Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Je možnost se po čase rozmyslet, že vlastně Dobsona, kterého si pořídím, nechci a vyměnit na EQ montáž?

no tak hlavně další výhoda u Dobsonů je ta, že se dají nakoupit třeba tady v astrobazaru za dobrou cenu a když bys chtěl z nějakého důvodu něco jiného, tak to klidně za stejnou cenu zase prodáš .. třeba o rok nebo dva roky později ...

vla

Příspěvek od vla »

Promiň, že jsem se odvážil být ironický, netušil jsem, že to máš pod právní ochranou. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Ty jsi byl taky ironický ? no vida .. jaká ironie .. ale aby už té ironie bylo míň a třeba i nějaký ten fakt ... cena nás tak nějak omezuje asi všechny, ale na druhou stranu kdyby se příšel ptát bohatý zájemce na to jaký si má koupit dalekohled na pozorování ... nebylo by stejně nejméně riskantní mu doporučit Dobsona o průměru zrcadla dle jeho možností (manipulace, skladnost, přenositelnost, temperace .. ) ?

Byla by principiálně ta realita výběru odlišná ? ... Hemžilo by se to tu začátečníky s ED refraktory nebo uplně jinými typy dalekohledů ? Zajímá mě jak to vidí ostatní ..

Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

kdyby se příšel ptát bohatý zájemce na to jaký si má koupit dalekohled na pozorování ... nebylo by stejně nejméně riskantní mu doporučit Dobsona o průměru zrcadla dle jeho možností (manipulace, skladnost, přenositelnost, temperace .. ) ?

Byla by principiálně ta realita výběru odlišná ? ... Hemžilo by se to tu začátečníky s ED refraktory nebo uplně jinými typy dalekohledů ?Zajímá mě jak to vidí ostatní ..
Ikdyž bude nehorázně bohatý, měl by začít spíš pomalu, aby pak věděl co vlastně chce. Klidně i tím Dobsnem.
No a když je už v obraze a má nějaké ty zkušenosti, tak si koupí co potřebuje. I třeba ten dobson. Asi né od SW.
Jináč když je možnost a málo svět. znečištění, tak bych to viděl na pěknou hvězdárnu s pořádnou paralaktikou a velkým zrcadlem, nebo refrákem. Možností je dost a nebudu jmenovat, abych neslintal.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
jedle

Příspěvek od jedle »

Ještě bych se zeptal v případě volby Dobson Newton 200/1200 na výrobce zahlédl jsem Sky Watcher a GSO, určitě budou i další. Jaký je v nich praktický rozdíl, dočetl jsem se, že GSO je dražší ale měl by mít nějaké vychytávky (větrák, valivá ložiska, ...)

Zmiňoval jsem se o fotografování, ale to odložím zatím na neurčito (šlo by o digitálná zrcadlovku), ale podle toho, co jsem četl to s tímto není možné. (Píše se o vhodnosti pro lidi, kteří nechtějí fotografovat)
Peťa

Příspěvek od Peťa »

kdyby se příšel ptát bohatý zájemce na to jaký si má koupit dalekohled na pozorování ... nebylo by stejně nejméně riskantní mu doporučit Dobsona o průměru zrcadla dle jeho možností (manipulace, skladnost, přenositelnost, temperace .. ) ?
No, já bych i velmi solventnímu zájemci asi doporučil kombinaci malý ED refraktor na Slunce, Měsíc, rychlý okuk planet a DSO, a k tomu střední či větší dobson když je víc času nebo malé ED nestačí, ten dobson eventuelně i goto.  Nebo na prvních pár týdnů jen malé ED, a pak za 2-3 měsíce,  podle toho jaké objekty nejvíce zaujmou, dokoupit druhý specializovaný stroj (velký dobson, větší delší refrák, protuberák, větší maksutov-cassegrain atd.). Není to až tak hypotetická situace, opravdu jsem byl kdysi takto dotázán (vzdáleným příbuzným jedné příbuzné, který absolovoval nějaká veřejná pozorování a měl představu, co lze zhruba vidět)...nicméně zájem opadl ještě před nákupem.

EDIT: a dokonce i extrémě bohatému zájemci skoro totéž - kombinaci dvou přístrojů, eventuelně o něco vyšší třídy, samozřejmě se špičkovými okuláry atd.
jedle

Příspěvek od jedle »

Ještě bych měl praktický dotaz. Mám vybrán dalekohled Dobson Sky-Watcher 200/1200 Pyrex. V obchodě je k němu popis výbavy následující:
   teleskop 203/1200
   Dobson montáž
   hledáček 9x50
   okulárový výtah Crayford d2" s redukcí 1 1/4"/T-2 a s brzdou
   okuláry Super Plössl 52°, d1,25" f 25(zv. 48x) a f 10(zv. 120x)

dotaz je, co všechno je vhodné dokoupit. Myslím, že bych měl dokoupit okuláry pro větší zvětšení, tak pokud někdo poradíte značku a ohniskovou vzdálenost budu rád. Pak myslím, že využiju měsíční filtr a na výběr je tam "měsíční", šedý a oranžový. Tady si nejsem jistý, jak to chápat, myslel jsem, že měsíční by měl být šedý a nevím na co by měl být oranžový. No a pokud víte o nějakých praktických vychytávkách...
dík ;)
Tomas38

Příspěvek od Tomas38 »

čau, mám stejný dobson, jako si plánuješ koupit (ani ne 3 měsíce :))
asi bych být tebou si k tomu dokoupil barlow čočky 2x nebo 3x, a nějaký krátkoohniskový okuláry na planety (10/6mm apod.)
na deep-sky si kup nějáký 2 palcový okulár se širším zorným polem a dlouhým ohniskem (25mm/30mm nebo klidně 40mm) a UHC/OIII/H-beta filr (ve filtrech se neorijentuju :D) na mlhoviny (1,25 nebo 2palce-ten je samozřejmě dražší)
ten měsíční/šedý filtr bude taky dobrý

kdo poradí tobě, poradí i mě hodně štěstí při nákupu

Omlouvám se za tuto odpověď. Vůbec jsem neměl odpovídat... Vezmu si z toho ponaučení a už tu nikomu nebudu dávat takové rady.
Sky Watcher Dobson 8'' 200/1200, Celestron PowerSeeker 60/700
deneb

Příspěvek od deneb »

ahoj jedle - hlavně nedivoč! jediné co koupit, mimo teleskop, je okulár na planety 7mm ohnisko (může být i 6mm), např. tento http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3990.html + šedý filtr na měsíc (někomu záře vadí, někomu ne). pak už jenom pozoruj. později zjistíš sám co ti chybí. barlow nekupuj, není důvod při ohnisku 1200mm.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Tak tak, barlow by byl vcelku zbytečný (a využitelný vlastně jen pro tu 25ku). Ten okulár 7-6 mm schvaluju. Filtry ze začátku potřeba nejsou. Pokud je ale pozorovatel rozhodnutý že by se něco na pozorování mlhovin hodilo rovnou, tak jednoznačně UHC filtr prověřených značek - Lumicon, TV, Astronomik...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
jedle

Příspěvek od jedle »

Díky, koupím asi ten 6mm okulár, měsíční a mlhovinovej filtr. Ještě mi napadl jeden praktickej dotaz. Dá se ta 200/1200 dobson převážet malým osobákem (nissan almera) resp. převáží se to ve smontovaném stavu nebo se to musí nějak rozebírat?
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Lepší to je v rozebraném stavu. Tubus na zadní sedačky a bedýnku do kufru. Rozebrání a složení dobsna trvá spíš pár vteřin, než minut.

Jináč, já bych se vykašlal na měsíční filtr. U dvoustovky mě přide zbytečný a radší místo něj koupil ještě 5mm okulár na větší zvětšení 240x. No a místo 6mm okuláru bych koupil 7mm (zvět 171x) na průměrný seeing. Tím pádem pudeš mít pokrytá důležitá zvětšení pro pozorování planet za průměrného a dobrého seeingu.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

Jo, podle mé zkušenosti bych doporučil to co Artaban. Okulár 6mm je 200x zvětšení a to bych si pořídil jedině, když bych věděl, že mám k dispozici místo, kde bývá často dobrý seeing.
Momentálně používám vlastně jen dvě zvětšení, 74x a 180x a i těch 180x je celkem často na planety už moc kvůli seeingu... nebo mám prostě smůlu :-/
A měsíční filtr bych taky nebral. Když svítí měsíc, tak se na nic jiného pořádně koukat nedá, takže ztráta adaptace oka nevadí.
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Když svítí měsíc, tak se na nic jiného pořádně koukat nedá, takže ztráta adaptace oka nevadí.  
Ale měsíční filtr se snad nepoužívá pro udržení adaptace, jednak by to bylo stejně málo a druhak jaká adaptace, když svítí Měsíc?

Já bych ten neutrální (měsíční) filtr tak nezavrhoval- mám jen 100mm průměr a přesto ho pro menší zvětšení občas používám. Jasně že si můžu u dalekohledu svítit světlem, ale tak nějak se mi to moc nelíbí tahat prodlužku na zahradu, nebo dělat "světelnou šou" s čelovkou... Navíc ten filtr občas používám i na Slunce (pochopitelně s Baader folií!), opět se mi při menších zv. příjemněji kouká...

jedle: Osobně bych ještě koupil kus Solar folie od Baaderu a zhotovil si filtr pro pozorování slunce- podle mě je to za relativně málo peněz hodně muziky, pozorovat Slunce je zábava (i v té nudnější části spektra)  ;)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

Vždyť to píšu, že kvůli adaptaci to nemá smysl ;)

Měsíční filtr sem si koupil spolu s prvním svým větším dalekohledem 150mm Dobsonem, jednou sem ho zkusil a od té doby zůstal v kufříku, protože mi prostě nepřišel ničím přínosný. Ale je pravda, že na měsíc koukám jen tak pro potěchu oka, nesedím u toho s mapou a neprojíždím krátery podle seznamu - pak by to možná dopadlo jinak. To už si ale musí dotyčný rozmyslet sám...
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Odpovědět