Souhvězdí
Souhvezdi
Martine nebyl by někde surovej složenej tiff?? 
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Souhvezdi
Nezlob se, ale bez darkframu to fakt nemá cenu vystavit pro porovnání. Vydrž. Pokusím se najít vhodný den a místo k jeho nafocení. Mám jediný a ten na to moc nesedl.
Dík za připomenutí návodu na ty gradienty. Ten Iris jsem už kdysi zkoušel ale neuspěl jsem, je na čase to oprášit.
Dík za připomenutí návodu na ty gradienty. Ten Iris jsem už kdysi zkoušel ale neuspěl jsem, je na čase to oprášit.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Souhvezdi
Dnes ráno jsem nafotil nové darkframy a zdá se, že už docela sedí na nafocená data, zůstalo tam jen pár výraznějších tmavých teček, zbytek je v rozumné míře schován, stačí zmenšit na 50 % 
Takže jsem si dneska hrál a tohle je výsledek 2h snažení. Udělal jsem si nakonec 5 variant Oriona a z nich jednu vybral. Na postupce je to ta prostřední. Mimochodem ta omalovánka vpravo vypadá sice brutálně, ale taky se mi na ní líbí pár věcí, jako třeba viditelnost slabých částí mlhovin.
No, na to, že jde o fotku bez filtrů, je to myslím celkem dobré, možná počasí dovolí a ještě se k Orionovi během zimy dostanu.. protože si tím ale jistý nejsem, tak tady je zatím aspoň to co mám:
zatím nechám obrázek jako proklikávátko i na 100% verzi (téměř 7 MB!)
Jizerské hory, Rozdroze Izerskie, Polsko
25.10.2009, 2:51 SELČ až 3:10 SEČ (tedy ne 20min, ale 18x4min )
Canon 30Da, Super Takumar 1,4/50mm@f4, ISO1600
montáž GSO, autoguider MMys, časovač HonzaS
DSS (darkframe, sloučení), PS (hraní si )
Nachlazený z toho jsem ještě dneska, neboť hned na začátku vájezdu jsme jeli do lomu a já šlápl do potoka. Takže jsem celou dobu měl mokré ponožky i boty a jak vidím z darkframů, teplota byla tak kolem nuly. Bylo to těžce vydřený, i když jsem nepointoval. Zima mi prostě byla :D
Takže jsem si dneska hrál a tohle je výsledek 2h snažení. Udělal jsem si nakonec 5 variant Oriona a z nich jednu vybral. Na postupce je to ta prostřední. Mimochodem ta omalovánka vpravo vypadá sice brutálně, ale taky se mi na ní líbí pár věcí, jako třeba viditelnost slabých částí mlhovin.
No, na to, že jde o fotku bez filtrů, je to myslím celkem dobré, možná počasí dovolí a ještě se k Orionovi během zimy dostanu.. protože si tím ale jistý nejsem, tak tady je zatím aspoň to co mám:
zatím nechám obrázek jako proklikávátko i na 100% verzi (téměř 7 MB!)
Jizerské hory, Rozdroze Izerskie, Polsko
25.10.2009, 2:51 SELČ až 3:10 SEČ (tedy ne 20min, ale 18x4min )
Canon 30Da, Super Takumar 1,4/50mm@f4, ISO1600
montáž GSO, autoguider MMys, časovač HonzaS
DSS (darkframe, sloučení), PS (hraní si )
Nachlazený z toho jsem ještě dneska, neboť hned na začátku vájezdu jsme jeli do lomu a já šlápl do potoka. Takže jsem celou dobu měl mokré ponožky i boty a jak vidím z darkframů, teplota byla tak kolem nuly. Bylo to těžce vydřený, i když jsem nepointoval. Zima mi prostě byla :D
Souhvezdi
MaG: kdepak, souhvezdi Orion je proste nadhera. Takhle na stojaka je to moc pekne, byt by to samozrejme (jako vzdy) chtelo jeste vice expozic ;D
je to takove vydrene vitezstvi
je to takove vydrene vitezstvi
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Souhvezdi
Protože v den kdy jsem to psal bylo u nás 8 stupňů a ochlazení se nechystalo. Takže jsem myslel, že i když se ochladí, budu muset odjet někam na kopec - tedy vhodný den myšleno den s ochlazením aspoň na 4 stupně a místo myšleno tam kde je kolem nuly. V lednici mám bohužel tepleji a na snímcích to bylo znát.
Podmínka byla nakonec splněna na balkóně včera, byť darkframe ještě není dokonalý. Takže jsem nakonec nemusel nikam jezdit
Podmínka byla nakonec splněna na balkóně včera, byť darkframe ještě není dokonalý. Takže jsem nakonec nemusel nikam jezdit
Souhvezdi
take pridavam jedno vydrene vitezstvi (tedy snad):
byl to tuhy boj, preci jen 30sec subexpozice jsou kratinke...
byl to tuhy boj, preci jen 30sec subexpozice jsou kratinke...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Souhvezdi
Máš to v podstatě krásné, taky by mi to stačilo - při tom způsobu, kterým si k výsledku došel. Vlastně to ani nechápu 
Pozor ale na pravou stranu záběru, tam je to celé červené, ačkoli nemá být. Levá strana je naopak OK. Takže znova?
"I přes výborné podmínky jsem bojoval s gradienty.." Jo jo, to znám Taky jsem bojoval, i přesto, že jsem snímal v nejlepších možných podmínkách, jaké nejsou každou noc..
Pozor ale na pravou stranu záběru, tam je to celé červené, ačkoli nemá být. Levá strana je naopak OK. Takže znova?
"I přes výborné podmínky jsem bojoval s gradienty.." Jo jo, to znám Taky jsem bojoval, i přesto, že jsem snímal v nejlepších možných podmínkách, jaké nejsou každou noc..
Souhvezdi
MaG: znova? jedine snad ulozit z TIFF do JPEG s mensi kompresi, takhle jsou tam dost osklive videt ty jpeg artefakty No a bojim se, kdybych pridal lehce saturaci, tak ze zas vyleze ten barevny sum v pozadi, ktery jsem se snazil nejak zlikvidovat...
KDan: v MRAWu jsem delal kalibraci DF a FF. V MaxIm DL jsem delal zarovnani a slozeni, v IRISu jsem se zbavoval gradientu (dvakrat kliknout mysi jinak IRIS absolutne neumim) a v PS jsem uz ladil jen krivky, urovne a saturaci a zmenseni...
zadna veda.
jeste mi bezi vedle na malym laptopu DSS (jeden beh pres noc to zvladlo, ale bylo to desne tmavy a neslo to nijak opravit tak zkousim tu druhou moznost s tim zarovnanim kanalu, tak uvidime). Jinak do toho rypat na 90% nebudu, zkusim sice jeste malickost, ale necekam, ze to bude lepsi...
KDan: v MRAWu jsem delal kalibraci DF a FF. V MaxIm DL jsem delal zarovnani a slozeni, v IRISu jsem se zbavoval gradientu (dvakrat kliknout mysi jinak IRIS absolutne neumim) a v PS jsem uz ladil jen krivky, urovne a saturaci a zmenseni...
zadna veda.
jeste mi bezi vedle na malym laptopu DSS (jeden beh pres noc to zvladlo, ale bylo to desne tmavy a neslo to nijak opravit tak zkousim tu druhou moznost s tim zarovnanim kanalu, tak uvidime). Jinak do toho rypat na 90% nebudu, zkusim sice jeste malickost, ale necekam, ze to bude lepsi...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Souhvezdi
Konihlav: znova = znova nafotit, nebo znova zpracovat. Mám pocit, že na původním pokusu jsi měl dočervena tu část u Barnardova oblouku. Tu ti teď asi Iris srovnal výborně, ale jen za cenu toho, že je červená pravá část snímku, asi tak jedna čtvrtina fotky. Prostě teď tam zůstal gradient taky. Někdy nejde jen kliknout dvakrát a doufat, že to vyjde 
Souhvezdi
To Konihlav: Díky za info.
Jinak, já s IRISem pracuju často a rád. Odstranění gradientu v případě tohoto Tvého snímku Oriona je ale obtížná úloha, protože příslušný algoritmus dost "ruší" právě ty slabé ale rozlehlé difúzní oblasti. Chtělo by to asi pohrát si zkušebně s polynomem aproximace odečítaného pozadí, ale sranda to nebude v žádném případě.
Jinak, já s IRISem pracuju často a rád. Odstranění gradientu v případě tohoto Tvého snímku Oriona je ale obtížná úloha, protože příslušný algoritmus dost "ruší" právě ty slabé ale rozlehlé difúzní oblasti. Chtělo by to asi pohrát si zkušebně s polynomem aproximace odečítaného pozadí, ale sranda to nebude v žádném případě.
Souhvezdi
ani v IRIS-e to nie su dva kliky. ale da sa v nom dosiahnut toto:
original
spracovany
ako to dosiahnut je zrozumitelne popisane tu (az na konci stranky; ale aj ten zaciatok stoji za precitanie):
http://astrosurf.com/buil/iris/tutorial3/doc13_us.htm
original
spracovany
ako to dosiahnut je zrozumitelne popisane tu (az na konci stranky; ale aj ten zaciatok stoji za precitanie):
http://astrosurf.com/buil/iris/tutorial3/doc13_us.htm
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Souhvezdi
tak ty prvni kroky jsem delal taky, remove gradient, low, low, normalize background... pak uz nic vice 
no jo, tak ja na to holt jeste nekdy mrknu treba z toho dostanu vic
ceres: diky za odkaz, uz je zarazen v archivu tech co me sice zajimaji, ale co si asi nikdy neprectu (nemam na to psychicky klid)
no jo, tak ja na to holt jeste nekdy mrknu treba z toho dostanu vic
ceres: diky za odkaz, uz je zarazen v archivu tech co me sice zajimaji, ale co si asi nikdy neprectu (nemam na to psychicky klid)