Zákon o zákaze vstupu
Zákon o zákaze vstupu
Zdravím členov fóra.
Už nejaký čas som sa tu snažil nájsť odpoveď na tému, ktorá ma už dlhšie zaujíma, ale nič som nenašiel, preto som sa rozhodol založiť vlastnú. Ak som ju umiestnil nevhodne, vopred sa ospravedlňujem.
Pred nedávnom som mal trochu nepríjemnú skúsenosť pri pozorovaní nočnej oblohy na mojom obľúbenom stanovisku za mestom. Dozvedel som sa od miestneho poľovníka, že už nejaký čas platí na území SR (neviem ako v Čechách) zákon o zákaze vstupu na poľné cesty, lúky a lesy s motorovým vozidlom (prakticky ale s čímkoľvek - aj s bicyklom). Tento zákaz už ale navyše nie je len priestupkom, ale trestným činom.
Problém je ale ten, že ak chcem pozorovať niekde "mimo mesta", vždy budem nútený zísť z asfaltovej cesty na nejakú poľnú cestu, alebo na lúku, atp.
Jedným riešením by samozrejme bolo nechať auto niekde pri ceste a vybavenie zobrať so sebou, lenže mne je auto celkovo dobrým pomocníkom - okrem iného mám z neho napojený na elektrinu teleskop. Zvažujem aj možnosť kúpiť si niekde na lúke vlastný pozemok - vtedy má človek výnimku a môže využiť lesné a poľné cesty s autom, aby sa tam dostal.
Chcem sa teda opýtať ako toto riešite vy keď idete pozorovať nočnú oblohu niekde ďalej od civilizácie? Mali ste už podobnú skúsenosť?
Ďakujem za pomoc.
Už nejaký čas som sa tu snažil nájsť odpoveď na tému, ktorá ma už dlhšie zaujíma, ale nič som nenašiel, preto som sa rozhodol založiť vlastnú. Ak som ju umiestnil nevhodne, vopred sa ospravedlňujem.
Pred nedávnom som mal trochu nepríjemnú skúsenosť pri pozorovaní nočnej oblohy na mojom obľúbenom stanovisku za mestom. Dozvedel som sa od miestneho poľovníka, že už nejaký čas platí na území SR (neviem ako v Čechách) zákon o zákaze vstupu na poľné cesty, lúky a lesy s motorovým vozidlom (prakticky ale s čímkoľvek - aj s bicyklom). Tento zákaz už ale navyše nie je len priestupkom, ale trestným činom.
Problém je ale ten, že ak chcem pozorovať niekde "mimo mesta", vždy budem nútený zísť z asfaltovej cesty na nejakú poľnú cestu, alebo na lúku, atp.
Jedným riešením by samozrejme bolo nechať auto niekde pri ceste a vybavenie zobrať so sebou, lenže mne je auto celkovo dobrým pomocníkom - okrem iného mám z neho napojený na elektrinu teleskop. Zvažujem aj možnosť kúpiť si niekde na lúke vlastný pozemok - vtedy má človek výnimku a môže využiť lesné a poľné cesty s autom, aby sa tam dostal.
Chcem sa teda opýtať ako toto riešite vy keď idete pozorovať nočnú oblohu niekde ďalej od civilizácie? Mali ste už podobnú skúsenosť?
Ďakujem za pomoc.
Zákon o zákaze vstupu
Kdo ti to povidal? Samozrejme, ze po louce, po poli apod. se jezdit nema a nesmi, ale po polni ceste?! Na kole?
Samozrejme myslim CR, ale pripada mi to i v SR krajne pritazene za vlasy. Jako kdysy tu byla ta kauza, ze nemuzu chodit do lesa na houby, protoze to neci je. Na uzemi NP nebo CHKO, NPR, PR, PP, PPa nebo NATURY samozrejme, ale ze by clovek v normalnim lese nemohl projet po polni ceste na kole mi pripada prinejmensim divne. Samozrejme, kdyz je pred lesem zavora a cedule zakaz vjezdu vsem vozidlum, tak to je vec jina.
Jakekoliv komunikace jsou zaznamenany v katastralnich mapach, kdyz tedy si nejsem jisty, zda-li se jedna o cestu nebo pouze kus pole, ktere nekdo "vyjezdil" do podoby cesty, je dobre se na to podivat.
Samozrejme myslim CR, ale pripada mi to i v SR krajne pritazene za vlasy. Jako kdysy tu byla ta kauza, ze nemuzu chodit do lesa na houby, protoze to neci je. Na uzemi NP nebo CHKO, NPR, PR, PP, PPa nebo NATURY samozrejme, ale ze by clovek v normalnim lese nemohl projet po polni ceste na kole mi pripada prinejmensim divne. Samozrejme, kdyz je pred lesem zavora a cedule zakaz vjezdu vsem vozidlum, tak to je vec jina.
Jakekoliv komunikace jsou zaznamenany v katastralnich mapach, kdyz tedy si nejsem jisty, zda-li se jedna o cestu nebo pouze kus pole, ktere nekdo "vyjezdil" do podoby cesty, je dobre se na to podivat.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
- Honza Ebr (honza42)
Zákon o zákaze vstupu
Tohle je hrozně složitá problematika a velmi často v ní nemají jasno především ti, kdo nás příapdně vyhánějí. Dá se o tom něco vygooglit, ale spousta věcí jsou jenom "hosopdské řečí", naprosto náhodné názory lidí bez právního vzdělání, jako jsem třeba já.
Už dávno jsem slyšel, že vjezd na lesní cesty je zakázán lesním zákonem, teď jsem ale narazil na to, že je to tam nějak špatně formulované a před několika lety to Nejvyšší soud dost krutě rozložil. V lese bych se ale prostě bál vjet na cokoliv, kde není asfalt, protože situace je minimálně nejasná. (ne, že bych to nikdy nedělal, ale bojim se u toho
Mimo les je to zřejmě jednodušší, jde v principu o to, čí ta cesta je a zda je to účelová komunikace, po níž je ten majitel nucen někomu (teď jde o to, komu) umožnit projet, nebo je to prostě jenom jeho kus pozemku, na němž je náhodou vidět hlína a stopy po jeho autech, v takovym případě mu tam určitě jezdit nelze.
Ale pozor, pozor a ještě jednou pozor! To mluvíme o ČR. Na Slovensku pokud vím je nějaká brutální verze lesního zákona, která skutečně i cyklistům zakazuej jezdit kdekoliv jinde, než po značené cyklotrase! Jak je to mimo lesy, to už netuším vůbec, ale české zkušenosti nelze jen tak přenášet.
Už dávno jsem slyšel, že vjezd na lesní cesty je zakázán lesním zákonem, teď jsem ale narazil na to, že je to tam nějak špatně formulované a před několika lety to Nejvyšší soud dost krutě rozložil. V lese bych se ale prostě bál vjet na cokoliv, kde není asfalt, protože situace je minimálně nejasná. (ne, že bych to nikdy nedělal, ale bojim se u toho

Mimo les je to zřejmě jednodušší, jde v principu o to, čí ta cesta je a zda je to účelová komunikace, po níž je ten majitel nucen někomu (teď jde o to, komu) umožnit projet, nebo je to prostě jenom jeho kus pozemku, na němž je náhodou vidět hlína a stopy po jeho autech, v takovym případě mu tam určitě jezdit nelze.
Ale pozor, pozor a ještě jednou pozor! To mluvíme o ČR. Na Slovensku pokud vím je nějaká brutální verze lesního zákona, která skutečně i cyklistům zakazuej jezdit kdekoliv jinde, než po značené cyklotrase! Jak je to mimo lesy, to už netuším vůbec, ale české zkušenosti nelze jen tak přenášet.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Zákon o zákaze vstupu
Kdo ti to povidal? Samozrejme, ze po louce, po poli apod. se jezdit nema a nesmi, ale po polni ceste?! Na kole? Zial na Slovensku plati dost ostry zakon, ktory bol pred 3 rokmi novelizovany. Doslova tam je, ze v lese nemam co robit na bicykli. Boli aj nejake peticie. Aj politici sa ozvali... Skoda reci. Absurdne je to, ze lesnici tazkou technikou mozu les doslova devastovat, ale clovek na bicykli uz tam nema co robit, lebo poskodi lesny porast a lesnu cestu. Vitajte v slovenskom kocurkove
Zákon o zákaze vstupu
Odkaz na zakon nefunguje. To jako opravdu nemuzete jezdit na kole po lesni ceste? To uz je opravdu Absurdistan. Treba chozeni v lese (ne kdyz se tam projde rota vojaku) prirodu neposkozuje, v nekterych aspektech se dokonce mluvi o opaku. Jizda na kole neni vzledem k mechanickemu poskozeni o moc horsi (zase, nesmi tam jed peloton cyklistu).
Newton 203/1200, dobson
Zákon o zákaze vstupu
Odkaz na zakon nefunguje. To jako opravdu nemuzete jezdit na kole po lesni ceste? To uz je opravdu Absurdistan. Treba chozeni v lese (ne kdyz se tam projde rota vojaku) prirodu neposkozuje, v nekterych aspektech se dokonce mluvi o opaku. Jizda na kole neni vzledem k mechanickemu poskozeni o moc horsi (zase, nesmi tam jed peloton cyklistu).Link na zakon je funkcny (stiahne sa pdf; skusal som to v browseri chrome a v linuxe). Dam presne znenie:
§ 31 ods. 1 písm. d) „jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty45a)
alebo vyznačenej trasy“
Tato cast lesneho zakona, ktora nam podla jednej strany zakazuje jazdit na bicykli v lese je uz vsak podstatne nepresnejsia.. V zakone sa neuvadza, co konkretne ,,vyznacena trasa" je, a tu je priestor pre vasu fantaziu. Moze nou byt trasa vyznacena ako turisticka, teda turisticky chodnik, alebo aj trasa vyznacena ma lesnej mape (napr. stary polovnicky chodnik...). Proste zalezi to na prislusnikoch lesnej straze....
Tu je ta novela. Tiez pdf..
§ 31 ods. 1 písm. d) „jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty45a)
alebo vyznačenej trasy“
Tato cast lesneho zakona, ktora nam podla jednej strany zakazuje jazdit na bicykli v lese je uz vsak podstatne nepresnejsia.. V zakone sa neuvadza, co konkretne ,,vyznacena trasa" je, a tu je priestor pre vasu fantaziu. Moze nou byt trasa vyznacena ako turisticka, teda turisticky chodnik, alebo aj trasa vyznacena ma lesnej mape (napr. stary polovnicky chodnik...). Proste zalezi to na prislusnikoch lesnej straze....
Tu je ta novela. Tiez pdf..
Zákon o zákaze vstupu
Nechci aby mi tu kvuli jednomu linku skakali tucnani z oken, ale novela bezi a uz jsem si nasel i puvodni zneni zakona. A nevidim tam problem. Jak jsem jiz psal, i polni cesty jsou v katastralnich mapach, v tom zakone jde spis o to, aby se nejezdilo po "zdanlivych" cestach, tedy po tech, ktere nekdo vyjezdil, aniz by tento kus pudy byl k tomu ucelu urcen.
Samozrejme, kdyz je ve vstupu do lesa oznacen prislusnym dopravnim znacenim se situace meni.
PS: Nejsem pravnik, ale tohohle bych se opravdu prilis neobaval. Kdyz nebudete jezdit vyslovene mimo cesty nebo na uzemi NP, CHKO, NPR, PR, PP, NPP, Natury nebo PPa, tak by to neměl být problem. Ono to same plati i na uzemi ČR, a to v lesnim zakone §20 pism. i.
Pripada mi to tu kauzu, ktera tady byla jednou u nas, kdyz se resilo, jeslti muzu do lesa na boruvky a na houby. Absurdni...
Samozrejme, kdyz je ve vstupu do lesa oznacen prislusnym dopravnim znacenim se situace meni.
PS: Nejsem pravnik, ale tohohle bych se opravdu prilis neobaval. Kdyz nebudete jezdit vyslovene mimo cesty nebo na uzemi NP, CHKO, NPR, PR, PP, NPP, Natury nebo PPa, tak by to neměl být problem. Ono to same plati i na uzemi ČR, a to v lesnim zakone §20 pism. i.
Pripada mi to tu kauzu, ktera tady byla jednou u nas, kdyz se resilo, jeslti muzu do lesa na boruvky a na houby. Absurdni...
Newton 203/1200, dobson
Zákon o zákaze vstupu
Pripada mi to tu kauzu, ktera tady byla jednou u nas, kdyz se resilo, jeslti muzu do lesa na boruvky a na houby.Hej je to absurdne .. suhlas.. Ale uz kvoli tomu zakonu nezmyselnemu par ludi dostalo celkom mastne pokuty.. Ja viem o pripade, ze typek dostal pokutu cca 100€. A prislusnici lesnej straze maju na to pravomoc... Skoda reci.. A radsej ten topic uzavrime. To vobec nesuvisi s astronomiou 

Zákon o zákaze vstupu
Jo, uzavreme. Jen bych dodal, ze pokud ten chalan nebyl mimo polni cestu (overil bych si to prave podle katastralni mapy), tak bych se odvolal. Pokud drandil nekde skrz mech a kapradi, tak prosim. Ono jde predevsim v dnesni dobe o ty s prominutim magory, kteri si delaji na ctyrkolkach v lese eldorado a nejen oni. Kousek tu je kus piscityho lesa, kde jeden cas z toho zase byla cyklokrosova draha. Kdyz nekdo pojede v noci s dalekohledem na zadech po lesni ceste, tak se mu snad nic nestane, pokud ten prislusnik neni vysloveny pako. A pokud je, tak bych se odvolaval.
Jinak na boruvky se tu radostne chodi a na houby? Staci vyjet na kole do lesa, u lesa vic aut nez u Kauflandu
Jinak na boruvky se tu radostne chodi a na houby? Staci vyjet na kole do lesa, u lesa vic aut nez u Kauflandu

Newton 203/1200, dobson
Zákon o zákaze vstupu
Dovolil bych si to uzavřít několika citacemi ze zákona č. 289/1995 Sb., Zákona o lesích:
pro účely zákona se rozumí: a) lesem lesní porosty s jejich prostředím a pozemky k plnění funkcí lesa (PUPFL).
PUPFL:
1. lesní pozemky - kde patří mimo jiné lesní průseky a nezpevněné lesní cesty
2. jiné pozemky - mj. zpevněné lesní cesty
paragraf 20, odst. 1
V lesích je zakázáno:
g) jezdit a stát s motorovými vozidly
j) mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních
paragraf 19 Užívání lesů
Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.
pro účely zákona se rozumí: a) lesem lesní porosty s jejich prostředím a pozemky k plnění funkcí lesa (PUPFL).
PUPFL:
1. lesní pozemky - kde patří mimo jiné lesní průseky a nezpevněné lesní cesty
2. jiné pozemky - mj. zpevněné lesní cesty
paragraf 20, odst. 1
V lesích je zakázáno:
g) jezdit a stát s motorovými vozidly
j) mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních
paragraf 19 Užívání lesů
Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.
- Honza Ebr (honza42)
Zákon o zákaze vstupu
mě to nepřijde až tak offtopic, vědět, kam člvoěk smí, je dost zásadní pro astronoma!
napříkald tato ciatce z lesního zákona je skutečně to, co jsme chtěl vědět. netušil jsem, že se to dělí podle "zpevnění" - co to přesně je, musí to bý asfalt, nebo stačí štěrk?
ví někdo, jak je to teda s těma polníma cestama, jaký jsou tam přesný "pravidla hry"?
napříkald tato ciatce z lesního zákona je skutečně to, co jsme chtěl vědět. netušil jsem, že se to dělí podle "zpevnění" - co to přesně je, musí to bý asfalt, nebo stačí štěrk?
ví někdo, jak je to teda s těma polníma cestama, jaký jsou tam přesný "pravidla hry"?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Zákon o zákaze vstupu
Ono ani nejde o to, jestli je cesta zpevněná (čili má vozovku- asfalt, makadam, mechanicky zpevněné kamenivo...), ale o to, že každá lesní cesta je pozemkem určeným k plnění funkcí lesa, čili místem, kde je podle par. 20, písmene g) zákázano jezdit a stát s motorovými vozidly.
Zákon o zákaze vstupu
Ďakujem za vaše doterajšie reakcie.
Čo sa týka zákonu, tak ten ani nemusíme rozoberať. Už som si overil, že je skutočne taký, aký je. V podstate tam ide o to, že prakticky všetky pozemky sú súkromné a tým to končí - zákaz vstupu aj bez označenia a oplotenia.
Čo som naopak chcel zdôrazniť je riešenie tejto situácie. Najlepšie by to asi bolo od Slovenských členov fóra, ale kľudne sa zapojte aj Česi.
To čo ma zaujíma je, ako túto situáciu riešite vy. V jednej nedávnej diskusií, v tejto sekcií tu rozoberali Slovenskí členovia stretnutie. Spomínali ste napr. Skýcov (neďaleká lúka vyzerá ako veľmi dobré miesto pre pozorovanie oblohy). O ňom som sa už dopočul aj od profesionálnych astronómov v Partizánskej hvezdárni. Čo som si ale nezistil bolo, kde presne tam pozorujete, alebo sa stretávate. Alebo ak sa organizuje nejaký spoločný výlet, vybavujete nejaké povolenie na miestnom úrade, alebo tak? Alebo ste nikdy podobnú skúsenosť nemali a tým pádom ste usudzovali, že sa to môže, ako aj ja? Alebo si proste chodíte na tieto "verejné" priestranstvá kým vás niekto neupozorní? Existujú prípadne nejaké spoločné priestory pre túto aktivitu, okrem možno hvezdární?
Ide mi o to chodiť pozorovať do čo najmenej rušivého prostredia, čo najďalej od obcí, ale s tým, aby som tam oficiálne nikomu neprekážal. Atacamská púšť sa nepočíta.
Ďakujem ešte raz za vaše prípadné rady a spoločnú diskusiu.
Čo sa týka zákonu, tak ten ani nemusíme rozoberať. Už som si overil, že je skutočne taký, aký je. V podstate tam ide o to, že prakticky všetky pozemky sú súkromné a tým to končí - zákaz vstupu aj bez označenia a oplotenia.
Čo som naopak chcel zdôrazniť je riešenie tejto situácie. Najlepšie by to asi bolo od Slovenských členov fóra, ale kľudne sa zapojte aj Česi.
To čo ma zaujíma je, ako túto situáciu riešite vy. V jednej nedávnej diskusií, v tejto sekcií tu rozoberali Slovenskí členovia stretnutie. Spomínali ste napr. Skýcov (neďaleká lúka vyzerá ako veľmi dobré miesto pre pozorovanie oblohy). O ňom som sa už dopočul aj od profesionálnych astronómov v Partizánskej hvezdárni. Čo som si ale nezistil bolo, kde presne tam pozorujete, alebo sa stretávate. Alebo ak sa organizuje nejaký spoločný výlet, vybavujete nejaké povolenie na miestnom úrade, alebo tak? Alebo ste nikdy podobnú skúsenosť nemali a tým pádom ste usudzovali, že sa to môže, ako aj ja? Alebo si proste chodíte na tieto "verejné" priestranstvá kým vás niekto neupozorní? Existujú prípadne nejaké spoločné priestory pre túto aktivitu, okrem možno hvezdární?
Ide mi o to chodiť pozorovať do čo najmenej rušivého prostredia, čo najďalej od obcí, ale s tým, aby som tam oficiálne nikomu neprekážal. Atacamská púšť sa nepočíta.
Ďakujem ešte raz za vaše prípadné rady a spoločnú diskusiu.
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Zákon o zákaze vstupu
Takže moje praxe je následující: jedu tam, kam uznám za vhodné, nicméně tak, abych nikomu nezpůsobil žádnou újmu...takto se pohybuji již 15 let a prozatím jsem neměl jediný konflikt...což je v mém případě docela zapsání hodné:-) i když je pravda, že si vtšinou vybírám komunikace s alespoň částečně zpevněným povrchem, navíc u nás v zemědělské placaté krajině toho lesa moc nemáme...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Zákon o zákaze vstupu
Zákon přesně neznám, ale jak je v česku zvykem a všiml jsem si toho i v tomto případě, výklady jsou dosti odlišné. Takže jezdím na místa kde nepůsobím škody, pokud se jedná o louku atd. nejezdím tam v době vzrostlé vegetace. Jednou nás majitel slušně vykázal z jeho pozemku u obce Tobolka (vyschlý kopec bez použitelné vegetace), nahrazeno loukou kam lze v zimě a dokud nevyroste tráva. V blízkosti náhradní lokalita Suchomasty, opět pahorek bez použitelné vegetace, takže škody nevznikají a majitel se zatím neozval, je-li nějaký. Další jsou Požáry místo s kvalitní vegetací nebo možností stání na slepé polní cestě. Zatím bez problémů. Dobříš-lesní paseka hned u cesty, mimo vysoké vlhkosti (bůh ví proč, je to na kopci a sousedí s osadou Pouště) žádné problémy, atd. Vždy se snažím mít více pozorovacích lokalit, i blízko sebe, takže pokud se někomu moje noční činnost nelíbí jdu jinam.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.