Jak na HEQ5 aby se moc nezlobila?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

Zdravím všechny,

mám HEQ5 s 8" newtonem (cca 9kg + 0,5kf foťák) a teď jsem si pořídil navíc pointační nalekohled vč. autoguideru (cca 2kg) + 13kg protizávaží, což si (nejen) podle příspěvků na fóru (např. http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4507414/13) myslím že je už hodně na hranici nosnosti montáže.
Četl jsem tu hodně příspěvků o konkrétních problémech a jak je řešit, ale už jsem nenašel moc věcí na téma, jak problémům maximálně předcházet, což si myslím že už při tomto zatížení montáže může být dost důležitá otázka. Teď, když je venku +15°C celou noc to asi moc problém není, ale jak se starat o montáž, hlavně jestli je potřeba něco čas od času kontrolovat/seřizovat/promazávat když padnou teploty hluboko pod nulu?

Osobně se dost bojím nějakých větších zásahů do montáže, protože si myslím (podle toho jak se znám  :-[ ), že jak do toho jednou hrábnu, tak už se mi to v životě nepodaří seřídit do alespoň podobného stavu co je teď. A to už nemluvím o případu kdy se tam něco (slušně řečeno) pokazí.
Prostě by se mi hodily nějaké zkušenosti/návody "pro blbce" na údržbu HEQ5 jako prevenci poruch a zvýšení výdrže na maximum.

Díky moc za odpovědi.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Není moc co seřizovat a promazávat. Pokud je použité rozumné mazivo, které neztuhne v mrazu (a to nezáleží na zatížení montáže) a pokud jsou vůle mezi šnekem a kolem rozumné (a stejné také budou i po naložení, jen to bude víc pružit díky větším setrvačným hmotám) tak se v tom vůbec nehrabej.

O nějakém opotřebení nemůže být vůbec řeč, ty rychlosti pohybu jsou tak malé, že to vydrží věčně, rozhodně ta montáž zastará dřív morálně nebo odejde nějaká elektronika, než by se opotřebovaly mechanické části.

Samozřejmě počítej, že to bude použitelné jen za bezvětří.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Tady se můžeš podívat, jak složitá věc je taková "údržba" HEQ5:
Průvodce
V žádném případě bych někomu bez zkušeností, potřebných znalostí a vybavení nedoporučil se o to pokoušet.
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

S focením za bezvětří jsem počítal, ale mile jste mě překvapili s tím že mechanická část "vydrží věčně" ::) . Měl jsem strach spíš z toho že díky většímu zatížení může nějak docházet k nerovnoměrnému opotřebovávání, zvětšování vůlí, apod.

A k tomu mazivu, čemu se dá říkat "rozumné" ? V ostatních tématech se to dost často řešilo (z nich jsem vydedukoval že co osoba to názor na nejlepší mazivo) tak to tu nechci opět rozpatlávat. Jen nevím podle čeho i v obchodech rozeznat dobrou vazelínu od špatné? Většinou se dá koupit pod jedním označením super vazelína a v druhém obchodě "krém na boty", když to tak pojmenuju, který má stejné označení ale do vlastností dobré vazelíny dost daleko.
V souvislosti s tím mne napadá ještě jeden, možná stupidní dotaz. Pokud by se dávala lepší vazelína, je potřeba starou nějak kompletně očistit, nebo stačí otřít (aby se po smíchání nevytvořilo například něco jako dvousložkové lepidlo namísto vazelíny ;D )?

No a poslední věc trošku mimo původní téma - jak uchycujete kabely (nějaké praktické rady ze zkušeností)? Teď po přidání autoguideru s ovladačem je v tom docela prales, tak se trochu bojím aby to pak nezpůsobovalo chvění tubusu při pohybu.
vla

Příspěvek od vla »

Ohledně vazeliny, lepidlo už tam je, takže bez kompletního rozebrání to asi neočistíš. Pokud v dané oblasti nejsi zběhlý doporučuji staré známé: Nevylepšuj zku......!
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Prazan
Věk: 50

Příspěvek od Prazan »

Dokud nebudeš mít problém, tak nic neřeš. Občas si někdo stěžoval, že mu originální mazivo v tuhých mrazech zmrzlo a montáž šla ztuha/úplně zatuhla. Jiný zas neměl nikdy problém.
Aneb:
"Chodilo to?"
"Jo, bez problémů ..."
"Ryl ses v tom?"
"Ryl ..."
"Tak jsi vůl :-D"
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Odpovědět