člověče, to si fandíš, u nás bude úplné zatmění až v roce 2135, takže hodně štěstí a zdraví do té doby!
;D
4.Ledna 2011,což není za moc dlouho Měsíc zakryje Slunce z celých 79%!!!Zas se máme na co těšit
A 2093 Prstencové.To budu mít 119 let 8)
Při pozorování jsem na chvíli sundal filtr z dalekohledu abych se podíval bez dalekohledu a během 10 -15 s jsem měl propálenou umělohmotnou krytku okuláru, která zůstala na dalekohledu. Je v něm díra o průměru asi 7 mm a okraje jseou pořádně seškvařené. Takže na pozorování jen s pořádným filtrem
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
Jsem musel ve snaze najít Slunce na chvilku sundat z hledáčku krytku, ale bylo to rychlé a žádnou újmu neutrpěl..Spíš mám obavu, že jsem nechal okulár Ethos na Slunku a teplem se povolila dolní část a nenapadlo mě nic hloupějšího, než to utáhnout..Pak už to nešlo povolit a až se dostane do normální teploty, tak aby se tomu něco nestalo...Prostě nevím.. ???
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Já by jsem se o okulár nebál- přece to není žádnej šmejd!!!
Sakra, s tím zatměním jsem se trochu přepočítal... Nikde jsem to nehledal, jen slyšel, že paní povídala... A to byla chyba. Příště nebudu línej ověřovat, díky za opravu. Třeba si v tom roce 2011 zajedu za úplným. 8)
Ideální období nastane v roce 20026 - 2030. Máme tu v Evropě 2 úplná (2026, 2027) a dvě prstencová zatmění (2028, 2030) vesněs vše ve Španělsku popř. severní Africe.
Dále ještě před rokem 2020 bude pěkné úplné zatmění v USA - to co bylo u nás 1999 jako skoroúplné. To tam bude v r. 2017. Hezké bude v USA i v r. 2024.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Taky sem koukal. hodinu a půl přes refraktor....pěkně jsem se při tom spálil. Ale stálo mi to za to. Mrak ani jeden.......krása. Fotky vás všech jsou skvělé.
Jinak bych chtěl poděkovat Martinovi za výpis příštích zatmění. Snad se mi povede někdy zvládnout vycestovat za úplným zatměním.
Beasty
denis.marc napsal: ...to zatmění 4. ledna 2011 bude pouze částečné, největší kdesi ve východním Švédsku (no, možná to bude dokonce nad Baltem, ale to východní Švédsko bude, co se týče pevniny, nejlepší) a tam bude mít velikost 85, 72%...
Takto to bude vyzerat v Bratislave toho 4. januara 2011:
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Musim se s vámi podělit o jednu zkušenost - jak jsem tak ve svém okolí zjistil, tak spousta fotografů-amatérů (a to hlavně čerství vlastnící DSLR) jsou přesvědčeni, že fotografování slunce lze "v pohodě" zvládnout pouze nastavením clony objektivu, nemůže se přeci nic stát ::) Na co nějaké filtry ...
Libcz napsal: Musim se s vámi podělit o jednu zkušenost - jak jsem tak ve svém okolí zjistil, tak spousta fotografů-amatérů (a to hlavně čerství vlastnící DSLR) jsou přesvědčeni, že fotografování slunce lze "v pohodě" zvládnout pouze nastavením clony objektivu, nemůže se přeci nic stát ::) Na co nějaké filtry ...No já jsem zo zkoušel s kamerou panasonic SDR-S10, a jde to, jen si nejsem moc jistej , jestli je to to pravý ořechový pro tu optiku... nakonec jsem radši přetáhnul fólii a bylo vyřešíno
Ono fotit se Sluncem v záběru není problém, ale tam používáme většinou krátké ohnisko a velmi krátkou expoziční dobu, navíc, když už Slunce v záběru, tak spíš v době, kdy není vysoko nad obzorem.
Máš na mysli to, že dokonce někdo / ty zničil čip? Možné to asi je, já jen říkám, Slunce v záběru mám již na mnoha fotografiích od ohniska 18 do 135 mm, ale je otázka, nakolik to může poškodit čip, nic takového jsem zatím nepozoroval.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Libcz napsal: Musim se s vámi podělit o jednu zkušenost - jak jsem tak ve svém okolí zjistil, tak spousta fotografů-amatérů (a to hlavně čerství vlastnící DSLR) jsou přesvědčeni, že fotografování slunce lze "v pohodě" zvládnout pouze nastavením clony objektivu, nemůže se přeci nic stát ::) Na co nějaké filtry ...Jnže, aby na té fotce nebylo přepálené Slunce, je peotřeba to zhruba tak 10.000 x zeslabit - teprve potom to, co na snímu je jako okraj Slunce, bude opravdovým okrejem Slunce. A to platí i ty snímky z částečného zatmění.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz