Poraďte vhodný okulár

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
kuceraz
Věk: 29

Re: Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od kuceraz »

spojka13 píše:...po viacerých večeroch pozorovaní, sa mi nepodarilo nejak pozorovať bližšie „krajšie“ štruktúru ramien. Hlavne ma to mrzelo pre M31, čo je dosť jasný a veľký objekt.(Viem, že M31 je k nam trochu blbo naklonená)
Pri oboch objektoch som videl iba šedivé machule. Samozrejme viem, že to nikdy okom neuvidím farebne vykreslene...
Mě to nedá a ještě zareaguji samostatně na tuto část.
Je potřeba říct, abys od toho nečekal zázraky.
I když si pořídíš lepší okulár, nebude to tak, že budou ty ramena bít do očí, jako na fotce.
Spíš čekej, že budeš muset hledat lehce světlejší nebo tmavší oblasti galaxie a dle jejich tvaru usoudíš, že se koukáš na ramena.
Tzn. pořád to bude spíš hádání a hledání, než nějaké do očí bijící tvary - i s lepším okulárem.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Tak zrovna M31 je objekt na velké zorné pole a malé zvětšení - ideálně pro binary.
Jinak na DSO rozdíl mezi okuláry nezkušený pozorovatel moc neuvidí - pokud tedy nebude jeden z nich vyložený lowend... Vnímatelné rozdíly budou spíše v pohodlnosti koukání.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Peter

Příspěvek od Peter »

Zdravím chcel by som poradiť rozmýšľam nad ďalším okulárom mám setové 25mm (48x) 10mm (120x). Chcel by som niečo na planéty rozmýšľal som nad 7mm (170x) ale vôbec sa nevyznám do kvality prosím poraďte. Ďakujem
Dobson 150/1200
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

7mm mohu doporučit výše probíraný TS Planetary. Je za slušnou cenu a s obrazem i komfortem pozorování jsem spokojený.
Mám od nich rovněž 5ku a také nemám výhrady.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Peter

Příspěvek od Peter »

A niečo do 50€? :D alebo sa to neoplatí a bude to nekvalitné ?
Dobson 150/1200
M_V

Příspěvek od M_V »

Ak ho chceš nový tak za tú cenu zoženieš asi iba klasické konštrukcie ako Plossl alebo Ortho ktoré majú pri ohniskovej vzdialenosti 7 mm všetky malú vzdialenosť výstupnej pupily od poslednej šošovky. V praxi to znamená to, že musíš hrozne tlačiť oko na okulár aby si videl celé zorné pole (ak ho vôbec uvidíš), je to nepohodlné a budeš mať okulár zamastený od rias, prípadne sa ti bude rosiť.

Podľa mňa to nestojí za to a je lepšie si priplatiť a zobrať napríklad ten TS Planetary.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Filip91

Příspěvek od Filip91 »

Ahojte, potreboval by som pocut radu skusenejsich, mam SW Dobson 10", rozhodujem sa medzi kupou okularov TV Ethos 13 alebo ES 100 14mm. TV Ethos 13 je raz tak drahsi no po prestudovani nasich aj zahranicnych forach mi pride ako Ethos 13 ta spravnejsia cesta a hlavne aj do buducna si myslim ze je to investicia pre vizualne pozorovanie aj pre hociktory teleskop.

Je pravdou ze sa mozno pytam zbytocne, aj ked som uz viac nakloneny k Ethosu 13, ale aj tak mozno bude fajn aj ten ES 14mm. Mate niekto skusenosti na porovnanie tychto okularov?

Vopred dakujem

Filip
SkyWatcher Dobson 10", SP 25mm, 10mm, Baader Planetarium Morpheus 6,5mm
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

A ty chcceš koupit okulár, do které ses nikdy nedíval a nevíš, jak ti bude pohled do něho sedět ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

ale kolega to chce jen posvětit :
...Je pravdou ze sa mozno pytam zbytocne, aj ked som uz viac nakloneny k Ethosu 13... :mrgreen:
Filip91

Příspěvek od Filip91 »

MilAN píše:A ty chcceš koupit okulár, do které ses nikdy nedíval a nevíš, jak ti bude pohled do něho sedět ?
Ano chcem kupit okular aj bez toho aby som sa donho pozrel. Zatial vzdy co som si kupil alebo vybral bez toho aby som to len videl alebo popozeral tak som urobil vzdy to spravne a vybral som vzdy to najlepsie a bolo a je super. To sa tyka aj Dobsona a to sa tyka aj okularov, ktore som si v minulosti pokupoval. Mam ich doteraz lebo su mojim ociam lahodiace.

Urcite sa chcem rozhodnut spravne aj bez poznatkov, a pravy rady od skusenejsich ktori tieto okulare maju mi pridu rozumne.

Beriem v uvahu ze Ethos 13 uz co to stoji ale beriem to tak ze chcem velke zorne pole, najvacsiu kvalitu, ktoru tu bude somnou uz nastalo.

Filip
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Kvalita a cena je něco jiného , než komfort při pozorování- a to má každý trochu jinak. A je to nejzákladnější podmínka pro pozorování.
A bez Paracorru to nebude ono . Světelný Newton má hodně malé pole, kde není patrná koma, která ruší už i u daleko menšího pole. Už u 50°Plösslu ruší, , i když se s tím někteří smíří. Jenže roste úměrně s velikostí pole.
Ale jsi rozhodnutý, není co řešit a je asi zbytečné něco psát, zvláště když odmítáš si to zkusit.
Filip91

Příspěvek od Filip91 »

Samozrejme ze ide o komfort, a preto som aj napisal aby ste mi v tomto poradili aj bez toho aby som precestoval stovky kilometrov aby som si ho vyskusal. Vsetky poznatky ktore mi ohladom neho napisete beriem v uvahu, nenapisal som ze ho idem uz aj objednat, preto pisem...

Predsa je to dost penazi tak aby sa to vyplatilo, alebo ist do niecoho ineho?

Dakujem
Filip
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Filip91: Chybu asi neuděláš, ale levný to není a proto bych asi lépe zvolil zvětšení. Bylo by to 92x a to je k 250mm dalekohledu na střední zvětšení trochu málo. Proč? Teď máš 48x a jednou budeš jistě kupovat podobné zvětšení, jen lepší okulár. Pak bys měl 92x a to není moc velký rozdíl. Lepší by byl okulár 10mm zvětšení 120x. Tím se už dá u trochu plošnějších objektů nějaký ten detail pozorovat. Možná na to máš jiný názor, já jen že mám k dalekohledu 172mm na DSO zvětšení 118x a příjde mi to akorát.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Asi si nerozumíme. To co je pro jednoho komfortní, pro druhého může být naprosto neakceptovatelné. Pomůže ti k rozhodování, když napíšu, že mi nevyhovuje? A není lepší koupit dražší okulár na zvětšení, která budeš nejspíš používat ?
M_V

Příspěvek od M_V »

Artaban: Otázka je, či sa nechystá časom napríklad kúpiť Paracorr. To by to zväčšenie trochu posunulo a potom by zase 10 mm mohlo byť trochu krátke ohnisko. Teda ono aj na DSO to chce viac rôznych okulárov ale niekde sa začať musí.

MilAN: Máš pravdu ale dá sa to zobrať pravdepodobnostne. Ak ti 9 z 10 ľudí povie, že ten okulár je nekomfortný pri pozorovaní tak je predsa len vyššia pravdepodobnosť, že ti nebude vyhovovať ako keď 9 z 10 povie, že je super a vyhovuje im.

Ale neviem koľko ľudí má skúsenosti zároveň s obomi okulármi o ktoré tu teraz ide aby ich vôbec dokázali porovnať.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Odpovědět