software pro zpracování fotek, videa v linuxu

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
leviathan

Příspěvek od leviathan »

Ahoj, bohužel při pokusu o hledání se mi nic nezadařilo tady s tím najít, sháním nějaký software do linuxu (mám Ubuntu 10.10) pro zpracování videa, ne jen stříhání, ale i úpravu, mám natočené video ze zatmění slunce, ale bude ho potřeba ještě upravit

na fotky je jasný Gimp,a le jestli také třeba existuje nějaká obdoba Registaxu
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

Nainstaluj si wine a spustaj windosowsky registax takto. Ide to bezproblemov. Videa do windowsovskeho registaxu si vies  pripravit v avidemux.

Na gimp ale pozor. Gimp nezvlada tiff v 16bitovej farebnej hlbke (najprv skonvertuje na 8bit a az potom otvori). Takze ked fotis a chces spracovavat fotky (raw subory z DSLR), tak nainstaluj ufraw (aj s pluginom do gimpu) a az tak upravuj foto. Ufraw ti bud ulozi fotku v tebou zadanom formate (zvlada jpg, tiff, png a a ine typy suborov), alebo ju posle do gimpu.

Vsetky tie softy su v repozitaroch (teda az na windowsovsky registax ). Instalacia je bezproblemova.
leviathan

Příspěvek od leviathan »

Nainstaluj si wine a spustaj windosowsky registax takto. Ide to bezproblemov. Videa do windowsovskeho registaxu si vies  pripravit v avidemux.

Na gimp ale pozor. Gimp nezvlada tiff v 16bitovej farebnej hlbke (najprv skonvertuje na 8bit a az potom otvori). Takze ked fotis a chces spracovavat fotky (raw subory z DSLR), tak nainstaluj ufraw (aj s pluginom do gimpu) a az tak upravuj foto. Ufraw ti bud ulozi fotku v tebou zadanom formate (zvlada jpg, tiff, png a a ine typy suborov), alebo ju posle do gimpu.

Vsetky tie softy su v repozitaroch (teda az na windowsovsky registax). Instalacia je bezproblemova.
díky za info, s wine jsem si zatím s tímto softem nehrál,, spíše jsem hledal nějakou nativní alternativu, ale rozhodně vyzkouším
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Wine je v pohode, doporucuji.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
altoz
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

TIFF v 16-bitové barevné hloubce umí DigiKam nebo ShowFoto, oba umí otvírat i RAW formát (i když mi přijde lepší používat dcraw a jím zpracovaný snímek pak v ShowFoto otevřít). Na matematické operace se snímky (sčítání, násobení atd.) je docela šikovný imagemagick. Tyhle prográmky jsem si hodně oblíbil, na zpracování fotek se mi doteď osvědčily.

16-bitový TIFF umí údajně i Krita, ale ta mi chodí pod Ubuntu 10.04LTS ukrutně pooomaaalu a často padá, zatímco showFoto běhá docela svižně a spolehlivě.

Docela zajímavá grafická aplikace je nip2, což je něco jako tabulkový procesor pro zpracování obrázků. Zkoušel jsem s ním dělat třeba mozaiku Měsíce.

Opět, všechny tyhle programy se dají snadno nainstalovat z repozitářů.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

6-bitový TIFF umí údajně i Krita, ale ta mi chodí pod Ubuntu 10.04LTS ukrutně pooomaaalu a často padá, zatímco showFoto běhá docela svižně a spolehlivě.Ono je dost neprakticke spustat aplikacie pre KDE4 v prostredi GNOME. Skus bud ubuntu vymenit za kubuntu alebo treba najst inu aplikaciu.

Ja o jednej viem, ale instalacia je na vlastne riziko. Ide o aplikaciu CinePaint. Z repozitarov je vyradena (kvoli nekompatibilite GTK, moderne gnome fici na GTK2, ale CinePaint chce GTK1).
Soft je to skvely. Ide o fork programu GIMP. Skus ho instalovat rucne odtial.
Ja mam 64bitovy linux mint a islo to dobre. Pred par tyzdnami som mint aktualizoval z verzie 9 na verziu 10 a tam to nemam vyskusane.
Vo verzii 9 vsak nebol konflikt s GTK kniznicami. Soft sa dlho nevyvija, ale snad udajne sa nieco zacne diat. Nieco naznacuju autori na titulnej stranke CinePaintu.

Pred instalaciou urcite vsak zalohuj data! Ide o dost nestandartny zasah do systemu. A dosledok moze byt, ze ti GNOME nenabehne (a ked sa nevyznas v konzolach tak  ::) ... )
Odpovědět