Pět planet najednou

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Keneth

Pět planet najednou

Příspěvek od Keneth »

Od pondělí až do 5. dubna bude na obloze vidět Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn pospolu. K této události dochází jen jednou za několik let.

více viz : http://www.novinky.cz/02/76/42.html

Nevim, jestli se mi postesti, jestli nam dopreje pocasi? Kazdopadne bude na do koukat, hlavne mimo mesto ;D

Keneth :hi:
Fotorádce - http://www.fotoradce.cz - Váš poradce v oblasti digitální fotografie&&Lukas Adamec, Your photo-digital adviser&&
Kunzov

Pět planet najednou

Příspěvek od Kunzov »

Slyšel jsem, že si to vzala na paškál Nova a patřičně to zdramatizovala. Víte o tom někdo něco? Docela rád bych se pobavil :rotflmao:
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
vasek

Pět planet najednou

Příspěvek od vasek »

Tak dneska bylo v Brně navečer vcelku jasno, tak jsem se vydal na Hvězdárnu. Na rozdíl od předešlých 4 pokusů během posledního měsíce, kdy jsem na Kraví horu dorazil a zatáhlo se, bylo stále jasno. Tak jsem vešel k pokladně s tím, že si koupím lístek. Paní v pokladně se mě opatrně zeptala, zda chci opravdu jít dnes na pozorování? Nechápal jsem co je to za otázku. Poté mi vysvětlila, že dneska přišlo nejakých 70 lidí a v tu chvíli mi bylo jasno, že jdu domů. Média opět zapracovala... No prostě na Enckeho dělení si budu muset ještě nějáký ten pátek počkat, než se to uklidní.
Snad kdyby začalo mrznout... :)
johnik

Pět planet najednou

Příspěvek od johnik »

Není čemu se divit, n@va je boužel mocné médium, které ovládá jistou skupinu slabších lidí :-X
A nejen nova, a nejen televize...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Pět planet najednou

Příspěvek od MaG »

Že se někde něco prokváklo jsem poznal na webu. Začlo chodit 3x tolik lidí, většina přes Seznam :-)

To je prostě neuvěřitelný. A do toho ta nová planetka za Neptunem... :nod:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
johnik

Pět planet najednou

Příspěvek od johnik »

No hotovo, včera jsem přišel ho hospody, a kluci na mě hned začali chrlit planety, fakt síla. :toilet:
Marlosk

Pět planet najednou

Příspěvek od Marlosk »

Nazdar. Nevíte jak budou od sebe daleko (úhlově) ? Dala by se jejich poloha zachytit na jednom širokoúhlém snímku (ohnisko 35 až 60 mm)? Díky Marlosk. :indian:
karel.mokry

Pět planet najednou

Příspěvek od karel.mokry »

na jeden snimek se asi nevejdou - jednou z planet je Merkur ktery je presi jen dos blizko Slunci - tezko se pak hleda spravna expozice uhlove jsou take dost vzdalene. Treba by pomohl digital + nasledne spojeni fotek na PC.

Jinak v TP CASu je popis ukazu, mapku jsme bohuzel nepridali (priste to snad bude lepsi)
http://www.astro.cz/cz/news/show.php?id=1292
MaG
Kontaktovat uživatele:

Pět planet najednou

Příspěvek od MaG »

Vzdálenost Merkur - Saturn 86 stupňů doufám hovoří za vše. O Jupiteru nemluvě. To je na celooblohovku.

S ohniskem 28 mm jsem schopen na úhlopříčce zabrat cca 75 stupnu, s 50 mm asi 30 stupňů. Snad se moc nepletu...

Takže podle všeho půjde zabrat sotva Merkur až Mars a to zas nemá moc cenu. Mars je slaboučký. Zato Merkur a Venuše už smysl má fotit. Obě tělesa maj od -1 do 0 (Merkur) a -3,5 (Venuše). K tomu tam v pondělí/úterý bude Měsíc.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Marlosk

Pět planet najednou

Příspěvek od Marlosk »

Neznáte dobrou značku filmu pro tyhle celooblohové fotky? Budu potřebovat i 656 nm? Díky Marlosk :indian:
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Pět planet najednou

Příspěvek od PavelM »

Na ty planety rozhodně 656nm nepotřebuješ takže stačí víceméně jakýkoliv film. Možná bych použil i nějaký pomalejší film např. i ISO 100 aby to nebylo tolik zrnité. Jestli chceš mít ale i na fotce planety a zároveň mlhoviny tak bych použil buď Kodak E200 nebo Fuji Provii 400 s delší expozicí. Ale oba filmy jsou diapozitivy.

Marlosk napsal: Neznáte dobrou značku filmu pro tyhle celooblohové fotky? Budu potřebovat i 656 nm? Díky Marlosk :indian:
Marlosk

Pět planet najednou

Příspěvek od Marlosk »

Nevíte náhodou kolik stojí skenování filmů (negativů i DIA) v minilabu a jak dopadnou naskenované astrofilmy? Díky Marlosk :indian:
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Pět planet najednou

Příspěvek od MMys »

Kolik to stojí, to se velmi liší místo od místa (od jednotek kč za políčko až po ceny i přes stovkum, většinou záleží na tom, co mají za scanner, nejdražší a zároveň nejkvalitnějši je to v DTP studiích na bubnovém scanneru.)

Kvalita je úměrná tomu, jak kvalitně obsluze vysvětlíš, co se skenuje a jak se to má udělat. Když to jen přineseš do digitálního minilabu, kde dělají normální fotky, a udělají to v nějakém automatickém režimu, běžném pro denní foto, mnoho z toho nebude. Chce to osobní jednání, což je na delší dobu, občas to chce nechat nějaké to dýško..., vzbudit u nich zájem o daný problém. Pokud to nejde, běž jinam. Stejný problém se týká také "výroby" finálních fotografií z digitálních dat zpět na fotopapír. Má to svoje specifika a musí být ochota...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Zdenek F.

Pět planet najednou

Příspěvek od Zdenek F. »

johnik napsal: Není čemu se divit, n@va je boužel mocné médium, které ovládá jistou skupinu slabších lidí  :-X
A nejen nova, a nejen televize...Hmm. Ono je to bohužel ještě horší: je obrovská skupina lidí, kteří se nechají Novou ovládat (a ne naopak) - Nova je privátní subjekt, který prostě dělá to, co každá úspěšná firma - nabízí produkt, po kterém je poptávka.
Zdeněk F.
johnik

Pět planet najednou

Příspěvek od johnik »

To je vlastně pravda, netřeba kritizovat v podtatě novu, ale její spotřebitele, kteří si její senzace kupují
Odpovědět