Autoguiding s EQ6

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Fous

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Fous »

Má někdo zkušenosti s používáním autoguideru LVI SMART. Prodává SUPRA PRAHA. Má se jednat o set s citlivou CCD kamerou (není to QHY 5). Používaný Friware prý dokáže s pointačním dalekohledem d 70mm idetntifikovat hvězdy do 7,7m. Chtěl bych jej využít ve spojení s montáží EQ 6 Newtonem 150/1200 a point.refraktorem 90/900. Protože zatím používám ruční pointaci chtěl bych výhledově koupit EQ6 a postup pointace automatizovat. Při tak dlouhém ohnisku jsou expoziční časy totiž dost dlouhé. Pokud jsou některé dotazy nejasné, tak se omlouvám ještě se v tom nevyznám.

Za odpovědi Vám předem děkuji Fous

Prazan
Věk: 50

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Prazan »

Zkušenosti s ním má minimálně Psion a demonekk. Viz třeba toto vlákno. Zkus Hledání - najdeš i jiná vlákna, kde se o tomto guideru mluví.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
milo
Věk: 68

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od milo »

Zdravím forum,prosím o radu!Koupil jsem si montáž NEQ6 PRO a potřebuji ji pointavat.Ani jsem se neodvážil schánět pointr od pana Myslivce.Předpokládám,že ho hned tak neseženu,takže se ptám.Chtěl bych zakoupit POINTAČNÍ JEDNOTKU LVI,cca ze těch 1200O kč včetně point kamery.Má s tímto přístrojem nějaké zkušenosti? Děkuji za odpověď.
Mont.HEQ6PRO,newton gs600 200/800,Mak 125/1500,can.450d.can.40D mod.sky wather 70/700,domeček 2,5*4.5m.Tady:

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele/mplihal
Vabra

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Vabra »

Mam starsi verzi MMys TV Autogideru, ktera nema integrovany monitor.
V posledni dobe pointuji hlavne pres laptop. Takze by se jej mohl eventualne zbavit.

Cenu si predstavuji 4000 za AG s kamerou a 1000 za malou LCD televizi 7" (hraje i TV analog i DBT) na 12V, ktera ma AV vstup a da se pouzit k praci s AG...

Nejlepe osobni predani v okoli Prahy...
Pavel Vabrousek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Konihlav »

otazkou je, zda chces autonomni pointer (tj. bez pouziti laptopu), nebo stejne PC budes mit k dispozici. V prvim pripade mas myslim ty dve moznosti, co jsi uz napsal (jeste existuji klony pod ruznymi nazvy, ale je to jedno a to same). No a v pripade PC mas neomezene moznosti - jakoukoli pointacni CCD kameru (treba nejlevnejsi QHY5), nebo i webku, ale ty dnes rozumne k dostani moc nejsou a citlivost byva horsi (ja ji sice mam, ale pointuji pres svetelny achromat).
alien5
Věk: 49

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od alien5 »

Zdarec mam dotaz na program PHD guilder , na svem notebooku napojim na tento program webkameru vidim hvezdu v pohode pripojim EQ6 pres EQ direct a ten se take v pohode spoji s montazi vyberu hvezdu a zapnu pointaci a pak mi program zamrzne nevite cim by to mohlo byt ?
Jinak pres program starry night jsem v pohode navigoval montaz. Mam notebook acer 3810T 1.4 ghz jednojadro a windows XP.
Jeste to otestuji pres stolni pc ale nevim cim by to mohlo byt diky za rady hesky den
Michal1

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Michal1 »

Pokouším se neúspěšně zprovoznit autopointaci EQ-6 SkyScan pomocí LPI kamery. Ručka má firmware 3.12 bez nabídky příkazu RS 232 nebo Pc direct mode. Zatím jsem provedl toto:
Stáhnul jsem EQMOD. Propojil jsem notebook a prostřední dírku v ručce kabelem, který přišel s montáží. V PHD Guiding se objevila možnost připojit montáž jako EQMOD ASCOM EQ5/6. Když dám připojit, buď se objeví zpráva, že je port nedostupný, nebo timeout, nebo se program zablokuje, podle toho, jaké zvolím číslo portu. Asi bude potřeba aktualizovat firmware ručky.
Stáhnul jsem si firmware 3.27 a firmware loader. Pokud dobře rozumím manuálu, je třeba mít při upgradu připojenou ručku k počítači jak tím kabelem pro pointaci, tak tím, co je obvykle spojená s montáží. Můj notebook však nemá stejnou zásuvku jako je na montáži, takže bylo nutné dokoupit adaptér. Měli jen kabel, co má na obou koncích stejný konektor, jaký se strká do levé dírky ručky. Když spustím firmware loader a zmáčknu HC_Version  objeví se hláška 'Can not connect to a SynScan hand control'.
Poradí mi někdo, prosím?

EDIT: Aby to tu nikoho nemátlo, nakonec se ukázalo, že jsem opravdu manuálu špatně rozuměl, takže předchozí odstavec prosím ignorujte.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Rob_B

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Rob_B »

Hmm asi ten upgrade firmware nebude potrebny. Aspon si zatial myslim, ze tam problem nebude.
Ani EQMOD ti netreba, to sa skor pouziva, ak nemas SkyScan - ako ja napr. :)
Skus si stiahnut toto:
1. najnovsiu verziu ASCOM, mozes aj update na 5.5
2. driver pre Celestron (Celestron Unified (5.0.23))

Potom cez dodany kabel spoj rucku s PC (RS232 - seriovy port).
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
Michal1

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Michal1 »

Robe, díky. Bohužel to nepomohlo. Telescope model jsem vybral NexStar5. Alespoň jsem zjistil, jaké číslo má port, na který ručku připojuji. Na rozdíl od jiných se při pokusu o připojení objevuje zpráva 'ASCOM driver failed when checking Pulse Guiding'. Nevím co to znamená.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od MMys »

Pulse Guiding je speciální případ komunikace mezi autoguiderem a montáží, kdy se nepoužívá standardní SBIG STx  kompatibilní zapojení konektoru, ale korekční povely se posílají po RS232 sériovém rozhraní.

A zde jsou dvě možnosti. Buď posílat vždy dvojici povelů (zapnutí korekce a po chvíli vypnutí korekce) nebo poslat jeden povel který obsahuje délku trvání korekčního pulsu, a odměření provede sama elektronika montáže. Právě tento druhý případ se nazývá PulseGuide. Je například součástí protokolu Meade LX 200, umějí ho i montáže AstroPhysics, možná i některé další. Nejsem si jistý, že je součástí NexStar protokolů. Spíš ne. PulseGuiding musíš mít podle mně při použití této montáže vypnutý.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rob_B

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Rob_B »

Port mas nastaveny predpokladam spravne. Ale pre istotu nech vylucime taku chybu si to skontroluj, aj ked najskor to bude asi to, co pise MMys.
Skoda, ze tu nemam SkyScan ovladac (teda ani ho nevlastnim, kedze bezim cez EQMOD), ked som ho mal pozicany, tak som si to nainstaloval. Neviem ale kde sa vypina pulse guiding. Skus to niekde vyhladat. Alebo mozno pomoze ak si prejdes toto:
Je to dokument, co by si mal mat aj ty po nainstalovani Celestron driveru, neviem ho najst na nete, tak som ho uploadol:

http://astrofoto.extel.sk/temp/Celestron%20Driver.htm

Alebo este toto:
http://www.chris.rowland.dsl.pipex.com/ascom_driver.htm
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
Michal1

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Michal1 »

Pomocí ASCOM Profile Explorer jsem dopsal ručně do nastavených hodnot vlastnost 'CanPulseGuide' a přiřadil jí hodnotu 0. Nepomáhá to, pořád stejná zpráva. Už opravdu nevím...
Michal1

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od Michal1 »

Tak nakonec po poradě s prodejcem jsme zjistili, že jsem se snažil propojovat ručku s počítačem špatným kabelem. Aktualizaci firmwaru potřeba dělat nebylo a už vše funguje, jak má.
M.
bo-m
Kontaktovat uživatele:

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od bo-m »

Zdravím všechny. Včera jsem si přivezl ze Supry novou NEQ-6 Pro. A objevil se mi stejný problém jako Michalovi1. Připojil jsem ručku (verze firmware 3.27) k počítači přes USB-Serial pomocí EQMOD a dodaného serial kabelu. Na ručce jsem zapnul PC direct mode. EQMOD však přes zadaný port nekomunikuje.
NEQ-6 PRO SS, HEQ-5 SS, Borg 101ED, GSO 8" a TS 10" Ritchey-Chretien, CCD Atik One 6.0, ZWO ASI183MMC, ASI071MC PRO (Lucie), QHY5 http://www.astronomy-mb.cz/
MartinZ

Autoguiding s EQ6

Příspěvek od MartinZ »

přes zadaný port - nechal jsi si daný port vyhledat a nějaký ti našel?
Odpovědět