V současné době začínám používat teleskop CELESTRON NEXSTAR 8SE.
Bydlím v Brně a moje dojížděcí možnosti jsou okolo 30km od města.
Mám zájem pozorovat DSO. (Chystám se na M42, NGC 2244, NGC 1435, M31, pak bych chtěl zkusit nějaké těžší)
Můj dotaz je: Jak moc pomohou v mém případě filtry pro pozorování DSO, či proti světelnému znečištění? Vyplatí se jejich koupě. Popř. můžete mi nějaký doporučit v cenové hranici 3-4 tisíce.
Díky za pomoc a přeji hezké pozorování i nový týden.
Nazdar, pokud bych to měl vyjádřit velmi zjednodušeně:
Základní filtr pro pozorování je UHC. Vyplatí se kupovat pouze plnohodnotnou verzi filtru - tzn buď UHC od Lumiconu nebo Astronomiku popř. Televue. Ekonomické verze jako UHC-S nebo UHC-E jsou levnější, ale taky mnohem méně účinnější. Cena nového Astronomiku či Lumiconu je asi 3 tis. Uplatníš ho na většinu emisních mlhovin, nefunguje na reflexní mlhoviny. Reagují na něj také některé planetárky.
Jako nádstavbový filtr bych bral OIII, ten pomáhá na určité typy mlhovin a docela dobře pomáhá na planetárky. Stejně jako u UHC se vyplatí koupit plnohodnotnou verzi.
Na některé typy mlhovin pomáhá též H-beta filtr - například na Kalifornii nebo na mlhovinu, do které se zařezává koňská hlava.
Nějaké další deepsky filtry a LPR proti světelnému znečištění mohou trošku pomoci, ale dá se říct, že mnohem více pomáhá vyjet pár kilometrů dále pod lepší oblohu.
Dají se koupit i další filtry - např SWAN band od Lumiconu, který je určený ke zvýraznění komy komety, ale pozorovaný efekt mi nepřišel nijak enormně výrazný. Docela hezky ale fungoval na některé planetárky.