Sloup pro montáž v terénu

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5551
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #151 od Konihlav » 05. 12. 2019, 13:42

davat stativ/pilir "do roviny" ma asi tak smysl, aby to nebylo cele naklonene vice jak 30-40 stupnu :D protoze kdyz to bude krive treba o 45 stupnu a vice, tak se muze snadno stat, pujde-li o vetsi a tezsi dalekohled nez kamerka+objektivek, ze se prevazi a spadne na zem...

tolik asi k ustavovani "do roviny".

ja, zkuseny mazak :D co foti 10 let mobilne na poli a louce, tak jediny k cemu je "do roviny" dobry je, ze pak kdyz clovek toci azimutalnimi srouby, tak mu Polarka ujizdi bud doleva nebo doprava vice mene presne vodorovne... ale nevidim v tom zadnou zasadni vyhodu...

ja, mimochodem, to placnu a do "roviny" to dam jen tak nejak od oka +- urcite se s tim neseru, proste priblizne... jde o to, aby dalekohled nespadnul, kdyz to bude totalne mimo...

zajimavejsi nez azimutalni je problem elevacni - treba na jizni polokouli nebo u stativu s "severni" nohou, kdy se muze stat, ze zavazi na zavazove tyci narazi do te nohy stativu, protoze montaz ne tak daleko od rovniku musi proste koukat hodne na jih/sever... a taky je dobry mit moznost stativ dat krive (ne vodorovne ve smeru sever/jih) kvuli tomu, ze proste tak na jih hlavu montaze elevacnimi srouby nedate, tak se to da kompenzovat stativem...

asi tak...

davat do presne do roviny je uplna blbost, mit to trochu podle oka priblizne je naprosto dostacujici...

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 223
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #152 od Otoron » 05. 12. 2019, 16:57

Konihlav píše:roviny je uplna blbost, mit to trochu podle oka priblizne je naprosto dostacujici...

Mozna to z teto "prinosne" diskuze nebylo uplne jasne, ale o rovinu tu nakonec vubec neslo ;)

Konihlav píše:, mimochodem, to placnu a do "roviny" to dam jen tak nejak od oka +-

v podstate takhle to delam uz hodne let uplne stejne jako ty a neminim to menit, sloup budu mit vodorovne jen z estetickeho hlediska :D :D, fakt to vypada lepe :P

tu rovinu" jsem tu jen tak zminil a pak uz jen koukal co kdo vymysli... miluju rady typu, "si uplny blbec", tak sem tu diskuzi rozvinul...

Puvodne, jsem se chtel podelit jen o par fotek meho noveho zarizeni (tentokrate sloupu), ale uz takovou blbost urcite neudelam :)
If at first you don't succeed, lower your standards.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4278
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #153 od Bill » 05. 12. 2019, 17:31

Otoron píše:Puvodne, jsem se chtel podelit jen o par fotek meho noveho zarizeni (tentokrate sloupu), ale uz takovou blbost urcite neudelam :)

Tak zase můžeš levně přijít k base piv - pokud má ten sloup jenom 50kg, tak to by jsi měl dát :lol:
Pytel cementu (nebo ne moc těžkou holku) unést 10m...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5374
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #154 od Karell » 05. 12. 2019, 17:49

Napsal jsem "přes 50 kg". Už nepíšu jestli méně či více než třeba metrák, že :D

Uživatelský avatar
Zbych
Příspěvky: 738
Registrován: 07. 11. 2009, 12:33
Bydliště: Dačicko, okres Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro EQ-8

Příspěvek #155 od Zbych » 29. 02. 2020, 13:13

Můžete mi poradit minimální parametry sloupu pro EQ-8 (+ C-14), tedy trubku jakého min. průměru, jak silnostěnnou? Bude přišroubovaná u patky k zemi (až se vzmohu za pár let na hvězdárničku na střeše, tak sloup půjde pryč).

Uživatelský avatar
billy
Příspěvky: 110
Registrován: 23. 09. 2014, 21:18
Bydliště: Ružomberok
Věk: 65

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #156 od billy » 01. 03. 2020, 18:22

Ja som si dal vyrobiť niečo takéto: viewtopic.php?f=33&t=24650
V popise sú aj hlavné rozmery a hmotnosti. Hrúbku materiálu som zadával asi v rozmedzí 8-10 mm, s tým aby použili, čo majú k dispozícii. Ostatné parametre by som odporúčal dodržať, pretože som vychádzal s rozmerov montáže. Výšku stĺpu si samozrejme prispôsob sebe.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15704
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #157 od MMys » 01. 03. 2020, 21:14

Hlavně tam nedávej tu horní desku takhle na ty závitové tyče. Prostě jen zavařit shora trubku víčkem nebo zašpuntovat duralovým vysoustruženým blokem s potřebnými otvory, a otvor pro strčení ruky vykroužit bimetalovým vykružovákem, nebo nechat vypálit společně s trubkou na laseru. Druhou díru (stačí i menší) doporučuji dole u země, pak můžeš potřebnou kabeláž protahat vnitřkem.

A také nedělej tak nesmyslně velkou tu základnu pro montáž, stačí jen podle průměru podstavy montáže, aby do toho zbytečně nenarážel tubus.

Trubka průměru kolem 150-200mm, stěna tak 4 - 5mm, víc určitě není třeba. Přivařit k plotně o tloušťce tak 15mm. Případně můžeš navařit nějaké výztuhy - křidélka, záleží jak bude ta trubka dlouhá.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
billy
Příspěvky: 110
Registrován: 23. 09. 2014, 21:18
Bydliště: Ružomberok
Věk: 65

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #158 od billy » 01. 03. 2020, 22:07

Tento spôsob základne pre montáž som volil s ohľadom na prípadný predaj, aby bolo možné meniť výšku v prípade vizuálneho pozorovania, keďže záujemca môže mať (keď to preženiem) výšku 150 - 200 cm.

Uživatelský avatar
Zbych
Příspěvky: 738
Registrován: 07. 11. 2009, 12:33
Bydliště: Dačicko, okres Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #159 od Zbych » 07. 03. 2020, 09:33

Díky. Pomohlo by stabilitě, kdybych trubku vylil betonem nebo zaplnil pískem (kabeláž v krytu vedle)?

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 675
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 59
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #160 od ok1in » 07. 03. 2020, 09:50

Nejen stabilitě - vylití betonem mi doporučoval konstruktér stožáru, trubka je pak nesmrtelná, zevnitř nikdy nezrezaví a má max. pevnost...
www.ok1in.cz
AR 127/1200, SW 120/1000, TS 70/350
ASI-174MMC, ASI-120MC, MikrOkular HD

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15704
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #161 od MMys » 07. 03. 2020, 18:39

Rozporovat že se to zlepší nebudu, prostě zlepší, to je jasné. Ale otázkou je, jestli je to nutné. Já u té své nepozoruji nějakou nedostatečnou tuhost, a je dutá. A to na ní mám stroj s většími setrvačnými hmotami než je krátký tubus C-14 a i montáž je těžší než EQ8.

Uvnitř mám veškerou kabeláž, nastrkané ty síťové adaptéry a další blbosti. Já bych ji ničím neplnil, a vnitřek s výhodou využil.

Ad reznutí - pochopitelně ji mám nalakovanou, i zevnitř, normálně práškovým lakováním (komaxit). To jde i uvnitř.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 675
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 59
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #162 od ok1in » 07. 03. 2020, 22:25

Slovo člověka, který ví - a to myslím bez jakýchkoliv "mimosmyslů". Martin má zkušenosti na rozdávání, držel bych se jich...
www.ok1in.cz
AR 127/1200, SW 120/1000, TS 70/350
ASI-174MMC, ASI-120MC, MikrOkular HD

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15704
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #163 od MMys » 08. 03. 2020, 08:05

A ještě jedno doporučení - aby byl styk podstavy sloupu se základem co nejlepší, a nebylo to opřené jen přes nějaký hrbol na betonu. Než budeš utahovat matky, tak to po celé ploše podmázni hodně nahusto namíchaným lepidlem na obklady (aby to byla až taková hutná pasta, nesmí to moc téci), pak do toho posaď sloup a utahuj šrouby s vodováhou přiloženou ke sloupu, ve dvou kolmých polohách, a pomocí těch šroubů to srovnej do svislice (svislice není kvůli montáži, ta jde ustavit i na křivém sloupu, jde spíš o to aby to nevypadalo blbě). Až lepidlo ztuhne, ještě jednou dotáhni na doraz.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2238
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #164 od Homer » 08. 03. 2020, 19:19

Jen se k Martinovi připojím. Pokud máme ocelový pilíř ( trubku ) dole vetknutou do základu či přišroubovanou k pilíři a na volném konci nahoře závaží ( zde montáž s přístroji ), pak při nárazu ( klepnutí ) se soustava rozkmitá - to všichni víme. Vyplnění betonem způsobí kmitání o vyšší frekvenci a tedy s rychlejším útlumem. Toto se dá nahradit vhodnou kombinací délky pilíře a průměrem trubky. Délku trubky volit jen takovou, aby to bylo "akorát" a trubku raději s trochu větším průměrem než menším. To každý chápe - alespoň se dovnitř vejde víc kabelů :-).
K podmáznutí pilíře před osazením ocelového sloupu s plotnou se hodí i skvělý materiál "Spravbeton" . Je to myslím 5kg sáček,univerzálně použitelný na jakékoliv opravy děr v betonu, rychle tuhnoucí, pevný. Používám dlouhodobě. V případě použití tohoto materiálu bude postup stejný, jako popsal Martin, snad jen z úplné pilnosti bych dodal, že neuškodí povrch očistit a když je někde doma zbytek penetrace, tak napenetrovat...Ale bude to fungovat i bez ní.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů