Sloup pro montáž v terénu

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 223
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #121 od Otoron » 03. 12. 2019, 13:26

:)
tady sleduji, jak se tvuj nazor na muj prispevek vyviji, poprve to nebylo az tak spatne, jsem si rikal, ze mas dnes dobrou naladu..
to jako vzdycky ctyrikrate editujes tvuj text, aby ti nakonec z toho vyslo toto?

tohle je klasika, ktera neomrzi :)

Oto
If at first you don't succeed, lower your standards.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1304
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #122 od hades » 03. 12. 2019, 13:32

OT: Já se MilAnovi nedivím, taky bych měl blbou náladu kdyby po mě po roce zase všichni chtěli, abych šel strašit děti - a ten den se blíží.
Narážím na MilAnův avatar
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20074
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #123 od MilAN » 03. 12. 2019, 13:52

No, j ák tomu napíšu jen jediné,:
Kdysi jsi chtěl radu, jestli tohle řešení ano. Myslím, že z MMysova příspěvku to vyznělo jednoznačně.
K čemu tedy chceš rady, když se jimi stejně neřídíš. Ty ses pochlubil, jak je to dobré, já jsem napsal že to nechápu. Tohle řešení je asi to nejhorší, jak se to dá udělat a napsal jsem proč. Ale je mi to samozřejmě naprosto jedno, jak si to uděláš a zrovna tak mi je jedno, jaké problémy s tím budeš mít.
A zrovna tak mi je úplně jedno, jestli se ti můj příspěvek líbí nebo ne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 223
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #124 od Otoron » 03. 12. 2019, 14:13

No ale ja se samozrejme ridil MMysovou radou, ze sloup levneji asi nesezenu, no a jeho doporuceni je perfektni, pokud si sloup budu delat sam ale hlavne se koukni co ma MMys za sloup, tu prirubu by tam ani nedal i kdyby nahodou chtel....
Nicmene je zarazejici, ze ti vsichni blbci (podle tebe); rozumnej vyrobci a dodavatele astro (Altair, Astroshop, TS atd.) vyrabeji a prodavaji sloupy v tomto segmentu i a hlavne se sroubovanymi prirubami.
Ja vim co asi povis, jsou to hlupaci, ze jo?

Vubec neni pravda, ze se mi tvuj prispevek nelibi, jsem na AF uz par let a musim rici, ze tve prispevky jsou rok od roku lepsi.
If at first you don't succeed, lower your standards.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20074
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #125 od MilAN » 03. 12. 2019, 14:24

1/ k čemu tam je - z hlediska funkce, to celé šroubové monstrum ?
2/ k čemu něco tak komplikovaného a drahého na výrobu, pokud to nemá žádnou funkci?
3/ a navíc to překáží - čímž se to řešení přibližuje trojnožce, která v hodně polohách vadí a nutí k proložení dalekohledu. Tím je v podstatě eliminována hlavní výhoda použití sloupu, kde nic nepřekáží. Tady u toho ale překáží.
4/ a pokud se podívám na Astroshop a pod. , tak tohle "preferují " proto, že za tím je v podstatě jeden výrobce s mnoha variantami téhož . Ostatní sloupy jsou jiné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

zuzi
Příspěvky: 526
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #126 od zuzi » 03. 12. 2019, 14:26

MMys napsal:
MMys píše:Takováhle hlava na těch šroubech je úplně zbytečná. Stačí vršek sloupu zavařit nebo zašpunotovat deskou s dírou pro středový šroub montáže a se závitem pro ten trn o který se opírají ustavovací šrouby, co je na stativu od EQ6. A pro ruku na utažení nechat říznout v boku trubky díru

A myslím že je to úplně jasné na co Milan naráží a z mého laického pohledu jsou to dvě věci:
1. krut celé základny na závitovkách - to rozhodně pevnosti celého uspořádání nepomůže
2. základna je díky přípojením přes závitovky zbytečně široká.

Vždyť tobě by stačilo na jejich sloupu mít rovnou základnu pro hlavu EQ6 a je to ne? Ta nivelace do vodoroviny ti stejně nějak nepomůže, a nebo se pletu?

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 223
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #127 od Otoron » 03. 12. 2019, 14:44

zuzi píše:Vždyť tobě by stačilo na jejich sloupu mít rovnou základnu pro hlavu EQ6 a je to ne? Ta nivelace do vodoroviny ti stejně nějak nepomůže, a nebo se pletu?


Ne urcite se nepletes, je to mozna zbytecne "komplikovane", to jsem si zapamatoval od MMyse taky, uplne blby nejsem.. ale je to jedno z mala reseni na trhu, ktere se da za dostupny peniz poridit, je to blizko, Zywiec, PL a je skalovatelne s tim prodlouzenim - jen presroubujes prirubu na zakladnu a mas polovicni sloup, nebo si za 2k objednat jinou delku prodlouzeni atd. atd.
Pevne to je taky dost, to mam od uzivatelu potvrzene..
Slo by to i jinak, to je jasne, ale typek to prodava uz roky, ma skvelou odezvu, porad to upravuje, takze zatim duvera.
Nivelace se mozna precenuje, ale je fajn to mit moznost jednoduse upravit, pokud se to treba po zime rozhodi a bude to treba, furt to ma 170cm.. ;)

Asi tak,

me vubec nevadi, ze MilaN na neco narazi, pokud to udela normalne jako treba ty..
If at first you don't succeed, lower your standards.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20074
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #128 od MilAN » 03. 12. 2019, 15:10

Otoron píše:[
Nivelace se mozna precenuje, ale je fajn to mit moznost jednoduse upravit, pokud se to treba po zime rozhodi a bude to treba, furt to ma 170cm.. ;)
.

Nivelace je naprosto zbytečná -ať se ti mé příspěvky líbí nebo ne. Je mi líto, pokud nechápeš , že to je naprosto k ničemu. Od toho na tom sloupu je dvojosá montáž, která polární osu namíří tam, kam je potřeba - a to bez toho všeho pod tím, to není k ničemu potřeba.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2876
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #129 od biker.fm » 03. 12. 2019, 15:38

K nivelaci. Kdysi jsem to porad resil. Pak jsem si na papir nakreslil co je treba a jedine co je dulezite, aby osa montaze byla shodna s osou zemskou. Jak je na tom plocha (zda je ve vaze nebo ne) pro uchyceni montaze je uplne jedno. Jedine, proc pouzivam vodovahu na montazi je tehdy, kdyz jedu do Beskyd nebo proste mimo domov. Montaz dam do vahy (aby libela ukazovala co potrebuji) a tim si jen usnadnim prvotni ustaveni na polarku.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 223
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #130 od Otoron » 03. 12. 2019, 15:40

MilAN píše:Nivelace je naprosto zbytečná -ať se ti mé příspěvky líbí nebo ne. Je mi líto, pokud nechápeš , že to je naprosto k ničemu. Od toho na tom sloupu je dvojosá montáž, která polární osu namíří tam, kam je potřeba - a to bez toho všeho pod tím, to není k ničemu potřeba.


A tak jisteeee :), ty si strcis klacek do zeme pod uhlem 45 stupnu, hodis na to hlavu od montaze s dalekohled, kouknes nahoru, najdes si jen tak pohledem 3 hvezdy mag 12 a od oka to zkorigujes a mas to i s GOTO....

.....no a ja a par ostatnich si nastavime montaz do vahy podle manualu, co te furt na tom tak stve..

Je snad spatne mit montaz vodorovne, je nekde napsane, ze to nesmi byt ve vaze...

at mi to najizdi na prvni hvezdu co nejpresneji, mam tam takovou kraasnou bublinku..nedelam nic spatne, tak co jako....
:D :D :D

AstroBackyard
If at first you don't succeed, lower your standards.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20074
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #131 od MilAN » 03. 12. 2019, 15:48

Ty jenom všemi příspěvky potvrzuješ, že netušíš, k čemu to tam je. A že to vůbec nikdo nikdy nepotřebuje a přesto mu ta montáž bude chodit naprosto přesně, včetně najíždění. Montáž neustavuješ tím nesmyslem na sloupu, ale nastavením výšky a azimutu na hlavě montáže. A je úplně jedno ( alespoň tedy každému jinému) , jak rovně je ta horní deska. Dokud tohle nepochopíš, tak tu budeš pořád tvrdit něco o důležitosti mít to vodorovně .

Edit: mě na tvém příspěvku nic neštve. To že nechceš chápat, jak to ve skutečnosti funguje, je tvoje věc.
Ale nechtěl bych, aby ti, kteří tomu nerozumějí, si brali vzor z toho, co si právě teď rádoby vtipně v tom příspěvku předvedl. Protože jednoznačně nemáš pravdu. Jak je nakloněn sloup pod montáži je pro vlastní funkci naprosto bezvýznamné. A nějaká nivelace horní desky je práce navíc ( navíc vyžadují cí nějaké dodatečné technické řešení) , která je opět pro přesné a korektní fungování montáže naprosto k ničemu. A že to funguje bez toho, dokazuje i množství sloupových montáží jak amatérských, tak profesinálních.
Naposledy upravil(a) MilAN dne 03. 12. 2019, 16:00, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4924
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #132 od vla » 03. 12. 2019, 15:58

Milan má pravdu, nicméně já stativ taky ustavuji do roviny, protože pak na něj dám hlavu a pohybem doprava či doleva vždy najdu Polárku. Je to o dost rychlejší než točit doprava, doleva a při tom změnou elevace hledat kam mi ta polární osa míří, jestli nad, nebo pod. Takže za mě není to nutné, ale v terénu je pak ustavení na polárku jednodušší a rychlejší.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 223
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #133 od Otoron » 03. 12. 2019, 16:06

hele ja jsem jenom chtel ukazat sloup co jsem si koupil, chyba to byla, to ted jasne vim...

a posledni odpoved mel byt pokus o vtip, takovy krecovity, no jak jinak v takove zbytecne konverzaci..... za to tedy omluva

MilAN píše:Ty jenom všemi příspěvky potvrzuješ, že netušíš, k čemu to tam je. A že to vůbec nikdo nikdy nepotřebuje a přesto mu ta montáž bude chodit naprosto přesně, včetně najíždění.

Hele nepodcenuj me :) to delas tady ostatnim dost casto...
ja vim celkem hodne veci mozna by ses divil.. :lol: :lol:

a naprosto rozumim vsemu co tu rikas.. ale opravuj me pokud delam neco co je blbe a ne co se ti jen nelibi ci ti pripada zbytecne.
Garantuju ti, ze drtiva vetsina lidi na AF si tu montaz tak trochu do vahy da nez zacnou hledat polarku.. vzdyt o nic nejde, je to jedno, no a kdyz je neco uplne jedno, tak se tim absolutne nemusis vzrusovat..
Naposledy upravil(a) Otoron dne 03. 12. 2019, 16:25, celkem upraveno 3 x.
If at first you don't succeed, lower your standards.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20074
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #134 od MilAN » 03. 12. 2019, 16:06

to vla :
Je to přesně tak jak píšeš. Pro transport je tohle dobrá pomůcka, můžeš postavit trojnožku do jakéhokoliv terénu a usnadní to hledání Polárky.
Ale na pevně montovaném sloupu všechny tyhle operace ( a nutnost jejich opakovaní v jiné poloze a pod.) odpadají
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1304
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Sloup pro montáž v terénu

Příspěvek #135 od hades » 03. 12. 2019, 16:15

Dovedu si představit ještě jeden benefit vodorovně postavené základny pod hlavou montáže: Hlava i s náloží na ní pak bude vyvíjet minimální zátěž na šroub, kterým je hlava uchycena ke stativu nebo sloupu. V opačném případě, ale nevím nakolik extrémním, bude šroub více namáhán do strany
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host