Prodám "ultralehký" Dobson o průměru 350mm.
Dalekohled byl vyroben na zakázku (je to jeden ze tří kusů svého druhu, který vyrobil Palo Ďuriš), který byl dále vylepšován. Cílem bylo vyrobit co možná největší dalekohled, který je možné přepravit v rámci ekonomických kabinových zavazadlových limitů na palubě letadla kamkoliv po světě. Dalekohledy této konstrukce s námi, resp. skupinou kolem 8mag.net, úspěšně absolovovali cesty za tmou do Chile, Kanárské ostrovy a další místa.
Parametry:
Primární zrcadlo. Průměr 355mm Světelnost f/4.08. Stehl koeficient 0.967, vlnoplocha 1 / 10.03 lambda (dle měření výrobce). Výška kotouče 3cm, hmotnost cca 8 kg. Standardní Al pokovení. Vyrobeno v roce 2009 Liborem Němcem.
Po kosmetické stránce není zrcadlo v úplně perfektním stavu. Potřebovalo by vyčistit, jsou na něm mapy od rosy, zaschlý prach, otisky prstů a zřejmě i pár škrábanců v pokovení. Jak už to tak bývá, vady jsou zcela bez vlivu na zobrazení. Ale je dobré úvést, že není kosmeticky perfektní - někdo může být puntičkář. Po umytí a možná a časem obnově pokovení bude excelentní. Úspěšně jsem s ním pozoroval při zvětšení 500x a víc.
Sekundár je úplně nový, čerstvě nalepený (původní jsem nedopatřením rozbil). Osa 3.1". Výroba Antares Optics. Změřená plocha přesnost plochy 1/20 na interferometru, dielektricky napařená vrstva TiO2&SiO2 odrazivost cca 96-98%
Konstrukce je vyrobená z hliníkových profilů (bicyklové ráfky a další profily) zušlechtěných černým eloxováním. Spojovací díky pochází od Moonlite telescopes. Uchycení zrcadla na 18 bodech a fixované ze strany nylonovou páskou. Pro účely přepravy se dá úplně rozložit do extrémně kompaktních rozměrů až do posledního šroubku. Ve výškové ose jsou teflonové bloky v azimutu nábytková kolečka.
Trubky jsou z hi-tech karbonového kompozitu. Materiál stál sám o sobě asi 200 EUR. Jsou extrémně lehké (všech šest trubek váží cca 400g, přitom co do tuhosti nahrazují několikakilogramové hliníkové trubky). Dalekohled díky nim nepotřebuje žádné tlumení, pružiny, závaží, atd. a se zrcadlem je v každé poloze vyvážený a stabilní.
Další komponenty. Špičkový crayford výtah Moonlite v červeném eloxu. Hledáček Baader Sky Surfer III (úplně nový), kvalitní průhledový Cheshire kolimátor a laserový kolimátor.
Celý dalekohled (včetně optiky a příslušenství) váží necelých 18kg
Je potřeba zdůraznit, že dalekohled téhle konstrukce není vhodný pro začátečníka. Měl by ho chtít člověk, co rutinně zvládá kolimaci, manipulaci s optikou a další věci související s používáním ultralehkého dalekohledu. Ideálně astronom - kutil, někdo kdo je zručný a má chuť ho dále zdokonalovat. Na dalekohledu, který je jinak provozuschopný, je stále několik kostrukčních věcí, které by bylo dobré zdokonalit. Mám řadu tipů co by se na něm dalo ještě vylepšit, které otevřeně předám zájemci při koupi. Stejně tak přidám náhradní dělené duralové trubky pro přepravu (moc se mi ovšem neosvědčily) a další materiál vhodný k úpravám.
Dalekohled je vhodný k doplnění o enkodéry a naváděcí systém, který však není předmětem prodeje. Stejně tak byste měli mít svůj komakorektor a okuláry.
Galerie fotek:
http://8mag.net/gallery3/index.php/user ... Ultralight
Cena dohodou (levně, odhadem za cenu materiálu, resp. za cenu nižší než obdobný dalekohled tovární výroby). K vidění v Brně. Kupci dovezu po dohodě kamkoliv.
Ultralight Dobson 350mm
Ultralight Dobson 350mm
Spousta lidí mi psalo o mou představu o ceně. Píšu sem.
U podobné věci je to složité, když to není tovární výroba. Nový čínský tovární dalekohled se prodává za 35k. Na druhou stranu Obsession UC, který je nedostižným vzorem stojí kolem $5000.
Komponenty na stavbu samy stály v pořizovacích cenách asi 40000. Něco budu muset slevit za stav opotřebení, zrcadla. A tedy mezi 30-40 tis se asi zřejmě bude pohybovat odhadovaná cena.
Klidně se nebráním, aby sem někdo kdo má zkušenost hodnotu dalekohledu odhadl. I když třeba sám dalekohled koupit nechce. Kibicové jsou tentokrát vítáni
Chci být maximálně otevřený. Nemám konkrétní "tvrdý" požadavek. Nechám to na nabídce zájemců. Žádná nabídka mě neurazí. Maximálně ho neprodám, když se mi to bude zdát málo
U podobné věci je to složité, když to není tovární výroba. Nový čínský tovární dalekohled se prodává za 35k. Na druhou stranu Obsession UC, který je nedostižným vzorem stojí kolem $5000.
Komponenty na stavbu samy stály v pořizovacích cenách asi 40000. Něco budu muset slevit za stav opotřebení, zrcadla. A tedy mezi 30-40 tis se asi zřejmě bude pohybovat odhadovaná cena.
Klidně se nebráním, aby sem někdo kdo má zkušenost hodnotu dalekohledu odhadl. I když třeba sám dalekohled koupit nechce. Kibicové jsou tentokrát vítáni

Chci být maximálně otevřený. Nemám konkrétní "tvrdý" požadavek. Nechám to na nabídce zájemců. Žádná nabídka mě neurazí. Maximálně ho neprodám, když se mi to bude zdát málo

Ultralight Dobson 350mm
Zatím jsem se se žádným ze zájemců nedohodl konkrétně. Dávám tedy nabídku prodeje za 28tis Kč.
Alternativně je možné dohodnout se na nějaké formě výměny na protiúčet za nějaký menší APO/ED refraktor kolem 80mm případně Maksutov 100-127mm nebo menší Dobson. Hledám něco malého na chalupu.
Alternativně je možné dohodnout se na nějaké formě výměny na protiúčet za nějaký menší APO/ED refraktor kolem 80mm případně Maksutov 100-127mm nebo menší Dobson. Hledám něco malého na chalupu.
Ultralight Dobson 350mm
Pojďme níž na finálních 25tis Kč.
Ultralight Dobson 350mm
SZ
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
- Nascarphone
- Věk: 37
Ultralight Dobson 350mm
SZ
Celestron RASA 11; C9.25+hyperstar; SW 50ED Evoguide; TS 102/714
Daystar Quark Chromosphere
SW EQ-8R Pro; Nexstar Evo
ZWO ASI 1600MMC; 2600MC; 2600MM; 174MMC
APM 20x80 ED Triplet
http://astrofotky.cz/~LiJak
https://www.flickr.com/photos/193485630@N06/
Daystar Quark Chromosphere