ATIK 16 IC problém

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Michal1

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od Michal1 »

Majitelé této kamery, setkali jste se někdy s přerušením spojení CCD a počítače doprovázeným chybovým hlášením "USB error detected" v ovládacím programu? Dokud se hlášení neodklikne, ovládací program se tváří, jako by se dělaly normálně další snímky, ale přitom ukládá ta samá data. Spojení se skoro vždy obnoví po odpojení a připojení datového kabelu u počítače, případně restartování ovládacího programu. Všiml jsem si, že se chyba objevuje, když se napnou kabely vedoucí z kamery, dotýkám se konektorů na kameře, nebo když v počítači přepnu mezi okny ovládacího programu CCD a pointačního programu LPI kamery. Někdy se ale hláška objeví i bez zjevné příčiny v průběhu focení. Převčírem jsem kvůli tomu přišel o 2 a půl hodiny expozice, i když jsem si dával pozor, aby kabely nebyly napnuté a navíc jsem je pro jistotu obmotal kolem nějakého šroubu na dalekohledu. Nikdy se mi nepodařilo chyby docílit úmyslně.
Děkuji za rady.
Michal
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
MartinZ

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od MartinZ »

Já mám tuto kamerku celkem čerstvě, ale s výpadky díky špatnému kontaktu už jsem se také několikrát setkal. Zvláště když jsem zavadil o kabel při manipulaci s ručkou. Zrovna z dnešní noci mám uloženo přibližně ze 600 snímků 530 stejných, a to jsem měl velkou vůli v kabelu a kolem sestavy jsem se vůbec nepohyboval. :-/
Michal1

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od Michal1 »

MartinZ: To jsi dopadl ještě hůře, než já. Mě zbyla dobrá zhruba polovina.

Nevšiml jsi si, který kabel za to může? Já mám podezření na ten napájecí, ale nejsem si s tím vůbec jistý.
MartinZ

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od MartinZ »

to netuším, mám nový zdroj i nový USB kabel, při jejich použití s jinými zařízeními jsem si žádné chyby nevšimnul. Mám pocit, že ten problém může nastat s kterýmkoliv z nich :-(. Ty kontakty v kameře jsou oba poměrně volné u obou kabelů.
MilAN
Věk: 76

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od MilAN »

Měl jsem Atik 16 a tam se to také objevovalo. Chce to lepší USB kabel, aby nedocházelo k rušení. Jinak stačí v blízkosti např. zapnout/vypnout jakýkoliv elektrospotřebič, lampičku a pod. a je to.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Michal1

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od Michal1 »

Tak už se mi podařilo najít, kde je problém, tedy přinejmenším alespoň jeden z nich. Povedlo se mi vyvolávat chybu tím, že jsem otáčel napájecím konektorem v kameře. Dokonce jsem našel i úhly natočení konektoru, ve kterých dochází k výpadkům nejčastěji. Snad už nám teď někdo znalý elektroniky poradí, jak napájecí kolíček v zásuvce utěsnit. Teď mi kamera venku pracuje, tak zítra kabely nafotím a dám sem. Když kroutím USB kabelem, je vše v pořádku. Dříve už jsem tuto proceduru zkoušel provádět, ale bez úspěchu.
M.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od MMys »

Nejspíš nijak neutěsňovat, ale koupit jiný. Tuhle napájecí konektory se totiž dělají ve dvou provedeních průměru kolíčku (2.1 a 2.5mm). Zřejmě máš zásuvku na kameře s 2.1mm kolíčkem a konektor na kabelu s 2.5mm dutinkou. Kup si ten správný, a bude to v pořádku.

Pokud to není tímto, tak je to nějaké zoxidované, vymačkané, málo napružené...

Zkus najít blízko někoho, kdo se vyzná v elektronice. On ti to "diagnostikuje" ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od Sasa3 »

Mě to taky dělal jak Atik 16IC, tak nový Atik 314L a je to tím napajécím kabelem, který jsem si dělal sám. Už jě nějaký divný a když na něj šáhnu, tak občas napájení vypadne... Ale zatím je to tak řídké, že mě to ještě nedohnalo k tomu ho přepájet.

U Atik 314L je ještě potřeba dávat pozot na chlazení. Občas se mi stalo, že se po tomhle incidentu vyplo a ja si toho vsimnul az při zpracování.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
vaclav1

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od vaclav1 »

Občas vypadává napájení, stalo se mi včera při fotografování NGC 2359, ale včas jsem na to přišel.Je to jev poměrně vzácný.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
MartinZ

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od MartinZ »

po info od M.Myslivce jsem včerejší noc vyměnil koncovku za jinou, a i když subjektivně drží oba konektory stejně, tak s tím druhým jsem včera nezaznamenal žádný výpadek.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od Konihlav »

ja jsem s nim dosud zadny problem nemel (ani s 314tkou). Proste zapojim a jede to. Narozdil od QHY5, ktera mi ted 2x vytuhla (zasekl se SW, ale laptop bezel OK).
Michal1

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od Michal1 »

Doma se našel přípravek na čištění elektrických kontaktů. Otřel jsem s ním kontakty napájecího kabelu a zatím to vypadá, že je po problému. Ale to se ještě ukáže, až bude kamera ve skutečné akci. Pomocí čističe jsem si také opravil svou oblíbenou pozorovací svítilnu.
MartinZ

ATIK 16 IC problém

Příspěvek od MartinZ »

mám dotaz na zkušené zdejší elektroniky.
Ještě včerejší noc jsem s touto kamerkou bez problémů snímal většinu noci a šlapala bez problémů až do rána, ale teďka mi vrací v celém obrazu pouze hodnotu 256. Nepomohlo ani restartovat kameru a NB, ani použití jiného USB portu. Ten diagnostický SW ke kameře mi ukazuje chybu ve FIFO (předpokládám že nějaká fronta načítání z kamery) - dá se to opravit?
Odpovědět