Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)
Re: Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)
Ďakujem, "neidentifikovaný" je super.
Dobrý večer, přítel mi před chvílí ukázal fotku toho, co pozoroval na obloze - řada objektů kousek od sebe, rychlost prý měly zhruba jako družice. Pohybovaly se zhruba od západu na východ, brzy však zmizely za mraky. Pozorováno cca ve 21:00, kousek od Tovačova. Můžete mi prosím poradit, o co se jednalo? Napadly nás starlinky, ale nevím, zda jsou pozorovatelné takto kousek od sebe.
Jsou to nejspíš čerstvě vypuštěné Sratlinky, ty bývají takto blízko u sebe než vystoupají na vyšší oběžnou dráhu.
edit: podle této stránky byla dnes (našeho času ve 8:57) vypuštěna další dávka (Group 7-2): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_S ... d_launches
edit: podle této stránky byla dnes (našeho času ve 8:57) vypuštěna další dávka (Group 7-2): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_S ... d_launches
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Ne dnes, ale včera 12/9
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano vcera 12.9. tesne pred 21:00 som videl tento vlacik.
Poradí někdo s identifikací objektu?
9.7.2024, 23:10 SELČ, Voticko, 20 stupňů nad SV obzorem. Pozorováno pouhým okem za soumraku. Difuzní objekt, jasnější jádro ve tvaru protažené elipsy, poměr os 1:4. Okolo slabší, méně excentrická eliptická obálka, poměr os cca. 2:3. Dlouhá osa objektu byla téměř svislá k obzoru, vrchní konec se od vertikály odchyloval o cca. 15 stupňů. Zdálo se, že vnější obálka měla na spodním a horním konci ostrá ohraničení, boky difuzní. Možná byla i nějaká substruktura, ale nejsem si jist. Objekt připomínal kometu Holmes:
https://www.salzgeber.at/comets/comet-holmes-again/
Jen ty ostrohranné části obálky byly dvě proti sobě. Úhlová velikost zhruba 2 stupně. Jasnost objektu postupně slábla a velikost rostla. Od okamžiku, kdy jsem ho spatřil, byl viditelný asi 30 s, než příliš zeslábl. Pomalu se posunoval mezi hvězdami. Za dobu pozorování urazil asi 3 stupně (co si tak teď vybavuji, nenapadlo mě to změřit rovnou).
Objekt připomínal kouřovou stopu po meteoru jasností a rychlostí pohybu, ale malá délka tvar neodpovídají. Balonek nasvícený nějakým pozemním světlem by vysvětloval tvar, ale ne, že se objekt pomalu zvětšoval a slábl. Napadl mě také stupeň rakety, o jakém se tu nedávno mluvilo zde:
viewtopic.php?t=12141&start=555#p521506
ale ten by se asi pohyboval rychleji.
9.7.2024, 23:10 SELČ, Voticko, 20 stupňů nad SV obzorem. Pozorováno pouhým okem za soumraku. Difuzní objekt, jasnější jádro ve tvaru protažené elipsy, poměr os 1:4. Okolo slabší, méně excentrická eliptická obálka, poměr os cca. 2:3. Dlouhá osa objektu byla téměř svislá k obzoru, vrchní konec se od vertikály odchyloval o cca. 15 stupňů. Zdálo se, že vnější obálka měla na spodním a horním konci ostrá ohraničení, boky difuzní. Možná byla i nějaká substruktura, ale nejsem si jist. Objekt připomínal kometu Holmes:
https://www.salzgeber.at/comets/comet-holmes-again/
Jen ty ostrohranné části obálky byly dvě proti sobě. Úhlová velikost zhruba 2 stupně. Jasnost objektu postupně slábla a velikost rostla. Od okamžiku, kdy jsem ho spatřil, byl viditelný asi 30 s, než příliš zeslábl. Pomalu se posunoval mezi hvězdami. Za dobu pozorování urazil asi 3 stupně (co si tak teď vybavuji, nenapadlo mě to změřit rovnou).
Objekt připomínal kouřovou stopu po meteoru jasností a rychlostí pohybu, ale malá délka tvar neodpovídají. Balonek nasvícený nějakým pozemním světlem by vysvětloval tvar, ale ne, že se objekt pomalu zvětšoval a slábl. Napadl mě také stupeň rakety, o jakém se tu nedávno mluvilo zde:
viewtopic.php?t=12141&start=555#p521506
ale ten by se asi pohyboval rychleji.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
uz sa to tu riesilo... bol to druhy stupen Ariane 6 viewtopic.php?t=35196#p524963
viac info - https://x.com/Kosmo_Michal/status/1810904186315231333
a
https://x.com/Komet123Jager/status/1810987199292125281
viac info - https://x.com/Kosmo_Michal/status/1810904186315231333
a
https://x.com/Komet123Jager/status/1810987199292125281
Jasně, to je ono, díky!
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Konečně mám pro vás opravdové UFO, tedy pokud to byl létající objekt
Zatím to beru jen jako nevysvětlitelný úkaz.
Viděno 12. 11. na Frýdlantsku - zpočátku hned po příjezdu na severní okraj obce Krásný Les to bylo zhruba nad severem a i okem se to jevilo jako kratinké halové sloupy. Na mobilu a pak i na foťáku patrné, že to byly skupiny sloupečků světla. Pomalu v řádu minut se hýbaly k východu. První fotky 22:11, poslední 22:50 SEČ.
Prozatím nevím, co by to mohlo být. Doufám, že budu mít možnost získat nějaké fotky z jiné kamery od kolegů a triangulací určit aspoň výšku. Podle animace je vidět, že je to za vysokými oblaky.
Přihazuji zatím ty fotky, animaci aspoň jedna níže (4 minuty expozic)
22:18 22:31 22:36 22:38 22:54
Viděno 12. 11. na Frýdlantsku - zpočátku hned po příjezdu na severní okraj obce Krásný Les to bylo zhruba nad severem a i okem se to jevilo jako kratinké halové sloupy. Na mobilu a pak i na foťáku patrné, že to byly skupiny sloupečků světla. Pomalu v řádu minut se hýbaly k východu. První fotky 22:11, poslední 22:50 SEČ.
Prozatím nevím, co by to mohlo být. Doufám, že budu mít možnost získat nějaké fotky z jiné kamery od kolegů a triangulací určit aspoň výšku. Podle animace je vidět, že je to za vysokými oblaky.
Přihazuji zatím ty fotky, animaci aspoň jedna níže (4 minuty expozic)
22:18 22:31 22:36 22:38 22:54
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Nebyla to světla aut za obzorem rozptýlená na ledových krystalcích?

Jev se jmenuje světelné sloupy - light pillars

Jev se jmenuje světelné sloupy - light pillars
Má to názov halový stĺp (konkrétne v tomto prípade sa označuje aj ako halový stĺp od umelého osvetlenia na „diamantovom prachu", je to rovnaký mechanizmus, ako vziká pri prirodzených zdrojoch ako je Slnko a Mesiac), anglicky light pillars. Vzniká to za určitých podmienok od umelého osvetlenia. Väčšinou to vzniká na ľadových kryštálikoch (šesťuholníkového tvaru) v zimnom období. Zaujímavé, že sa vyskytli aj v tomto období. Počas zimy sa vyskytuje hlavne v prízemných vrstvách. Občas sa podobné obrázky objavujú na spaceweather. Nachádzalo sa tým smerom nejaké väčšie mesto, alebo nejaký objekt, ktorý svietil intenzívnejšie ?
- Stanislavxyz
Halový sloup by bylo dobré vysvětlení, jistý problém je, že Martin píše: "Pomalu v řádu minut se hýbaly k východu." Takže by se musely pohybovat ty zdroje na zemi... Za mě je to jasné- ufouni!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
O poslednej animácii píše že je z priebehu štyroch minút. Navzdory tomu, čo tam píše o pohybe, podľa animácie to nevypadá, že by sa stĺpy kamkoľvek hýbali. Stoja na mieste a jediné, čo sa animácii hýbe, je oblačnosť. Tak či ten pohyb nebol len optický klam? Možno má animáciu vo vyššom rozlíšení, kde je patrný pohyb stĺpov.
- Stanislavxyz
Hm, škoda, radoval jsem se, že už jsou tu. 
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
proto jsem psal světla aut.