CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
4Brunco

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od 4Brunco »

Zdravím, dá se s ED 80/600 pozorovat na slunci něco více, než sluneční skvrny?

Pokial tym "nieco viac" myslis protuberancie a podobne, tak na to treba H-alfa dalekohlad alebo sustavu filtov a to su uz pekne palky (okolo 1000 euro)
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
MilAN
Věk: 77

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MilAN »

Zdravím, dá se s ED 80/600 pozorovat na slunci něco více, než sluneční skvrny? Případně co bych k němu musel dokoupit za filtr, abych si s ním slunce užil více, než jen s bader astrosolar  folií? DíkyPozorovat se dá, a to i s tou fólií. Fakulová pole jsou naprosto bez problémů a za slušnějších podmínek není problém ani granulace. Herschelův hranol to trochu víc usnadní ale nic více neumožní.
Potom už jedině sestava na H-alfa na protuberance a erupce. Ale to jsme cenově o hodně nad cenou dalekohledu a pak je otázka, jestli na to už nevzít o něco větší průměr dalekohledu - přeci jen ten průměr omezuje celkem rozlišení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
anton sklar

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od anton sklar »

Zdravim, rozhodujem sa nad kupovou moje prveho teleskopu. Po precitani XY clankov sa rozhodujem medzi 200/1200 dobsonom, alebo niecim mensim na stative s pohonom na korekciu pohybu zeme.
Som total laik, preto bude moja otazka mozno velmi neodborna :)
Zaujimalo by ma vsak ako dlho bude najdeny objekt mozne pozorovat v okulari pri dobsone.? tzn. ze ak sa mi uz podari najst napr. saturn, alebo jupiter popripade aj nejaky deep objekt, ako dlho ho budem moct pozorovat po dobu ked budem musiet opat posuvat teleskop ?

dakujem za pochopenie a odpovede
Lamid
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lamid »

Skús si to virtuálne sám.
V pocitacovom planetariu napr. Stelarium, si vyzoomuj Jupiter, Saturn, na uhol pohladu okularu. napr. FOV 0,5°
A sam uvidis ako rychlo prejde cez 0,5°pri 100x, pripadne 0,25° pri 225x.

Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Jasnovidec »

Pokial tym "nieco viac" myslis protuberancie a podobne, tak na to treba H-alfa dalekohlad alebo sustavu filtov a to su uz pekne palky (okolo 1000 euro)

Přesně to jsem měl na mysli, Díky.

Jak píše MilAN, fakulová pole jsou vidět i přes folii, granulací si nejsem jistej.

Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
pavelseb
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od pavelseb »

Tak jsem se zase dostal k testování ale montáž si dělá co chce. Mírně rozváženo v obou osách. V DEC spíše výváženo. Ale toto je strašný. Každá rada drahá....

EDIT:
Bill píše:Druhá možnost (ale to jsem nezkoušel) je guma nebo péro, které trvale táhne Dec osu jedním směrem.
Je někde nějaký návod jak toto udělat?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Bill

Příspěvek od Bill »

Nejdříve zjisti, ve které ose je ten problém. Pokud je to v obou, tak má asi pravdu vla - nebo je tam volného něco jiného - třeba výtah, nebo pointační dalekohled ap.
M:736 750 113
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Právě že to dělá osa DEC viz: http://cdsez.wz.cz/Temp/pointace.PNG ten spodní graf je DEC.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

1. Neviem, ktorý z troch grafov je spodný, ale pri pohľade na tvar hviezdy mi to pripomína stav, keď mala deklinácia vôľu. Pri zmene pointácie potom trvalo nejaký čas, kým sa odchýľka vyrovnala, resp. prebehla na opačnú stranu. A potom znova.
2. Je možnosť, že je pointácia v DEC nastavená na príliš veľkú citlivosť. V spojení s bodom 1 to potom prinesie paseku.

Technicky by v DEC nemalo byť potrebné vykonávať pointáciu pri veľmi dobre ustavenej montáži. Ak je montáž ustavená menej presne, tak by naopak mali byť korekcie v DEC len jedným smerom. Všetky ostatné oscilácie totiž vznikajú  seeingom a ten sa nepointuje klasickým spôsobom (motormi).
mail to:fun2mas(at)gmail.com
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Funtomas: myslel jsem ten uprostřed (upravil jsem obrázek F5 asi bude nutný). To že by to v DEC nemělo ulítavat je jasný. Chápu to tedy dobře, že mám zkusit rozebrat kryt a zkontrolovat převody na DEC pohonu?
FunTomas píše:Je možnosť, že je pointácia v DEC nastavená na príliš veľkú citlivosť.
A toto myslíš kde v pointačním sw nebo v ručce montáže? Propojení mám přes sériový port ručky.
Ještě jsem se chtěl zeptat jestli mám nějak laborovat v Anti-backslash nastavení právě v té ručce? Momentálně mám vše (RA/DEC negative/positive) na nule. Když jsem zkoušel tam nastavit nějakou hodnotu tak občas (nejčastěji při změně směru) tak jako skočilo (předpokládám že to byla ta kompenzace) ale to se dost negativně projevilo v pointaci tak sem to zase vrátil na 0.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle podle mě nemá řešení. Je to obecný problém některých GG5-ek, asi kus od kus. Podle mě je to tím, že výrobce šetřil a kvalitní ložiska nahradil kluznými pouzdry, která už z principu musí mít nějakou vůli. Ta pak při reverzaci způsobuje ony problémy. Navíc se nám zdálo, že nepřesnost v RA pouzdře způsobuje odchylky i v deklinaci (logicky musí, když se mění poloha polární osy). Takže se  pointaci v DE prostě vyhnout nedá. A pokud se taková montážička ještě naloží nějakými 20 kily, tak to prostě nemůže fungovat (i když nechápu, co tě vedlo na 150-ku tak těžké třmeny, kruhy). Občas pomůže rozvážení montáže, nebo nějaký gumový svazek, co drží šnek pořád v záběru. Ale ani to není na 100% spolehlivé. Vím co se tím natrápil kolega, a to na tom měl jen 75mm Pentaxe s DSLR a pointérem.  Pak si koupil jinou montáž, protože se nám to nepodařilo vyřešit.

Na takovou nálož bych si už kupil EQ6-ku, jinak se budeš trápit pořád.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Pavelseb: No tak, Martin popísal ďalší možný problém. Konkrétne tento typ montáže nepoznám. Ale otestovať tie moje dva body ide celkom ľahko.
1. Netreba zatiaľ nič rozoberať.
2. Backlash treba nechať na 0 (nula). Vôľa sa vykompenzuje nevyvážením v DEC osi.
3. Chvíľu sledovať priebeh odchýľok hviezdy v DEC (bez pointácie). Ak sú odchýľky povedzme v hodnote +-1px, tak by som nastavil citlivosť (v pointačnom programe) tak, aby sa vykonávali korekcie pri odchýľke na úrovni tých oscilácií, t.j. 0,9-1,1px.

V PHD je k dispozícii vylepšenie, že systém sleduje trend výchyliek v DEC a snaží sa vykonávať korekcie len na elimináciu toho trendu. T.j. nie na kompenzáciu samotných oscilácií vplyvom seeingu.

Napokon to ale možno dopadne tak ako píše Martin. Možno to nepôjde vôbec vykompenzovať, lebo to tá montáž technicky nezvládne.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Díky pánové. Moc pozitivní to není, ale tak třeba se to nějak podaří.
FunTomas:
ad 3) možná hloupý dotaz ale jak nejlépe toto vysledovat/změřit?

Jinak PHD použít nemůžu, protože používám mod. webkameru av PHD vypadávají snímky.
Bill

Příspěvek od Bill »

Pokud to je v DEC, tak zkus pohledat mé starší příspěvky. Bojoval jsem s tím asi půl roku. Ale asi stačí i ten poslední:
Bill píše: Já jsem to po mnoha pokusech řešil úplně přesným vyvážením (musíš sundat i hledáček, pokud není v ose) a trošku jsem utáhl Dec osu.
Já jsem ji teda nakonec vyměnil za EQ6, ale skoro rok jsem měl obě. Pořád jsem se nemohl rozhodnout, kterou si nechám. Mi přijde EQ6 v RA ose mnohem horší, než CG5 ADV GT a to už jsem vyměnil mezikola za řemínky. Asi nejvíce by se mi líbila CG5 s kuličkovými ložisky v DEC ose nebo něco podobného.
Bill

Příspěvek od Bill »

FunTomas píše:Vôľa sa vykompenzuje nevyvážením v DEC osi.
No a to je právě to, co u CG5 s třecím ložiskem vůbec nefunguje. I při velkém nevyvážení (a to už jsem měl pokusně nakolmo další lištu a nějaké blbosti na ni) to pořád uskakuje. Nebo to v jedné části oblohy je OK a pak to zase začne blbnout. Měl jsem občas okolo 80% odpadu - to už není focení, ale sebetrýznění.
Odpovědět