Vhodnost koupě filtru

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
StandaSDN

Vhodnost koupě filtru

Příspěvek od StandaSDN »

Dobrý večer všem,

V současné době začínám používat teleskop CELESTRON NEXSTAR 8SE.

Bydlím v Brně a moje dojížděcí možnosti jsou okolo 30km od města.

Mám zájem pozorovat DSO. (Chystám se na M42, NGC 2244, NGC 1435, M31, pak bych chtěl zkusit nějaké těžší)

Můj dotaz je: Jak moc pomohou v mém případě filtry pro pozorování DSO, či proti světelnému znečištění? Vyplatí se jejich koupě. Popř. můžete mi nějaký doporučit v cenové hranici 3-4 tisíce.

Díky za pomoc a přeji hezké pozorování i nový týden. ;)

Standa
Lukemon
Věk: 45

Vhodnost koupě filtru

Příspěvek od Lukemon »

Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
dvader
Věk: 59

Vhodnost koupě filtru

Příspěvek od dvader »

Vlákno jsem zamkl, moderátor
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Buby
Věk: 37

Vhodnost koupě filtru

Příspěvek od Buby »

Nazdar, pokud bych to měl vyjádřit velmi zjednodušeně:

Základní filtr pro pozorování je UHC. Vyplatí se kupovat pouze plnohodnotnou verzi filtru - tzn buď UHC od Lumiconu nebo Astronomiku popř. Televue. Ekonomické verze jako UHC-S nebo UHC-E jsou levnější, ale taky mnohem méně účinnější. Cena nového Astronomiku či Lumiconu je asi 3 tis. Uplatníš ho na většinu emisních mlhovin, nefunguje na reflexní mlhoviny. Reagují na něj také některé planetárky.

Jako nádstavbový filtr bych bral OIII, ten pomáhá na určité typy mlhovin a docela dobře pomáhá na planetárky. Stejně jako u UHC se vyplatí koupit plnohodnotnou verzi.

Na některé typy mlhovin pomáhá též H-beta filtr - například na Kalifornii nebo na mlhovinu, do které se zařezává koňská hlava.

Nějaké další deepsky filtry a LPR proti světelnému znečištění mohou trošku pomoci, ale dá se říct, že mnohem více pomáhá vyjet pár kilometrů dále pod lepší oblohu.

Dají se koupit i další filtry - např SWAN band od Lumiconu, který je určený ke zvýraznění komy komety, ale pozorovaný efekt mi nepřišel nijak enormně výrazný. Docela hezky ale fungoval na některé planetárky.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Odpovědět