Tip na digifoto + první foto

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
sussudio

Příspěvek od sussudio »

k přichycení DF... dnes jsem konečně dostal ve škodovce na zakázku udělanou redukci. na odšroubovatelné části okuláru mám teď vytočenej závit M30/0,75. do kterého pasuje origoš redukční kroužek od SONY. afokálně fotit budu se SONY DSC W1... nebýt toho "nestandartního" 30mm závitu, určitě by se dala sehnat nějaká hotová redukce třeba u celestron.cz... to ale neni žádná nová info:)
nedoporučuji obchodování s DUKem
Kejml

Příspěvek od Kejml »

zdenek napsal:
  Drive jsme si vyrobil udelatko s objimkou na okul. vytah a posuvnou plosinkou pro uchyceni DIGITALU na jakousi polohovatelnou plosinku. Vyhoda byla ze slo delat projekcni foto i na vetsi vzdalenosti nez je obvykle. cele to ale nebylo prave 2x pohodlne.

No tak přesně tohle sem se pokoušel ;D vyrobit já. Zatím to funguje, ale opravdu to není moc pohodlné.

zdenek napsal:
  Canony Axx maji bajonetovy uchyt pro redukci z bajonetu na zavit 52mm predsadky. definitivne jsem to tedy pak vyresil tak, ze jsem si poridil v eshopu redukci pro Canon Axx a na 52mm nechal z mosaze vytocit redukci 52mm/Tzavit + luzko pro okular s Tzavitem.  Je to ted takova stavebnicka a diky Tzavitu naprosto univerzalni a kompat. napr. se stavebnici pro projekcni foto od Badera. Fotil jsem s tim poprve prave toto zatmeni Mesice a slo to uplne bez problemu.

Z.

Takže asi něco jako tohle?http://147.229.219.209/index.php?ref=20030219170
Je to perfektní, ale autorovi stránek musím dát za pravdu v tom, že ten adaptér je fakt předražený :'(
Asi 800 korun za kus plastu je dost.
Pokud bych se přesto rozhodl a koupil ho, tak zas nemám možnost si někde proměřit Tzávit abych si mohl nechat stočit ten nástavec :-/
Ovšem to provedení a univerzálnost mě láká. Asi do toho půjdu.
Dík moc

zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Kejml napsal:
Takže asi něco jako tohle?http://147.229.219.209/index.php?ref=20030219170

Ano. Neco takoveho. Original je ale zbytecne drahy. Podstatne vyhodnejsi je koupit napr. adapter KENKO. Na rozdil od originalu ma na druhe strane 52mm zavit, takze lze pouzit i klasicke prislusenstvi (filtry, jine predsadky, ...). Prodavaji je napr. na AZFoto za cca 340,-, popr. ve FotoParku za cca 440,-. Navic je kovovy a nikoliv plastovy jako original.
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Mám si k Canonou A40 kopit redukci na 52mm nebo 38mm? K 38mm jsou levnější předsádky, ale nebude to už ořezávat např. při širokoúhlé předsádce 0,5x? Nezkoušel jste to někdo?
JZ

Příspěvek od JZ »

zdenek napsal:

Prodavaji je napr. na AZFoto za cca 340,-, Navic je kovovy a nikoliv plastovy jako original.

Zajímavá historie tohoto odkazu. V den kdy jsem se na něj podíval fungoval, ale z AZFoto se na něj nedalo dostat a dnes je již nefunkční. Pro případné zájemce jiný odkaz http://www.vkfoto.cz/engine/kategorie.html?id=160
JZ

Příspěvek od JZ »

Tomkk napsal: Mám si k Canonou A40 kopit redukci na 52mm nebo 38mm?
Já by jsem šel asi do 52mm. Když se dívám na nabídku tak mi připadá 52mm jako standart a nabídka v předsádkách 52mm je větší. Pokud budeš chtít dodělat přípravek na uchycení k dalekohledu bude se do 52mm roury mnohem lépe vymýšlet uchycení okuláru než do 38mm.
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Je to tak, stránka zmizela. Mě se ještě podařilo poslat objednávku na konvertor z CANON A40 na 52mm, ale fčíl nevím jak to dopadne. Líbila se mi tam ta možnost vyzvednou to v Brně na prodejně bez zbytečných komplikací a peněz za dobírku. ???
V tom vkfotu ten konvertor nevidím.
Kejml

Příspěvek od Kejml »

zdenek napsal:

Ano. Neco takoveho. Original je ale zbytecne drahy. Podstatne vyhodnejsi je koupit napr. adapter KENKO. Na rozdil od originalu ma na druhe strane 52mm zavit, takze lze pouzit i klasicke prislusenstvi (filtry, jine predsadky, ...). Prodavaji je napr. na AZFoto za cca 340,-, popr. ve FotoParku za cca 440,-. Navic je kovovy a nikoliv plastovy jako original.
Dík za odkazy. Nakonec sem našel asi ten nejlevnější ve FotoPark za 350,-kč
Jen mi není jasné, jaký je rozdíl mezi adaptérem na A80 a adaptérem na A 60,70,75,85, který tam je taky a taky od výrobce Kenko, jenže už za 440,-kč ???. V každém případě ho objednávám. :)
Jo a tady je můj první pokus o fotku Saturna A80 za okulárem.
http://album.volny.cz/kejml30/browse.ph ... owse_page=
Je to jenom syrová fotka bez úprav.Pouze oříznutá, takže ji berte s rezervou :)
Jirka86

Příspěvek od Jirka86 »

Album nejde otevrit, pozaduje heslo...
Kejml

Příspěvek od Kejml »

Jirka86 napsal: Album nejde otevrit, pozaduje heslo...Omlouvám se. Chybička se vloudila. Už by to mělo jít. :nod:
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Měl bych laický dotaz: Projeví se nějak použití cirkulárního polarizačního filtru např. při focení Měsíce, či planet (krom ztráty světla)?
lubomir

Příspěvek od lubomir »

aky je to cirkulární
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

No cirkulární , je tam napsáno PL circular. Používá
se to, myslím, v běžné fotografii na potlačení odlesků, zvýraznění oblohy a tak. Předpokládám, že v astro žádné výrazně polarizované světlo nepřichází, ale nevím, tak se ptám.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tenhle filtr opravdu asi moc neužiješ v astrofotografii. Jinak lineární polarizační filtr se používá např . při focení paprsků od kráterůna Měsíci, nebo při denním pozorování a focení třeba Venuše a Merkura - výrazně ztemní oblohu, jejíž světlo je - v závislosti na vzdálenosti od Slunce - polarizované.
Dva zkřížené polarizátory se potom používají na silnější zeslabení světla - ale opět musí jít o obyčejné - ne cirkulární polarizátory.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Pokusím se zeptat ještě jednou: Máte někdo zkušenost a použitím širokoúhlé předsádky 0,5x na Canon A40, nebo podobný A řady s 3x zoom objektivem? Mě se zdá, že pokud by to nemělo při zoom1x ořezávat, tak by optika musela mít hodně velký průměr. Dělal jsem doma nějaké experimenty , ale zdá se mi, že při zoom 1x zajíždí (a teď nevím ten správný výraz, asi rovina objektivu??) tak hluboko do těla objektivu, že je skoro nemožné klasickou konstrukcí předsádky pojmout celé pole. Koresponduje to i s příspěvky, které jsem našel na netu, že kdo se k tomu pokoušel připojit neoriginální předsádku, tak musel dát zoom 2x, tedy výsledek 0. Jak funguje orig. předsádka nevím, ale cena je příliš vysoká.
Odpovědět