Fotky našich miláčků...:-))
ten dalekohled ma sice dost nevyhodu ve velke citlivosti na zmenu okolni teploty (pry se dokaze rozostrit uz pri zmene teploty o 2 stupne Celsia) a clovek to musi porad hlidat a preostrovat, ale na druhou stranu, pri krasnem ohnisku 530mm a F5 dokaze vykreslit nadherne pekne velke pole. No a muj sen je na to pridat CCD s uhloprickou 50mm takze bud udelam upgrade na FSQ 106 nebo na Borg 101, kde mi staci vymenit objektiv dle situace.
edit: nicmene Tve fotky jsou TOP, to je bez debat, jen by to chtelo fotit casteji vim to pocasi je xxx
edit: nicmene Tve fotky jsou TOP, to je bez debat, jen by to chtelo fotit casteji vim to pocasi je xxx
ten dalekohled Smiley ma sice dost nevyhodu ve velke citlivosti na zmenu okolni teploty (pry se dokaze rozostrit uz pri zmene teploty o 2 stupne Celsia) a clovek to musi porad hlidat a preostrovat
Pravdu máš v tom, že zaostřit jej dá práci, ale s vhodným SW s DSLR se to dá zvládnout do 5min. Při troše praxe i rychleji. S Maskou bahtinov při LV na jasnou hvězdu opravdu uspokojivě v pár okamžicích. Prozatím jsem fotografoval s dalekohledem v min. teplotě v zimě -8st. a max. v noci v létě nějakých +18st. Rozíly teplot si už opravdu nepamatuji. Fotím vždy jen jeden objekt celou noc. Zatím jsem se nesetkal s problémem, že bych jej musel často přeostřovat, nebo, že by se dalekohled teplotou rozostřil. Než se vrhnu na první expozici zaostřím podle grafu FWHM v IP Camera Control a pak v půli noci zkontroluji přeostření ještě jednou. Na OV mám připevněnej úchylkoměr (0.01mm). Nesetkal jsem se, že by to po přeostření uletělo víc jak o 0.02mm. To na fotce ani nejde poznat spíš podle SW měření. Ovšem na tom se podílí i seeing. Takže podtrhnuto ... já s dalekohledem problémy nemám. ;)
MartinV
Pravdu máš v tom, že zaostřit jej dá práci, ale s vhodným SW s DSLR se to dá zvládnout do 5min. Při troše praxe i rychleji. S Maskou bahtinov při LV na jasnou hvězdu opravdu uspokojivě v pár okamžicích. Prozatím jsem fotografoval s dalekohledem v min. teplotě v zimě -8st. a max. v noci v létě nějakých +18st. Rozíly teplot si už opravdu nepamatuji. Fotím vždy jen jeden objekt celou noc. Zatím jsem se nesetkal s problémem, že bych jej musel často přeostřovat, nebo, že by se dalekohled teplotou rozostřil. Než se vrhnu na první expozici zaostřím podle grafu FWHM v IP Camera Control a pak v půli noci zkontroluji přeostření ještě jednou. Na OV mám připevněnej úchylkoměr (0.01mm). Nesetkal jsem se, že by to po přeostření uletělo víc jak o 0.02mm. To na fotce ani nejde poznat spíš podle SW měření. Ovšem na tom se podílí i seeing. Takže podtrhnuto ... já s dalekohledem problémy nemám. ;)
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
-
to je ten najnovsi typ s goto?
Je to najnovsi typ s autotrackingom, ale nie je to GOTO, pretoze pokial viem, tak takuto moznost SkyWatcher oficialne uz neponuka. Kedysi mali na webe, ze pri dokupeni SynScanu (s urcitou verziou firmware) bolo mozne docielit GOTO. Toto som len cital od ludi, kt. to realne odskusali, sam doma SynScan zatial nemam a nechce sa mi vyhodit cca. 100 ojro do kontajnera ked to nahodou nepojde. Takze uvidime, zatial mi take nieco netreba. Som v stadiu ladenia AT :D.
Dobrý deň,
viem, že popri tých strojoch na pozeraniea fotenie čo tu ľudia vlastnia bude toto vyzerať ako čistá šialenosť ... ale nech.
Je to malé, prenosné, spratné - taká vrecková záležitosť... a odraz to má fajnový!
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 597048.jpg
viem, že popri tých strojoch na pozeraniea fotenie čo tu ľudia vlastnia bude toto vyzerať ako čistá šialenosť ... ale nech.
Je to malé, prenosné, spratné - taká vrecková záležitosť... a odraz to má fajnový!
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 597048.jpg
"kukátko" Celestron Firstscope 76/300 dobson ... nech je sranda
, refraktor 70/400 Celestron,
okulár: "setový" 20mm a 4mm (Firstscope) 20mm a 10mm OMNI, BAADER - HYPERION 8mm, 2x barlow OMNI, trieder - Bresser 10x50

okulár: "setový" 20mm a 4mm (Firstscope) 20mm a 10mm OMNI, BAADER - HYPERION 8mm, 2x barlow OMNI, trieder - Bresser 10x50
Tak to je hustá záležitost Vejde se to vůbec do auta???? /to byl vtip/ Ale i tak pěknej kousek, stolní dobson. Někde jsem je viděl i na netu. Jak se s tím kouká?
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Tiež som nedávno pozeral, čo za šialenú kombináciu to je. Fakt haluz ;D.
-
Mne sa velmi paci tento:
Pekna dekoracia na stol :D.
Pekna dekoracia na stol :D.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Tak tento přístroj se postupně také stává mým miláčkem.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Moje nova hracka. 400vka f 1/4.3 od Elbiho, zrcadlo ma 25mm takze se vychladi prakticky hned. Mars pri 420x je naprosto uchvatny
Vic fotek:
http://picasaweb.google.com/10588318383 ... Dalekohled#
Vic fotek:
http://picasaweb.google.com/10588318383 ... Dalekohled#
To Janek8: Blahopřeju k pěknému a pořádnemu kukátku. Je vidět že ho máš rád, když jsi ho vzal k móóři na pláž 

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
to Janek 8:
No joo,Elbi dělá čím dál větší krasavce,sám plánuji ve vzdálené budoucnosti Elbi 350mm.
V Irelandu asi musí být good seeing když tam nakládáš zv.420x.
Bych se chtěl zeptat jaké má ohnisko a kolik měříš Ty,je Ti akorát.Aa už to vidím F/ 4.3
No joo,Elbi dělá čím dál větší krasavce,sám plánuji ve vzdálené budoucnosti Elbi 350mm.
V Irelandu asi musí být good seeing když tam nakládáš zv.420x.
Bych se chtěl zeptat jaké má ohnisko a kolik měříš Ty,je Ti akorát.Aa už to vidím F/ 4.3
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Ohnisko je zhruba 1750. Mam 1850 a jeste 50mm nahoru by to sneslo.
I já vám zde chci představit svého miláčka trubkového dobsona 310/1540 od ElbiOptics.
Dámy a pánové, to je on
Na tomto obrázku je několik pohledů na rozložený dalekohled. Snažil jsem se zde zobrazit i velikost rozložených dílů k velikosti kola klasické Škody Fabie (šílené srovnání ::) ani nevím proč mně to tak napadlo).
Bez problémů dokážu tento nemalý dalekohled vozit v kufru mé Škody Fabie (hatchback), po složení není nutná kolimace.
Více fotek na mých www.
Dámy a pánové, to je on

Na tomto obrázku je několik pohledů na rozložený dalekohled. Snažil jsem se zde zobrazit i velikost rozložených dílů k velikosti kola klasické Škody Fabie (šílené srovnání ::) ani nevím proč mně to tak napadlo).
Bez problémů dokážu tento nemalý dalekohled vozit v kufru mé Škody Fabie (hatchback), po složení není nutná kolimace.
Více fotek na mých www.
Trubkový dobson 310/1540 od ElbiOptics (p. Němec)
Snažil jsem se zde zobrazit i velikost rozložených dílů k velikosti kola klasické Škody Fabie (šílené srovnání ani nevím proč mně to tak napadlo).Bude za tím jistě skrytá myšlenka umístit dalekohled trvale do auta místo rezervního kola ;D, je to moc hezký přístrojek.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.