Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Chef
Věk: 44

Příspěvek od Chef »

Tak to je opravdu velmi pěkná pozorovatelna. Díky za inspiraci. Snad nějakou pozorovatelnu do roka taky vybuduji.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Lukasi to je opravdova nadhera!!! gratuluju a drzim palce na pocasi abys mohl pozorovatelnu vyuzivat co nejcasteji! Ja tedy jen slintam :-)Muzu potvrdit. Domecek mi Lukas minuly tyden podrobne ukazal, je fakt bezvadny. Taky se na neco takoveho chystam, vypada to, ze se nam podari od CD odkoupit kousek pozemku a pak by to melo smysl.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Přidám se k zástupu gratulantů, je to krásná práce, domeček určitě přinese spoustu radosti s astrofotkou. Palec nahoru!
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Taky gratuluju!
Mám taky jisté provizorium na tuto zimu spáchané, časem to sem taky dám :). Zatím jen malý poklop ve střeše, ani jsem ho zatím nevyzkoušel :(.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Luko78: Mám dotaz, jak je to s teplotou uvnitř v létě?
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Děkuji Vám všem za gratulaci.!!!

Moc si toho vážím. Poslední dobou jsem opravdu nefotil, ani vlastně nešlo, a věnoval se stavbě.

Ono po těch týdnech dřiny, kdy jsem byl na místě někdy i dosti dlouho do noci, a pak jsem si nakonec sedl do vyhřívané pracovničky a koukal, jak mi najíždí montáž a vše funguje, tak to byl neuvěřitelně nádherný pocit.

Díky. L. ;)

to Psion:

to Ti zatím neřeknu, protože jsem to postavil za posledních 15 týdnů. Uvidíme v létě 2010.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Stavbou trvale pozorovatelny se intenzivne teoreticky zabyvam, ale podobny pozorovaci domek to asi nebude.

Postavit EQ6 na dvorku rodinneho domu neni tak casove narocne (vyndat z jine drvene boudy na prirodnim kamenem dlazdenou cestu ke garazovemu stani) a podminky uprostred okresniho mesta (Melniku) nejsou takove, aby se mi stavba mohla "vyplatit". Maximalne bych uvazoval o pevnem betonovem sloupku pro montaz  bez obestaveni boudou.

Mym skutecnym snem je ale malinko vetsi hvezdarnicka, kam by se vesel i vice nez jeden pozorovatel (navstevy stejne postizenych kolegu, jednou treba deti) a ktera by se mohla pouzit take castecne jako rekreacni objekt (socialni zazemi, topeni) zvlaste pokud by se podarilo najit i turisticky atraktivni pozemek. Castecnym duvodem je i to ze pokud by mela byt samostatne stojici v malo obydlene krajine, bal bych se v jednoduche drevene boude nechat vybaveni za nekolik desitek ci dokonce stovek tisic. Pri nutnosti vse vzdy privezt a odvezt se kouzlo pevne pozorovatelny hodne vytraci.

Predstava mista je nekde cca 400m n.m. uprostred  trojuhelniku MB,CL,ME (Vratenka, okoli Housky). Coz bohuzel neni uplne optimalni z pohledu SZ, ale v rozumne vzdalenosti od bydliste.

Uvazuji i zda by nemelo smysl to zorganizovat jako neziskovku s nejakou podporou mistnich obci (ani ne tak kvuli penezum, jako kvuli pripadne podpore pri uzemnim rizeni...).

Nesel by nekdo do podobne sileneho podniku se mnou? Pripadne nezmate nekdo vhodny pozemek/objekt v uvedenem regionu? Neni to nic na tento nebo pristi rok, ale treba se jednou sny podari zmaterializovat.

Jinak k poslednimu prirustku do mapy pevnych pozorovatelen gratuluji (a tise zavidim).
Pavel Vabrousek
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Luko78: OK, at domecek dobre slouzi!
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Vabra: Neziskové organizaci se vyhněte širokým obloukem. Znamená to IČO, stanovy, registraci na MV, případně vedení účetnictví. Každá registrace je nepříjemná v tom, že pilná úřednice na min.kultury si každoročně vytáhne z databáze sadu takovýchto neziskovek a vyžaduje nekompromisně vypracování hlášení. Podobně se to dá očekávat s FÚ...Mám osobní zkušenost a byl jsem rád, když jsem ten amsámbl zase zrušil...Nestojí to zato.
Osobně nejsem přítelem domečků, ale tento je přece jen o třídu výš. Už proto, že má vybavenou pracovničku...
Já bych řešil střechu jako sedlovou s hřebenem rovnoběžně s osou pojezdu a druhou, stejnou, jen  o něco nižší stříšku bych dal na pracovnu. Ta vyšší, zakrývající dalekohled by přejížděla přes nižsí nad pracovnou. Bylo by to asi lepší. Na ten šindel se mi zdá přece jen malý spád. Ale to je jen co do mého pohledu na věc...Jinak hezká práce.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Uvazuji i zda by nemelo smysl to zorganizovat jako neziskovku s nejakou podporou mistnich obci (ani ne tak kvuli penezum, jako kvuli pripadne podpore pri uzemnim rizeni...).

Když řešit nějaký projekt, tak za prvé to chce tak za 50 mil. nějaký sofistikovaný projekt, za druhé peníze přes dotace z EU a za třetí zkušeného lobistu, který to zvládne, jinak to úředníky zajímat nebude. Uředník chce jen to jediné, blaho lidí je mu zcela cizí ;)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já bych řešil střechu jako sedlovou s hřebenem rovnoběžně s osou pojezdu a druhou, stejnou, jen  o něco nižší stříšku bych dal na pracovnu. Ta vyšší, zakrývající dalekohled by přejížděla přes nižsí nad pracovnou.
Tohle řešení je taky zajímavé, dalekohled vyjede na zvedacím sloupu nad střechu

Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Realizoval jsem něco podobného jako Luko 78. Dřevostavbu z OSB desek, na 13 betonových patkách o rozměru 3 x 4 m. Pilíř má průměr 60 cm, je uložen v hloubce 1,5 m s vyložením 65 cm nad zemí. OSB desky tvoří vnitřní a vnější opláštění. Střech je sedlová o spádu 15 stupňů. Izolace (proti pronikajícímu teplu - oslunění) je provedena ve střeše polystyrenovými deskami a ve stěnách polystyrenovou drtí. Plechování a krytina mne ještě čeká. Uvnitř bude N 300/1500 na paralaktice.
Jinak temnou lokalitu na pomezí SČ a JČ kraje mohu tiše závidět. Tady je to civilizovanější, světelné znečištění na mne dost doléhá.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj Lukáši,

gratuluji k domečku, jsem rád že jsi to do zimy stihl. Na icq tě moc nestíhám takže musím psát sem :). Vypadá to opravdu parádně, jen bych asi ještě oplechoval ty nekryté části trámů.

Ať slouží, měj se, Honza
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

to honza.ho:

Ahoj honzo,

ano souhlasím. Musím ještě nějaké drobné úpravy udělat,
Jsem rád, že do zimy jsem to stihnul, bylo to náročné, mnohdy mi kápla slza nad tím, že je nádherně jasno a já po celodenní šichtě na budce jsem tak urvanej, že jsem již neměl sílu na focení. Však to moc dobře znáš.

Hold něco za něco. Teď se moc těším, až to namířím na ty moje kandidáty.

Zdravím L.

Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Psion: řešení výsuvného pilíře mne napadlo při mé stavbě taky. Ale po chvíli zvažování kladů a záporů jsem na to rychle zapoměl. Pokud se dá podobného výsledku dosáhnout jednodušší cestou, je vždy lepší volit jednoduchost. Nejen kvůli nákladům, ale i poruchovosti, údržbě a podobně. Taky jsem si nebyl jist tuhostí výsuvného pilíře a o žádné takové hotové konstrukci jsem nevěděl, abych to omrknul... Jistě že by se dal okopírovat například nějaký systém okulárového výtahu ve velkém, ale ty náklady jsem raději neodhadoval...Tak mi přišlo rozumější investovat do montáže a dalekohledů...
Odpovědět