V první chvíli jsem se taky podivoval tomu, jak je DSLR Canon "lineární", ale pak jsem si uvědomil, že měříme-li při 800ASA, není na tom vůbec nic zvláštního. Pokud by odezva DSLR nebyla při této citlivosti lineární, byl by vývojář elektroniky foťáku naprostý packal a nenechal bych ho sestavit ani blikající hvězdu na vánoční stromeček.

Jinými slovy jsem chtěl za sebe říct, že na tom výsledku není vůbec nic zvláštního; považuju ho za skoro samozřejmý. Nicméně ověřit to bylo nutné.
Pokud by člověk chtěl znát linearitu senzoru, musí prvně změřit linearitu odezvy opři vyšší citlivosti, čímž zachytí a ověří převodní charakteristiku kanálu mezi ADC a senzorem, a potom při 100ASA, kdy změří vlastní senzor a analogový signálový zesilovač. Převodní charakteristiku získanou při 100ASA musí superpozičně korigovat tou, obdrženou při 800ASA, čímž eliminuje nelinearitu elektroniky. Pokud jde o linearitu celkovou (overall), stačí měřít při 100ASA.
Jen jsem chtěl vyjasnit princip nelinearit v cestě obrazového signálu v DSLR, nic víc, aby to bylo jasné a aby si nikdo nemyslel, že CMOS senzor v DSLR je nějak zvlášť lineární - čemuž by ty první výsledky bez správné interpretace napovídaly.