEČ pozoroval Merkura. V RF 70/700mm byl při zv. 175x viditelný náznak fáze, ale chvění bylo velké a kotouček je velmi malý, takže to bylo docela obtížné!
V 18:35 SEČ jsem pozoroval jeho západ za Ještědským hřebenem. Bylo pěkné v dalekohledu (RF 70/700mm, 40mm okulár) sledovat, jak zmizel za smrčkem a pak se za 5sec. objevil a zase na 2sec. zmizel za větvičkou a zase objevil se na 5sec. Poté definitivně zmizel za dalším stromem a již se "nevynořil".
Přeji pěkné počasí v dalších dnech jeho viditelnosti.
Cassi
Přidávám pár pokusů s mým digiťáčkem Kodak EasyShare CX7220
V 18:35 SEČ jsem pozoroval jeho západ za Ještědským hřebenem. Bylo pěkné v dalekohledu (RF 70/700mm, 40mm okulár) sledovat, jak zmizel za smrčkem a pak se za 5sec. objevil a zase na 2sec. zmizel za větvičkou a zase objevil se na 5sec. Poté definitivně zmizel za dalším stromem a již se "nevynořil".
Přeji pěkné počasí v dalších dnech jeho viditelnosti.
Cassi
Přidávám pár pokusů s mým digiťáčkem Kodak EasyShare CX7220
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
Merkura se mi tu v Jablonci dlouho nedařilo chytit - až dnes se jakoby zázrakem přicházející cirry zastavily a Merkura jsem stihl alespoň chvíli po západu Slunce.
Na konci focení už byl bez obtíží viditelný okem. Pak zapadl do mraků. Martin Mašek jej ale viděl na jasnějším nebi a to byl v Liberci, tedy více na západ. Dost zajímavé..
(snímek EOS 300D, EF-S@50mm, cl.8, 1,3sec. ISO100)
Na konci focení už byl bez obtíží viditelný okem. Pak zapadl do mraků. Martin Mašek jej ale viděl na jasnějším nebi a to byl v Liberci, tedy více na západ. Dost zajímavé..
(snímek EOS 300D, EF-S@50mm, cl.8, 1,3sec. ISO100)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
26. února jsme fotili s Alešem Majerem u mně na kopci. Na povídání a fotky si proklikněte