polar setting

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
janm

polar setting

Příspěvek od janm »

CHcem poprosiť o radu alebo jednoduchy postup pri polarnom ustaveni vidlicovej montáže LX200 12" s rovnikovym klinom. Neviem kde robim chybu , stale sa mi to nedari... :'(
Meade LX200GPS  14", Canon EOS 7D modif.
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

polar setting

Příspěvek od biker.fm »

Tak popis jak to delas a jiste Ti nekdo poradi a upresni co delas spatne.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
jezevec

polar setting

Příspěvek od jezevec »

Ja mam tiez docela problem s polar seting, na klasickej eqkvatorialnej CG5. Hladacik je v penovych vlozkach, to tak je aj u eq6 a heq5 ze neni zafixovany nejako inak? Naviac ked ho nasvecujem z roznych stran aby som videl kruzok pre polarku tak z kazdej strany ju mam potom na inej strane toho kruzku ... :D
janm

polar setting

Příspěvek od janm »

Postup : ustavenie dalekohladu do polarnej home pozicie , potom na montazi nastavim presne na polarku - na rovnikovom kline a dalej zvolim moznost align to two stars, montaz sa navedie na vybrane hviezdy a vycentrujem hviezdu do zorneho pla do stredu okulara , postupujem tak isto aj pri druhej hviezde. Avsak ak dam naviest na objekt dalekohlad po ustaveni, stale sa navedie na objekt nespravne. avsak chyba vznika nie v osi vychod zapad ale sever juh v hladaciku 5x50 musim znizit elevacny uhol cca 0 2/3 od stredu hladacika. Skuste dat radu kde vznika chyba. dakujem
Meade LX200GPS  14", Canon EOS 7D modif.
vaclav1

polar setting

Příspěvek od vaclav1 »

Je potřeba poměrně přesně nastavit montáž(polární osu) na severní pól podle polárního hledáčku.Dodržet správný hodinový úhel Polárky.
Po přesném ustavení na 2 nebo 3 hvězdy montáž by měla najíždět pomocí GOTO na objekty s přesností cca 5-10'.Aspoň takovou přesnost dosahuji s montáží HEQ5.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Odpovědět