Orion XT-Seženu tenhle model u nás?
nazdar všem,
uz od detstva sa zaujimam o vesmir, ako funguje atd. Strasne ma fascinuje takmer nekonecna velkost kozmu. Tak som sa (konecne) rozhodol , ze si kupim teleskop aby som mohol aj na vlastne oci nazret do hlbin vesmiru.
uvazujem nad kupou teleskopu na pozorovanie vzdialenych (deep space) objektov (galaxií, mlhovin, hvezdokup). Ako som uz zistil najviac sa hodia na tieto pozorovania, newtonovske teleskopy na dobsonovej montazi. Cize teleskop z rady Orion XT (4.5, 6, alebo 8) by bolo podlamna najidealnejsou volbou. - Alebo sa mylim??
Otazka je len , ci sa dá vobec takito model tu unas na slovensku alebo v čechach zohnat??
Upraven název tématu. Moderátor
uz od detstva sa zaujimam o vesmir, ako funguje atd. Strasne ma fascinuje takmer nekonecna velkost kozmu. Tak som sa (konecne) rozhodol , ze si kupim teleskop aby som mohol aj na vlastne oci nazret do hlbin vesmiru.
uvazujem nad kupou teleskopu na pozorovanie vzdialenych (deep space) objektov (galaxií, mlhovin, hvezdokup). Ako som uz zistil najviac sa hodia na tieto pozorovania, newtonovske teleskopy na dobsonovej montazi. Cize teleskop z rady Orion XT (4.5, 6, alebo 8) by bolo podlamna najidealnejsou volbou. - Alebo sa mylim??
Otazka je len , ci sa dá vobec takito model tu unas na slovensku alebo v čechach zohnat??
Upraven název tématu. Moderátor
Nevím, jestli mají Vámi požadovaný, ale zkuste:
http://www.astrocomes.wz.cz/index.php
http://www.astrocomes.wz.cz/index.php
vdaka za tip, ale bohuzial ho na tej stranke nemaju. Ale nasiel som jednu zahranicnu stranku na ktorej ho ponukaju dost lacno. Len neviem ci je mozny dovoz aj na slovensko alebo česko.? bude to asi jediné riesenie ako ho zohnat.?
Mě by spíš zajímalo proč sis vybral model, který zde není snadno dostupný. V čem je lepší než třeba SW či GSO?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
doporucuju se obratit na pana Reichmanna z http://www.astrocomes.wz.cz/
Dovazi totiz veci z nemeckeho obchodu kde orion xt8 maji.
http://www.teleskop-express.de/shop/ind ... copes.html
Sam jsem u nej takto nakupoval.ma to i napsany na svejch strankach.....
Dovazi totiz veci z nemeckeho obchodu kde orion xt8 maji.
http://www.teleskop-express.de/shop/ind ... copes.html
Sam jsem u nej takto nakupoval.ma to i napsany na svejch strankach.....
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
cituji uvodni stranku www.astrocomes.wz.cz/:
Upozorňujeme naše zákazníky, že opět dodáváme veškeré zboží z nabídky firmy Teleskop Service Ransburg. V této souvislosti nabízíme
Nový servis pro zákazníky Astrocomes:
Pro zájemce, kteří zcela neporozuměli cizojazyčným textům na webových stránkách firmy Teleskop Service, ale mají představu o zboží, které by si rádi objednali, zavádíme telefonické poradenství, resp. překladatelskou pomoc, včetně cenové kalkulace poptávaného zboží dle aktuálního devizového kurzu EUR/Kč.
Připravte si prosím pokud možno zbožový kód TS ..... a název zboží TS....o které máte zájem.
Můžete nám telefonovat každý všední den od 10-12 hod. a od 15-18 hod. na číslo 603418785, nebo psát na email: comes.astro@email.cz
Bedřich Reichmann, 11.července 2011
Upozorňujeme naše zákazníky, že opět dodáváme veškeré zboží z nabídky firmy Teleskop Service Ransburg. V této souvislosti nabízíme
Nový servis pro zákazníky Astrocomes:
Pro zájemce, kteří zcela neporozuměli cizojazyčným textům na webových stránkách firmy Teleskop Service, ale mají představu o zboží, které by si rádi objednali, zavádíme telefonické poradenství, resp. překladatelskou pomoc, včetně cenové kalkulace poptávaného zboží dle aktuálního devizového kurzu EUR/Kč.
Připravte si prosím pokud možno zbožový kód TS ..... a název zboží TS....o které máte zájem.
Můžete nám telefonovat každý všední den od 10-12 hod. a od 15-18 hod. na číslo 603418785, nebo psát na email: comes.astro@email.cz
Bedřich Reichmann, 11.července 2011
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
Cize teleskop z rady Orion XT (4.5, 6, alebo 8) by bolo podlamna najidealnejsou volbou. - Alebo sa mylim??
1) Proc zrovna Orion XT? Nejsou o nic lepsi ani horsi nez SW nebo GSO, ktere u nas sezenes bez problemu.
2) Muzes ho koupit primo u Teleskop-servis a oni ti ho bez problemu poslou kam budes chtit. Primo je, pokud vim, nedovazi nikdo. Ale slusny obchod astrotechnikou ti ho na objednavku priveze.
1) Proc zrovna Orion XT? Nejsou o nic lepsi ani horsi nez SW nebo GSO, ktere u nas sezenes bez problemu.
2) Muzes ho koupit primo u Teleskop-servis a oni ti ho bez problemu poslou kam budes chtit. Primo je, pokud vim, nedovazi nikdo. Ale slusny obchod astrotechnikou ti ho na objednavku priveze.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Mě by spíš zajímalo proč sis vybral model, který zde není snadno dostupný. V čem je lepší než třeba SW či GSO?1) Proc zrovna Orion XT? Nejsou o nic lepsi ani horsi nez SW nebo GSO, ktere u nas sezenes bez problemu.poradili mi ho na jednej zahranicnej stranke a velmi tu radu XT vychvalovali. Ja sa vtom aztak nevyznam, nemohli by ste niekto poradit ktory model z rady SW ci GSO by ssa vyrovnal modelu SkyQuest XT4.5 alebo 6.
takze problem som vyriesil na astroshop.de majú celu radu Orionov a v pohode ho dovezu aj na Slovensko.
Byvam v panelaku, takze mam tu mierne svetelne znecistenie oblohy, da sa vobec pozorovat na takychto miestach (vyhlad z balkona mam široky takze stym neni problem), ale bude sa dat pozorovat aj za tychto podmienok??? nechcem robit astrofoto (zatial) a s takymto teleskopom sa to ani neda, chcem len sledovat galaxie , mlhoviny ...
taky velky teleskop prenasat na tmave miesta neviem,lebo nemam auto bohuzial :'(
Byvam v panelaku, takze mam tu mierne svetelne znecistenie oblohy, da sa vobec pozorovat na takychto miestach (vyhlad z balkona mam široky takze stym neni problem), ale bude sa dat pozorovat aj za tychto podmienok??? nechcem robit astrofoto (zatial) a s takymto teleskopom sa to ani neda, chcem len sledovat galaxie , mlhoviny ...
taky velky teleskop prenasat na tmave miesta neviem,lebo nemam auto bohuzial :'(
poradili mi ho na jednej zahranicnej stranke a velmi tu radu XT vychvalovali. Ja sa vtom aztak nevyznam, nemohli by ste niekto poradit ktory model z rady SW ci GSO by ssa vyrovnal modelu SkyQuest XT4.5 alebo 6.
Orion xt6 = 320EUR (astroshop.eu)
Skywatcher 6" = 220EUR (Supra)
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- michal.danco
ja iba doplnin, ze v shope na Slovensku som videl SkyWatcher 6 za 225 Euro http://www.dalekohlady-puskohlady.sk/te ... r-dobson-6
Pokud máte na sídlišti veřejné osvětlení tak bych moc reálně nějaké velké pozorování DSO s 6" dalekohledem neviděl. Já mám 6" dobson SW a na DSO jezdím aspoň kousek za město kde mi nesvítí do očí lampy a můžu očka adaptovat na tmu. Z města koukám jen když nemám k dispozici auto nebo se mě nechce moc ponocovat a pozoruju hlavně planety, dvojhvězdy a nejvýš ještě nějaké jasnější kulovky. Ani za městem není s 6" dalekohledem DSO na příměstské obloze žádný zázrak, na AF se dočteš, že většina lidí považuje za minimální rozumný průměr pro tento účel 8" (200 mm) a něco na tom opravdu bude 
Samozřejmě záleží taky na tom co očekáváš, pokud ti nevadí že jasnější galaxie (M81, M82, M65, M66) budou mlhavé flíčky a méně jasné (M51) budeš muset vyduchařit, je 6" dalekohled pro tebe to pravé. Určitě se podívej na stránky michala.b na kresby DSO jak vypadají přes 6" newton (já se na jejich základě rozhodl že si ho koupím ).

Samozřejmě záleží taky na tom co očekáváš, pokud ti nevadí že jasnější galaxie (M81, M82, M65, M66) budou mlhavé flíčky a méně jasné (M51) budeš muset vyduchařit, je 6" dalekohled pro tebe to pravé. Určitě se podívej na stránky michala.b na kresby DSO jak vypadají přes 6" newton (já se na jejich základě rozhodl že si ho koupím ).
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Pozorování z balkonu na sídlišti? Jen velmi omezená škála objektů k pozorování..Bohužel..I zahradoměsto stojí v podstatě na 90 % objektů k pozorování za kulový. Můj pesimistický názor.. :-[
DSO pasé, pomůže filtr UHC na část mlhovin, pak lze pozorovat planety, Měsíc, dvojhvězdy a nějaké otevřenky a kulovky..Bez možnosti vyvézt dalekohled na kopec za město je to docela tragédie a nadšení z hvězd může mít jepičí život..
Ups. Tuším jsem Off topik..
DSO pasé, pomůže filtr UHC na část mlhovin, pak lze pozorovat planety, Měsíc, dvojhvězdy a nějaké otevřenky a kulovky..Bez možnosti vyvézt dalekohled na kopec za město je to docela tragédie a nadšení z hvězd může mít jepičí život..
Ups. Tuším jsem Off topik..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ups. Tuším jsem Off topik..To sice jo, ale zrovna jsem chtěl napsat něco podobného. DSO z města budou bída vždycky, bez ohledu na velikost přístroje. Zde je klíčové cestování za tmou. Pokud nemáš auto, tak velký dalekohled zatím nech plavat, a pořiď si spíš něco malého, kolem 80mm, co se dát strčit do batohu, hodit na záda a vyrazit s tím někam směrem hory, lesy, daleko od městských aglomerací... Alespoň pár km, nebo raději desítek km.
Sám jsem zažil něco podobného. Neměl jsem auto a pořídil jsem si 210/1000. V Hradci Králové, v rodinném domku v podnájmu, ze zahrady, kam sice nesvítily lampy ale obloha stála stejně zahouby. Nyní, na balkoně v paneláku to je tragédie vůbec. Pokud nejsi v přízemí, nedá se pořádně koukat ani ne ten měsíc a planety. Stačí, aby sousedi pod tebou otevřeli okno, hlavně v chladnějších obdoích roku, a máš z toho reozklepaný kotouček. V létě zase trvá, než vyhřátý balkon vychladne a vzduch přestane kazit obraz.
Po pár měsících následoval nákup auta. Uvažoval jsem o něm sice už předtím, ale nemožnost cokoli z města kloudně pozorovat byla poslední kapka. Na mýtině u lesa, 10km za Hradcem, už je to jiné kafe. A o dalších 50km dále v Orlických horách opět velmi slušný rozdíl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ok takze na osmickovy dobson zatial mozem zabudnut podla toho co tu pisete. :-[ Nevadí možno raz ked budu lepsie podmienky bude aj desina. ;D
DSO z města budou bída vždycky, bez ohledu na velikost přístroje. Zde je klíčové cestování za tmou. Pokud nemáš auto, tak velký dalekohled zatím nech plavat, a pořiď si spíš něco malého, kolem 80mm, co se dát strčit do batohu, hodit na záda a vyrazit s tím někam směrem hory, lesy, daleko od městských aglomerací... Alespoň pár km, nebo raději desítek km.presne na toto som sa chcel spytat...
Toto bude asi jedine riesenie vyrazit na bajku s teleskopom vo vaku niekam za mesto kde je tma a malo svetla. Ale budem moct pozorovat s takymto teleskopom aspon niektore galaxie, hmloviny ci iba hviezdy a mesiac??? Mozte sem prosim vas hodit nejaki konkretny model , ktory by bol na tento "batohovy" ucel vhodny.?
Inak vam vsetkym dakujem za skvele rady, velmi si to vazim.
DSO z města budou bída vždycky, bez ohledu na velikost přístroje. Zde je klíčové cestování za tmou. Pokud nemáš auto, tak velký dalekohled zatím nech plavat, a pořiď si spíš něco malého, kolem 80mm, co se dát strčit do batohu, hodit na záda a vyrazit s tím někam směrem hory, lesy, daleko od městských aglomerací... Alespoň pár km, nebo raději desítek km.presne na toto som sa chcel spytat...

Toto bude asi jedine riesenie vyrazit na bajku s teleskopom vo vaku niekam za mesto kde je tma a malo svetla. Ale budem moct pozorovat s takymto teleskopom aspon niektore galaxie, hmloviny ci iba hviezdy a mesiac??? Mozte sem prosim vas hodit nejaki konkretny model , ktory by bol na tento "batohovy" ucel vhodny.?
Inak vam vsetkym dakujem za skvele rady, velmi si to vazim.