Mega teleskopy
- Aeternitas
- Kontaktovat uživatele:
Mega teleskopy
Ahoj,
ptam se jen ze zajimavosti. Ne ze bych mel v planu si neco takoveho porizovat, ale zajimalo by me, kdyby si nekdo chtel poridit nejaky obrovsky fixed-placed teleskop o prumeru i nekolik metru, tak nehlede na finance, jak by to udelal? A co obraz v takovych teleskopech a barevnost? Jaka je montaz u takovych zarizeni? Kolik to vlastne muze stat?
EDIT: a jak to vlastne pak funguje s okulary, filtry, atd... a co fotografovani?
ptam se jen ze zajimavosti. Ne ze bych mel v planu si neco takoveho porizovat, ale zajimalo by me, kdyby si nekdo chtel poridit nejaky obrovsky fixed-placed teleskop o prumeru i nekolik metru, tak nehlede na finance, jak by to udelal? A co obraz v takovych teleskopech a barevnost? Jaka je montaz u takovych zarizeni? Kolik to vlastne muze stat?
EDIT: a jak to vlastne pak funguje s okulary, filtry, atd... a co fotografovani?
Mega teleskopy
Někde tady na AF jsem četl, že metrový dobson, který má nějaký němec, stál asi 2 miliony. Určitě tam bude mít namontované v osách nějaké motory, které hýbou dalekohledem a simulují hodinový stroj. S barevností bych ale zas nějak nepočítal, bude to možná vidět na M42 nebo na Laguně, a pak některé otevřenky budou mít barevné hvězdy, nějaké planetárky budou určitě barevné celkem výrazně, ale prostě na vizuál bych se barvama nezabýval. Pořizovat si nějaké takové monstrum, tak bych asi šel do nějaké split-ring paralaktiky nebo motorizovaného obřího dobsona se skládacím tubusem umístěném v nějakém pozorovacím domku.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Honza Ebr (honza42)
Mega teleskopy
Někde tady na AF jsem četl, že metrový dobson, který má nějaký němec, stál asi 2 miliony. Určitě tam bude mít namontované v osách nějaké motory, které hýbou dalekohledem a simulují hodinový stroj.
Je zajímavý, jak občas lidi zneužívají slovo "určitě" citovaný dalekohled žádný pohon nemá, je zcela manuální a vůbec ničemu to nevadí, dokonce ani víceméně laikům nedělá problémy se do něho dívat a občas si do toho strčit.
Jinak k půvdonímu dotazu: v současné době je ten metr limit, co se vyskytuje mezi astronomy amatéry, a i těch jsou v Evropě jednotky. Všechno jsou to, pokud vím, Dobsony, cena 2 miliony je obecně znáná z interview právě s majitelem toho Dobsona v Německu, samozřejmě to nikdo neprodává ve velkém, je to zakázková výroba.
O "několika metrech" se dá jenom snít, i 120 cm je výrazně nákladnější, než 100 cm.
Je zajímavý, jak občas lidi zneužívají slovo "určitě" citovaný dalekohled žádný pohon nemá, je zcela manuální a vůbec ničemu to nevadí, dokonce ani víceméně laikům nedělá problémy se do něho dívat a občas si do toho strčit.
Jinak k půvdonímu dotazu: v současné době je ten metr limit, co se vyskytuje mezi astronomy amatéry, a i těch jsou v Evropě jednotky. Všechno jsou to, pokud vím, Dobsony, cena 2 miliony je obecně znáná z interview právě s majitelem toho Dobsona v Německu, samozřejmě to nikdo neprodává ve velkém, je to zakázková výroba.
O "několika metrech" se dá jenom snít, i 120 cm je výrazně nákladnější, než 100 cm.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Mega teleskopy
Napr. toto sú zaujímavé teleskopy > http://www.rcopticalsystems.com/ zaujímalo by ma či sa nejaký taký nachádza aj na území SR/ČR popr. EU.
A neviete niekto kam vymizli Monster dobsony tuším od Orionu? Už po nich niet ani len stopy
A neviete niekto kam vymizli Monster dobsony tuším od Orionu? Už po nich niet ani len stopy

Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond), EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
Mega teleskopy
Je zajímavý, jak občas lidi zneužívají slovo "určitě"citovaný dalekohled žádný pohon nemá, je zcela manuální a vůbec ničemu to nevadí, dokonce ani víceméně laikům nedělá problémy se do něho dívat a občas si do toho strčit.
Já bych to nenazýval zneužíváním slova určitě, myslím si, že z kontextu je jasně poznat, že je užito ve smyslu ,,nejspíš,, . Já sám si nedovedu představit pozorování M13 metrovým dobsonem ve výšce okuláru 4,5 m na žebříku a ještě dobson postrkovat. Vzhledem k průměru tím dalekohledem nejdou užívat moc malá zvětšení, pokud si dám za limit pupilu 5mm, tak je to zvětšení 200x a to už objekt utíká dost rychle i v širokoúhlém okuláru. Pokud je to ale skutečně jak říkáš, tak klobouk dolů nad kvalitou provedení.
Já bych to nenazýval zneužíváním slova určitě, myslím si, že z kontextu je jasně poznat, že je užito ve smyslu ,,nejspíš,, . Já sám si nedovedu představit pozorování M13 metrovým dobsonem ve výšce okuláru 4,5 m na žebříku a ještě dobson postrkovat. Vzhledem k průměru tím dalekohledem nejdou užívat moc malá zvětšení, pokud si dám za limit pupilu 5mm, tak je to zvětšení 200x a to už objekt utíká dost rychle i v širokoúhlém okuláru. Pokud je to ale skutečně jak říkáš, tak klobouk dolů nad kvalitou provedení.

Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Honza Ebr (honza42)
Mega teleskopy
Nechci tady moc odvádět téma (myslim, že jsem svoje neuvěřitelné zážitky s tímto strojem sdílel už v několika vláknech), ale prostě ano, je to o tom provedení. Ono je těžké si to představit, než to člvoěk drží v ruce, ale právě tím, jak je to obrovské, máš strašlivou jemnost v tom pohybu, neboť posun o pár centimetrů je strašně málo v úhlové míře. Díky tomu hladkému chodu a dobrému vyvážení je to pak skutečně velmi snadné, ale to, že má velmi širokoúhlé okuláry (nevím, co za značku, nepřipomínaly nic, co bych znal), taky hodně pomáhá.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Mega teleskopy
A ako je to keď sa okulár nachádza vo veľkej výške a si na rebríku a postrkuješ tým až pokiaľ vieš potom zídeš z rebríka, dáš ho bližšie k ďalekohladu, výdeš naň a znovu pozoruješ a postrkuješ a tak ďalej...???
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond), EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
Mega teleskopy
Budy: Při zv.200x ti objekt projde zorným polem Naglera za 100s. což asi není "rychle". Nevím, při akém zvětšení pozoruješ, ale 200x je stejné na všech přístrojích a Dobsonem pozoruji při takovém zvětšení takřka standardně. I při 800x se dá dlouhodobě pozorovat, samozřejmě se to postrkuje častěji.
.......
Pokud se nepletu, byl na tom 1m standardně okulár Nagler F31 mm
....
Lenták : po 1/4 hodině slezeš a jdeš si odpočinout
.......
Pokud se nepletu, byl na tom 1m standardně okulár Nagler F31 mm
....
Lenták : po 1/4 hodině slezeš a jdeš si odpočinout

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Honza Ebr (honza42)
Mega teleskopy
Já jsem taky slyšel dřív mluvit o Naglerech, ale pak jsem zaslech něco o tom, žá má nějaký zakázkový okuláry Každopádně to, s šim jsem koukal já, Naglery nebyly, mělo to úplně jinou očnici, ale nezkoumal jsem to podrobněji, obsah okuláru byl výrazně zajímavější 
To postrkování žebříku není tkay takový problém, když je dobrý široký žebřík, ale samozřejmě občas se to musí.
Lidi, zajeďte si na to HTT, to je skutečně zážitek! A hlavně člověk prostě získá praktickou představu o tom, co všechno obnáší obří dalekohled, já jsem si takoy nedokázal představit, jak snadno to funguje, než jsem to viděl.

To postrkování žebříku není tkay takový problém, když je dobrý široký žebřík, ale samozřejmě občas se to musí.
Lidi, zajeďte si na to HTT, to je skutečně zážitek! A hlavně člověk prostě získá praktickou představu o tom, co všechno obnáší obří dalekohled, já jsem si takoy nedokázal představit, jak snadno to funguje, než jsem to viděl.
Mega teleskopy
http://www.rcopticalsystems.com/to su delikatesy tak pre armadu:
http://www.rcopticalsystems.com/telesco ... itary.html
a toto je 24" Carbon tube hladacik na 3,6m f/200:
http://www.rcopticalsystems.com/telescopes/24tube.html
"The AEOS 3.6m is considered to be the World's premier satellite tracker. This 120 ton telescope slews at speeds approaching 20 degrees per second..."
http://www.rcopticalsystems.com/telesco ... itary.html
a toto je 24" Carbon tube hladacik na 3,6m f/200:
http://www.rcopticalsystems.com/telescopes/24tube.html
"The AEOS 3.6m is considered to be the World's premier satellite tracker. This 120 ton telescope slews at speeds approaching 20 degrees per second..."
Mega teleskopy
Najväčší ďalekohľad na slovensku je na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle s priemerom 1m.
http://www.astrokolonica.sk/joomla15/in ... s/vnt.html
http://www.astrokolonica.sk/joomla15/in ... s/vnt.html
Sky-Watcher 254/1200, okulare set SP 25, 10, 6 mm 66° multi coated long eye relief. Trieder Turist 12x40, 30 mW green laser
-
Mega teleskopy
http://www.rcopticalsystems.com/mounts/ ... -40RC.html
Cenu tohoto monstra jsem někde našel a pohybovala se jen za tubus kolem 3mil. korun montáž myslím ze nebude o moc méně.
Jen jsem se chtěl zeptat dodací lhůta tohoto stroje může být 28-32 měsíců?? konkrétně 32" model ??
Cenu tohoto monstra jsem někde našel a pohybovala se jen za tubus kolem 3mil. korun montáž myslím ze nebude o moc méně.
Jen jsem se chtěl zeptat dodací lhůta tohoto stroje může být 28-32 měsíců?? konkrétně 32" model ??

Mega teleskopy
Teď záleží od kterého průměru počítat Mega teleskopy.
Třeba jeden o maličko větší dobson je zde:
http://www.greatredspot.com/Jupiter_Ser ... scopes.htm
Třeba jeden o maličko větší dobson je zde:
http://www.greatredspot.com/Jupiter_Ser ... scopes.htm
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Mega teleskopy
Teď záleží od kterého průměru počítat Mega teleskopy.
NA to mám jednoduchou "definici" : Minimální zvětšení ( =takové, které se dá použít v našich podmínkách kdykoliv) x přiměřená výstupní pupila ( přiměřená v našich světelných podmínkách). Číselně mi to vychází 80x6 = maximálně 500 mm.
Vše, co je větší, je u nás megalomanie a to co vznikne, je dalekohled na předvádění sebe seama a někdy i rozumně použitelný
NA to mám jednoduchou "definici" : Minimální zvětšení ( =takové, které se dá použít v našich podmínkách kdykoliv) x přiměřená výstupní pupila ( přiměřená v našich světelných podmínkách). Číselně mi to vychází 80x6 = maximálně 500 mm.
Vše, co je větší, je u nás megalomanie a to co vznikne, je dalekohled na předvádění sebe seama a někdy i rozumně použitelný

lepší rada žádná než špatná