seminko3: Pavle zajímavé detaily. Seeing přál.
Ty hodně tmavé pásky byly fakt tak tmavý? Na takové jsem nikdy nekáp. No a ty fajfky taky pěkný detail. Snad ještě něco nakreslí i ostatní a naředí ten můj houf Jupitrů. Pak to vypadá mnohem líp
Jojo Karle,celá kresba je udělaná tak (i ty mé předchozí),aby byly detaily rozlišeny i podle výraznosti a ostrosti.Pásky tmavostí odpovídaly NEBu,ten nejsevernější pak byl o poznání slabší (asi jako SEB)a neměl takové ostré rysy.Jistě,pokud je seeing slabší a vše se vlní,tak to tak nepůsobí,ale jakmile se obraz zastaví,hned jsou vidět rozdíly.
Ty je máš také na svých kresbách,jen to máš celé světlejší a ne tak kontrastní,přesto vyvážené vůči ostatnímu okolí. ;)Pokud se podíváš na snímky slušně barevně podané,tak si všimneš,že jsou pásky opravdu tmavé hodně,někdy až skoro černé.
Je to věc stylu a podání celé kresby.Jupiter přece není "pobledlý a jednolitý",ale dost pestrý. ::)
No a to je moje snaha to tak zachytit.Však počkej,až na něj kuknu tím refrákem,to asi skončí takové detaily a kontrast. ;DRozlišení bude slabší.
Měj se.
Je to věc stylu a podání celé kresby
Jistě máš pravdu. Máš svůj styl a dobře, že nemáme stejné kresby. Já se zase snažím kreslit tak, jak vidím Jupiter v okuláru. To neznamená, že ho tak přesně a hlavně barevně vidím. Je to ale celkem podobné. Můj záměr je ten, aby mé kresby ukázaly ostatním amaterům i nehvězdářům, jak je Jupiter asi vidět v 17cm průměru a konkrétně teda refrákem daných parametrů.
Moje další kresby plánuju dělat trochu jinak barevné. Bude ale hóódně podobné.
Pridávam kresbu zo včerajšieho večera. Kreslil som okolo 17:00 lebo keď sa zotmie tak je u nás seeing pri najlepšiom prípade 4/5. Pri poorovaní som mal seeing okolo 2-3/5.
Tak asi poslední kresbička Jupíka na pár měsíců. No ale má být jasno a třeba bude supr seeing a ještě něco nakonec půjde vykoukat a čmarnout. Ani při tomhle pozorování nebyl špatný seeing, ale holt je už Jupiter nízko.
Kresba z 3.3 http://planety.g6.cz/?p=331
To freex: Odfláknuté to trochu je, ale já chci upozornit hlavně na tu mrňavou GRS.
Určitě jsi jí viděl větší
Dnes je zatím parádní seeing. Už za šera a svitu Měsíce složky E a F v Trapézu jak přibitý. 4 jamky v Plato na první pohled a Sírius se skoro ani nehne. I na Jupiteru se dalo něco vykoukat. GRS je už za rohem a v SEBu se za GRS táhne klínovitá prázdnota. Doufám že seeing vydrží. Polární čepička byla vidět už v 18:10 SEČ.
I na Jupiteru se dalo něco vykoukat. GRS je už za rohem a v SEBu se za GRS táhne klínovitá prázdnota:Já si na něj počíhal a od 17:00seč.si udělal náčrt i s tou GRS a klínem. ;)Bylo pěkné sledovat,jak se mění kontrast planety se stmíváním oblohy.Bude to moje rozlučková kresba,ikdyž jsem se ještě dozásobil novými pastelkami. ;DDalší zase až na přístí opozici.
Teď už se priorita přesouvá na Mars.
Včera jsem si udělal planetární a měsíční pozorování, což obsahuje i Jupiter. Seeing byl docela slušný, tak jsem si něco málo načrtl - asi to bude poslední kresba ... a už se nemůžu dočkat příští opozice ... Ale bude Mars a Saturn, takže není třeba smutnit.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Jo jsem to konečně dodělal i s další kresbou ze 4.3. a stínem od Europy. Pozoroval jsem spíš skoro hoďku po tobě a to je už znát. Sice byl seeing slušnej, ale na velké podrobnosti to už není. SEB byl jaksi zamlžený nebo co.
Máš tam hodně detailů a kresba je povedená. To já to vzal horkou jehlou.
Příští týden má být pěkně, tak asi poslení možnost na ještě rozumné pozorování.
P.S. Co novej kukr, už je doma? Protože to by mohlo to pěkný počasí pokazit ;D
Jojo,"něco" bylo vidět,až jsem byl sám mile překvapen.Pokud toho na kotoučku moc nevidím,tak ani nekreslím.
Možná ještě zkusím jednu kresbičku,protože KUKR JE DOMA. ::) ;D
Zrovna teď jsem to složil,až to bude někdy venku,tak ho zblejsknu a hodím do miláčků.
Pa
Právě jsem se vrátil z dnešního pozorování. Trošku jsem experimentoval se žlutým filtrem a z výsledku jsem byl doslova nadšen. Po použití filtru pásy viditelně "vylezly", tím že se zvýšil kontrast. Doporučuju všem!
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Ahoj. Pridávam svoju kresbu zo 6.2. Nešiel mi internet takže som to tu nemal ako hodiť. K tomu pozorovaniu. Čo dodať, seeing super - odhadom 1-2/5. Krásne bolo vidieť GRS a jemne zvlnenie za ňou.Podľa Calsky.com sa to zvlnenie ťahalo od Východu až po zapadajucú GRS. Ja som to videl o polovicu kratšie. Videl som to prvý krát a musím povedať, že ma to fakt nadchlo. Mám tam aj jednu škvrnu v NEB ale tou som som si neni istý.
Čas : 18:20
Seeing : 1-2/5
Zv. 200x .
EDIT: Všimol som si že Semínko kreslil v rovnakom čase ako ja. Len on to zvlnenie za GRS nemá. Má tam malé škvrnky. Ja teda neviem.... čo to tam bolo ?