Seben Big Boss
Seben Big Boss
Dobrý den přátelé, žádám Vás o radu jako začínajícho amatéra. Chtěl bych první skutečný dalekohled. Uvažuji po přečtení diskuzí nad Newtonem 150/750 a montáži EQ3-2. Ovšem na ebay.de jsem objevil ve výprodeji tento dalekohled Seben Big Boss 150/1400 s montáží EQ3 (dle foto se mi to, ale nezdá) ale výbava je komplet s dvěma okuláry posl. 1,25" a měsíčním filtrem. Cena 199,- EU. Ta cena mi přijde bomba na tento dalekohled. Původní prý 599 EU. Můžete poradit zda do toho jít?
Seben Big Boss
alenzo napsal: ...Uvažuji po přečtení diskuzí nad Newtonem 150/750 a montáži EQ3-2. Ovšem na ebay.de jsem objevil ve výprodeji tento dalekohled Seben Big Boss 150/1400 s montáží EQ3 (dle foto se mi to, ale nezdá) ale výbava je komplet s dvěma okuláry posl. 1,25" a měsíčním filtrem. Cena 199,- EU....Cena by aj bola dobra, ale z vlastnej skusenosti ti mozem poradit, ze takto dlhy dalekohlad (tubus bude mat vyse metra) je na tu montaz privelke susto. Bude sa ti to chviet uz pri dotyku a akykolvek slaby vietor sposobi silne chvenie pristroja. Ja mam na bytelnejsej montazi 150/980 a je to tak na hranici. V silnom vetre sa samozrejme fotografovat neda a pozorovanie je s problemami. Na druhej strane, kto by v silnom vetre pozoroval. Za tie peniaze by sa to oplatilo aj bez montaze. Dalekohlad by si mohol umiestnit na dobsonovu montaz (taka ta drevena azimutalna...), ta je trocha odolnejsia voci chveniu a na zaciatocnicke pozorovania je dobre pouzitelna. Ak by si chcel pozorovat a vyslovene chces paralakticku montaz (to je ta eq-3 a podobne), tak na nu hladaj mensi pristroj alebo pod dany dalekohlad podstatne vacsiu montaz.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Seben Big Boss
OT:
Jen bych chtěl upozornit na skutečnost, že ruzné internetové bazary mají v obchodních podmínkách, že v žádném případě nezodpovídají za kvalitu zboží. Konkrétně: ebay.de -> jeden můj kolega si chtěl koupit motocykl asi za 7.000EUR (vzhledem k typu a stáří cena jistě zajímavá), nicméně se po vzájemné komunikaci s "majitelem" se ukázalo, že jde o evidentní finanční podvod. Jiný můj kolega tam nakupuje IPAQy a zhruba každý pátý má kleklou baterii, ta dneska se už dá koupit za 1.000, ale před třemi lety stála asi 5.500. Toto se asi nebude týkat dalekohledu za 200EUR, ale i tak bych při takovémto nákupu byl obezřetný.
HonzaS
Jen bych chtěl upozornit na skutečnost, že ruzné internetové bazary mají v obchodních podmínkách, že v žádném případě nezodpovídají za kvalitu zboží. Konkrétně: ebay.de -> jeden můj kolega si chtěl koupit motocykl asi za 7.000EUR (vzhledem k typu a stáří cena jistě zajímavá), nicméně se po vzájemné komunikaci s "majitelem" se ukázalo, že jde o evidentní finanční podvod. Jiný můj kolega tam nakupuje IPAQy a zhruba každý pátý má kleklou baterii, ta dneska se už dá koupit za 1.000, ale před třemi lety stála asi 5.500. Toto se asi nebude týkat dalekohledu za 200EUR, ale i tak bych při takovémto nákupu byl obezřetný.
HonzaS
ED80, ED66
Seben Big Boss
Díky za odpoveď. Tak jsem ještě hledal na googlu informace. A je tam jedna vychytávka. Ten tubus bude poloviční pač je tam ještě barlow. Jinak ten dalekohled je nový se zárukou. Přes ebay ho prodává přímo krám. Ovšem začínáte mě přesvědčovat tak, že nejspíše koupím skywatcher tubus 150/750 i s okulárama od celestronu za 5200,- a pak nějak pořeším buď doma udělat dobsona montáž nebo koupím para.
Seben Big Boss
Možná jsi už našel taky, ale zkus http://www.seben.com/ to by měl být výrobce a mluví to na člověka i česky. Ten popis je hooodně nadnesený.
Toš tak na světě...
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Seben Big Boss
Tak jsem si ten popis přečetl a nevěřil vlastním očím. Tohle je spíš podprůměrný dalekohled patrně čínské výroby, tím textem povýšený na cosi, co vypadá, že to je absolutní špička.
V textu je hromada naprostých nesmyslů, zřejmě vzniklých tím, že to překládal někdo, kdo se v daném oboru vůbec nevyzná. Namátkou:
Vysoká svítivost dalekohledu (zřejmě myšlena světelnost) , ve skutečnosti je f/9, takže dost málo na to, že tam uvádějí i vhodnost pro astrofotografii. Ta je vyloučená. Stativ a montáž je pro takový přístroj pro účely fotografování (prakticky čehokoli) nedostačující, pro vizuální pozorování taky nic moc.
Vzhledem k natažení ohniska Barlow členem nebude kvalita žádná sláva.
Nazývat standardní Plossl okuláry vysoce výkonnými je docela síla...
"Velmi vzdálené pozorované cíle, které lze standardními teleskopy sotva zachytit, se díky typu Seben Big Boss dostávají do dosažitelné blízkosti."
Tohle je perla, co je standardní teleskop, dělají, jak kdyby tohle bylo něco víc, než hromada dalších dalekohledů které se zde prodávají.
VYHNI SE TOMU DALEKOHLEDU RADĚJI VELKÝM OBLOUKEM !!!
Netvrdím že je úplně nanic, ale prodejce nemá tušení, jaké jsou reálné možnosti takového dalekohledu. Skoro to hraničí s klamavou reklamou...
V textu je hromada naprostých nesmyslů, zřejmě vzniklých tím, že to překládal někdo, kdo se v daném oboru vůbec nevyzná. Namátkou:
Vysoká svítivost dalekohledu (zřejmě myšlena světelnost) , ve skutečnosti je f/9, takže dost málo na to, že tam uvádějí i vhodnost pro astrofotografii. Ta je vyloučená. Stativ a montáž je pro takový přístroj pro účely fotografování (prakticky čehokoli) nedostačující, pro vizuální pozorování taky nic moc.
Vzhledem k natažení ohniska Barlow členem nebude kvalita žádná sláva.
Nazývat standardní Plossl okuláry vysoce výkonnými je docela síla...
"Velmi vzdálené pozorované cíle, které lze standardními teleskopy sotva zachytit, se díky typu Seben Big Boss dostávají do dosažitelné blízkosti."
Tohle je perla, co je standardní teleskop, dělají, jak kdyby tohle bylo něco víc, než hromada dalších dalekohledů které se zde prodávají.
Netvrdím že je úplně nanic, ale prodejce nemá tušení, jaké jsou reálné možnosti takového dalekohledu. Skoro to hraničí s klamavou reklamou...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Seben Big Boss
MMys napsal:
Netvrdím že je úplně nanic, ale prodejce nemá tušení, jaké jsou reálné možnosti takového dalekohledu. Skoro to hraničí s klamavou reklamou...No, ja si precetl jen anglicky popis a je to uplne normalni "reklamni letak", jaky byva u spousty prodejcu.
Spis nevim, proc zrovna tato znacka. Dalekohled je klasicky cinsky Newton se zabudovanym Barlowem, ktery se prodava ( nebo spis prodaval ) pod spoustou znacek i u nas, se zajistenym servisem apod. Na strankach Seben neni nic noveho - vsechno to zname i od jinych distributoru.
Tak mne napada, ze bychom mohli vytvorit nejakou databazi tech nejbeznejsich cinskych a tchaiwanskych dalekohledu ve forme :
skutecny vyrobce ( zpravidla Synta nebo GSO )
zakladni parametry
seznam znacek, pod kterymi jsme ten stroj videli prodavat
Predesli bychom znacnemu mnozstvi dotazu tohoto typu, kdy se nekdo pta na nejakou mene znamou znacku a pritom je na prvni pohled jasne, ze jde o "stary znamy" pristroj.
Netvrdím že je úplně nanic, ale prodejce nemá tušení, jaké jsou reálné možnosti takového dalekohledu. Skoro to hraničí s klamavou reklamou...No, ja si precetl jen anglicky popis a je to uplne normalni "reklamni letak", jaky byva u spousty prodejcu.
Spis nevim, proc zrovna tato znacka. Dalekohled je klasicky cinsky Newton se zabudovanym Barlowem, ktery se prodava ( nebo spis prodaval ) pod spoustou znacek i u nas, se zajistenym servisem apod. Na strankach Seben neni nic noveho - vsechno to zname i od jinych distributoru.
Tak mne napada, ze bychom mohli vytvorit nejakou databazi tech nejbeznejsich cinskych a tchaiwanskych dalekohledu ve forme :
skutecny vyrobce ( zpravidla Synta nebo GSO )
zakladni parametry
seznam znacek, pod kterymi jsme ten stroj videli prodavat
Predesli bychom znacnemu mnozstvi dotazu tohoto typu, kdy se nekdo pta na nejakou mene znamou znacku a pritom je na prvni pohled jasne, ze jde o "stary znamy" pristroj.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Seben Big Boss
No, máš pravdu, že anglická verze je poněkud umírněnější. Při překladu do češtiny byl evidentně použit vždy nejsilnější možný ekvivalent prodanou situaci.
Je to tak jak píšeš, všechny ty dalekohledy jsou to samé, ale ve mě prostě nebudí důvěru hlavně ta firma pod jejíž značkou se to prodává.
To Alenzo:
S klidem si kup takový dalekohled u některého z našich prodejců, ale zapoměň na charakterisktiky jako super stabilní montáž, špičková kvalita obrazu.
Ostatně, ten (nebo velmi podobný) dalekohled si můžeš u některého z našich prodejců vyzkoušet a posoudit, zda ti vyhovuje.
Je to tak jak píšeš, všechny ty dalekohledy jsou to samé, ale ve mě prostě nebudí důvěru hlavně ta firma pod jejíž značkou se to prodává.
To Alenzo:
S klidem si kup takový dalekohled u některého z našich prodejců, ale zapoměň na charakterisktiky jako super stabilní montáž, špičková kvalita obrazu.
Ostatně, ten (nebo velmi podobný) dalekohled si můžeš u některého z našich prodejců vyzkoušet a posoudit, zda ti vyhovuje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
Pikas
Seben Big Boss
Já tak trochu začínám s astronomií, ale raději bych koupil nějaký refraktor kolem 120mm apochromát triplet do 150 tisíc s tím už se dá ledasco dělat. K tomu EQ6 a EOS 20D a mohlo by z toho i něco být ne?
Seben Big Boss
Pikas napsal: Já tak trochu začínám s astronomií, ale raději bych koupil nějaký refraktor kolem 120mm apochromát triplet do 150 tisíc s tím už se dá ledasco dělat. K tomu EQ6 a EOS 20D a mohlo by z toho i něco být ne?Trochu jsi mi vyrazil dech (trochu hodně), jestli doufáš, že koupíš výbavu za cca. 200 000 kč a něco z toho samo bude, tak si myslím, že z toho nebude nic, dokud se nenaučíš spoustu věcí, které k astrofotu patří.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Seben Big Boss
Pikas napsal: Jraději bych koupil nějaký refraktor kolem 120mm apochromát triplet do 150 tisíc s tím už se dá ledasco dělat. K tomu EQ6 a EOS 20DEQ6 nekupuj, s tim je moc prace, radeji vezmi Losmandy G11 s Gemini navadenim 
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Seben Big Boss
Tak ještě jednou díky za reakce. Dám na vaše rady, Vím, že se nemám unáhlovat. Takže nechám raději vydělat českého dovozce kval. produktů než prodejce šmejdů. Je opravdu překvapující (spíše šokující) jakými slovními hříčkami překypují prodejci hama, tasco, seben a spol.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Seben Big Boss
Pikas napsal: Já tak trochu začínám s astronomií, ale raději bych koupil nějaký refraktor kolem 120mm apochromát triplet do 150 tisíc s tím už se dá ledasco dělat. K tomu EQ6 a EOS 20D a mohlo by z toho i něco být ne?
Jako vtip to beru ;D ;D ;D
No, pokud to myslíš vážně a máš na to, zkus to. Možná brzy uvidíme v sekci Bazar inzerát ve znění "Prodám Takahashi FSQ106 na montáži EQ6"
No, pokud to myslíš vážně a máš na to, zkus to. Možná brzy uvidíme v sekci Bazar inzerát ve znění "Prodám Takahashi FSQ106 na montáži EQ6"
-
Pikas
Seben Big Boss
MP napsal:
EQ6 nekupuj, s tim je moc prace, radeji vezmi Losmandy G11 s Gemini navadenim ;)
Tak jestli je lepší než EQ6 tak by to asi bylo lepší. Doufám ale že nestojí víc jak 80 tisíc, ještě potřebuji nějaké okuláry a za 35 tisíc koupím tak max. 3-4 ne?
EQ6 nekupuj, s tim je moc prace, radeji vezmi Losmandy G11 s Gemini navadenim ;)
Tak jestli je lepší než EQ6 tak by to asi bylo lepší. Doufám ale že nestojí víc jak 80 tisíc, ještě potřebuji nějaké okuláry a za 35 tisíc koupím tak max. 3-4 ne?
-
Pikas
Seben Big Boss
MMys napsal:
No, pokud to myslíš vážně a máš na to, zkus to. Možná brzy uvidíme v sekci Bazar inzerát ve znění "Prodám Takahashi FSQ106 na montáži EQ6" :D
Jeden známý mi říkal, že je nesmysl kupovat nějaký dětský dalekohled za 30 tisíc a mám jít rovnou do kvality a já mu věřím, tím snad neudělám hloupost?
No, pokud to myslíš vážně a máš na to, zkus to. Možná brzy uvidíme v sekci Bazar inzerát ve znění "Prodám Takahashi FSQ106 na montáži EQ6" :D
Jeden známý mi říkal, že je nesmysl kupovat nějaký dětský dalekohled za 30 tisíc a mám jít rovnou do kvality a já mu věřím, tím snad neudělám hloupost?