celkem kratkou dobu jsem vlastnikem Dobsona 200/1200. Je to muj prvni dalekohled, a tak nemam moc zkusenosti. Zatim jsem zkousel pozorovat ruzne jednoduche objekty (Mesic, planety, i nejakou mensi galaxii jsem videl). K dalekohledu nemam zatim dokoupene zadne prislusenstvi, takze mam akorat dva dodavane okulary PLÖSSL 25mm a 10mm poskytujici priblizeni 48x, resp. 120x. Co jsem si tu tak precetl, tak tyto priblizeni se zdaji byt ok pro DSO.
Horsi je to s planetama, kdy jsem byl schopen videt pouze Jupiter a Saturn, a to jeste jenom jako male kulicky bez vetsich detailu. Treba takova Venuse byla pouze tecka.
Je mi jasne, ze pro planety potrebuju vetsi zvetseni. Z ruznych vlaken jsem se dozvedel, ze asi nejsnazsi cesta je poridit si Barlow nasobic. Bohuzel nejsem moc moudrej z dostupneho mnozstvi a typu Barlowu, u okularu to je jeste horsi

Nejdriv bych tedy potreboval vedet, jestli je lepsi porizeni Barlowu (ke stavajicim puvodnim okularum) nebo rovnou koupe nejakeho okularu s velkym priblizenim pro planety?
Jestli Barlow, byl bych rad za nejake doporuceni. Idealni cena by byla tak kolem 1500,-. Zde se mi libi BARLOW/CEL #93326 2x OMNI 1.25” za 1.380 Kč a BARLOW/TS 2.5x APO 1.25” DLOUHÝ za 1.480 Kč. Nevim, jestli je dostatecny s nasobicem 2x, nebo je lepsi rovnou koupit 2,5x pripadne 3x ? (predpokladam, ze 3x bude mit asi vetsi vliv na kvalitu obrazu)
Pak bych mel jeste otazku ohledne tech dodavanych okularu, jsou dostatecne kvalitni? Z tech malo pozorovani, co jsem zatim uskutecnil, mi pripadaji dostatecne, pekny, ostry obraz (aspon pri tom malem zvetseni). Vyplatili by se mi jako zacatecnikovi dokoupit nejake lepsi? (utracet se mi moc nechce)
Diky :)