CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
Asi máš oko zkušený, mě na první pohled splývají tady jsem to myslel, po chvíli se rozjedou. Ale jo, uvidím jak dneska bude a kouknu na tu NGC 3077. Taky zkusím tu M51 jak psal Sasa3. Včera jsem koukal na M63 a to byl opravdu jen flíček.
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Kuna:
Nejsem žádnej odborník, ale tyto odkazy mě přišly vždy jako dobrá ukázka co se dá vidět v dalokohledech...(možná si na ně narazil...)
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... upiter.htm
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... saturn.htm
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... eepsky.htm
Nejsem žádnej odborník, ale tyto odkazy mě přišly vždy jako dobrá ukázka co se dá vidět v dalokohledech...(možná si na ně narazil...)
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... upiter.htm
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... saturn.htm
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... eepsky.htm
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Re: CG-5 Advanced - problém
Připojení je přes ručku, ovladač montáže v PC je ASCOM driver....Celestron Unified (6.0.5412.29108)
Má na tu rychlost vliv nějaké nastavení ve vlastní ručce při pointaci?
Má na tu rychlost vliv nějaké nastavení ve vlastní ručce při pointaci?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
CG-5 Advanced - problém
Jo, zrovna včera, vlastně už dneska jsem koukal na M51. Asi nebylo příhodné nebe, neměl jsem takovej detail. Tu spirálu jsem tam prostě nevykoukal. A děkuju.
CG-5 Advanced - problém
Mám dalekohled 8" a okuláry dávající zvětšení 31, 74, 135 a 232x. Na jasné a velké galaxie nejraději používám zv. 74x. Při zv. 31x se jsou patrné jen na největší vypalovačky a stejně jsou nakonec lépe vidět při 74x. Na detaily v jasných galaxiích a na slabé galaxie, řekněmě nad 12 mag, je nejčastěji nejvhodnější 135x. Například jsem strávil hodiny marným vykoukáváním ramen v M51 při zv. 74x, než jsem přišel na to, že musím použít 135x. Na ultraslabé galaxie nad 13 mag občas pomůže zvětšení 232x.
Pozorovat detaily na galaxiích typu spirální ramena a prachové pásy je, podle mě, pro začátečníka příliš vysoký cíl. Divil bych se, kdyby něco takového v 8" viděl někdo, kdo má méně než dva roky zkušeností. Raději bych se snažil postupně dostávat ke slabším a slabším galaxiím. Pokud detaily, tak raději odhadovat elipticitu a centrální koncentrovanost.
Pozorovat detaily na galaxiích typu spirální ramena a prachové pásy je, podle mě, pro začátečníka příliš vysoký cíl. Divil bych se, kdyby něco takového v 8" viděl někdo, kdo má méně než dva roky zkušeností. Raději bych se snažil postupně dostávat ke slabším a slabším galaxiím. Pokud detaily, tak raději odhadovat elipticitu a centrální koncentrovanost.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Nepíšeš čím pointuješ ( program alebo guider ), myslím si ale že v prípade pripojenia CG5 cez ASCOM Celestron Telescope ovládač nemáš možnosť zadávať či meniť pointačnú rýchlosť inak ako v ručnom ovládači. Či už pointuješ cez PHD Guide ( bez ST4 kábla ) alebo cez autoguider, vždy si guider ( alebo program ) kalibruje veľkosť krokov pre pointáciu a rešpektuje sa pointačná rýchlosť zadaná v ručnom ovládači.
Môžem sa ale mýliť - neskúšal som meniť pointačnú rýchlosť pri pointácii cez ST4 kábel... snáď k tomu napíšu skúsenejší.
Môžem sa ale mýliť - neskúšal som meniť pointačnú rýchlosť pri pointácii cez ST4 kábel... snáď k tomu napíšu skúsenejší.
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
CG-5 Advanced - problém
Tak jsem rad, ze nejsem vyjimka v tom, ze jsem tam nic nevidel jako zacatecnik ;D. No ja mam zatim jen jen setove okulary tzn. 10, 25 (120x, 48x) M81 a M82 jsem videl s malym tak, ze jsem ji videl, ale potom 120x mi to prislo uz moc tmavy. Tak ze dokoupit okular neco mezi tim a snad to bude lepsi. Sorry za hacky a carky, pisu na neceske klavesnici.
CG-5 Advanced - problém
Tak to jsi na tom ještě dobře. Galaxie typu M 81 a 2 jsem dal až na několikátý pokus, když jsem začínal. Ze začátku jsem z toho byl celý zoufalý, asi ještě víc než ty. Ale chce to vytrvat, ono se to poddá! Při pozorování je možný neuvěřitelný rozvoj, který se získává cvikem. Je to prostě sport.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
CG-5 Advanced - problém
Taky jsem to postavil ven a ne ze bych to hned trefil, uz jsem si rikal ze jsem asi strevo nebo co ;D, ale po chvili jsem o dal. A nejsm z toho zoufaly, k zoufaltvi me privadeji deti a pani ma ;D. Nahoru se dvam pro relax. A jinak je to moc fajn sport.
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
Pointuji pře PC, program Guidemaster. Mohu se zeptat které nastavení to je a jaké hodnoty je vhodné tam nastavit?
EDIT: Myslel jsem v tom ručním ovladači
EDIT: Myslel jsem v tom ručním ovladači
- Dansemacabre
CG-5 Advanced - problém
Dva večery po sobě jsem se trápil pokusy najít velké emisní mlhoviny v Kassiopei a Labuti: Amerika, Srdce, Pacman a pak i Řasy. Byl jsem za Bohnicemi v polích mimo osvětlení, znečištění z Prahy za zády, ale ani po dlouhém hledání 24mm okulárem na dob 200mm jsem je nevykoukal, přitom galaxie s menší magnitudou jsem našel bez problémů. Můžu něco dělat špatně, nebo je prostě nereálné ty emisní mlhoviny v příměstských podmínkách vidět?
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
dobrý večer
prosím astrofotiče s CG5, jak poznám přetíženou montáž?
projevuje se tak že při pointaci se občas stane velký skok pointační hvězdy jak v RA tak v DE a než korekce dokáže vše vyladit, tak na fotce jsou z hvězd menší čárky?
fotím přes N150/750, pointační dalekohled je na zádech Newtona, pointační kruhy jsou z antikoru, celé to něco váží, plus 10kg protizávaží,.. snažím se vše vyvážit tak aby se v DE a RA nikam soustava nepřevažovala, DSLR je směrována k montáži,.. ale přesto, někdy mě dochází ke skokům v pointaci, není to periodické, nedokáži už vystopovat co kde je divně,..
dík za reakci,
Caradoc
prosím astrofotiče s CG5, jak poznám přetíženou montáž?
projevuje se tak že při pointaci se občas stane velký skok pointační hvězdy jak v RA tak v DE a než korekce dokáže vše vyladit, tak na fotce jsou z hvězd menší čárky?
fotím přes N150/750, pointační dalekohled je na zádech Newtona, pointační kruhy jsou z antikoru, celé to něco váží, plus 10kg protizávaží,.. snažím se vše vyvážit tak aby se v DE a RA nikam soustava nepřevažovala, DSLR je směrována k montáži,.. ale přesto, někdy mě dochází ke skokům v pointaci, není to periodické, nedokáži už vystopovat co kde je divně,..
dík za reakci,
Caradoc
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
V Bohnicích bez UHC filtru:
Srdce ani náhodou, to svítí hlavně v H-alfě a má velmi malou plošnou jasnost.
Ameriku jen velmi těžko, má taky malou plošnou jasnost, šance je jen kontrastní část - mexický záliv. Na ni je mnohem lepší tridr s velkým zorným polem.
Pacmana podle mě ano, špatně jsi asi hledal
Řasovka by jít měla, tu dám i triedrem (tady u HK). S 24mm okulárem ve 200-ce musí být hezky vidět, pokud ta obloha nebyla fakt nějaká šílená.
Na tohle je jediná pomoc, zkus se o prázdninách sbalit, a vypadni s tím někam na Šumavu, k Boletickému prostoru, na Vysočinu, nebo aspoň Kokořínsko. Prostě někam kde je větší tma.
Trošku (někdy i výrazně) pomůžou mlhovinové filtry. Nejuniverzálnější je UHC (pořádný, Lumicon, Astronomik, ne ty levné eko varianty), po něm OIII. Akorát bohužel stojí pomalu jak tvůj dalekohled. Takže vypadnout za tmou je levnější.
Srdce ani náhodou, to svítí hlavně v H-alfě a má velmi malou plošnou jasnost.
Ameriku jen velmi těžko, má taky malou plošnou jasnost, šance je jen kontrastní část - mexický záliv. Na ni je mnohem lepší tridr s velkým zorným polem.
Pacmana podle mě ano, špatně jsi asi hledal
Řasovka by jít měla, tu dám i triedrem (tady u HK). S 24mm okulárem ve 200-ce musí být hezky vidět, pokud ta obloha nebyla fakt nějaká šílená.
Na tohle je jediná pomoc, zkus se o prázdninách sbalit, a vypadni s tím někam na Šumavu, k Boletickému prostoru, na Vysočinu, nebo aspoň Kokořínsko. Prostě někam kde je větší tma.
Trošku (někdy i výrazně) pomůžou mlhovinové filtry. Nejuniverzálnější je UHC (pořádný, Lumicon, Astronomik, ne ty levné eko varianty), po něm OIII. Akorát bohužel stojí pomalu jak tvůj dalekohled. Takže vypadnout za tmou je levnější.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Ty dva večery byly kdy? Včera a předevčírem? Za skoro úplňku?
CG-5 Advanced - problém
Praha je totální konec, řasy jsem vídával nejblíže cca15 km od okraje a to ještě jen náznakem slabého zjasnění při zametání. Takže jak píše Martin.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.