Poradte s vyberom kamery

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
MartinT

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MartinT »

Prosím o názor.

Koketuji s upgrade nemodifikovaného EOS40d na chlazenou barevnou kameru. Určitě bych mohl ještě hodně zlepšovat snímky s DSLR, ale přece jenom narážím na omezení o kterých píše např. MMysl. Nechci (zatím investovat tolik úsilí do zpracování mono kamerou s tunou filtrů, proto barva.

Primární dalekohled je Vixen VC200L (1.8 m bez reduktoru, 1,23 s reduktorem), takže asi nějaké trochu větší pixely než KAF8300. Cenově bych se rád vešel do 50 tisíc.

Uvažoval jsem o německých verzích QHYCCD:

http://www.astrolumina.de/produkte-1/alccd/alccd6c.php
nebo
http://www.astrolumina.de/produkte-1/al ... lc-pro.php

Ps. není mi moc jasný rozdíl mezi těmi čipy ICX453AQ a ICX413AQ..

Díky.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
MP

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MP »

není mi moc jasný rozdíl mezi těmi čipy ICX453AQ a ICX413AQ..O tom uz se tu psalo :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4922/19#21
Jen dodam, co tam neni, a to, ze i s interlaced interline senzoram se daji bez problemu delat kratke expozice i bez mechanicke zaverky - dela to tak kazda videokamera. Ovsem jde vlastne o dve expozice za sebou, kazda polovina radku zvlast. To klade dalsi naroky na snimaci cast elektroniky, ktera musi byt velmi stabilni, aby se ty expozice ani trochu nelisily a nevznikly ruzne pruhy ve snimku. To jsem si overil pri svem hrani s CCTV kamerkami, kde napr. D/A prevodnik na TV karte v pocitaci klidne zmenil zesileni mezi dvema pulsnimky.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
scevlik

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od scevlik »

Ahoj

Uvazujem o kupe farebnej kamery ale ktorej?
QHY8L alebo QHY9C

http://tienda.lunatico.es/epages/Store. ... cts/CAM902

C8SGT 202/2020; CG-5 ADV;SW 70/500; SPC900nc;Nikon D40; Reduktor f6.3,QHY 5;Camon 300d mod.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Re: Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od Konihlav »

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1297781976

to jsem zvedav, co vam poradi, kdyz neni z ceho vybirat...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od Konihlav »

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 97789676/0

no nevim, ja se necitim dostatecne fundovan na toto odpovedet :'(

rozdil mezi 453 a 413 je ve zpusobu vycitani, kdy 453 progresivne vycte cely snimek najednou, kdezto 413 (starsi a horsi cip - ale levnejsi) vycita dva pulsnimky. Par techto interline kamer jsem mel v ruce a hodil bych to nejradeji rovnou do kose. Stejne tak vsechny kamery QHY.

ale aby se nereklo, ze jsem svina, tak Ti poradim - kup si mono kameru a nerozciluj nas tady s teorii slozitosti a ze jsi liny!!!
ceres

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od ceres »

Model ST-2000XCM, teraz v akcii za $2495 = 45.000 Kc ;)

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MMys »

No to je těžký. Kromě MII G-8300 mám i barevnou QHY8. Po stránce technické (temný proud, čtecí šum, či vůbec obrazová kvalita) jsem spokojen. Jelikož jsem technický typ, přežil jsem i takovou trochu DO-DO (dodělej doma) konstrukci kamer QHY.

Trošku opruz je kabeláž, kamery mají oddělený zdroj od těla, takže ke kameře vede napájecí kabel 12V, kabel USB a kabel +/-18V. To bylo u klasické QHY8. QHY8 pro už má kabel 12V a +/-18V z toho externího boxu sjednocený do jednoho tlustšího.

Občas (či spíš v našich vlhkých podmnínkách dost často) byly problémy s rosením krycího skla kamery. Výrobce pak doplnil neějaké vyhřívací elementy. Já osobně jsem omotal připojovací tubusek kamery vyhřívacím páskem, a byl klid.

Poslední problém jsou drivery. Mě se tenhle problém vyhnul, stahl jsem si jedny které byly v més sestavě bezproblémové, ale mám erference, že problémy byly. Výrobce několikrát změnil programátora driverů a fimware, ale třeba je teď už stav dobrý.

Obrázky to dělá hezké, výhodou jsou větší pixely 8.7um vhdoné i pro stroje s delším ohniskem.

QHY9C s KAF-8300C má pidipixely (5.4um).

Pokud bych si měl vybrat mezi těmito dvěma, tak QHY8.

KAF-8300 určitě v mono verzi a s kvalitní stabilizací a pořádnou elektronikou, která nezmenší celkem malý čtecí šum toho KAF senzoru. Tedy ne QHY9.

Máš nějaký pádný důvod pro barevnou CCD ? Mám obě, a barevnou si nechávám prakticky jen kvůli focení pohyblivých objektů (komety). Mono s filtry umožní daleko víc "kouzel" RGB i úzkopásmové snímání, a různé kombinace toho.

Ve zpracování není zas tak velkého rozdílu. Naučit se to musíš v obou případech. s Mono je to sice o něco pracnější, ale výsledek za to stojí.

Pokud to chceš hodně jednoduché při práci v terénu (bez notebooku, kabelů a celé té "elektrárny" z toho), koukni i po chlazené DSLR.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MMys »

[postsmovedhere1] 4 [postsmovedhere2] Astrofotografická technika [move by] MMys.

Sloučil jsem obě podobná témata do jedno, tak si to ještě jednou přečtěte.
Obecně je to dilema, zda vůbec barevnou CCD když už CCD. Pokud by byla vyloženě dobrá a za hodně výhodnou cenu, nebo se jednalo o specializaci an snímání pohyblivých objektů (komety), tak asi ano. Ale jinak je monochromatická CCD daleko univerzálnější, a ta to zpracování je sice o trochu složitější, nicméně se to vyplatí. Přínos je daleko větší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od Konihlav »

ceres: takze kdyz si ji nechas poslat do CR tak jsi na krasnych 60.000,- to uz udelas milionkrat lepe s G2-8300C, kde male pixely nevadi tolik proto, ze je to barevna kamera a timpadem i kdyz ma tu blbou bayerovo masku, tak neztraci pojem o detailech...

QHY8(L) se mi sice libi (jako cisty Sony senzor), ale ty pixley ma zas priserne velke (coz je ale dobre pro Newtony a dlouha ohniska).

scevlik, MartinT: jsem zvedav na vas dalsi dotaz (nebo zda to tu utichne jako obvykle a nikde se uz nedovime, jak jste kdo dopadl...)
pepe30

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od pepe30 »

rad by som sa pridal s otazkou:
casto sa tu spolmina CCD G2-8300C, rad by som vedel aky je rozdiel medzi touto moravskou kamerou a ATIK 383L+ ,popripade ktora je svojimi vlastnostami lepsia?Obe maju rovnaky senzor Kodak KAF 8300,ale cena je mierne odlisna.
Peter
scevlik

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od scevlik »

Dik za rady Martin.Pri potulkach netom som sa tiez naklonil smerom Qhy8 na devinu sa dost stazuju.Dovodom preco farebnu su momentalne financie.Komplet som vymenil techniku a ostalo tak akurat na tu osmicku.Mam sa co ucit este aj stou a mozno niekedy sa rozhodnem za nieco citlivejsie.
C8SGT 202/2020; CG-5 ADV;SW 70/500; SPC900nc;Nikon D40; Reduktor f6.3,QHY 5;Camon 300d mod.
MP

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MP »

Jen poznamka k tematu "proc barevnou kameru, mono je lepsi" :
Jediny okamzik, kdy mne napadlo si nejakou kameru koupit, bylo koketovani s myslenkou foceni v primarnim ohnisku velkeho parabolickeho zrcadla, bez sekundaru. QHY8 Pro s korektorem se tam vejde a centralni zastineni bude mensi, nez se sekundarem. 2" filtrove kolo se nevejde.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
scevlik

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od scevlik »

Konihlav dopadlo to zatial tak,ze po obede som objednal qhy8l
a uvidim ako to dalej dopadne v buducnosti.No dufam,ze rozhodnutie bolo spravne
MartinT

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MartinT »

Díky,

To: Konihlav a Mysl - Mono versus barva..

Je mi jasné, že s barvou se nedají dělat zázraky. Ale mně TEĎ jde jen o dílčí zlepšení oproti DSLR se stejnou spotřebou času. Zkrátka na víc než nasnímat, nasypat výsledek do DSS a v Aperture zatahat za křivky a pár dalších udělátek nějak nestíhám. Jsem rád když dám do kupy 1-2 noci měsíčně a 1 odpoledne s večerem na postprocessing. Nabyl jsem dojmu, že mono focení je tak o jednom objektu za noc. Barvou se dají zvládnout 3. Nebo se pletu? Pozn. Fotím si tak pro radost, na snímek měsíce ambice zatím nemám. Ale není všem dnům konec. S DSLR jse si vyhrál rok a něco, barevná CCD mi vystačí tak na další dva roky a pak když bůh dá snad přijde čas mono kamery a úzkopásmových filtrů, možná i ambicí na snímek měsíce.. Ale chtělo by to podle mne zkrátka víc času.

Technicky - koketuji později s doplěním parku o SCT 11" nebo 14" HD na planety a širokoúhlé focení v primáru na F2 jak píše MP by pak s rozměrově malou barevnou kamerou ala QHY8 mohlo být zajímavé, nebo se pletu ??..

To Ceres: K SBIG ST-2000XCMI - nevadilo by to o dost nižší rozlišení? Je to přece jenom 2MP proti 6 na srovnatelných pixlech. Jasně, jinak SBIG je SBIG..

To Konihlav a MMysl: Moravské přístroje a GII 8300C. Vážně o tom mám uvažovat pro focení na F9 1,8m ??? To není míněno ironicky. Měl jsem dojem že musím do velkých pixlů.. A když už 8300, proč ne třeba SBIG ST-8300C?

To all:
Potom bych ještě prosil o názor na kamery s velkoformátovým čipem KAI-04022. Atik 4000, G3 od Moravských přístrojů.. Jasně, je to legrace za 100 tisíc. Dávat se mi to moc nechce, ale třeba to klesne. A já mám na Vixenu takové pěkné rovné pole přes celých 35mm... Teda teoreticky

To Konihlav - mám jen mylný dojem nebo jsi s G3 a tímhle velkým čipem fotil v Chile?

Poslední sub-dotaz. Stačí jít do čipu Grade II nebo se vyplatí připlatit za Grade I ? Teoreticky mi rozdíl jasný je, ale co to znamená prakticky pro fotky, řekněte..

Díííííky za věcné názory. Rozhodnutí i výsledek dám samozřejmě v plen Vaší kritice.. 8-)
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
MMys
Kontaktovat uživatele:

Poradte s vyberom kamery

Příspěvek od MMys »

MartinT - ta odpověď byla spíš druhému tazateli, který dalekohled nespecifikoval. KAF-8300 při ohnisku 1.8m je asi šílenost, po redukci jakž, takž, budou to knedle.

Vixena mám, se reduktorem je to spíš tak na tu QHY8 akorát. S G2-8300 v redukovaný podobě ho budu trápit letošní jaro na galaxiích Tak uvidíme. Tenhle dalekohled si prostě přímo říká o velký senzor buď s velkými pixely, nebo s velkým rozlišením a binovat 2x2. Čímž je odpovězeno i na tu otázku ohledně velkoformátových kamer.

Ad Grade I nebo II. No, celé to záleží na tom, zda se ti bude chtít opravovat ten vadný sloupec u Grade II. Ona ta oprava na barevném senzoru není zrovna triviální jako na mono senzoru, občas to zůstane trošku vidět. A znemožňuje to použít jednoduchý postup s DeepSkyStackerem, ten tuto opravu sloupce na CFA senzoru podle mě neumí. Na to je potřeba použít jiný SW (a moc jich není).

A dál - no, i s barevnou kamerou je to co objekt to noc (v létě i dvě). S  VC-200L zcela jistě, pokud to má za něco stát. (tedy pokud nefotíš M42).

Když čtu to s tím časem věnování se focení - co ta chlazená DSLR ??? Je to podstatně přímočařejší, jednodušší na obsluhu i sestavení. Prostě spoustu nervů míň než s CCD a notebookem v terénu. Chlazená 40D za cca. 35k.
Odpovědět