1. co tě vede k myšlence, že psát část příspěvků samejma velkejma písmenama je dobrej nápad? to se prostě nedělá.
2. fotíme barevně. Jenom pokud by někdo "modifikoval" foťák tak hluboce, že by z něj vybral i Bayerovu masku , tak by fotil černobíle. Jinak je prostě fotka barevná. A to i pokud bys fotil přes třebva úzkopásmovej filtr, tak to bude mít barvu toho filtru. Což ti samozřejmě nebrání to pak v počítači zčernobílit
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Jo aha, ty myslíš tu funkci ve foťáku! No to proboha ne - hlavně, tohle nastavení ovlivňuje jenom JPG výstup a ty stejně chceš fotit do RAW - jelikož máš modifikovanou DSLR, tak evidentně chceš fotit deepsky na dlouho expozici.
I kdybys fotil někdy něco do JPG, třeba ve dne, tak je lepší to nechat barevně a pak to zčernobílit v počítači. Proč bys chtěl akhle zbytečně zahazovat informaci ve foťáku?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Nevšiml jsem si, že by někdo, kdo fotí přes úzkopásmový filtr ,potom publikoval snímek v té barvě Neviděl jsem publikovaný H- alfa snímek v červené barvě ( ostatně H-alfa je navíc mimo RGB prostor), ale vždy v černobílé úpravě.
Teprve při syntéze zpracovaných kanálů z různých filtrů se kanálům přiřadí žádané barvy a až zde vznikne publikovatelný "kolorovaný" snímek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nevšiml jsem si, že by někdo, kdo fotí přes úzkopásmový filtr ,potom publikoval snímek v té barvě Neviděl jsem publikovaný H- alfa snímek v červené barvě ( ostatně H-alfa je navíc mimo RGB prostor), ale vždy v černobílé úpravě.
Teprve při syntéze zpracovaných kanálů z různých filtrů se kanálům přiřadí žádané barvy a až zde vznikne publikovatelný "kolorovaný" snímek.
Milane, vážně, nechtěl by sis třeba jednou alespoň přečíst, na co odpovídáš? To, jak lidi publikují snímky, nemá s dotazem žádnou souvislost.
. A to i pokud bys fotil přes třebva úzkopásmovej filtr, tak to bude mít barvu toho filtru. Což ti samozřejmě nebrání to pak v počítači zčernobílit :)Ale ono to ani jinak nejde, že ? Pokud to chceš tedy nějak publikovat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kamarád se mě ptal, jestli uvidí za bíleho dne pouhým okem hvězdy, když si vleze do hodně hluboké studny a koukne nahoru na nebe ... Jinými slovy údajně je to možné.
Je to možné ?
Netroufal jsem si mu to nějak 100% vyvracet, protože to opravdu nevím - třeba je to šílená blbost
Ne, je to blbost. Uvidí jasné modré kolečko (otvor studny) stejně jasné, jako obloha, kterou vidí, i když v té studni není.
Ale pomocí dalekohledu jsou na jasné denní obloze ty nejjasnější hvězdy vidět, když se podaří dalekohled správně namířit. A nemusí to být ze studny, ta na to nemá fakt vůbec vliv
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ne, je to blbost. Uvidí jasné modré kolečko (otvor studny) stejně jasné, jako obloha, kterou vidí, i když v té studni není.
Díky za odpověď, tak nějak jsem si to myslel, no ještě musím zjistit jak k tomuto podivnému nápadu došel (a doufat, že nebude hledat studnu, aby si to vyzkoušel ..... nebo komín...
no ještě musím zjistit jak k tomuto podivnému nápadudošel
No tohle jsem slyšel už před desítkami let s komínem - zrovna nedávno jsem si na to vzpomněl a usoudil jsem, že to musí být blbost. Teda záleží, jak vysoký by ten komín byl
Ahoj, kdysi na astro táboře ve Valmezu nám o podobném problému povídali. Pro to, aby člověk viděl tmavou oblohu tak jako v noci, je potřeba koukat se trubkou dlouhou přibližně 25 km, která tak dostatečně odstíní okolní světlo Myslím, že tak nějak to číslo bylo. Se studnou hlubokou 25 km v zemi by to ale asi nefungovalo, jak psal Martin. Světlo z atmosféry totiž odstíněno nebude.
Nedavno som na youtube natrafil na jedno video. Bol tam vidiet Jupiter v dennu dobu filmovany cez nejaky velky "bojler" a predpokladam, ze v ziadnej studni ten dotycny ukryty nebol . Takze jasne objekty sa ocividne cez den pozorovat daju.
SkyWatcher N200/1000, montaz NEQ-5 Pro GOTO, Canon 1100D, komakorektor RCC 1, pointacia s QHY5-II Mono + hladacik 9x50