Poraďte vhodný okulár
Re: Poraďte vhodný okulár
Hlavne ide o to ze chcem velke zorne pole, kvalitny a komfortny okular. Na velke zvacsenie mam Morpheusa 6.5mm. Mensie zvacsenie s velkym zornym polom chcem kvoli DSO hviezdokopam a hmlovinam, kvoli uzasnej prehliadke vesmirom, tak isto aj aby som co najmenej manipuloval s dobsonom, samozrejme do buducna by som pri vacsom priemere volil motorizovany pohon, ale teraz som bez neho..
Preto sa chcem spravne rozhodnut aby som s TV ci uz Ethos alebo Nagler..? Zvolil dobre a aby mi ostal ten okular po celu dobu.
Filip
Preto sa chcem spravne rozhodnut aby som s TV ci uz Ethos alebo Nagler..? Zvolil dobre a aby mi ostal ten okular po celu dobu.
Filip
SkyWatcher Dobson 10", SP 25mm, 10mm, Baader Planetarium Morpheus 6,5mm
Ty bys chtěl potvrdit, že si ho máš koupit. Ale to ti nikdo seriozní neudělá. To, že to je dobrý okulár, je celkem jasné. Ale jestli je vhodný z hlediska ergonometrie a komfortu pro tebe, to už je problém. Jestli to je vhodné zvětšení v tvých podmínkách je také problém. Ono mít velké světlé pole také není zrovna to ono. A určitě to je malé zvětšení na kulovky i planetárky. Tohle jsou ale věci, které můžeš vyzkoušet a ověřit svými lacinějšími okuláry a vhodnost konkrátnního typu jen osobním vyzkoušením. Statistiku odpovědí oživatelů bych pominul.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
No praveze chcem sa rozhodnut spravne, ako som uz pisal na velke zvacsenie mam Morpheusa 6,5mm a pozera sa mi cez neho komfortne a cisto, hviezdy su bodove az k okraju.
Miesto odkial pozeram je viac menej tmave aspon je to hlavne mimo hlavnych centier a je to pri horach kde je male svetelne znecistenie.
Ak proste v mojom pripade aktualne kedze mam Dobsona ten Ethos bez Paracoru nebude fungovat na 100% je zbytocne minut tolko penazi, do buducna neviem ci ostanem pri newtonoch alebo prejdem na katadioptricke.. vyhladovo som pozeral po Orion Skyquest xx16g, ale no neviem..
Myslel som ze to je velmi dobra volba pre Dobsona, ked chcem mat pocit vesmirnej prechadzky v 100 stupnovom poli, ale mozno mam siahnut od TV po mensom zornom poli ako napr. Nagler...
Dakujem
Filip
Miesto odkial pozeram je viac menej tmave aspon je to hlavne mimo hlavnych centier a je to pri horach kde je male svetelne znecistenie.
Ak proste v mojom pripade aktualne kedze mam Dobsona ten Ethos bez Paracoru nebude fungovat na 100% je zbytocne minut tolko penazi, do buducna neviem ci ostanem pri newtonoch alebo prejdem na katadioptricke.. vyhladovo som pozeral po Orion Skyquest xx16g, ale no neviem..
Myslel som ze to je velmi dobra volba pre Dobsona, ked chcem mat pocit vesmirnej prechadzky v 100 stupnovom poli, ale mozno mam siahnut od TV po mensom zornom poli ako napr. Nagler...
Dakujem
Filip
Filip91: Ono sa na to treba pozrieť z viacerých pohľadov. Píšeš, že chcel mať ten okulár natrvalo ale to nie je také jednoduché. Napríklad zistíš, že k 100° okuláru potrebuješ koma korektor, ktorý ti trochu zmení zväčšenie. Alebo si kúpiš ďalekohľad s iným priemerom a svetelnosťou. Okulár síce neprestane fungovať ale bude ti dávať iné zväčšenie a inú výstupnú pupilu. Takže ho pravdepodobne budeš používať na iný účel a môžeš ho začať používať menej často.
Predpokladám, že keď si kúpiš Ethos 13 mm, tak v podstate prestaneš používať tie Plossly 25 a 10 mm. Namiesto toho začneš riešiť, že by si potreboval nejaký na menšie zväčšenie a ešte jeden medzi Ethos 13 a Morpheus 6.5, pretože medzi zväčšeniami cca 100x a 200x. A aj keby ťa to náhodou netrápilo na DSO, tak budeš chcieť to zväčšenie medzi napríklad na Jupiter. Takže by som nepočítal s tým, že ten Ethos 13 bude nejaká definitívna a posledná investícia do okulárov
Takže ak chceš Ethos 13, nechceš si ho ísť vopred vyskúšať, si ochotný si to risknúť, môžeš si to finančne dovoliť a môžeš si ich dovoliť, v prípade úspechu s tým prvým, aj niekoľko, tak choď do toho
Nakoniec sú to tvoje peniaze a môžeš si s nimi robiť čo chceš. A my si o tom tiež môžeme myslieť čo chceme 
Predpokladám, že keď si kúpiš Ethos 13 mm, tak v podstate prestaneš používať tie Plossly 25 a 10 mm. Namiesto toho začneš riešiť, že by si potreboval nejaký na menšie zväčšenie a ešte jeden medzi Ethos 13 a Morpheus 6.5, pretože medzi zväčšeniami cca 100x a 200x. A aj keby ťa to náhodou netrápilo na DSO, tak budeš chcieť to zväčšenie medzi napríklad na Jupiter. Takže by som nepočítal s tým, že ten Ethos 13 bude nejaká definitívna a posledná investícia do okulárov
Takže ak chceš Ethos 13, nechceš si ho ísť vopred vyskúšať, si ochotný si to risknúť, môžeš si to finančne dovoliť a môžeš si ich dovoliť, v prípade úspechu s tým prvým, aj niekoľko, tak choď do toho
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Problém je, že každý okulár je nejaký kompromis. Žiadna jediná a správna voľba neexistuje.Filip91 píše:No praveze chcem sa rozhodnut spravne
Ak by si do toho nechcel dávať toľko peňazí, tak sú 100° okuláry od APM, ktoré sú lacnejšie aj ako ES. K Paracorru existuje lasnejšia alternatíva v podobe ES HR koma korektoru. S ničím z toho nemám osobnú skúsenosť ale možno by stálo sa na to pozrieť, či by to pre teba nebola zmysluplnejšia alternatíva s ohľadom na financie.
Není důvod riskovat, když je ze zákona možnost vrácení zboží do 14 dní od koupě bez udání důvodu. Právě z tohohle důvodu, že zboží je obtížné při zásilkovém prodeji předem vyzkoušet. I když i to se v současném počasí může ukázat obtížnéM_V píše:nechceš si ho ísť vopred vyskúšať, si ochotný si to risknúť
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
No práve. Navyše existuje aj riziko, že časom človek zistí, že vlastne preferuje vačšiu vzdialenosť zornej pupily a stačí mu o niečo menšie zorné pole. Alebo, že ten Ethos je ťažký ako prasa a časom ho to začne otravovať. Prípadne sa preorientuje na fotenie. Alebo zistí, že Ethos je síce super ale chcel by binohlavu
Možností je veľa a obzvlášť keď má človek málo skúseností tak je to ťažké odhadnúť.
Nejaké riziko je tam proste vždy, niečo sa dá vyriešiť tým, že si to človek predtým vyskúša ale tiež nie všetko. To si musí zvážiť každý sám nakoľko ho to bude bolieť keď zistí, že sa sekol.
Nejaké riziko je tam proste vždy, niečo sa dá vyriešiť tým, že si to človek predtým vyskúša ale tiež nie všetko. To si musí zvážiť každý sám nakoľko ho to bude bolieť keď zistí, že sa sekol.
Dakujem za cenne dotazy a poznatky vsetko to zvazujem velmi, a existuje nejaka alternativa mozno to teda nemusi byt 100 stupnov ale mozno by stacilo 82 ako ma Nagler, alebo aj tam bude treba koma korektor? No chcem zlaty stred ci uz by som kupil 13mm ethos tak neskor by som mozno dokupil 8mm alebo 10mm, ale stale je tam ten koma korektor. Alebo zvazit mensie ohnisko napr. 10mm Ethos?
Otazka znie budem sa moct napr. s Naglerom pozerat so 100% obrazom bez koma korektoru? Ak by som zvazoval aj Naglera aky by bol vhodny na zaciatok myslim ohnisko. Sby som bez problemov mohol nahanat gulovky a planetarky a stale mal okolo seba “celu oblohu”.
Dakujem
Filip
Otazka znie budem sa moct napr. s Naglerom pozerat so 100% obrazom bez koma korektoru? Ak by som zvazoval aj Naglera aky by bol vhodny na zaciatok myslim ohnisko. Sby som bez problemov mohol nahanat gulovky a planetarky a stale mal okolo seba “celu oblohu”.
Dakujem
Filip
Tak s jakýmkoliv okulárem se dá dívat bez komakorektoru. Ale v každém okuláru ta koma je vidět. U okuláru s malým zorným polem v podstatě u 1/3 vnějšího průměru, u 80°okulárů už určitě od 1/2. Koupit drahý okulár a nedat k tomu komakorektor je celkem zbytečně drahá investice, kde za ty peníze nic moc nezískáš- kromě velkého špatného pole. Koma je vlastnost parabolického zrcadla, její velikost roste se vzdáleností od osy a lze ji eliminovat v podstatě pouze komakorektorem. Rozumná zvětšení, kdy už začínají být vidět slušně detaily v DSO, začínají někde u 120x . Od 150x výše věak už zase může začít vadit seeing, takže to nemusí být potom okulár na trvalé používání
lepší rada žádná než špatná
Do žiadneho okuláru od TV som sa zatiaľ nepozeral ale nemyslím si, že by si z pohľadu do Naglera dostal krídla a začal lietať po vesmíre ak tento pocit nemáš už pri Morpheuse. Zdanlivé zorné pole 82° oproti 76°, to nie je veľký rozdiel. Čo sa týka komy, tak ak s tým problém nemáš teraz, tak pravdepodobne by si ho nemal ani s Naglerom. Otázne ale je, či má zmysel investovať do okulárov od TV keď nevidíš komu v 76° okuláre 
Presne.M_V píše: Zdanlivé zorné pole 82° oproti 76°, to nie je veľký rozdiel.
U takto širokoúhlych okulárov už veľmi záleží aj na komforte pozorovania - do Morpheusov sa pozerá o niečo lepšie ako do niektorých Naglerov alebo ich klonov (Vixen SSW), aspoň mne teda.
Ahojte mám dobson flextube 12"/1500mm. Rád by som s ním pozeral planety, mesiac, ale aj dso ako rozsiahlejšie hmloviny napr. riasi aj galaxie ako M31 ale aj guľové a otvorené hviezdokopy. Bohužiaľ mám iba setové okuláre 10mm a 25mm. Stihol som si už kúpiť od ES focal extender 2x. Aké okuláre by ste mi odporučili a prečo? Mám taky plán nakúpiť 7 okulárov vo veľkosti 1,25" 5mm,6mm,8mm s extendrom 2x z toho dokážem urobiť 2.5mm, 3 a 4mm čo sa týka zväčšenia a 2" 14,18,24,32mm tieto by mali byť širokouhlé a z nich viem zase urobiť 7,9,12, a 16mm (zväčšenia) na jeden okulár by som chcel minúť max 150€. Čo by ste mi odporučili aký typ okulárov? Nebude tých okulárov zbytočne veľa? Ďakujem Citrón
Dobson flextube 305/1500 goto F/4,9, binokular bresser 20x80, SPL 25mm, 10mm, ES 20mm 100°, ES 14mm 100°, ES 8,5mm LER 82°, ES 6,5 LER 82°, TV Nagler 5mm, GSO barlow ED 2x, Filtre 2palec Astronomik UHC, OIII,
H-Beta,
H-Beta,
Urcite na takovy kanon a rozsahlejsi mlhoviny, otevrene hvezdokupy ci Mesic neuvazujete o 2" okularech ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
To budeš viac vymienať okuláre ako pozorovať a kochať sa. 
Akože, nechcem byť zlý, sám to poznám. Menej je niekdy viac. A tým odpovedám na záverečnú otázku. Niektoré ohniská sú na môj vkus zbytočne za sebou a rozdiel je minimálny. Napr. 5-6-8mm ja by som vynechal 6mm. Druhá skupina by sa tiež dala preriediť. Podľa mňa si sa trochu unáhlil s tým extendrom. Ale keď už ho máš, tak setová 25ka je celkom v pohode a s barlowom z toho máš 12.5 Tak začni pozorovať týmto, uvidíš čo chceš / potrebuješ ďalej. Taktiež pozor, nepreháňať to so zväčšením: 2.5mm na tomto ohnisku (zv. 600x!!!), to vyuziješ raz za desať rokov, ak vôbec.
Špecificky na Riasy a a M31 treba široké zorné pole. Možno by som nákupy začal kvalitným širokouhlým 30mm ale priprav si možno aj viac ako 150 a potom nahradil tú desiatku niečím pohodlným.
Ďalej na hmloviny sa zídu filtre UHC alebo aj OIII (ale ten az časom, az zistíš, co to prináša)
Akože, nechcem byť zlý, sám to poznám. Menej je niekdy viac. A tým odpovedám na záverečnú otázku. Niektoré ohniská sú na môj vkus zbytočne za sebou a rozdiel je minimálny. Napr. 5-6-8mm ja by som vynechal 6mm. Druhá skupina by sa tiež dala preriediť. Podľa mňa si sa trochu unáhlil s tým extendrom. Ale keď už ho máš, tak setová 25ka je celkom v pohode a s barlowom z toho máš 12.5 Tak začni pozorovať týmto, uvidíš čo chceš / potrebuješ ďalej. Taktiež pozor, nepreháňať to so zväčšením: 2.5mm na tomto ohnisku (zv. 600x!!!), to vyuziješ raz za desať rokov, ak vôbec.
Špecificky na Riasy a a M31 treba široké zorné pole. Možno by som nákupy začal kvalitným širokouhlým 30mm ale priprav si možno aj viac ako 150 a potom nahradil tú desiatku niečím pohodlným.
Ďalej na hmloviny sa zídu filtre UHC alebo aj OIII (ale ten az časom, az zistíš, co to prináša)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Matematicky to máš rozplánované pekne ale v skutočnosti tie ohniskové vzdialenosti nepotrebuješ mať tak nahusto. 2" okulár ti veľmi pravdepodobne bude stačiť jeden a to ten s najdlhšou ohniskovou vzdialenosťou. Tie ostatné budú buď 1.25" alebo také, že sa dajú založiť do oboch priemerov. 2" priemer je totiž nutný iba keď má okulár poľnú clonu väčšiu ako cca 27 mm. Z praktického hľadiska asi nie je úplne dobré, že ohniská medzi 8 a 14 mm plánuješ s Barlowom, pretože tie budeš používať často. Ohniskové vzdialenosti 2.5mm, 3 a 4mm by som teraz neriešil vôbec.
Hlavne by som to na tvojom mieste nekupoval naraz ale postupne. Ináč sa môže veľmi ľahko stať, že si síce pekne rozvrhneš ohniskové vzdialenosti ale nakoniec zistíš, že v praxi to funguje trochu ináč ako si čakal. A hlavne človek až so skúsenosťami zisťuje čo mu vyhovuje a aké má požiadavky.
Hlavne by som to na tvojom mieste nekupoval naraz ale postupne. Ináč sa môže veľmi ľahko stať, že si síce pekne rozvrhneš ohniskové vzdialenosti ale nakoniec zistíš, že v praxi to funguje trochu ináč ako si čakal. A hlavne človek až so skúsenosťami zisťuje čo mu vyhovuje a aké má požiadavky.