Meteor až bolid

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od MaG »

Díky za rychlé info, nesledoval jsem FB :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Volodus

Meteor až bolid

Příspěvek od Volodus »

V Bratislave ho bolo tiez vidno :)
Smeroval z vychodu na zapad a vidno ho bolo na severe.
Nadherny kusok, este som taky nevidel :)
SW 254/1200, NEQ6-Pro, SW 70/500, Lacerta M-Gen, Cannon 20d, QHY5t
ladis
Věk: 45

Meteor až bolid

Příspěvek od ladis »

Gratuluji! Můžete uveřejnit i video z kamer, prosím? ::)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MaG
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od MaG »

Video viz včerejší článek...
http://www.astro.cz/clanek/6523
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
ostrovid

Meteor až bolid

Příspěvek od ostrovid »

Bohužel jsem viděl jen jasnou mlžnou oblohu, jelikož jsem řídil auto. Čas těch 17:20 cca. Místo: Lesy Vortová-Herálec.
janek950

Meteor až bolid

Příspěvek od janek950 »

Mě kamera běžela (Barrandov), ale přes oblačnost neviděla nic. :(
Škoda - měla by ho zřejmě v celé kráse od začátku až do konce.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
denis.marc

Meteor až bolid

Příspěvek od denis.marc »

Jo, oblačnost byla na mnoha místech, v Pardubicích a okolí taky, zcela zataženo, sice jsem byl zhruba v dobu venku a dokonce jsem si povšiml slabších záblesků z neurčitého směru, ale vzhledem k tomu, že bylo trochu pod nulou a nějaká ta námraza by se našla, tipnul jsem to trolejbusy z města, takže jsem tomu nevěnoval pozornost. A pak se tu psalo o bolidu... ale stejně to asi spíš byla ta námraza na trolejích. :D

Podle zpráv to vypadá, že s dopadem úlomků na povrch se počítá. Jestli to spadlo mezi Hlinskem a Žďárem, tak je to velmi pravděpodobně v lese, to si "houbaři" pěkně pohledají. :D
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od Sajri »

Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Meteor až bolid

Příspěvek od Sajri »

Tisková zpráva Astronomického ústavu:

http://www.asu.cas.cz/~meteor/bolid/201 ... index.html
denis.marc

Meteor až bolid

Místo, kde by se mělo nacházet hlavní těleso bylo zúženo na zhruba 200x300 m. Kdyby to bylo někde na velkém poli, bylo by to docela dobré, jenomže skutečný charakter dopadového území hledačům rozhodně nenahrává. Místo by se mělo nacházet ve Špitálském lese na katastru města Polná (místní část Janovice) na Jihlavsku. Dopadové území v nadmořské výšce něco přes 650 m. n. m. je částečně pokryto mladým smrkovým lesem, oblast je navíc prameništěm Poděšínského potoka, které je dosti bažinaté, je to v podstatě taková malá rašelinná bifurkace, což je dost velká smůla. Tak mě napadlo, jestli se případný meteorit, který by dopadl do takových míst již také nemohl ponořit do bažiny, že by z povrchu ani nebyl vidět?
Možná bude větší šance nalézt některé menší úlomky v nezalesněné části území od sousední obce Rudolec směrem na Ostrov nad Oslavou, pokud tedy nejsou v okolních lesích nebo dokonce v některém z početných rybníků, které se v oblasti nachází.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... is7wYwpghY

Mimochodem, chystá se tady někdo na hledací výjezd či expedici?
Stanislavxyz

Meteor až bolid

Příspěvek od Stanislavxyz »

Mimochodem, chystá se tady někdo na hledací výjezd či expedici?
No já jsem měl co dělat, abych se udržel, když bylo v úterý zveřejněno místo dopadu. Ale povinnosti a počasí mě tak nějak zadržely. Ted "špekuluju" nad víkendem, počasí bude ideální (má zase pršet:)), akorát ještě peněz se mi nějak nedostává, tak nevím, jestli projet "litr" abych se mohl ráchat v rašeliništi... Není nějaká odměna? 20% jak u pokladů?? Nebo alespoň plaketka či diplom?  :)

A existuje někdo, kdo to koordinuje? Komu zavolat a zeptat se kam jít, kde by to bylo nejužitečnější? Počítá se vůbec s nějakými dobrovolníky?

Co na to ostatní?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
denis.marc

Meteor až bolid

Předpokládám, že z dobrovolníky se asi počítá, když je to zveřejněno. Avšak o nějaké konkrétní koordinaci právě nevím.

Já taky trochu uvažuju, musel bych sice užít vlaky a busy, což by mě omezilo časově, ale zase bych zdaleka neprojel "litr". Ovšem předpověď počasí mě odrazuje, pršet asi průběžně bude a co víc, dané místo je ve vyšší části Vysočiny a podle předpovědi to tam (a asi nejen tam) minimálně do pondělí vypadá na vichřice. :-/
Stanislavxyz

Meteor až bolid

Příspěvek od Stanislavxyz »

Předpokládám, že z dobrovolníky se asi počítá, když je to zveřejněno.
No já jsem to pochopil spíš tak, že kdo bydlí pod dráhou průletu se má jít podívat na dvorek, jestli tam něco nemá navíc. Případně když nějaký pantáta najde rozbitý skleník, tak nemá volat sousedovic kluka, ale pana Spurného Nepřišlo mi to jako výzva "sraz v 7 na hřišti v Rudolci, utvoří se rojnice a hurá do lesa" Ale možná je to jen můj dojem.

Každopádně na ČT1 avizovali reportáž, která bude v dnešních hlavních zprávách, měly by tam být i nějací amatérští hledači, tak se třeba něco dozvíme...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
janek950

Meteor až bolid

Příspěvek od janek950 »

janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Odpovědět