Temná obloha

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Uživatelský avatar
Tomkk
Příspěvky: 357
Registrován: 11. 11. 2003, 18:14

Temná obloha

#16

Příspěvek od Tomkk »

zdenek napsal:
A v zime je atmosfera obecne cistejsi (kdyz tedy zrovna nestojite u kotelny na uhli) - celkovy koeficient rozptylu je v zime oproti letu mensi v prumeru 1.4x ve mestech a okoli, na venkove dokonce 1.6x na horach i vice. Obecne za dobrych podminek (resp. velmi zjednodusene receno stejne MHV) bude tedy vliv svetelneho znecisteni mensi v zime.


Z.

Je to asi dost výrazné, v zimě je u nás (20km od Brna) obloha, s vyjimkou směru na Brno celkem pěkně černá (a to ve vesnici není plyn, jen uhlí). Ale v létě (i když zohledním Slunce nízko pod obzorem) , jako by Brno osvětlovalo víc jak půl oblohy a hvězdy jsou takové zozplizlé. Mlhoviny skoro bez šance. Ač nerad, taky budu asi muset hledat nějaký temný kout... :'(
Uživatelský avatar
Hadra
Příspěvky: 211
Registrován: 23. 05. 2004, 02:23

Temná obloha

#17

Příspěvek od Hadra »

Ahoj!
Když se tak mluví o té temné obloze a všem kolem. Je to jen výmysl mé mysli, nebo má někdo podobnou zkušenost?
Někdy v čase oběda se začne pomalu šinout oblačnost, zvedat vítr, poletuje listí, obloha tmavne - no na pozorování to ještě není :D, a jak se tak blíží večer přichází zprávy z širého okolí, že déšť je na cestě. Začne tedy pršet a je zrovna večeře. Vtom znenadání po několika hodinách, jako vymeteno a po dešti. Teď ten dotaz - Atmosferický přepad, vlhkost, voda naváže prach, nečistoty, pyly atd. -- měl jsem dojem, že pokud nastane takováto situace, podmínky jsou fantastické. Je jasné že vysoké rozdílné termické vrstvy to neovlivní, ale přece jenom co ta naše nejbližší nadpozemská?
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 866
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Temná obloha

#18

Příspěvek od zdenek »

Hadra napsal: ... Atmosferický přepad, vlhkost, voda naváže prach, nečistoty, pyly atd. -- měl jsem dojem, že pokud nastane takováto situace, podmínky jsou fantastické. Je jasné že vysoké rozdílné termické vrstvy to neovlivní, ale přece jenom co ta naše nejbližší nadpozemská?Radeji trosku ze siroka:
Predevsim se musi rozlisit 2 samostatne jevy - utlum svetla v atmosfere a jeji tubulence (popr. scintilace).
Zatim co utlum svetla (souhrny vliv abosrpce a rozptylu svetla) ovlivnuje zejmena to, jak slabe objekty budou jeste pozorovatelne (-> MHV) a s jakym kontrastem, turbulence ma na svedomi onu "dynamickou slozku" zobrazeni (ono ruzne hybani, krouceni, natahovani, ... zkratka deformace obrazu -> seing).
Popisovana situace opravdu vycisti troposferu (nejnizsi vrstva atmosfery, ve ktere je pres 90% veskereho aerosolu), coz ma zpravidla (ne vzdy) za nasledek cisty vzduch a tim i velmi dobre podminky z ohledu MHV. Na druhou stranu ale tyto "mezibdobi" mezi 2 frontami jsou obvykle doprovazeny silnym proudenim vzduchu (at jiz ve spodnich ci vrchnich vrstvach atmosfery), coz samozrejme vede ke zhorseni seingu.

Strucne receno: V takove situaci budou tedy velmi dobre patrne slabe vetsi objekty, ale nebude prilis vhodne vyuzivat velka zvetseni. To lze zpravidla vyuzit po perchodu "izolovane" fronty, za kterou nasleduje "oaza klidu" (resp. relativne homogeniho proudeni).

Z.
Uživatelský avatar
Hadra
Příspěvky: 211
Registrován: 23. 05. 2004, 02:23

Temná obloha

#19

Příspěvek od Hadra »

Pro měšťáky jako teď já: Od počátku jara co se intenzivněji rádobykoukám jsem toto nezažil. 22:40 otevírám okno a něco mi nesedí - no jo!, dyť je fakt tma-ta opravdovější a průzračnější. Bez jakékoliv adaptace na světlo(tmu ;)) s mírným úsilím hv. 5,5mag! Jsem fakt v Ostravě?(pro zasvěcené, několit set metrů od kina Luna :D. No ne, zcela jasně pás mléčné dráhy a bočním viděním hned M31.
Tak se kochám jen z okna, beru bin. a pěkný, dlouhý meteor přímo přes Pegasův čtverec.
Inu i město občas nabídne ňáký bonus, jen otevřít to okno, či podniknout tůru na balkon. Tato možnost vidění mě potěšila...ahoj
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Telesto
Příspěvky: 114
Registrován: 01. 05. 2002, 17:40

Temná obloha

#20

Příspěvek od Telesto »

Ehm... a kdy to bylo?

Já jsem totiž zažil něco podobného tuším, že to bylo ve čtvrtek. Otevřu dveře a tma!!! Opravdu tma jako v pytli. Doma na dvorku sice bývá slušné pozorování, ale u obzoru to bývá přesvětlené docela dost. Ale tentokrát byla opravdu tma. Ve střelci jsem shlédl docela slabé objekty bez sebemenších problémů. Opravdu záhada ;D Nedokážu si to vysvětlit. Nikdy u nás doma taková tma nebyla (teda aspoň co pozoruju). Fakt nevím čím by to mohlo být... Lampy svítily jako o život, takže těma to nebylo ;D Každopádně mi to vůbec nevadilo ;D ;D ;D

Hadra napsal: Pro měšťáky jako teď já:  :D Od počátku jara co se intenzivněji rádobykoukám jsem toto nezažil. 22:40 otevírám okno a něco mi nesedí - no jo!, dyť je fakt tma-ta opravdovější a průzračnější. Bez jakékoliv adaptace na světlo(tmu ;)) s mírným úsilím hv. 5,5mag! Jsem fakt v Ostravě?(pro zasvěcené, několit set metrů od kina Luna :D. No ne, zcela jasně pás mléčné dráhy a bočním viděním hned M31.
Tak se kochám jen z okna, beru bin. a pěkný, dlouhý meteor přímo přes Pegasův čtverec.
Inu i město občas nabídne ňáký bonus, jen otevřít to okno, či podniknout tůru na balkon. Tato možnost vidění mě potěšila...ahoj
Uživatelský avatar
Jan_Babovec
Příspěvky: 127
Registrován: 23. 06. 2004, 19:56

Temná obloha

#21

Příspěvek od Jan_Babovec »

Ve čtvrtek jsem dělal na Valašsku poslední interval perseid a před bouřkou jsme měli MHV 6,4-6,5.Super byl střelec.Bomba,M31 jsem viděl okem bez problémů a krásně jsem odlišil jádro od spirál(ty jsem už neviděl jako spirály ale jako slabší obal),jen tak letmo jsem zkusil změřit na délku tuto jasnou galaxii a došel jsem k závěru,že má víc než 3 obloukové stupně(tři stupně krásy chuti) :bounce:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Uživatelský avatar
Hadra
Příspěvky: 211
Registrován: 23. 05. 2004, 02:23

Temná obloha

#22

Příspěvek od Hadra »

:bomb:žeby indukovaná psychóza, nebo extraterestrialisti? Aaa, už vím, já to měl v pátek a to bylo 13-tého, to vše vysvětluje-chvilku jsem myslel, že je v tom něco iracionálního ???, ale ten pátek...ten pátek, no je to jasné. Teď mě však napadá, sakra :-/, kdy bude další?
Teď vážně: bylo to v pátek 13. ;D
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Odpovědět