Můj první dalekohled
Můj první dalekohled
Tak jsem si dneska pořídil triedr 12x40 který je asi 2x starší než já ;D
Zajímalo by mě co by jsem s tím mohl všechno vidět ???
Zajímalo by mě co by jsem s tím mohl všechno vidět ???
Můj první dalekohled
Malý zoznam je už napísaný v sekcii Moje úspechy v pozorovaní Deepsky - odpoveď 21. 

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Můj první dalekohled
Ahoj.
Vynech planety, vidět lze sotva měsíčky Jupiteru. Jinak snad vše. U galaxií musíš počítat s nenápadnými obláčky světla
Na téhle stránce (asi uprostřed v černém rámečku) je dobře vidět rozdíl mezi malým a velkým Dobsonem...
http://www.belmontnc.4dw.net/Beginners.htm
... podobně je to s triedrem. Vydrží dlouho, vidět je s ním hodně objektů, ale detailů nebývá zas tak mnoho.
Vřele doporučuji s ním začít a naučit se poznávat oblohu, pak to s velkým přístrojem půjde mnohem snáz.
(sám mám 10x50).
Vynech planety, vidět lze sotva měsíčky Jupiteru. Jinak snad vše. U galaxií musíš počítat s nenápadnými obláčky světla

Na téhle stránce (asi uprostřed v černém rámečku) je dobře vidět rozdíl mezi malým a velkým Dobsonem...
... podobně je to s triedrem. Vydrží dlouho, vidět je s ním hodně objektů, ale detailů nebývá zas tak mnoho.
Vřele doporučuji s ním začít a naučit se poznávat oblohu, pak to s velkým přístrojem půjde mnohem snáz.
(sám mám 10x50).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Můj první dalekohled
eMartin napsal: Ahoj.
(sám mám 10x50).Perfektní stránky, díky za odkaz.

(sám mám 10x50).Perfektní stránky, díky za odkaz.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Můj první dalekohled
Zdravím
Gratuluji ke koupi triedru. Já pozoruji triedrem 10x50. POkud seš do astronomie zapálený tak jako já, tak tě pozorování s triedrem určitě bude bavit. Nejlepší by bylo, kdyby sis na něj pořídil ještě nějaký stativ (já používám fotografický asi za 1500 Kč)
Takto pozoruji už rok a půl. A ještě stále jsem nedospěl do stádia, kdy už vlastně není co pozorovat a koupě většího přístorje je pak akutní. Ikdyž větší přístroj by mi už určitě neuškodil. ;D Časem bych chtěl koupit nějakého Dobsona, ale z finančních důvodů to zatím nepůjde...
Co se týče toho, co lze s triedrem pozorovat, tak seznam deepsky objektů najdeš (jak říkal Myzer) v mojem fóru Moje úspěchy v pozorování Deepsky.
S planetami to není nicmoc. Jupiterovi měsíce vidím všechny 4, žádné pásy na Jupiteru ale vidět nejsou. Saturn lze vidět jako protáhlou žlutou hvězdičku :), u Venuše lze s trochou nadsázky tušit fázi, Uran vidím jako modrou hvězdičku a Neptun jsem zatím nepozoroval. Ale bude to samozřejmě nějaká namodralá sotva viditelná tečka...
Docela mě potěšilo, kolik lze vidět na Měsíci kráterů a jiných detailů.. na Slunci lze samozřejmě s filtrem pozorovat skvrny, ovšem zatím jsem ani ty největší skvrny nerozlišil na umbru a penumbru :-/...
No a občas kouknu i na nějaká hvězdná pole, otevřené hvězdokupy, dvojhvězdy, atd..
Jak říkám, pokud jsi do toho zapálený jako já, tak tě to bude bavit hodně dlouho ;)
Měj se, Lukáš :hi:
Gratuluji ke koupi triedru. Já pozoruji triedrem 10x50. POkud seš do astronomie zapálený tak jako já, tak tě pozorování s triedrem určitě bude bavit. Nejlepší by bylo, kdyby sis na něj pořídil ještě nějaký stativ (já používám fotografický asi za 1500 Kč)
Takto pozoruji už rok a půl. A ještě stále jsem nedospěl do stádia, kdy už vlastně není co pozorovat a koupě většího přístorje je pak akutní. Ikdyž větší přístroj by mi už určitě neuškodil. ;D Časem bych chtěl koupit nějakého Dobsona, ale z finančních důvodů to zatím nepůjde...
Co se týče toho, co lze s triedrem pozorovat, tak seznam deepsky objektů najdeš (jak říkal Myzer) v mojem fóru Moje úspěchy v pozorování Deepsky.
S planetami to není nicmoc. Jupiterovi měsíce vidím všechny 4, žádné pásy na Jupiteru ale vidět nejsou. Saturn lze vidět jako protáhlou žlutou hvězdičku :), u Venuše lze s trochou nadsázky tušit fázi, Uran vidím jako modrou hvězdičku a Neptun jsem zatím nepozoroval. Ale bude to samozřejmě nějaká namodralá sotva viditelná tečka...
Docela mě potěšilo, kolik lze vidět na Měsíci kráterů a jiných detailů.. na Slunci lze samozřejmě s filtrem pozorovat skvrny, ovšem zatím jsem ani ty největší skvrny nerozlišil na umbru a penumbru :-/...
No a občas kouknu i na nějaká hvězdná pole, otevřené hvězdokupy, dvojhvězdy, atd..
Jak říkám, pokud jsi do toho zapálený jako já, tak tě to bude bavit hodně dlouho ;)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Můj první dalekohled
Luky napsal: Jak říkám, pokud jsi do toho zapálený jako já, tak tě to bude bavit hodně dlouho ;)
Jo jo, dlouho, možná i 5 let jako mě ;D, jen jestli sem to ještě nezabalil ... já mám pocit, že jestli si brzo nesestavím velkýho dobsona tak to snad nemá cenu
S triedrem sem řádil od ´96. Problém je že triedr teď vidí "dvakrát" a teď mám rodinné starosti. :(
Jo jo, dlouho, možná i 5 let jako mě ;D, jen jestli sem to ještě nezabalil ... já mám pocit, že jestli si brzo nesestavím velkýho dobsona tak to snad nemá cenu
S triedrem sem řádil od ´96. Problém je že triedr teď vidí "dvakrát" a teď mám rodinné starosti. :(
Můj první dalekohled
Ježura zabodoval a přinesl mi NexStar 114 :bounce: Je to můj první dalekohled. Vůbec nemám představu co a jak. Moje pozorování do dnešního dne vystačilo s tatínkovým triedrem o kterém vím pouze to,že se do něj kouká :behead: Nevíte někdo jestli se v Praze pořádají nějaké "kurzy" pro nadšené analfabety???? :banghead:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Můj první dalekohled
No tak jestli jsi z Prahy tak to budeš 114 opravdu potřebovat 
Zajdi na hvězdárnu, snad ti poradí co a jak. Jo a mrkni na weby lidí z fóra - budeš mít inspiraci co a jak pozorovat.

Zajdi na hvězdárnu, snad ti poradí co a jak. Jo a mrkni na weby lidí z fóra - budeš mít inspiraci co a jak pozorovat.
Můj první dalekohled
Vím, že je to celkem out, ale přemohla mě melancholie tématu: První vážnou věc, co se týče optiky jsem obdržel ve 13 letech - ASTRO-CABINET 90 myslím se to jmenovalo :'(, kde je mu konec?! Budou ho znát i ostatní? Potom jsem v noci riskoval život a vypínal poistky blízké lampy veřejného osvětlení - půjčoval si sovětský binar 7x50 od místního "poľovníka" a..a snil, to byly časy 
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
- Jan_Babovec
Můj první dalekohled
No moje stočtrnáctka je taky takříkajíc prvním dalekohledem(se kterým se dá pozorovat....).I tak jsem natěšený do koupě lepšího a většího přístroje(nejméně 250mm),ale finančně jsem indisponován.Nemám ani na dobsona,ale časy se už lepší a tak snad budu mít nový dalekohled brzo pod střechou. :mad2:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Můj první dalekohled
Hadra napsal: Vím, že je to celkem out, ale přemohla mě melancholie tématu: První vážnou věc, co se týče optiky jsem obdržel ve 13 letech - ASTRO-CABINET 90 myslím se to jmenovalo :'(, kde je mu konec?! Budou ho znát i ostatní?
To víš, že ho znám. Dostal jsem ho někde ve 13-14 letech pod stromeček. Pak jsem ho několik let neustále "vylepšoval". Dnes je mi jasné že to byla jen marná snaha obejít fyzikální zákony ;D Samozřejmě bez úspěchu. Později jsem objevil u strýce 60mm refraktor Meopta, no a pak už to znáte
To víš, že ho znám. Dostal jsem ho někde ve 13-14 letech pod stromeček. Pak jsem ho několik let neustále "vylepšoval". Dnes je mi jasné že to byla jen marná snaha obejít fyzikální zákony ;D Samozřejmě bez úspěchu. Později jsem objevil u strýce 60mm refraktor Meopta, no a pak už to znáte
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Jan_Babovec
Můj první dalekohled
Pokud se jedná o první dalekohled,tak mě v deseti letech potěšil objev starého ruského triedru 8krát30,se kterým pozoruji dodnes-pouze jasné objekty a hodí se mi,když potřebuji zjistit polohy orientačních hvězd při hledání slabších objektů(takové hvězdy nejsou obvykle jasnější než 7 mag a na to ještě ten ubožáček stačí. 
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Můj první dalekohled
Hadra napsal: Vím, že je to celkem out, ale přemohla mě melancholie tématu: První vážnou věc, co se týče optiky jsem obdržel ve 13 letech - ASTRO-CABINET 90 myslím se to jmenovalo :'(, kde je mu konec?! Budou ho znát i ostatní? Potom jsem v noci riskoval život a vypínal poistky blízké lampy veřejného osvětlení - půjčoval si sovětský binar 7x50 od místního "poľovníka" a..a snil, to byly časy
Astro-cabinet mi vydžal pár rokov - zhruba v tvojom veku. Ale bolo to asi len tým, že sa mi podarilo do neho po čase namontovať achromát 46/320 a okulár Kellner Meopta z mikroskopu... Inak to bola výborná vec na experimenty s atrapami okulárov, transfokátorov a Barlowov. Dobre že si mi ho pripomenul, idem ho niekde vyhrabať a dať mojím prckom. Snáď nezlikvidujú to čo z neho zostalo.
- maros_rusnak
Můj první dalekohled
Hadra napsal: Vím, že je to celkem out, ale přemohla mě melancholie tématu: První vážnou věc, co se týče optiky jsem obdržel ve 13 letech - ASTRO-CABINET 90 myslím se to jmenovalo :'(, kde je mu konec?! Budou ho znát i ostatní?
Ten si pamatam, tiez som s tym zacinal. Bohuzial sa mi zachovalo len par sosoviek, aj to uz su dost poskrabane ved su z umelej hmoty. Ostatne veci sa bud zlomili (montaz, ked som chcel poriadne utiahnut "polarnu os") alebo sa mi stratili.
Ale pre zaciatok to bolo dost dobre, napriklad som prvy krat videl ako vyzera clona zlozena z lamiel. Do bezneho foto objektivu sa clovek nepozrie tak lahko...
Ten si pamatam, tiez som s tym zacinal. Bohuzial sa mi zachovalo len par sosoviek, aj to uz su dost poskrabane ved su z umelej hmoty. Ostatne veci sa bud zlomili (montaz, ked som chcel poriadne utiahnut "polarnu os") alebo sa mi stratili.
Ale pre zaciatok to bolo dost dobre, napriklad som prvy krat videl ako vyzera clona zlozena z lamiel. Do bezneho foto objektivu sa clovek nepozrie tak lahko...
Můj první dalekohled
ja som v začiatkoch mojho zaujmu o astronomiu si postavil okuliarový refraktor ktorého chyby sa mi podarilo skorigovať až tak , že mi vôbec nevadili.dodnes ho používam ako hľadáčik
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk