Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo
Koukam že Psion a Kavka už odpověděli, tak jen dodám. Ja jsem ani tak neměl na mysli vizualni pozorovani. Pruměr je holt pruměr. Jde i o pohodu jako třeba, přijedu posadim dalekohled na montaž a vim že cestu přežil aniž by se optika rozhodila. Občas mužu pozorovat i v sedě což je přijemne. Fouká vitr a vim že prach se do tubusu nedostane. Vyhoda muže byt třeba montaž na refraktor. Dobra montaž unese vic přistroju najednou nebo je mužu měnit když mam co. Věci jako dobry kontrast a malinko menši chvěni vzduchu v tubusu dodavam jen pro uplnost. Možna ještě to že ja mam rad taky ty nejmenší zvětšeni a pohled do kratkeho většího refra. je nějak hezčí a připominá obři binary. Menši dosach v magnitudach a větší cena je proti refra. to nepopiram ale nic neni dokonale. Je jasne že argumenty budou pro někoho nepodstatné.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Rozlišení nemusí být zrovna parametr temínu "lépe", může to být snaha vidět kvalitněji. Co se týká rozlišení - např. 140mm F8 achromat bude mít horší rozlišení než 100mm F6 apochromát - tedy nelze používat jednoduchy vzorec kde větší průměr = lepší rozlišení.
Máš pravdu, v žádném koníčku nemůžeš hledat racionalitu - jsou to vždy "vyhozené" peníze 8-)Úplny súhlas, je to vec aj osobných preferencií, ale najme o radosti z pozorovania. Radosti z poznávania.
Waldes.
Máš pravdu, v žádném koníčku nemůžeš hledat racionalitu - jsou to vždy "vyhozené" peníze 8-)Úplny súhlas, je to vec aj osobných preferencií, ale najme o radosti z pozorovania. Radosti z poznávania.
Waldes.
Ale pánové, já nemám nic proti refraktorům ani nepreferuji Dobsony. Refraktory také mám, a také je používám. Oceňuji jejich vlastnosti, zrovna jako oceňuji vlastnosti jiných systémů. Používám je podle jejich vlastností - v tom okamžiku je to přeci racionální.
Ale v určitém okamžiku ( u určité velikosti, u určitého typu) tohle přestává platit. Přestává platit racionální hledisko, stává se z toho srdeční záležitost. Když jsem tohle napsal hned zpočátku, sesypali jste se na mě jako nepřítele vašich nápadů. Ale já vůbec nechci vnucovat můj pohled na astronomii , na metody pozorování, focení a pod.
Od začátku jsem tady vystupoval proti příspěvkům, že neděláme vědu .... a argumentoval jsem tím, že tohle je náš koníček, do kterého se samozřejmě vkládají peníze a úsilí bez ,pro druhé, racionálních důvodů.
Ale protože jste se tu začali opírat o MTF křivky, RC indexy, spot diagramy..., dovolil jsem si napsat onen kontroverzní příspěvek, abych se dozvěděl, který z racionálních argumentů pro achromat 180 mm to je a mně uniká. Místo toho se zde opět objevují pouze narážky na Dobsony, peníze a pod.
Nemám ale přece vůbec snahu vás o něčem přesvědčovat, zrovna jako je zbytečné, abyste se o to snnažili vy. Já chápu , co to je koníček, chápu že se do něho vkládají peníze a úsilí bez jinak racionálních důvodů, chápu že to je srdeční záležitost. Koneckonců se tak chovám vůči astronomii ( i vůči svému času i financím ) už 50 let. Jen bych byl rád, kdyby tohle zaznělo nejen z mé strany, ale i z vaší, protože tohle není určeno ani vám, ani mě, ale těm, kteří začínají a kteří to nechápavě asi čtou.
Čím dříve to pochopí, tím méně zklamání a tím více radosti z koníčka
Ale v určitém okamžiku ( u určité velikosti, u určitého typu) tohle přestává platit. Přestává platit racionální hledisko, stává se z toho srdeční záležitost. Když jsem tohle napsal hned zpočátku, sesypali jste se na mě jako nepřítele vašich nápadů. Ale já vůbec nechci vnucovat můj pohled na astronomii , na metody pozorování, focení a pod.
Od začátku jsem tady vystupoval proti příspěvkům, že neděláme vědu .... a argumentoval jsem tím, že tohle je náš koníček, do kterého se samozřejmě vkládají peníze a úsilí bez ,pro druhé, racionálních důvodů.
Ale protože jste se tu začali opírat o MTF křivky, RC indexy, spot diagramy..., dovolil jsem si napsat onen kontroverzní příspěvek, abych se dozvěděl, který z racionálních argumentů pro achromat 180 mm to je a mně uniká. Místo toho se zde opět objevují pouze narážky na Dobsony, peníze a pod.
Nemám ale přece vůbec snahu vás o něčem přesvědčovat, zrovna jako je zbytečné, abyste se o to snnažili vy. Já chápu , co to je koníček, chápu že se do něho vkládají peníze a úsilí bez jinak racionálních důvodů, chápu že to je srdeční záležitost. Koneckonců se tak chovám vůči astronomii ( i vůči svému času i financím ) už 50 let. Jen bych byl rád, kdyby tohle zaznělo nejen z mé strany, ale i z vaší, protože tohle není určeno ani vám, ani mě, ale těm, kteří začínají a kteří to nechápavě asi čtou.
Čím dříve to pochopí, tím méně zklamání a tím více radosti z koníčka
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano ,ale všechno je trochu jinak . Pokud něco máme, tak po určité době začneme koukat po něčem jiném ,větším , lepším ( jiném dalekohledu , autě .....). Pokud by toto neplatilo , tak jsme ještě v jeskyních ;D , a tato debata by vůbec nevznikla. :'(
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
K tomu byl právě ten můj příspěvek ( č. 915 ) určen - najít důvody proč to má být právě achromat 180mm - ale byl jsem opět pouze "odsunut" mezi Dobsonisty, co to nemůžou pochopit
, protože na každý chce vidět více a lépe

lepší rada žádná než špatná
To MilAN: S tím, co jsi napsal v příspěvku 947 souhlasím. Někdy dochází k nedorozuměním.
to Astar: Loni jsem si pořídil svůj, co do průměru ,největší dalekohled SW 254/1200 a také nejmenší LUNT 35/400. A radost mám z obou.
to Astar: Loni jsem si pořídil svůj, co do průměru ,největší dalekohled SW 254/1200 a také nejmenší LUNT 35/400. A radost mám z obou.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
........Hned někde v úvodu tohoto vlákna jsem uvedl, že to může být pouze srdeční záležitost ( a rázem jsem se stal nepřítelem refraktorisků :)) - můžete tedy uvést jiný - ale teď racionální důvod?
Já si dovolím aspoň první Milanovi odpovědět na jeho otázku proč přejít z menšího achromátu,ED,APO refraktorů na větší průměr.
Jeden z racionálních důvodů může být,že je majitel spokojený s provozem u malého průměru achromátu,ED,APO a nemusí se též obávat do budoucna o ztrátu pokovení jako na reflektoru.
I z důvodu ceny by pak jedině padla volba na větší achromát,třebas i více světelný.
Když bych to vzal z mého pohledu. S mým refraktorem 125mm jsem spokojený.Svůj účel splní vždy na výbornou. Též jsem uvažoval o větším průměru,ale aby bylo znát pořádné zlepšení,koukám po víc jak 2 násobných průměrech. Pořídit si 250mm achromát už pro mne ,hlavně z finančních důvodů nepřichází v úvahu.
To je právě ta síla v jednoduchosti a i pořizovací ceně u reflektorů.

Přeji vám všem ,krásný,nový astronomický rok 2010...
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Honza Ebr (honza42)
Jeden z racionálních důvodů může být,že je majitel spokojený s provozem u malého průměru achromátu,ED,APO a nemusí se též obávat do budoucna o ztrátu pokovení jako na reflektoru.
He, tenhle argument se tu často opakuje a tak mě napadlo nad ním torchu zapřemýšlet. Představme si, že chci mít alespoň 25 cm dalekohled. Koupím si zrcadlo a jednou tak za pět let si prostě koupím nové. Za jak dlouho budou moje náklady větší, než s refraktorem (tedy buď náklady na takto velké APO, nebo menší na achromát, ale na montáž a pozorovatelnu, co by ho udržely, vzheldem k potřebnému ohnisku). Bude to 100 nebo 200 let?

Berte to samzořejmě torchu s nadsázkou, ale prostě myslím, že všechny ty argumenty o degradaci plochy jsou dost umělé. Já velice souhlasím se směrem uvažování, který tu nastínil MiLAN: ať si každý pořídí, co se mu líbí, ale ať nevymýšlí matoucí argumenty pro tuto voblu a přizná, že je to emotivní a ne racionální rozhdonutí.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Milan píše o 180mm achromátu - přiznám se, že dalekohled s 200mm achromátem působí naprosto úchvatně, je to prostě něco jiného než Newton. Bohužel u nás je to počasí astronomům naprosto nepřátelské, tak nám nic jiného nezbývá, než místo pozorování diskutovat a občas napíšeme i "myšlenky", nad kterými by se nikdo z nás běžně ani nezamýšlel ani s tím neztrácel čas
Ještě dodám, že racionálně přemýšlející člověk, by si v této zemi snad ani dalekohled nekoupil, natož stavěl hvězdárnu
Ještě dodám, že racionálně přemýšlející člověk, by si v této zemi snad ani dalekohled nekoupil, natož stavěl hvězdárnu

Milan píše o 180mm achromátu - přiznám se, že dalekohled s 200mm achromátem působí naprosto úchvatně, je to prostě něco jiného než Newton. Bohužel u nás je to počasí astronomům naprosto nepřátelské, tak nám nic jiného nezbývá, než místo pozorování diskutovat a občas napíšeme i "myšlenky", nad kterými by se nikdo z nás běžně ani nezamýšlel ani s tím neztrácel čas
Ještě dodám, že racionálně přemýšlející člověk, by si v této zemi snad ani dalekohled nekoupil, natož stavěl hvězdárnu 8-)Osobne si myslím, že väčšina z nás, keby mala na výber či 300ovku Dobsona alebo 300ovku APO pri rovnakom ohnisku a za rovnakú cenu by brala to APO. Nakoľko ale taká 600ovka APO asi ani nie je, a cena by bola tak pre Rodšilda musí sa uspokojiť aj so zrkadlom. S tými myšlienkami je to naprostá pravda.
Waldes.
Ještě dodám, že racionálně přemýšlející člověk, by si v této zemi snad ani dalekohled nekoupil, natož stavěl hvězdárnu 8-)Osobne si myslím, že väčšina z nás, keby mala na výber či 300ovku Dobsona alebo 300ovku APO pri rovnakom ohnisku a za rovnakú cenu by brala to APO. Nakoľko ale taká 600ovka APO asi ani nie je, a cena by bola tak pre Rodšilda musí sa uspokojiť aj so zrkadlom. S tými myšlienkami je to naprostá pravda.
Waldes.
Pro Milan : Jen souhlasim. Nepřitel refraktorianů je drahota optiky a né ty. Dobře že jsou oponenti refra. protože mam obavu že debata samotnych refraktoriánů by svedla nemálo nezkušenych amatérů ke koupi něčeho co je pak neuspokoji a ještě by se třeba zadlužili. Podle mě kdo chce velky refraktor musi projit vice přistroji. Nezkušenemu je těžke i jen poradit. Toto vlakno muže byt dukazem. Pokud někdo bude chtit třeba poradit ohledně koupi refra. 150/1200 a pod. tak dostane rad habakuk. Ale co když se ozve někdo že chce třeba ten druhej achromat od VOD 172/1654 a on čeka na sveho kupce,, je nahrubo vybroušený, nebo od Istar velky objektiv, tak tu opět nastane mela. :-/ Je to i tim že v ČR. neni mnoho velkych kratkych ale ještě snad dobrych achromatů.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
...
Ještě dodám, že racionálně přemýšlející člověk, by si v této zemi snad ani dalekohled nekoupil, natož stavěl hvězdárnu 8-)
Tak to je pravda pravdoucí..... ;D ;D ;D
Však okolí je toho důkazem...Když jen kroutí hlavou,tak to jde...Stejnak to neocení,ať máte Achromát,ED,Apo či některého zástupce z řad reflektorů. Vždy na nás koukají jako na blázny,proč a za jakým účelem vůbec tam nahoru koukáme. Nechápou to a nikdy nepochopí.
Vždyť podle nich je lepší zábava v hospodách,automatech a veškerém konzumním životě na Zemi.
:-[
Tak proč se handrkovat kdy je ten danný dalekohled lepší než ten druhý a naopak. Pointa přitom uniká.... ;)
Ještě dodám, že racionálně přemýšlející člověk, by si v této zemi snad ani dalekohled nekoupil, natož stavěl hvězdárnu 8-)
Tak to je pravda pravdoucí..... ;D ;D ;D
Však okolí je toho důkazem...Když jen kroutí hlavou,tak to jde...Stejnak to neocení,ať máte Achromát,ED,Apo či některého zástupce z řad reflektorů. Vždy na nás koukají jako na blázny,proč a za jakým účelem vůbec tam nahoru koukáme. Nechápou to a nikdy nepochopí.
Vždyť podle nich je lepší zábava v hospodách,automatech a veškerém konzumním životě na Zemi.
:-[
Tak proč se handrkovat kdy je ten danný dalekohled lepší než ten druhý a naopak. Pointa přitom uniká.... ;)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
ad obavy k odrazným vrstvám: hilux vrstvy mají životnost 25let
http://www.orionoptics.co.uk/OPTICS/opt ... ingsp.html
(antireflexní vrstvy také nejsou na věčnost a jejich účinek slábne)
http://www.orionoptics.co.uk/OPTICS/opt ... ingsp.html
(antireflexní vrstvy také nejsou na věčnost a jejich účinek slábne)
Racionalitu bych raději vynechal. Co je a není racionální lidé řeší přinejmenším tak 2500 roků ( např. stoikové vs. hédonisté ) a nejsem si jist, že to vyřešili...Každý má své racionálno, opilec jako abstinent, kuřák jako nekuřák, poctivec jako podvodník, slušňák i hrubián...
Pokud se týče otázky, jsem pro velké zrcadlo...
Pokud se týče otázky, jsem pro velké zrcadlo...
- Jiri_Skalsky
To Homer : Já se taky přidám, raději dvě a ne tak velká, jedno kratší a jedno delší, ale dobře udělaná.
J.S.
J.S.