Řasová mlhovina

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Re: Řasová mlhovina

Příspěvek od MilAN »

seestar píše: ↑04. 10. 2026, 22:53 Karell napsal : Máš to svisle převrácené. Možná je to úmysl, to netuším, ale nevypadá to hezky.
Vidíš v té větě něco o zrcadlovém převrácení?
No, to co Karell nazývá svisle převrácený obraz se jinak nazývý též jako zrcadlově převrácený. ( flip -vertical) .V tomto případě tedy zrcadlově svisle převrácený. A tvrzení, že tak jak ho máš ty orientovaný, by to bylo pod rovníkem ,je právě ten nesmysl. ( bez ohledu na to, jak to nazýváš ty ). Tak by to totiž na jižní obloze nevypadalo :)
https://www.mathsisfun.com/definitions/ ... -flip.html
Převrácení ~ zrcadlové převrácení ~ Flip jsou naprosto odlišné termíny od otočení. Tak to má optika. Jak to máš ty , je celkem irelevantní
Naposledy upravil(a) MilAN dne 05. 10. 2026, 00:02, celkem upraveno 4 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
seestar

Příspěvek od seestar »

Pro mě pojem "svisle převrácený" znamená , že je to vzhůru nohama. Reagoval jsem podle toho, jak jsem to pochopil. Z jižní polokoule by to bylo vzhůru nohama. Já pracuju s tím, co mi leze z kamery a je mi srdečně jedno, jestli je to otočené, nebo zrcadlené. Jediné kritérium je, jestli se mi to líbí, nebo ne a tím končím.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je zvláštní, když to má přes RASA, kde není žádné zrcátko.
Už jsem takhle také párkrát naletěl, když jsem nasnímal objekt a nezjistil si dopředu, jak vypadá.
Pak jsem zjistil, že k tomu dochází při některých kombinacích SW chybnou interpretací směru Y osy ve fits souboru.

Tohle bych fakt zrcadlil zpět do správné polohy. Je to prostě blbě. Takhle ten objekt nevypadá a nejde to spravit jen prostým otočením. A hlavně bych vyzkoumal, která část processingu, který SW tohle udělá. Opticky totiž není důvod. RASA to kreslí na senzor nezrcadlené.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

RASA to kreslí na senzor tak, jak to na té fotce vidíš. Vzhůru nohama je to proto, že mám krátké kabely ke kameře a omeznou možnost natočení.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

MMys píše: ↑05. 10. 2026, 07:19 To je zvláštní, když to má přes RASA, kde není žádné zrcátko.
Martine, ale je to přesně ten efekt, podle kterého se to jmenuje - zrcadlení. Je to pořesně to, jako když se podíváš na sebe do zrcadla .Ty vidíš své pravé oko vpravo a svisle dobře.pokud se na tebe dívá někdo směrem od zrcadla, svisle je to OK ale stranově tvoje pravé oko vidí vlevo. Jeden odraz = vždy zrcadlení . Pokud kameru otočíš o 180°nebo proložíš dalekohled, bude to zrcadlení v druhém směru= jednou to je svisle, po druhé vodorovně zrcadlově.
S kamerou ani softwarem to nesouvisí
peto

Příspěvek od peto »

Neviem co seestar robi s obrazkami, ale ak pouziva Siril na spracovanie, mohol by byt problem v nastaveni Sirilu:
Ak v Sirile v nastaveniach (záložka Preferences -> FITS) začiarknete alebo odčiarknete voľbu „Up-bottom FITS orientation“, obraz sa vám po načítaní kompletne otočí hore nohami.

MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud dám kameru na refraktor nebo SCT, obraz bude odpovídat přímému pohledu, (maximálně bude otočený o 180 °, pokud o ten ůhel otočím kamerou nebo to bude tak nastaveno v softwaru.) Ale pokud tutéž kameru se stejným nastavením dám na RASu, bude vždy obraz zrcadlově převrácený. To je přirozená vlastnost odrazů. Žádný nebo sudý počet odraů je OK, lichý počet odrazů-obraz zrcadlově převrácený. Otáčení kamerou to nezmění
seestar

Příspěvek od seestar »

Nerad bych, aby z toho někdo došel újmě na zdraví, tak tady je správně orientovaný snímek. ;)
Přílohy
NGC6960.jpg
NGC6960.jpg (2.46 MiB) Zobrazeno 143 x
Naburko

Příspěvek od Naburko »

Fascinuje ma ako sa o takejto kravine dokážu ľudia naťahovať tak dlho.

No nedá mi nespomenúť hlášku jedného nebohého priateľa, ktorý vždy na "zlú orientáciu" reagoval nasledovne:

"Chlapci fotku v občianskom máte hore nohami? Kamasutru tiež nečítate hore nohami?"
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

MilAN:
tímhle si nejsem úplně jistý, na RASA mám kameru taky, a nic zrcadleného nemám. Podle mě ani SCT ani RASA nic nezrcadlí, protože soustava je rotačně symetrická, takže výsledkem je rotace o 180°, nikoli zrcadlení. Zrcadlí to jenom Newton, kde je rovinné zrcátko pod úhlem 45°
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

MMys píše: ↑05. 10. 2026, 14:08 RASA nic nezrcadlí. Zrcadlí to jenom Newton
- to se mýlíš - RASA zrcadlí stejně jako tvoje zrcadlo na zdi doma - jedno zrcadlo zrcadlí. Dvě zrcadla zrcadlí zrcadlení, tedy nezrcadlí - Newton/Cassegrain nezrcadlí. Tady je problém jinde, některé kamery zrcadlí (zrcadlově vyčítají, nebo to jejich soft zrcadlově převrátí), jiné ne (a aby to bylo ještě složitější, některé softy ukládají do fitu příznak zrcadlení, jiné ne). Prostě je to třeba vždy zkontrolovat s planetáriem.
(proto je v Newtonu s okulárem obraz jen otočený a ne zrcadlený [dvě zrcadla] a v refraktoru s zenitovým hranolem je zrcadlený [jedno zrcadlo])

Máš na RASA kameru co zrcadlí - dej ji pokusně do refraktoru a uvidíš.
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Myšlenkový experiment:
Ad Newton kontra Cassegrain - dej do cassegrainu rovinné zrcadlo na místo sekundáru - bude mnohem větší zástin a vyšší světelnost, ale obraz bude nezrcadlený (s tím souhlasíš, že). A teď pomalinku otáčej sekundár do pozice newtonu. V kterém okamžiku se podle tebe obraz zrcadlově převrátí? Při 5°? Při 30°? Těsně před 45°? :D
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Martine, nech si tu odpověď ještě jednou projít hlavou. Je jedno, jestli je zrcadlo rovinné nebo kulové nebo parabo.ické. Tohle je přeci základní poučka - fakt z optiky , týkající se reflekční optiky = odrazu . Lichý počet odrazů = zrcadlení, sudý počet = správný obraz. Tvá úvaha není absolutně správná ve všech tvých tvrzeních. (začni u mého příspěvku 995).
nebo :
https://www.google.com/search?q=orienta ... s-wiz-serp

Kamera u RASy se dívá do zrcadla - = výsledek je stejný, jako když se do něho díváš ty = zrcadlově převrácený :)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Chlapi, asi máte pravdu, ale pořád mi to nesedí logikou, když se představím chod paprsků. No nic, budu si to muset namalovat :D
juh

Příspěvek od juh »

... pořád mi to nesedí logikou, když se představím chod paprsků. ...
Finta nie je v tom, ako sa lámu paprsky, ale je v tom, ako sa na ne pozráme.
Párny (sudý) počet (0, 2, 4, ...) - pozeráme sa ne čelne, takže musia byť správne orientované.
Nepárny (lichý) počet (1, 3, 5, ...) - prichádzajú k nám ako keby od chrbta (zad), takže musia byť stranovo otočené.
Odpovědět