Mráz a reflektor
Mráz a reflektor
Když začaly ty mrazy tak mě tak napadlo jestli to newtonu nějak nevadí? A za jakých teplot ještě pozorujete?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Mráz a reflektor
Nevadí, určitě víc vadí pozorovateli než dalekohledu, takže se pozoruje za takových teplot, které snese sám pozorovatel 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- Jakub Dolinsky
Mráz a reflektor
Ja by so m sa len chcel opýtať, ako sa vyhnúť roseniu primárneho zrkadla, pretože keď prídem domov po pozorovaní vo veľkom mraze, tak sa mi potom na primárnom zrkadle vyzráža voda a zanecháva to potom stopy na zrkadle.
ďakujem
ďakujem
Mráz a reflektor
Já tohle neřeším, venku všechno zadekluju a šup s ním dom. Můžeš to i zakrýt doma dekou a optika se bude pomaleji oteplovat a tím se zabrání rosení než když objektiv hned vystavíš pokojové teplotě.
Zatím a myslím že to i bude trvat dlouho než drobné nečistoty budou kazit obraz v dalekohledu.
Obyčejná voda která se vysráží na optice nevadí, hlavně to nešudlat hadrem a nechat vyschnout.
Zatím a myslím že to i bude trvat dlouho než drobné nečistoty budou kazit obraz v dalekohledu.
Obyčejná voda která se vysráží na optice nevadí, hlavně to nešudlat hadrem a nechat vyschnout.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Mráz a reflektor
Pokud už musíš dalekohled přenést do teplé místnosti, tak ho nikdy neoddeklovávej, (nedívej se , jak se rosí zrcadlo) a spíš celý dalekohled nějak přikrej, ať se ohřívá co nejpomaleji.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mráz a reflektor
Já ho nechávám oddeklovanej, aby rychle oschnul po orosení, nebo je to teda špatně?
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Mráz a reflektor
Když je dobře zadeklovaný, tak se ani neorosí.
lepší rada žádná než špatná
Mráz a reflektor
Tenhle problém mě docela zajímá, moje 350 tka se rosí při přenesení za mrazů do místnosti skoro vždy nepomáhá zadeklování ani přehozená deka. Přemýšlím nad topnou spirálou, mezi zrcadlem a ventilátorem, která by zrcadlo po pozorování prostřednictvím ohřátého vzduchu temperovala nad teplotu okolí, myslím začít topit hned po pozorování, ještě při převozu z pozorování domů. Přijde mi totiž, že největší bordel na zrcadle udělá jinak celkem neškodný, ale orosením rozmáčený prach, který se po zaschnutí nalepí a jde i špatně umýt. Varianta dvě nalepit přímo na zrcadlo silikonem topné odpory a rovnou topit do skla. Samozžejmě přiměřeně teplé odpory odhad tak 30°C. Nezkoušel jste někdo něco takového? Není to zcela zrůdný a zcestný nápad, který nerovnoměrností ohřevu může poškodit odraznou vrstvu? Jiné negativní dopady?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mráz a reflektor
A zadekluješ i spodek ?
Podle mě když gumičkama přiděláš igelitový pytlíky na oba konce tubusu, a zakrytkuješ díru do výtahu (nebo tam necháš okulár) a pak to přeneseš do místnosti, tak se to neorosí.
Podle mě když gumičkama přiděláš igelitový pytlíky na oba konce tubusu, a zakrytkuješ díru do výtahu (nebo tam necháš okulár) a pak to přeneseš do místnosti, tak se to neorosí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Mráz a reflektor
Když je dobře zadeklovaný, tak se ani neorosí.
Presne tak. Navic jej jeste v mrazu venku nalozim do vychladle originalni krabice a i s ni prenesu domu do tepla. Nikdy se mi nic nerosilo a zrcadlo mam i po letech jako nove. Uchovavam v horizontalni poloze na zemi.
Presne tak. Navic jej jeste v mrazu venku nalozim do vychladle originalni krabice a i s ni prenesu domu do tepla. Nikdy se mi nic nerosilo a zrcadlo mam i po letech jako nove. Uchovavam v horizontalni poloze na zemi.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Mráz a reflektor
Zadeklovaný to je dobře, ale při rozdílu řekněme 25 a více stupňů to opravdu nestačí.
Mráz a reflektor
Mně se osvědčilo při přenosu domu zadeklovat, nechat vleže ohřát a pak tepve oddeklovat. Částečně (ne úplně) to omezí rosení primáru (přeci jen ten vzduch v rouře má oproti primáru nepatrně strmější gradient ohřevu) ale hlavně nekape ze sekundáru na primár. Když je trochu ohřáto, tak rouru ve stejné poloze otevřu, aby se ta vlhkost mohla odpařit a až je po všem, tak jde do garáže na stojáka a je připraven a při pozorování ze zahrady i vytemperován na další pozorování 
SW Newton 200x1200 (Dobson), GOES db, ostříží zrak 
Mráz a reflektor
Pokud je venku pod nulou, je vzduch velmi suchy a tak, pokud jej zadekluji, tak se po prenosu do tepla ani zarosit nemuze. Pokud se rosi, tak musi nekudy vnikat teply (vlhci) vzduch.
Pokud je jiz zaroseny pred prenosem do tepla, popr. pokud neni zadeklovany a nasledne se zarosi je prirozene nejlepsi nechat jej v klidu stat nekde v koute. Kazdy dalekohled jednou oschne ( ). Vliv na cistotu plochy je, pokud jej umistite na pokud moznetak, aby opticka plocha byla vertikalne av bezprasnem miste (tedy tak, aby na ni dosedat primo prah - napr. tubus Newtonu proste polozite), opravdu minimalni. Verte, ze mnohem vice se znecisti behem pylove sezony v prubehu pozorovani.
Pokud je jiz zaroseny pred prenosem do tepla, popr. pokud neni zadeklovany a nasledne se zarosi je prirozene nejlepsi nechat jej v klidu stat nekde v koute. Kazdy dalekohled jednou oschne ( ). Vliv na cistotu plochy je, pokud jej umistite na pokud moznetak, aby opticka plocha byla vertikalne av bezprasnem miste (tedy tak, aby na ni dosedat primo prah - napr. tubus Newtonu proste polozite), opravdu minimalni. Verte, ze mnohem vice se znecisti behem pylove sezony v prubehu pozorovani.
Mráz a reflektor
Myslím, že problém je v tom, že dalekohled je namrzlý nejen zvenku, ale částečně i tubus z vnitřní strany, držák sekundáru, to samé na druhém konci, objímkka zrcadla atd. A když to pak hezky zadekluju a odnesu do místnosti tato uzavřená námraza se odpaří a následně zkondenzuje na tom nejstudenějším co je k dispozici a to je zrcadlo, coby největší hmota. :'(
Mráz a reflektor
Jo namraza to je vec. Od te doby co pouzivam zejmena SCT namisto Newtona tak zapasim namisto obcas namrzleho tubusu spise s namrzajicim korektorem (kdyz na to prijde tak ani vytapeni a rosnice nepomuze).
Kdyz na to pijde tak ja nechavam dalekohled jak je at poradne oschne. On se sice rychle orosi, ale zase rychleji oschne. Tak to aspon delam s TMBckem a EQ6 (zatim si nestezovali).
Pokud jde o CPC na sloupku v pozorovatelne na zahrade tak to neresim - proste zatahnu strechu, sklopim nezadeklovany dalekohled dolu a necham jej vetrat.
Kdyz na to pijde tak ja nechavam dalekohled jak je at poradne oschne. On se sice rychle orosi, ale zase rychleji oschne. Tak to aspon delam s TMBckem a EQ6 (zatim si nestezovali).
Pokud jde o CPC na sloupku v pozorovatelne na zahrade tak to neresim - proste zatahnu strechu, sklopim nezadeklovany dalekohled dolu a necham jej vetrat.