Pridávam pokus o Porrimu ešte z mája ... Seeing bol cca 6/10, ohnisko cca 5 metrov a kolimácia trochu off ;D. Uhlová vzdialenosť okolo 1,5". Size 200%.
Snimka nie je skalibrovana, ale slubujem, ze sa polepsim.Pro tento typ snímků není kalibrace až tak nutná. Daleko důležitější je složky dvojhvězdy nepřepálit. V tomto případě byla použitá světelnost relativně vysoká a expozici je potřeba zkrátit. Vhodné je použít větší počet expozic (nastavení v Sips nebo Sims to umožní) a vybrané snímky pak např. v Registaxu složit. Šum pozadí bude menší a vhodným postupem je možné dvojhvězdu vlastními silami proměřit.
V prvním příspěvku tohoto vlákna je snímek Zeta Bootis přes vynikající maksutov Aries 10". Byl jsem zvědav, jak si s touto dvojhvězdou poradí můj SCT. Vhodnější by bylo ještě delší ohnisko, ale sestavu se mi měnit nechtělo. Snímek je složeninou 540/5400 a není doostřen. Seeing byl jen průměrný, zpracovávat avi se Saturnem bylo zbytečné. A tak posloužilo jen pro změření pozičního úhlu kamery.
Zachytit dvojhvězdu Gamma CrB bylo obtížnější, rozdíl magnitud je 1,6. Pokusil jsem se jen o vizualizaci, snímek nelze proměřit. Odečetl jsem difrakční kruhy s pomocí normovaného snímku Arktura pootočeného tak, aby na obou snímcích mířil zenit stejným směrem. Expozice 1/60s, složenina 540/5400, snímek bez doostření.
Úhlová vzdálenost Siria B od jasnější složky roste. Nyní je 10,6", nejdál bude v roce 2025.
Chvíli po půlnoci byl Sirius už jen 19° nad obzorem. Seeing byl špatný a tak jsem se rozhodl pro setinu sekundy a červený filtr, přestože ten ještě zvětšil už tak velký rozdíl mezi magnitudami obou složek. Složenina 2000 snímků je strečnutá a zvýrazněná neostrou maskou.
Díky Pepo! Rigel vizuálně, to je dobrý nápad. Snad bych mohl mít šanci. U Siria je poměr jasů 10000x a u něj by mi s SCT zřejmě nepomohl ani zrak mladší o třicet let.
Chtělo by to lepší seeing a než takový bude, najít nějaký rozumný algoritmus na hodnocení kvality jednotlivých snímků. Ty stávající se v případě jediné přepálené a seeingem rozmáznuté hvězdy nechytají.