vinetace - vypocet

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

Ahoj,

tak jsem se konecne rozhodl, ze bych mohl pomalu zacit resit optickou cestu pro nasledujici system: SCT (EdgeHD11") na F/10 (2800mm) a FF kamera (cip 36x24mm, diagonala 43.5mm).

Muj problem:
jak velka bude vinetace v teto konfiguraci, kdyz bude mit slabe misto prumer 2" (fakticky jsem vnitrne nameril asi 46mm - jedna se o vnitrni SCT zavit, tj. UNC50mm) a toto uzke misto bude vzdalene 75mm od roviny cipu FF kamery ???

umite to nekdo exaktne vypocitat?

muj cil - minimalizovat vinetaci

diky moc za pomoc!

P.S.: zatim mam cestu 3.25", pak nekolik palcu 2.7" a pak mam zatim jedinou moznost konfigurace a to slezt z 2.7" na SCT, pak ze SCT na M57 (Borg) ... problem je ten SCT zavit - to je to slabe misto.
MilAN
Věk: 76

vinetace - vypocet

Příspěvek od MilAN »

Já si myslím, že nejde začínat od konce. Nejdříve by bylo potřeba vědět, jak vlastně vinětuje vlastní soustava SCT , to znamená, jak je ve skutečnosti veliký nevinětovaný průměr obrazu v ohnisku soustavy. To souvisí jak s celkovou geometriií soustavy, tak i s geometrií vnitřních clon - hlavně tedy clony sekundáru a snitřních clon trubice primáru. Trochu to nesouvisí z vlastním koncovým závitem. Takže bez znalostí přesné geometrie je nemožné dělat jakékliv závěry, co s čím provede něco poblíž ohniskové roviny.
Osobně se domnívám, že nevinětovaný průměr v ohnisku nepřevýší 30 mm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od MMys »

Namaloval jsem si chod parsků 1:1 v CADu. a spočítal poměr obloukem uříznutého kruhu (řezu svazkem) ku plnému kruhu pro bod v rohu fullfarme  formátu, těch 75mm od díry 46mm.

No a vyšlo mi že projde bez pár setin 80% (0.798), to by bylo vpohodě akceptovatelné. Ten svazek má v místě clonění průměr už jen 7.63mm, takže to není tak tragické.

Neuvažuji clony v tubusu, je možné že to bude horší. Nejlepší je si tam do místa fokální roviny umístit karton s dírkou na pozici v rohu FF senzoru a podívat se skrz ni na zrcadlo. Zda zrcadlo stíní ta díra v zadní části SCT, či něco uvnitř. Poud jen ta díra, platí můj výpočet.

Geometricky, pokud nic dalšího necloní, by byl nevinětovaný průměr tou dírou 39mm.
Ale mám strach, že to nedovolí trubková clona procházející primárem, která stíní přímé světlo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

vinetace - vypocet

Příspěvek od MilAN »

Martine, já si myslím, že daleko více bude vinětovat vnitřek stínící trubku - a to konec, který je blíže sekundáru. Pokud máš skutečné rozměry, potom je to O.K. Ale obávám se , že problém nebude v blízkosti ohniska, ale u čela stínící trubky.
kolik Ti vyšel nevinětovaný průměr čisté soustavy ?
MMys
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od MMys »

39mm, což je dost nereálné. Jo, zrovna před chvílej jsem tam dopsal tu samou poznámku. To bych musel znát mechanickou konstrukci vnitřku SCT, což neznám.

Blbé je, že se mi nedaří tenhle údaj o dalekohledu nikde najít. Zkusil bych přímý dotaz výrobci.

To Konihlav:
Vzhledem k tomu, že stejně nemáš jinou možnost, přidělal bych tam kameru, cvaknul FF + příslušný DF, změřil to a bylo by jasno.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

Milane, ja si myslim, ze to jde. Moje laicka predstava je, ze cim nizsi svetelnost, tim je ten kuzel svetla uzsi a uzsi (smerem k fokalni rovine) a timpadem projde mensi dirou aniz by se znatelne zhorsila puvodni vinetace. Takze podle me by to teoreticky spocitat melo jit - proste dam clonu 46mm bud 5cm pred fokalni rovinu nebo 7.5cm pred fokalni rovinu a zajimaji me 2 cisla. Muj problem je ten, ze bych to potreboval tech 7.5cm pred rovinou a bojim se, abych si to svoji konfiguraci zbytecne nezhorsil.

Ber teoretickou situaci, kdy puvodni OTA je bez vinetace. Nicmene ja mam na konci OTA diru o velikosti asi 3.25" a rovina FF cipu je cca 15cm odtud. Za OTA mi nasleduje kus 3.25" trubky, pak kus 2.7" trubky a pak to bohuzel zenu na 46mm a zpet na 57mm... to je to slabe misto.

jinak je vinetace a vinetace. Pokud neni s poklesem intenzity o 30-40-50% (na kraji, pokles v ADU a sile signalu), tak at uz zacina 10% ci 70% od stredu "rovneho pole EdgeHD" tak je to OK a lze to vzdy opravit flat fieldem. No a pak tu mame vinetaci neopravitelnou a to je duvod, proc pro EdgeHD neexistuje fokalni reduktor, protoze to fyzicky neni mozne pokud je predpoklad pouzit FF kameru. Na mensi prumery (22mm) fokalni reduktor existuje a funguje (Lepus).
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

MMys: diky moc, zkusim to az to pujde (ted jeste kameru nemam, stale je ve vyrobe ale zas mam vse potrebne k pointaci, tak se to snazim pomalu dat dohromady, abych s tim mohl jezdit ven na vyjezdy...).
MilAN

vinetace - vypocet

Příspěvek od MilAN »

Pavle, přečti si ještě jednou, co jsem psal.  Ty neznáš skutečnou sestavu a její vinětaci. A ta NENÍ nulová , to prostě nejde udělat. Někde na průměru  kolem 30 mm ( a spíše dříve), to již bude vinětovat. A to bez ohledu na to, co  budeš dělat u ohniska.
Slabé místo u  katadioptrů je vstup do   stínící trubky, do níž jde  OV. Jaký má průměr a jak je geometricky daleko od sekundáru a od  ohniska. Na tom záleží nejvíc, Tvůj problém u ohniska je prkotina.
Takže to zaostři a vyfoť si strop a máš výsledek.
......
PS : někde jsi četl, jak je" rovné " pole u EDGE ?
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

jasne, ze neni nulova a ze to tak nejde vyrobit, to chapu. Slo mi o to (coz jsem se tedy nakonec dozvedel), ze ta moje konfigurace to nijak zasadne nezhorsi. Pochopitelne tezko lze porovnat dve konfigurace, kdyz tu jednu nedokazi ani empiricky zmerit (nemam jine spojeni OTA + kamera).

takze to zkusim (az budu mit FF kameru po ruce) a uvidime.

jinak ano, videl jsem par fotek v plnem rozliseni se senzorem s diagonalou 50mm (rozmer 36x36mm) na treba EdgeHD 14" (zkolimovanem) a kreslilo to podle mych predstav velmi pekne a to je co rict. Takze muj cil je to nejak napodobit a proto tahnu z konce OTA co nejvetsi prumer a co nejdale, jen bohuzel tech par poslednich cm bude obstrukce...
MilAN

vinetace - vypocet

Příspěvek od MilAN »

No, určitě je nějaká optimální vzdálenost ohniska, na kterou je soustava spočítaná (minimalizace aberací) , a tu bych se určitě snažil dodržet.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

ano, to pochopitelne vim a snazim se o to nejsem lama (uplna).
MilAN

vinetace - vypocet

Příspěvek od MilAN »

A  TY ji máš uvedenou v nějakých technických parametrech ?  To se mi zatím u Celestronu ani SW nepodařilo  objevit( kromě obecné zásady = cca 5" - 6" )
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

5.75" alias 146mm je optimalni vzdalenost CCD cipu od konce OTA EdgeHD. Plati pro prumery 9.25 a vetsi. Pro 8" plati 5.25" (tusim).
MMys
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od MMys »

To jsme tady už Milane jednou řešili, dokonce jsem tenkrát dal dotaz k Celestronu a přišel odkaz do sekce FAQ u nich na webu, kde je to pěkně "zašité".

http://www.celestron.com/c3/support3/in ... &nav=0,247

Dal bych dotaz na nevinětované pole. To jsem tam nikde nenašel, jenom tohle:

http://www.celestron.com/c3/support3/in ... &nav=0,247

Takže na fullframe je to evidentně počítané, a nemuselo by to být s vinětací zase tak zlé.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

vinetace - vypocet

Příspěvek od Konihlav »

nejlepsi bude to vse vyzkouset a pak se uvidi. Snad bude letos jeste 1 jasna noc nebo alespon v lednu, aby to zas netrvalo pul roku, nez clovek zjisti, ze "tudy cesta nevede"...
Odpovědět