Baader Astro Solar folie - prosím o radu

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
s@fo.de

Příspěvek od s@fo.de »

Ahoj zakoupil jsem si Baader Astro Solar folii, kdy po krátké úpravě jsem jí vyzkoušel. Vše je ok, až na to, že při zvětšení jsou sluneční skvrny rozmazanější a nejdou zaostřit (jsou rozmazaná).
 Chci se zeptat jestli to není tím, že jsem slunce pozoroval z bytu a tím, že teplo se odráželo od stěny domu, parapetu, atd. se obraz při zvětšení zhoršoval. Prosím odpovězte, kdo s tímto má zkušenost. Myslíte, kdyby jsem pozoroval slunce venku na zahradě bylo by to teprve úplně ok?? Když vidím fota na fóru, tak jsou krásná a ostrá. Trochu mne totíž zklamalo, že za tolik peněz to není takové jak jsem viděl na fotkách.    Díky safo
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Předpokládám že sis odpověděl sám. Zkus to vynést na chvíli ven.. mimochodem v začátcích jsem málem zapomě sundat takový průhledný celofán, kterým je fólie kryta, třeba ho tam máš ještě na ní nalepený.. (?)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
s@fo.de

Příspěvek od s@fo.de »

Ahoj MaG,
děkuji ti za odpověď. Ano, všiml jsem si těch ochranných folií, kdy jedna spadla sama a druhé jsem musel trochu pomoct. Jsem rád, že mě čeká pěkný a hlavně ostrý pohled na naší nejbližší hvězdu . safo
stana

Příspěvek od stana »

Ostrý pohled je jak kdy. Prostě i zde figuruje seeing a to dost! Osobně používám dost často seťák 25 mm a zv. 60 x. Povětšinou vzduch víc nepustí. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
s@fo.de

Příspěvek od s@fo.de »

jo při 25 je slunce ok, jenže dost často narážím na webu na fota, která jsou fakt pekná (ostrá). Samozřejmě na fotkách je větší zvětšení než při okuláru 25.
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Ahoj,
dnes jsem zkusil docela šílenou věc. Jelikož vlastním pár barevných a jeden polarizační filtr od Celestronu, zkusl jsem to skloubit s Baaderkou.
Výsledek je takový:
BDP AS + #15 ... skvrny ostřejší a obrysy jasnější
BDP AS + #21 ... o hodně více ostřejší skvrny u kraje kotoučku
BDP AS + #80A ... celkově jasnější, ale jen o trochu ostřejší než bez barených filtrů
BDP AS + polarizační ... menší účinek než s #80A

Třeba to nějak pomůže, třeba taky ne. Je to jen ze srandy, ale asi to tak začnu dělat ... jinak přes #21 je to skoro jako přes H alfu - jen bez protuberancí  ;)
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

jo při 25 je slunce ok, jenže dost často narážím na webu na fota, která jsou fakt pekná (ostrá). Samozřejmě na fotkách je větší zvětšení než při okuláru 25.
Ano, ale to jsou obvykle zpracované snímky, tedy natočená videosekvence, seskládané nejlepší snímky a doostřené, stejně jako se to dělá s planetami. Mít ostrý jediný snímek je obvykle o velkém štěstí na podmínky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Ahoj,
dnes jsem zkusil docela šílenou věc. Jelikož vlastním pár barevných a jeden polarizační filtr od Celestronu, zkusl jsem to skloubit s Baaderkou.
Výsledek je takový:
BDP AS + #15 ... skvrny ostřejší a obrysy jasnější
BDP AS + #21 ... o hodně více ostřejší skvrny u kraje kotoučku
BDP AS + #80A ... celkově jasnější, ale jen o trochu ostřejší než bez barených filtrů
BDP AS + polarizační ... menší účinek než s #80A

Třeba to nějak pomůže, třeba taky ne. Je to jen ze srandy, ale asi to tak začnu dělat ... jinak přes #21 je to skoro jako přes H alfu - jen bez protuberancí  Byla vidět třeba i lépe granulace?
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

jinak přes #21 je to skoro jako přes H alfu - jen bez protuberancí
To pochybuju. Díval ses někdy chromosférickým dalekohledem ? Ty struktury jsou úplně jiné. Ne že jen chybí protuberance. Ty vidíš skvrny, granulaci a fakulová pole, jen červeně. Ale přes chromosférický filtr je vidět něco úplně jiného. Nejedná se o granualaci, ale spíše o "vláknité" struktury, aktivní oblasti, flokulová pole, vlákna-filamenty.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

To pochybuju. Díval ses někdy chromosférickým dalekohledem ? Ty struktury jsou úplně jiné. Ne že jen chybí protuberance. Ty vidíš skvrny, granulaci a fakulová pole, jen červeně. Ale přes chromosférický filtr je vidět něco úplně jiného. Nejedná se o granualaci, ale spíše o "vláknité" struktury, aktivní oblasti, flokulová pole, vlákna-filamenty.
Bral jsem ten hlavní rozdíl. Přes Lunta jsem se několikrát díval a pamatuji si, jak to tam vypadá. Samozřejmě, že je to úplně o něčem jiném ...

Lukemon: byl špatný seeing a mám udělány jen otvor 5cm ... v dohledné době se chystám "obalit" celý průměr.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bral jsem ten hlavní rozdíl. Přes Lunta jsem se několikrát díval a pamatuji si, jak to tam vypadá. Samozřejmě, že je to úplně o něčem jiném ...
.Není to o něčem jiném, jak píšeš. Je to podobné, jako by ses díval na planetu s hustou atmosférou a v jednom případě viděl atmosféru a nic a ve druhém jsi viděl do hloubky pod povrch planety. Možná se ti to jeví v té mizerné struktuře jako nějak podobné, ale v každém přépadě se díváš na úplně něco jiného.Jiná hloubka, jiné teploty, jiné děje, které spolu jen okrajově souvisí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
s@fo.de

Příspěvek od s@fo.de »

Jde prosím Vás při nějakých dobrých podmínkách vidět i korónu? Mám max zvětšení 240x. Neviděl jsem nic, asi je to málo. Nevim jestli jste vy, ji někdy viděli na vlastní oči. Jestli ano, tak jaké jste měli zvětšení? Nebo díky jakým komponentům jste korónu mohli spatřit? Děkuji
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Četl jsi předchozí příspěvek od Milana?

Tady jsi v sekci o Baader fólii. Takže s ní uvidíš něco úplně jiného než s dalekohledem specielně upraveným pro h-alfu. Uvidíš skvrny, zjasnění kolem aktivních oblastí - fakulová pole. Neuvidíš ani protuberance, a už vůbec ne korónu.

Najdi si prosím čas a přečti si i něco o Slunci a jeho povrchu, protože teď vůbec netušíš o čem je řeč.

http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sun ... lunce.html
apod weby
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Evidentně nevíš co je korona. Velké zvětšení na ni nepotřebuješ, a filtr už vůbec ne. Koronu uvidíš jen při úplném zatmění Slunce. Nebo maximálně na nějaké vysokohorské observatoři v koronografu (a to ještě její nebližší nejjasnější část a opravdu slabě)
aston

Příspěvek od aston »

Je možné, že by som dostal fóliu už bez tých dvoch krycích celofánov, ktoré MaG spomína na začiatku? Akosi sa mi vidí, že tam nie sú, aspoň sa mi zatiaľ nepodarilo ich dať dole.
Kupované na dalekohlady.sk
SW 200/1200, ZWO ASI224MC, Canon 6D mod., EQ-6R
Odpovědět