Prosím o radu...................
Stativem je právě ta bedýnka pod dalekohledem - Dobsonova montáž. Jinak podle toho, jak je velký dobson a kam směřuje se u pozorování jím buď stojí nebo sedí. tady je vlákno, kde se řeší: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1190977488
Ok, nepřesně jsem to napsal. Bedýnka je defacto stativ
SW DOBSON 300/1500 FT; SW ED 100/900 na AZ 4 + 1.25” TV Nagler 7, 13 mm; TV 1.25” Panoptic 24 mm; 1.25” Pentax XF 8,5 mm; 1.25” TS Planetary HR 15 mm; 2” Panaview 32 mm; Astronomik UHC, filtr šedý měsíční
Nojo,to je skvělý,díky.
Někde jsem zahlíd video,jak to vozí na tříkolce s bantamovýma kolečkama a má to aretaci k zemi.Jsem zámečník,takže to vylepšim o to "štokrdle".Díky chlapi. a co to GSO? mám do něj jí,nebo je lepší skládačka a za rozdíl dokoupit okuláry?
Díky ;D
Někde jsem zahlíd video,jak to vozí na tříkolce s bantamovýma kolečkama a má to aretaci k zemi.Jsem zámečník,takže to vylepšim o to "štokrdle".Díky chlapi. a co to GSO? mám do něj jí,nebo je lepší skládačka a za rozdíl dokoupit okuláry?
Díky ;D
Radek
SW Dobson 254 /1200
SW Dobson 254 /1200
Radek Es: nespechej s nakupem vseho mozneho prislusenstvi. Pro zacatek dle meho staci fakt ten dobson, ktery s pouzitim setoveho 25mm (pokud tam bude) lze rozumne provozovat, nez se clovek rozkouka a bude vedet co dale... navic v lednu bude jiste bazar plny nepotrebnych hracek ci pouzitych okularu...
jediny co k tomu dobsonu kup je mesicni filtr, aby sis nevypalil oko, az budes koukat na kratery
jo a bral bych klasickej plnotubus (pokud uvazujes o mensim rozmeru, rekneme do 10ti 12ti placu). Jen muj nazor.
jediny co k tomu dobsonu kup je mesicni filtr, aby sis nevypalil oko, az budes koukat na kratery

jo a bral bych klasickej plnotubus (pokud uvazujes o mensim rozmeru, rekneme do 10ti 12ti placu). Jen muj nazor.
- Tomas Paril
pro šimšim
no a co ten kousek co nabizi josef II 254 newton za 7 litru to je podle me dobry ja mam 150 newtona a planetky v poho no i deep sky se da vcera nez jsem šel večer do fachy jsem ho alepon na hodku vytahnul na jupiter a M42 sice byli oba nizko ale musel jsem
no a co ten kousek co nabizi josef II 254 newton za 7 litru to je podle me dobry ja mam 150 newtona a planetky v poho no i deep sky se da vcera nez jsem šel večer do fachy jsem ho alepon na hodku vytahnul na jupiter a M42 sice byli oba nizko ale musel jsem
SW dobson flex tube 305/1500 goto okulary plossl 25-15-10-6.5-3.6 newton 150/1400
Já bych si měsíční filtr nekoupil ani k pětadvacítce. Ani u 12" jsem ho nepoužíval. Jestli vůcec něco z kraje koupit, tak ten 8, nebo 7mm okulár. Časem bude na planety třeba určitě. Ještě důležitější je nějaká ta mapa a červený světlo.
Já bych si měsíční filtr nekoupil ani k pětadvacítce. Ani u 12" jsem ho nepoužíval. Jestli vůcec něco z kraje koupit, tak ten 8, nebo 7mm okulár. Časem bude na planety třeba určitě. Ještě důležitější je nějaká ta mapa a červený světlo.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Artaban: Já bych si měsíční filtr nekoupil ani k pětadvacítce. Ani u 12" jsem ho nepoužíval. Já měsíční filtr používám na ED100 i při Ethos 13 + Barlow 2x. Na N 12'' používám občas ty měsíční filtry i dva !! (zašroubované do sebe). A používal jsem jej i na pozorovacím Bresseru 90x25-75. Světloplachost u sebe nepozoruji
. Za sebe měsíční filtr doporučuji.

SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Za sebe měsíční filtr doporučuji.
Ani já bych se té koupi nebránil, zvláště pokud ho budeš používat i nad 50% Měsíc u 250ky průměru.
Moje zkušenost je ale taková, že u té 250ky když máš filtr, kouká se příjemně ale pro kreslení těch největších detailů jsem filtr dával pryč a kresba byla ostřejší - oko si zvyklo .. ale pak je člověk, až sundá oko z okuláru, prakticky na nějaký čas "slepej".
I když musím souhlasit i s Artabanem v tom, že je lepší mít raději dva okuláry než jeden okulár a jeden filtr (pokud bych to parafrázoval)
250ka za 7000,- je optimální a rozumná cena, za kterou se zde tyhlety dobsonky tuatam objevují ..
Ani já bych se té koupi nebránil, zvláště pokud ho budeš používat i nad 50% Měsíc u 250ky průměru.
Moje zkušenost je ale taková, že u té 250ky když máš filtr, kouká se příjemně ale pro kreslení těch největších detailů jsem filtr dával pryč a kresba byla ostřejší - oko si zvyklo .. ale pak je člověk, až sundá oko z okuláru, prakticky na nějaký čas "slepej".
I když musím souhlasit i s Artabanem v tom, že je lepší mít raději dva okuláry než jeden okulár a jeden filtr (pokud bych to parafrázoval)
250ka za 7000,- je optimální a rozumná cena, za kterou se zde tyhlety dobsonky tuatam objevují ..
pro šimšim
No, děkuji za tip... Ale já už udělal objednávku
. Tak myslím, že snad budu taky spokojený.
Ještě bych se rád zeptal místních na nějakou literaturu k pozorování. Pročetl jsem fórum, ale stejně nevím, jestli existuje nějaká "pozorovací" literatura pro začátečníka? Mapky, na co zajímavého se zaměřit, pohledově vděčné objekty a tak... Ocenil bych v tom prostě nějaký systém, kterého sám určitě schopen nejsem. Zaujala mě Velká encyklopedie vesmíru od Kleczka, ale nevím, jestli je to to pravé. Nebráním se ani literatuře v anglickém jazyce, klidně elektronický formát, tisk není problém. Děkuji
No, děkuji za tip... Ale já už udělal objednávku

Ještě bych se rád zeptal místních na nějakou literaturu k pozorování. Pročetl jsem fórum, ale stejně nevím, jestli existuje nějaká "pozorovací" literatura pro začátečníka? Mapky, na co zajímavého se zaměřit, pohledově vděčné objekty a tak... Ocenil bych v tom prostě nějaký systém, kterého sám určitě schopen nejsem. Zaujala mě Velká encyklopedie vesmíru od Kleczka, ale nevím, jestli je to to pravé. Nebráním se ani literatuře v anglickém jazyce, klidně elektronický formát, tisk není problém. Děkuji
Ahoj,já se teprve rozhlížim a chytám info.Po novým roce půjdou určitě trochu ceny dolů.
Nejradši bych koupil rovnou něco " lepšího " na delší dobu a doplňoval vybavení.V Budějcích jsem si mohl osahat skutečně kvalitní a pevné montáže Messierů (AR90,AR102)-EXOS1 a 2,ty Gallaxie a Polluxy co mi padly prvně do oka,jsou naEQ2 a třepe se to hrozně.
Dobsony bohužel nevedou,na můj dotaz se prodavač tvářil zaraženě
Takže budu čekat,až ježíšci přinesou nový "děla "a my skromnější taky
po novým roce přijdem na svý.Díky všem za cenné rady a přeju dobrou viditelnost (nemám rád amerikanismy ani rusismy).Radek
Nejradši bych koupil rovnou něco " lepšího " na delší dobu a doplňoval vybavení.V Budějcích jsem si mohl osahat skutečně kvalitní a pevné montáže Messierů (AR90,AR102)-EXOS1 a 2,ty Gallaxie a Polluxy co mi padly prvně do oka,jsou naEQ2 a třepe se to hrozně.
Dobsony bohužel nevedou,na můj dotaz se prodavač tvářil zaraženě

Takže budu čekat,až ježíšci přinesou nový "děla "a my skromnější taky
po novým roce přijdem na svý.Díky všem za cenné rady a přeju dobrou viditelnost (nemám rád amerikanismy ani rusismy).Radek

Radek
SW Dobson 254 /1200
SW Dobson 254 /1200
Teď tu mám nabídku na toto za 5litrů:
Messier NT-130/1000 na MON 1.co vy na to?
Díky za rady
Messier NT-130/1000 na MON 1.co vy na to?
Díky za rady
Radek
SW Dobson 254 /1200
SW Dobson 254 /1200
.Po novým roce půjdou určitě trochu ceny dolů.
Obávám se, že tady to moc neplatí. Astrotechnika módě tolik nepodléhá. Ceny především dobsonů jsou už tak dost nízké. Třeba tenhle http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... -dobson-6/ dobson je asi nejlepší volba v poměru cena - výkon.
Tohle bych tedy koupil a tomu N 130 na tom klepátku se zdaleka vyhnul.
Obávám se, že tady to moc neplatí. Astrotechnika módě tolik nepodléhá. Ceny především dobsonů jsou už tak dost nízké. Třeba tenhle http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... -dobson-6/ dobson je asi nejlepší volba v poměru cena - výkon.
Tohle bych tedy koupil a tomu N 130 na tom klepátku se zdaleka vyhnul.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Po novým roce půjdou určitě trochu ceny dolů.
Slušná astrotechnika jde bohužel trvale nahoru. Po novém roce se pravděpodobně projeví vliv slabé koruny a ceny se opět zvýší.
Jedině na co se dá skoro spolehnout je, že po vánocích bývá dost živo v místním bazaru - dost lidí si dělá radost na Vánoce a pak prodává starší kousky.
Pokud nemáš problém s transportem, tak bych koupil co největší dobson v místním bazaru. Teď je tam tuším 10" (254mm) za 7 tis. Kč.
Bill
Slušná astrotechnika jde bohužel trvale nahoru. Po novém roce se pravděpodobně projeví vliv slabé koruny a ceny se opět zvýší.
Jedině na co se dá skoro spolehnout je, že po vánocích bývá dost živo v místním bazaru - dost lidí si dělá radost na Vánoce a pak prodává starší kousky.
Pokud nemáš problém s transportem, tak bych koupil co největší dobson v místním bazaru. Teď je tam tuším 10" (254mm) za 7 tis. Kč.
Bill
M:736 750 113
Prodejní ceny budou zvýšeny o 7-10% kvůly slabé měny. SW DOB 6" byl 5990 Kč, bude cca 6500 Kč.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nemáš problém s transportem, tak bych koupil co největší dobson v místním bazaru. Teď je tam tuším 10" (254mm) za 7 tis. Kč.V tom bazaru je OTA, takže by si musel vyrobit montáž.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč