Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
MilAN: To je taky pravda. No zdá se, že tři metry budou nezbytné minimum.
Taky jsem začal stavět, já ale bohužel zůstanu u těch 2.5 m, jako jsi nejdříve uvažoval ty. Na nic většího nemám místo, po pár testech jsem dospěl k názoru, že to bude stačit (nemám v plánu v kopuli tancovat...)
Taky jsem začal stavět, já ale bohužel zůstanu u těch 2.5 m, jako jsi nejdříve uvažoval ty. Na nic většího nemám místo, po pár testech jsem dospěl k názoru, že to bude stačit (nemám v plánu v kopuli tancovat...)
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Já místo mám a je pravda, že když jsem položil metr na zem a podíval jsem se jaká, těch 2,5 m, je délka, tak je to opravdu málo. Těch 50 cm navíc je poznat. Jak to psal MilAN. Nesmí příjít ale žádná navštěva.
Petr
Petr
NWT 200/1000 Black Diamond, HEQ 5 SS, triedr D-6, Canon EOS 450D
Průměr kopule se hlavně odvíjí i od velikosti štěrbiny, což nevím, jestli to tady proběhlo. Je třeba posoudit, pokud mám dnes průměr zrcadla (objektivu) nějakých 200-250-300mm, zda za nějaký ten rok nebudu pokukovat (či finance to dovolí) po vyšší dimenzi.
Dalekohled je jednodušší vyměnit za lepší (větší), u kopule už to tak nebude.
Sesynchronizovat chod kopule s montáží již dnes problém není, přesto je dobré před samotnou stavbou zvážit, kam až bych chtěl do budoucna jít.Toť jen připomínka na zvážení průměru kopule.
Dalekohled je jednodušší vyměnit za lepší (větší), u kopule už to tak nebude.
Sesynchronizovat chod kopule s montáží již dnes problém není, přesto je dobré před samotnou stavbou zvážit, kam až bych chtěl do budoucna jít.Toť jen připomínka na zvážení průměru kopule.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že by základem měla být 5m kopule a druhá menší 3 metrová. Samozřejmě by se nemělo zapomenout na místnost s počítačem a další místností na spaní....
Ale vážně, vzhledem k počasí jsem zjistil, proč často staví astonomové větší domky s odsuvnou střechou. Totiž fotit 2 objekty najednou je jedna z možností, jak rozumně využít čas, který nám poskytně obloha.
Ale vážně, vzhledem k počasí jsem zjistil, proč často staví astonomové větší domky s odsuvnou střechou. Totiž fotit 2 objekty najednou je jedna z možností, jak rozumně využít čas, který nám poskytně obloha.
To souhlasí, jest to i mým záměrem, ale i tak mám ty rozměry spíše poddimenzované, ale neumím si představit ručně odsunovat střechu větší než 6x4m s průměrnou sněhovou zátěží. A taky ani peněz není na zbyt, vlastně momentálně nejsou žádné, letošní rok mě málem zruinoval, takže zahájení stavby je stále otázkou budoucnosti.
Potřebná povolení již však naštěstí mám, tak teď už jen ty peníze a hafo volného času - to bude asi další problém.
Jinak bych doplnil k odsuvným střechám, že částečné závětří může poskytnout, právě ta námi odsouvaná střecha. Vzhledem k nejčastějšímu západnímu proudění větru, jde jen o vhodné zvolení polohy domečku. I když další jakési mobilní větrolamy mám jako zálohu taky vymyšlené, předpokládám, že jejich instalace a sklizení by neměla zabrat více než pár minut. Světlolamy budu řešit velmi radikálně a sice začerněním kritických lamp a taktéž dohodou se starostou obce na rozumném čase zhasínání a rozsvěcení VO.
Pavel Gaugg.
SeeStar_S50
Já myslím, že by základem měla být 5m kopule a druhá menší 3 metrová. Samozřejmě by se nemělo zapomenout na místnost s počítačem a další místností na spaní....
Se stavbou domečku ,ať už s kopulí nebo odsuvnou střechou vám všem držím palce.
Já osobně se nechci ošidit o ten krásný pohled na celou oblohu,tak preferuji odsuvnou střechu. Jak už uvedl Psion,má to plno výhod. Ať už ve focení více míst na obloze,tak i v možnosti pozvat návštěvu i s technikou ,která to rozbalí hned vedle.
Své plány jsem po pár letech díky okolnostem a některým úředníkům i radním města musel pozměnit.K jejich škodě.... Vrátil jsem se k původní,15let staré variantě, kdy využiji chalupu po dědovi v klidném a temnou tmou obdařeném místě. Nehledě,že už nejsem vázán na limit velikosti přístroje. Pořádná montáž je základ..
Teď jen čekat pár let,až bude na ten zbytek :'( :'( :'(
Se stavbou domečku ,ať už s kopulí nebo odsuvnou střechou vám všem držím palce.
Já osobně se nechci ošidit o ten krásný pohled na celou oblohu,tak preferuji odsuvnou střechu. Jak už uvedl Psion,má to plno výhod. Ať už ve focení více míst na obloze,tak i v možnosti pozvat návštěvu i s technikou ,která to rozbalí hned vedle.
Své plány jsem po pár letech díky okolnostem a některým úředníkům i radním města musel pozměnit.K jejich škodě.... Vrátil jsem se k původní,15let staré variantě, kdy využiji chalupu po dědovi v klidném a temnou tmou obdařeném místě. Nehledě,že už nejsem vázán na limit velikosti přístroje. Pořádná montáž je základ..

Teď jen čekat pár let,až bude na ten zbytek :'( :'( :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já mám ochranu před větrem díky tomu, že je domek ze tří stran uzavřen 2p. řadovými domky a vítr tam má prakticky nepodstatnou rychlost, nicméně i před ní jsou dalekohledy chráněny, neboť jejich větší část je pod úrovní stěn.
Každopádně focení dvěma dalekohledy najednou jsem praktikoval na MHV a je to parádní věc, protože jeden dalekohled může "cvakat" celou noc a druhým lze dělat snímky na jiné straně oblohy, popř. spektra apod.
Graf rychlosti a směru větru :
Každopádně focení dvěma dalekohledy najednou jsem praktikoval na MHV a je to parádní věc, protože jeden dalekohled může "cvakat" celou noc a druhým lze dělat snímky na jiné straně oblohy, popř. spektra apod.
Graf rychlosti a směru větru :
Pitrs_o : ještě lepší než metr na zemi je nakreslit si plánovanou kopuli v řezu s pilířem, montáží a plánovaným dalekohledem - alespoň orientačně a k tomu siluetu postavy...Případně jak dobře poznamenal Milan další 2-3 siluety...
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Já místo mám a je pravda, že když jsem položil metr na zem a podíval jsem se jaká, těch 2,5 m, je délka, tak je to opravdu málo. Těch 50 cm navíc je poznat. Jak to psal MilAN. Nesmí příjít ale žádná navštěva.
PetrPár let jsem domluvený se sousedem, že mi jednou prodá jeho zahradu, která sousedí s mojí. Ta jeho je taková nudle, 10x40 metrů, mě by to ale hodně pomohlo, protože mám stejnou nudli, takže výsledkem by bylo 20x40 m. Měl jsem v plánu stavět kopuli větší, 4-5 metrů, jenže ty sliby o prodeji už jsou moc dlouhé, tak jsem to vzdal a začal stavět na tom, co mám (na té mé nudli mám barák, skleník, bazén, garáž)...
P.S. Doufám že až dostavím, tak soused přijde a nabídne prodej. To bych ho asi trefil!
PetrPár let jsem domluvený se sousedem, že mi jednou prodá jeho zahradu, která sousedí s mojí. Ta jeho je taková nudle, 10x40 metrů, mě by to ale hodně pomohlo, protože mám stejnou nudli, takže výsledkem by bylo 20x40 m. Měl jsem v plánu stavět kopuli větší, 4-5 metrů, jenže ty sliby o prodeji už jsou moc dlouhé, tak jsem to vzdal a začal stavět na tom, co mám (na té mé nudli mám barák, skleník, bazén, garáž)...
P.S. Doufám že až dostavím, tak soused přijde a nabídne prodej. To bych ho asi trefil!
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
To jsem v AutoCadu udělal u průměru 2,5 m a už i 2 osoby byly moc. Aspoň mně to tak připadalo. Prostě tu kopuli musím udělat min. 3-metrovou.
Petr
Petr
NWT 200/1000 Black Diamond, HEQ 5 SS, triedr D-6, Canon EOS 450D
No a jsme v úvahách doma...Míra pracnosti, náklady a užitné vlastnosti jsou si myslím v rozumném kompromisu mezi těmi 3 - 4 metry. Pokud nechci provádět exkurze nebo si pořídit opravdu něco velkého...Je třeba mít nějakou prostorovou rezervu do budoucna, taky se stane dost často, že do kopule budeme chtít pozvat své zvídavé dítě, kolegu, kamaráda atd...Taky se hodí nějaká příruční skříňka či stoleček...
Mám kopuli průměru 305 cm a řekl bych, že je to minimální rozměr pro jakžtakž pohodlné pozorování s refraktorem o ohnisku 160 cm.
Matematickou indukcí lze dokázat, že se do kopule vejde libovolný počet návštěvníků (když už se jich tam vešlo n, tak se tam n+1 stlačí taky ), v praxi ale ne více než 5 osob běžných rozměrů. Také je nutno počítat s manévrováním s nějakými schůdky či pojízným křeslem.
Rohy čtvercového půdorysu je možno využít na poličky, respektive odkládací stolky, aniž by tím byl prostor pro pozorování omezen.
Matematickou indukcí lze dokázat, že se do kopule vejde libovolný počet návštěvníků (když už se jich tam vešlo n, tak se tam n+1 stlačí taky ), v praxi ale ne více než 5 osob běžných rozměrů. Také je nutno počítat s manévrováním s nějakými schůdky či pojízným křeslem.
Rohy čtvercového půdorysu je možno využít na poličky, respektive odkládací stolky, aniž by tím byl prostor pro pozorování omezen.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Vyrobím si nějaký pojízdný stoleček abych ho mohl podle potřeby přemisťovat tam kde to bude v tu chvíli nejlepší.Jinak pod kopulí 350cm jsem měl již čtyři rodinné příslušníky plus moje osoba a měl jsem z toho pocit, že se tam nějak všichni vzájemně pleteme.A to mám ohnisko necelých 1700mm.
Pro vizuální pozorování s Newtonem je potřeba daleko větší prostor, než pro jiné systémy.
V kopuli o průměru 2 m jsem dlouhou dobu pozoroval Casssegrainem 300/4700, a to byl umístěn na velké německé montáži. Pokud jsem tam byl sám, nebyl žádný problém.
Určitě by se tam vešel ( i s pozorovatelem !) katadioptr o průměru 400 mm.
Dnes je v kopuli montáž EQ6 na sloupu a fotografický Newton 200/900 a je to pro jednoho pozorovatele naprosto bez problémů, včetně všech pomůcek a příslušenství.
Myslím, že do kopule o průměru 3 m může amatér umístit jakékoliv dostupné zařízení. Větší kopule, nebo raději odsuvná střecha je vhodná pouze při provozování pozorovatelny pro veřejnost.
Zkušenosti jsou ale i takové, že velké plány končí tím, že zůstane u plánů, a v horším případě u něčeho, co nebude nikdy podle představ hotovo a už nebudou peníze
V kopuli o průměru 2 m jsem dlouhou dobu pozoroval Casssegrainem 300/4700, a to byl umístěn na velké německé montáži. Pokud jsem tam byl sám, nebyl žádný problém.
Určitě by se tam vešel ( i s pozorovatelem !) katadioptr o průměru 400 mm.
Dnes je v kopuli montáž EQ6 na sloupu a fotografický Newton 200/900 a je to pro jednoho pozorovatele naprosto bez problémů, včetně všech pomůcek a příslušenství.
Myslím, že do kopule o průměru 3 m může amatér umístit jakékoliv dostupné zařízení. Větší kopule, nebo raději odsuvná střecha je vhodná pouze při provozování pozorovatelny pro veřejnost.
Zkušenosti jsou ale i takové, že velké plány končí tím, že zůstane u plánů, a v horším případě u něčeho, co nebude nikdy podle představ hotovo a už nebudou peníze
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nejraději sem pod kopulí sám, návštěvy mě rozptylují a nemohu se plně soustředit a vychutnávat si pozorování.Až začnu fotit tak jedině sám.Zvenku mám kouli.No uvidíme zatím kloudné snímky nemám.Skoro všechen čas a finance jsem obětoval stavbě hvězdárny.