WO Megrez 72 FD - Jaký okulár, zrcátko, hledáček?
Dobrý den,
jsem tu víceméně nový (začátečník) a potřeboval bych poradit. Koupil jsem z druhé ruky WO Megrez 72 FD, ale pouze jako OTA. Potřeboval bych poradit s výběrem vhodných okulárů, zrcátka (hranolu) a případně hledáčku. Nabízí se pořídit výše uvedené od stejné firmy (WO). Co byste mi však doporučili vy?
Chtěl bych s tím pozorovat Měsíc, planety a nějaké nejspíš větší objekty. Pozorovat budu především z města, případně z blízkosti města. Finanční limit limit nestanoven. Hledám však něco s dobrým poměrem cena/kvalita (ale aby mě to zase finančně nezruinovalo). Co třeba něco ze zdejšího bazaru?
Díky za pomoc.
jsem tu víceméně nový (začátečník) a potřeboval bych poradit. Koupil jsem z druhé ruky WO Megrez 72 FD, ale pouze jako OTA. Potřeboval bych poradit s výběrem vhodných okulárů, zrcátka (hranolu) a případně hledáčku. Nabízí se pořídit výše uvedené od stejné firmy (WO). Co byste mi však doporučili vy?
Chtěl bych s tím pozorovat Měsíc, planety a nějaké nejspíš větší objekty. Pozorovat budu především z města, případně z blízkosti města. Finanční limit limit nestanoven. Hledám však něco s dobrým poměrem cena/kvalita (ale aby mě to zase finančně nezruinovalo). Co třeba něco ze zdejšího bazaru?
Díky za pomoc.
WO Megrez 72/432, 24 mm,14 mm, 4,7 mm Explore Scientific, VIXEN Porta II, PENTAX 8x42 DCF CS
Já bych asi zkusil nějaký Omegon LE, v ruce jsem jej neměl ale je chválený, otázka ale které ohnisko, možná bych zvážil i barlow. Jinak zrcátko klidně i SW, ale dal bych přednost dvoupalcovému a k tomu nějaké dvoupalcový okulár střední třídy na širokoúhlé pohledy, i když jestli chceš zůstat u planet tak stačí i 1,25".
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
A co právě WO SPL 3mm 1.25”. Otázka je, zda-li má smysl se hnát do takového zvětšení? Do nějakého širokoúhlého okuláru bych taky šel, otázka je do jakého? Potřeboval bych nějakou "univerzální" sadu dvou tří okulárů pro začátek.
Říkáte zrcátko SW. Stačí to nejobyčejnější nebo je tu lepší připlatit za něco lepšího? Co hranol, pokud bych chtěl i pozorovat pozemní objekty. Dá se s tím pozorovat i obloha nebo je lepší pořídit zvlášť zrcátko a hranol?
Co hledáček od WO RED DOT? Je to nutné, nebo prostě stačí okulár s malým zvětšením (třeba právě ten širokoúhlý)?
Říkáte zrcátko SW. Stačí to nejobyčejnější nebo je tu lepší připlatit za něco lepšího? Co hranol, pokud bych chtěl i pozorovat pozemní objekty. Dá se s tím pozorovat i obloha nebo je lepší pořídit zvlášť zrcátko a hranol?
Co hledáček od WO RED DOT? Je to nutné, nebo prostě stačí okulár s malým zvětšením (třeba právě ten širokoúhlý)?
WO Megrez 72/432, 24 mm,14 mm, 4,7 mm Explore Scientific, VIXEN Porta II, PENTAX 8x42 DCF CS
K zrkadielku: Dlho som pouzival setove zrkadlo Celestron. Nebolo zle. Potom som kupil WO Carbon Dielectric a Celestron som hned predal. Kvalita spracovania je uplne niekde inde; vizualne rozdiel medzi >95% odrazivostou pri klasickom zrkadielku a >99% odrazivostou pri dielectric na prvy pohlad nevidno, ale verim fyzike, ze to spravi rozdiel. Poslal som ti SZ.
Red dot som dlho pouzival, ale viac mi vyhovuje klasicky hladacik. Pravdou vsak je, ze na takom malom OTA ako je Megrez bude mozno lepsi red dot alebo ziadny, pretoze Megrez je taky "vacsi hladacik".
Red dot som dlho pouzival, ale viac mi vyhovuje klasicky hladacik. Pravdou vsak je, ze na takom malom OTA ako je Megrez bude mozno lepsi red dot alebo ziadny, pretoze Megrez je taky "vacsi hladacik".
- Honza Ebr (honza42)
K zrkadielku: Dlho som pouzival setove zrkadlo Celestron. Nebolo zle. Potom som kupil WO Carbon Dielectric a Celestron som hned predal. Kvalita spracovania je uplne niekde inde; vizualne rozdiel medzi >95% odrazivostou pri klasickom zrkadielku a >99% odrazivostou pri dielectric na prvy pohlad nevidno, ale verim fyzike, ze to spravi rozdiel. Poslal som ti SZ.
pokud tak strašně věříš fyzice, tak si můžeš spočítat, že takovýto rozdíl v odrazivosti odpovídá pro 72 mm objektiv zaclonění o milimetr a půl, takže je to, jinými slovy, úplně putna. jednotky procent ve světelnym zisku prostě nejdou poznat.
pokud tak strašně věříš fyzice, tak si můžeš spočítat, že takovýto rozdíl v odrazivosti odpovídá pro 72 mm objektiv zaclonění o milimetr a půl, takže je to, jinými slovy, úplně putna. jednotky procent ve světelnym zisku prostě nejdou poznat.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Ja to pouzivam na CPC 925, ale uz sme asi mimo temy.
Ja to pouzivam na CPC 925, ale uz sme asi mimo temy.
K malému refráčku není hledáček nezbytně nutný. Já třeba u Malokuka (SW 80/400) hledáček nemám, tyto kukátka mají s delším okulárem velké zorné pole, stačí namířit od oka například podle upínacích kruhů.
Zrcátko mám obyč, kdysi se tu vedla diskuze jestli jde v reálu poznat rozdíl mezi obyč např. SW a nějakým tím spešl dieelektrickým a prej tam ani moc rozdíl není. Záleží na tom kolik tedy můžeš investovat. Naopak co se hranolu týče - ten bych bral nějaký lepší, kdybych bral. Mám levný SW a viditelně obraz Měsíce zhoršoval, ty dražší údajně ukazují pěkně. Ale bral bych jen zrcátko, celkem bez problému s ním pozoruji i ve dne krajinu, ten zrcadlový obraz mě osobně tolik nevadí.
Ten wo okulár bude něco podobného jak ten Omegon. Omegon je tu odzkoušený a je na něj prakticky samá chvála.
Na ty planety a měsíc by to ten 3 mm sneslo. Ideální by možná bylo 3,5 mm (tj. 124x tuším), tj například nějaký 7mm a rozpůlit barlowem :D Asi by se mohli vyjádřit majitelé dalekohledu co se jim osvědčilo.
Zrcátko mám obyč, kdysi se tu vedla diskuze jestli jde v reálu poznat rozdíl mezi obyč např. SW a nějakým tím spešl dieelektrickým a prej tam ani moc rozdíl není. Záleží na tom kolik tedy můžeš investovat. Naopak co se hranolu týče - ten bych bral nějaký lepší, kdybych bral. Mám levný SW a viditelně obraz Měsíce zhoršoval, ty dražší údajně ukazují pěkně. Ale bral bych jen zrcátko, celkem bez problému s ním pozoruji i ve dne krajinu, ten zrcadlový obraz mě osobně tolik nevadí.
Ten wo okulár bude něco podobného jak ten Omegon. Omegon je tu odzkoušený a je na něj prakticky samá chvála.
Na ty planety a měsíc by to ten 3 mm sneslo. Ideální by možná bylo 3,5 mm (tj. 124x tuším), tj například nějaký 7mm a rozpůlit barlowem :D Asi by se mohli vyjádřit majitelé dalekohledu co se jim osvědčilo.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
eoRegulus .: tyhle rady bez zkušenosti s konkrétním dalekohledem jsou celkem zavádějíci. Určitě bych nedoporučoval jit přes zvětšeni u tohoto dalekohledu přes 1,5 D .Samozřejmě ,lze zvětšovat více,obraz bude větší.,ale podrobnosti se ztrácejí a ve výsledku je větší zvětšení pro uživatele ztrátou. Megrez není tak dobrý jako ED 80/600 , kde 2D zvětšeni je regulérni
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
OK Dalekohledem jsem se díval jen ve dne
. Ale tlačil jsem to spíš na ten 3,5mm čili cca 120x, jinak právě proto že to nemám vyzkoušené v praxi, vyzval jsem uživatele kteří jej mají.
PS: jestli ED refraktůrek nesnese regulérně 2D, tak bych si jej nepořizoval.
PS: jestli ED refraktůrek nesnese regulérně 2D, tak bych si jej nepořizoval.
Chápu to dobře, že 3mm je prostě na tento dalekohled moc? Takže spíše 4mm a více? Nejbližší Omegon je 5mm, tj. 86x.
Regulus: když se podívám na tvoje poslední 3 příspěvky, - tak jak sám přiznáváš, nic z toho, co doporučuješ, jsi neměl v ruce. Zajímalo by mě, proč tedy píšeš a proč doporučuješ. ? Doporučuješ někomu utratit jeho peníze za zboží, které sám nemáš, nezkoušel jsi ho a jenom jsi o tom někde četl. A opět od někoho, o němž nic nevíme .......
Taková rada tě sice nic nestojí, ale dotyčného ano -nevadí ti,že někdo utratí svoje peníze třeba zbytečně nebo nesmyslně ,na základě tvého doporučení ?
Taková rada tě sice nic nestojí, ale dotyčného ano -nevadí ti,že někdo utratí svoje peníze třeba zbytečně nebo nesmyslně ,na základě tvého doporučení ?
lepší rada žádná než špatná
Rozumím, ale co je na tom špatného když z "druhé ruky" uvedu:
-že omegon na který se na AF diskutuje a je chválený: (zdroj zde:)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 83286922/0
-uvedu "výsledek" dikuze věnovaný přímo srovnání normálního a lepšího zrcátka:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 72059650/0
-uvedu "výsledek" diskuze věnovaný srovnání normálního a lepšího převracecího hranolu:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1254539161
-uvedl jsem VLASTNÍ zkušenost se zrcátkem a převracecím hranolem od SW
Většina z toho je zde tedy dohledatelná. Jediné co jsem si vymyslel a snažil se odhadnout bylo, kolik megrez unese zvětšení. Proto jsem uvedl že by bylo dobré aby se vyjádřil majitel.
Snažím se pomoct, proto se snažím doporučovat to o čem jsem aspoň něco četl, jinak by mu taky nemusel poradit nikdo a to je podle mě horší, než když se mu něco doporučí na základě zkušenosti jiných
-že omegon na který se na AF diskutuje a je chválený: (zdroj zde:)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 83286922/0
-uvedu "výsledek" dikuze věnovaný přímo srovnání normálního a lepšího zrcátka:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 72059650/0
-uvedu "výsledek" diskuze věnovaný srovnání normálního a lepšího převracecího hranolu:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1254539161
-uvedl jsem VLASTNÍ zkušenost se zrcátkem a převracecím hranolem od SW
Většina z toho je zde tedy dohledatelná. Jediné co jsem si vymyslel a snažil se odhadnout bylo, kolik megrez unese zvětšení. Proto jsem uvedl že by bylo dobré aby se vyjádřil majitel.
Snažím se pomoct, proto se snažím doporučovat to o čem jsem aspoň něco četl, jinak by mu taky nemusel poradit nikdo a to je podle mě horší, než když se mu něco doporučí na základě zkušenosti jiných
Díky za odkazy. Nikdo už k tématu nic nemá? Co ty okuláry, jaká ohniska? Jakej širokoúhlej?
Nejlepší by možná bylo, kdyby sis nahoře klikl na mapu a vyhledal nějaké uživatele a přes soukromé zprávy se s nima domluvil. Pokud to bude trochu zkušenější amatér tak pár okulárů mít bude a můžete se domluvit a dalekohled vyzkoušet, jaké ohnisko mu bude sedět a pod...