Jde tedy o Rakouské pokračování našich Novohradských hor, ale krajina je tam úplně jiná - na obrovské, jen mírně zvlněné planině těsně pod kilometrem výšky, se nachází nejen husté lesy, ale také obrovské množství luk, polí a v nich roztroušených statků. Vypravit se do této oblasti naslepo lze, ale je třeba si nechat pár hodin rezervu na hledání vhodného místa. Není to jako u nás, kde se dá zastavit skoro všude, tady jsou úzké (ale asfaltové!) cesty, u nichž je málo ploch k zastavení tak, abyste nikomu nemuchlovali pole - když k tomu připočtet požadavek na obzor a žádné přímé světlo, není to triviální.
Někde se tu asi dajít Myzerovy zážitky, jak se usadili vedle nějakého statku a zeptali se místních na povolení. My nejsme tak družní, tak jsme pozorovali TADY, což je po stejné silnici, kde tehdy byl Myzer a MaG, ale o něco blíž jejímu začátku. Je tam taková křižovatka, místo vedle silnici na zastavení - a navíc se tam dá i pěkně dospat, protože to místo bylo minimáln do 11 ve stínu (ale museli jsme postavit vnitřky stanů, je tam šíleně komárů), od statku jste oddělení malým remízkem, ale stejně se tam nesvítilo. Ráno se u nás zastavila milá paní a dala nám nektarinky
Místo se nachází uvnitř známé "černé" oblasti na mapě světelného znečištění (které končí u Pohoří na Šumavě) a Cassiho SQM naměřilo něco kolem 21.45, což (s mléčnou dráhou v zenitu) není špatné. Já sám jsem oblohu neviděl, protože mě hrozně bolela hlava a spal jsem, ale kluci se vyjadřovali velmi pozitivně. Samozřejmě to není Edelweiss, ale je to taky mnohem blíž, jenom 220 km po silnici od Prahy!
Pořád ale s tím místem nejsem zcela spokojen, takže by mě zajímalo, kdo se ještě do oblasti vydal či vydá, a jaká další a lepší místa tam najde. Já si myslím, že jsem tam nebyl naposledy