Sky-Watcher GoTo Dobsony
Sky-Watcher GoTo Dobsony
myslím,že skywatcher už motorizované dobsony nějaký ten pátek nabízí.
Horší je to s cenou.U dobsona bych ani tak nestál o go to,stačila by funkce hodinového stroje pro sledování objektu.
Horší je to s cenou.U dobsona bych ani tak nestál o go to,stačila by funkce hodinového stroje pro sledování objektu.
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Jo, kdysi už SW na svých stránkách měl Dobsona s GoTo , ale pak se na dost dlouho vytratil. Takže snad jsou problémy vyřešeny a bude se moci i k nám dodávat.
To, jestli někdo preferuje GoTo, někdo Push-To a někdo motorové pohyby, je jen věci osobní preference. U většího přístroje bych dal určitě na prvním místě možnost, mít alespoň Push-To. V dosahu přístroje o průměru 300 mm a vyšším jsou už tisíce objektů, navíc slabých, takže vyhledávání hledáčkem je skoro jako hledání poslepu. Je sice potěšující, podaří-li se mi skákáním nalézt objekt a pamatovat si jeho polohu. Ale ruku na srdce, kolik těch objektů si takhle zapamatujete ?
Hledání slabých objektů je problém, postrkování dalekohledu je prkotina, a to celkem při jakémkoliv zvětšení.
To, jestli někdo preferuje GoTo, někdo Push-To a někdo motorové pohyby, je jen věci osobní preference. U většího přístroje bych dal určitě na prvním místě možnost, mít alespoň Push-To. V dosahu přístroje o průměru 300 mm a vyšším jsou už tisíce objektů, navíc slabých, takže vyhledávání hledáčkem je skoro jako hledání poslepu. Je sice potěšující, podaří-li se mi skákáním nalézt objekt a pamatovat si jeho polohu. Ale ruku na srdce, kolik těch objektů si takhle zapamatujete ?
Hledání slabých objektů je problém, postrkování dalekohledu je prkotina, a to celkem při jakémkoliv zvětšení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Jestli můžu, tak Milan zase má recht!!
Protože mám v živé paměti svoji nasr..anost, když jsem nějaký objekt vyduchařil a ve snaze doskákat na objekt znovu po pár minutách jsem ho nadobro ztratil...Pak bych uvítal to Go-to..
:-/
Protože mám v živé paměti svoji nasr..anost, když jsem nějaký objekt vyduchařil a ve snaze doskákat na objekt znovu po pár minutách jsem ho nadobro ztratil...Pak bych uvítal to Go-to..
:-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Já jsem pro funkci Strk-Do, proste to k dobsonu patří 
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Souhlasim, ze pro extremne male planetarky, extremne slabe objekty ci objekty ztracene v bohatem hvezdnem poli daleko od jasnych hvezd (typicky mezi Cyg a Cas) je hledani metodou skakani po hvezdach narocne. Predevsim v mene prijemnych teplotnich a povetrnostnich podminkach. Zase clovek ma radost, kdyz najde planetarku o velikosti par vterin 
Ackoliv pozorovani pro me bylo vzdy zabavou a ta byla z 50% tvorena hledanim objektu, sam do budoucna (preci jen letani neni levna zabava a clovek holt nemuze koupit cokoliv z fleku, jako driv) uvazuji o velkem dobsonu s goto od Skywatcheru. Hlavne kvuli galaxiim, kterych sice v 200mm vidim stovky, ale vetsinu bez detailu. Samotneho me prekvapilo, jaky dramaticky rozdil byl pri pohledu 300mm newtonem Karla z Jilemnice.
Jako idealni aperturu, s ohledem na casty transport vozem, snadnost prenosu i jen par metru od auta a budouci ubytek sil v kombinaci se svetelnym ziskem, vidim 300-350mm. Cena jeste unosna, zisk velky, goto. Bohuzel jiz clovek u pozorovani bude tezko sedet celou dobu na zisli/stolicce...
Navic prumer podstavce bedynky u 350mm SW je o centimetr vetsi, nez prumer mych hlavnich vchodovych dveri a vaha je dost jinde, nez u 300mm verze, kterazto projde i beznym domem a vejde se pohodlne do vetsiho kombiku, ktery jsem na jare kvuli budoucimu velkemu dobsonu koupil (pritelkyne stale veri, ze primarne kvuli kocarku do budoucna ).
Ackoliv pozorovani pro me bylo vzdy zabavou a ta byla z 50% tvorena hledanim objektu, sam do budoucna (preci jen letani neni levna zabava a clovek holt nemuze koupit cokoliv z fleku, jako driv) uvazuji o velkem dobsonu s goto od Skywatcheru. Hlavne kvuli galaxiim, kterych sice v 200mm vidim stovky, ale vetsinu bez detailu. Samotneho me prekvapilo, jaky dramaticky rozdil byl pri pohledu 300mm newtonem Karla z Jilemnice.
Jako idealni aperturu, s ohledem na casty transport vozem, snadnost prenosu i jen par metru od auta a budouci ubytek sil v kombinaci se svetelnym ziskem, vidim 300-350mm. Cena jeste unosna, zisk velky, goto. Bohuzel jiz clovek u pozorovani bude tezko sedet celou dobu na zisli/stolicce...
Navic prumer podstavce bedynky u 350mm SW je o centimetr vetsi, nez prumer mych hlavnich vchodovych dveri a vaha je dost jinde, nez u 300mm verze, kterazto projde i beznym domem a vejde se pohodlne do vetsiho kombiku, ktery jsem na jare kvuli budoucimu velkemu dobsonu koupil (pritelkyne stale veri, ze primarne kvuli kocarku do budoucna ).

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Současné ceny v Německu:
8" = 999 Euro
10" = 1299 Euro
12" = 1849 Euro
14" = 2292 Euro
Do konce roku by měl být v prodeji 16" Dobson, zatím bez GT.
To jsou ceny u astroshop.de, jak tak koukám TS je levnější.
8" = 999 Euro
10" = 1299 Euro
12" = 1849 Euro
14" = 2292 Euro
Do konce roku by měl být v prodeji 16" Dobson, zatím bez GT.
To jsou ceny u astroshop.de, jak tak koukám TS je levnější.
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Na Slovensku stojí 300 Auto-Tracking 1374€ a keď k tomu prirátame SynScan je to cca 1500€ tak nechápem prečo v Nemecku je to tak drahé??? :-/
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Navic prumer podstavce bedynky u 350mm SW je o centimetr vetsi, nez prumer mych hlavnich vchodovych dveri a
Ty máš fakt futra u vchodových dveří 76 cm ?
lepší rada žádná než špatná
- Honza Ebr (honza42)
Sky-Watcher GoTo Dobsony
ladis: co s toho průměru týče, to vůbec neva. já řešil problém s výtahem na koleji v Brandýse a řešení je snadný, prostě se to trochu uřízne, velká část toho podstavce je úplně zbytečná.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Také mám větší průměr podstavy než šířku futer - ale správným natočením - ala stěhujeme gauč na výšku - to jde. Problém je spíš váha toho celého dalekohledu
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Mám jen 10" FT, ale futra ani klasický dobson mne nevadí. Snad si to "dostrkám" až ... nevím ještě jak dlouho (65)..., ale objektů, které jsem neidentifikoval je ještě dost.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Technické parametry nového 16" SW Dobsona s GoTo:
http://www.astroshop.de/skywatcher-dobs ... r_1_select
V Německu by se měl začít prodávat v únoru.
http://www.astroshop.de/skywatcher-dobs ... r_1_select
V Německu by se měl začít prodávat v únoru.
Sky-Watcher GoTo Dobsony
A dle webu by mel byt i ve variante bez goto! 
Pozn. 23:21: na http://www.teleskop-austria.at/price.php?lng=slo jsem nasel cenu: bez goto za 2400euro, s goto za 2900euro...
dobs-400-flx-sw Flex400 xx-400/1800 SkyWatcher Flex Tube Dobson with Crayford focuser and Pyrex primary mirror, Barium 25mm (60x) and 10mm (150x) eyepieces, 9x50 finderscope 2 399,- Bejelentkezés
dobs-400-got-sw SWD400goto xx-400/1800 SkyWatcher GOTO Dobson with Crayford focuser and Pyrex primary mirror, Barium 25mm (60x) and 10mm (150x) eyepieces, 9x50 finderscope 2 899,-
Takze levnejsi je na vyse uvedenem webu 400ka GSO (2200euro) i LightBridge (2250euro)...
Pozn. 23:21: na http://www.teleskop-austria.at/price.php?lng=slo jsem nasel cenu: bez goto za 2400euro, s goto za 2900euro...
dobs-400-flx-sw Flex400 xx-400/1800 SkyWatcher Flex Tube Dobson with Crayford focuser and Pyrex primary mirror, Barium 25mm (60x) and 10mm (150x) eyepieces, 9x50 finderscope 2 399,- Bejelentkezés
dobs-400-got-sw SWD400goto xx-400/1800 SkyWatcher GOTO Dobson with Crayford focuser and Pyrex primary mirror, Barium 25mm (60x) and 10mm (150x) eyepieces, 9x50 finderscope 2 899,-
Takze levnejsi je na vyse uvedenem webu 400ka GSO (2200euro) i LightBridge (2250euro)...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami