Autobaterie

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od Konihlav »

sice jeste nemam merenim overenou spotrebu sve sestavy (snad zitra nebo pozitri), ale jiz ted to vypada, ze bych si mel poridit rovnou 100Ah akumulator, kdyz budu pocitat, ze v zime jeho kapacita klesne k polovine a chci aby to vydrzelo alespon 6 hodin (lepe 8), tak mi to nevychazi - notebook 8A, vyhrivani 2A, chlazeni 2A, montaz 3A - zaokrouhleno vse nahoru vcetne limitu navic = 15A odber. A ted bych do toho jeste pridal nasledujici prasarnu, abych si ulehcil praci: http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=751-437
;D
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od Konihlav »

takze pokud mate nekdo tip na vyhodny nakup autobaterie sem s nim - diky ;)
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od biker.fm »

Konihlav napsal: sice jeste nemam merenim overenou spotrebu sve sestavy (snad zitra nebo pozitri), ale jiz ted to vypada, ze bych si mel poridit rovnou 100Ah akumulator, kdyz budu pocitat, ze v zime jeho kapacita klesne k polovine a chci aby to vydrzelo alespon 6 hodin (lepe 8), tak mi to nevychazi - notebook 8A, vyhrivani 2A, chlazeni 2A, montaz 3A - zaokrouhleno vse nahoru vcetne limitu navic = 15A odber. A ted bych do toho jeste pridal nasledujici prasarnu, abych si ulehcil praci: http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=751-437
;DNevidel bych to tak tragicky, NB mi zvysil spotrebu asi o 1,1A, u montaze vsude pisou ze bude zrat skoro 2A, realne bere 1,2A, fotak 0.4A. Nejlepsi je si vsechno zapojit a pak zmerit celkovy odber na nejakem Ampermetru. Zjistenou hodnotu vynasobit koeficientem 1.5 a mas to i s rezervou.
Ten menic z 12V na 230V neni zadna slava, na vystupu nedava sinusovku, ale jakysi spise obdelnik a nekterym zarizenim to muze vadit, navic ucinnost je taky mensi. To co uvadeji vyrobci je stejne jako uvadena spotreba benzinu u novych aut, teoreticky je to takova (resp, v laboratornich podminkach) krasne nizka, realita je nekde jinde.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od biker.fm »

Jeste k tomu menici, nebude to extra haklive na vlhkost ?

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od MMys »

Mám následující po proudu podobně "hladovou" sestavu:

EQ6 - kolem 2.5A, pokud se dělají pointační korekce a hýbe se i DE motorem.

CCD QHY8 - 3A

TVGuider - řekněme 0.5A

Vyhřívání - 2A

Notebook - na měniči z 12V na 16V si to bere asi 5A, pokud svítí displej.

Tedy v extrémním případě nějakých 13A.

Tento odběr vydržel v létě plně nabitý 50Ah aku asi 3h, pak kleslo napětí k 10V a přestala fungovat kamera autoguideru, o chvíli déle elektronika montáže. Další problém je se spínaným měničem pro notebook. Čím více klesá vstupní napětí, tím větší proud měnič odebírá, aby udržel výstupní výkon a tím více dostává zabrat už tak vybitý aku.

V běžné zimě (-5 až -10 stupňů) je ta sestava z akumulátoru použitelná tak hodinu, pokud aku postavím ven, pod montáž. Prodloužit se to dá ponecháním v teple v autě (což potřebuje ven kabely slušného průřezu, aby nedocházelo k úbytkům).

Nakonec jsem to vyřešil jinak. Aku dávám pod montáž, a z něj napájím montáž, TVGuider a vyhřívání. To dá s rezervou na celou noc.

Notebook a CCD kameru napájím z auta, když napětí klesá, prostě nastartuju, za deset minut mám nabito klidně na další minimálně hodinku provozu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od MMys »

A ještě poznámka - na co ten měnič na 220V ? Snad nechceš za něj dávat zdroj pro notebook  ;) (sám jsem to zkusil a rychle opustil)

Pokud bude mít každý z měničů účinnost kolem 80% (což není nic nenormálního) tak výsledná účinnost bude 64% se všemi následky z toho plynoucími. Osobně jsem si koupil univerzální měnič pro notebooky z 12V přímo na požadované napětí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od Konihlav »

MMys: vim, uz jsi to zde ve vlaknu psal (a ja ho pozorne cetl).

Ten notebook mi taky dela starosti, dalo by se rict, ze nejvetsi. Baterku v nem mam uplne out, takze tu vubec neuvazuji, ze by mi mohla pomoci (naopak spis uskodit).

Az zmerim skutecne hodnoty, uvidim co dal.

Kazdopadne varianta, ze bych to vse napajel z auta pres menic s tim, ze bych casto na urcitou dobu nastartoval. Otazka zni, zda bych "nepropalil" vice benzinu, nez jaky by byl uzitek. Na druhou stranu se mi do auta nechce vrtat a radeji bych mel extra akumulator, byt o extra vysoke kapacite.

Tipy na menic (12DCV->220ACV) rovnez uvitam ;-)

P.S.: laptop si do budoucna chci koupit novy, takze napajeni nejakym specialnim adapterem asi resit nebudu...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od Konihlav »

MMys: muzes dat pls tip na ten menic na laptop? Muj hreje uplne hrozne. Je na nem napsano OUT 15V 8A - toshiba.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od biker.fm »

To MMYS:
EQ-6 ma spotrebu az 2,5A ? To se mi nezda, kdyz jsem kupoval zdroj na EQ-6 u p.Zahajskeho, dal mi s vytupnim prodem max. 2A, ze je to dostatecne i s rezervou. Pri foceni pouzivam i pointaci a pokud by odber mel byt az 2.5A, nejsem si jisty ze by to ten zdroj utahl a nebouchla v nem pojistka.
U toho menice z 12 na 16V, ja pouzivam menic z 12 na 18V. Nemuze zde byt rozdil v odberu proudu ? A navic, odber proudu neni zavisly i na kondici baterky v NB a jak je nabita ? To nevim, ptam se, protoze ja takovy velky odber nemam.

biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od biker.fm »

Bavime se zde u autobaterii, ted jeste trosicku z jineho soudku :-)
V zime bych i cas cekanim exponovani snimku treba travil i v aute, muzu si na chvili zatopit a neklepat kosu Pro pointaci pouzivam CCD kamerku, ktera je spojenou pres USB k NB, delka USB kabelu muze byt max.5m. Existuje nejake "udelatko", ze by se ten USB kabel dal nahradit nejakym bezdratovym prenosem ? Pak bych si NB nechal v aute a nemusel bych ani resit oroseni a behem expozice se kouknul treba na film :-)

MMys
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od MMys »

biker.fm napsal: To MMYS:
EQ-6 ma spotrebu az 2,5A ? To se mi nezda, kdyz jsem kupoval zdroj na EQ-6 u p.Zahajskeho, dal mi s vytupnim prodem max. 2A, ze je to dostatecne i s rezervou. Pri foceni pouzivam i pointaci a pokud by odber mel byt az 2.5A, nejsem si jisty ze by to ten zdroj utahl a nebouchla v nem pojistka.
U toho menice z 12 na 16V, ja pouzivam menic z 12 na 18V. Nemuze zde byt rozdil v odberu proudu ? A navic, odber proudu neni zavisly i na kondici baterky v NB a jak je nabita ? To nevim, ptam se, protoze ja takovy velky odber nemam.

Já mám v EQ6 svoji vlastní elektroniku, s jinými krokovými motory, protože jsem ji koupil v době, kdy po nějakém SkyScanu nebylo ani slechu... Viz http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm

Ad měnič, čím vyšší je převodní poměr, tím větší je i rozdíl proudů. Na druhou stranu, notebook napájený vyšším napětím by měl mít při stejném příkonu nižší odběr. Jenomže příkony notebooků jsou dost individuální, a ve značném rozpětí. Já mám starší stroj s normálním Celeronem 1.3GHz a tam platí co píšu. Modernější NB jsou na tom se spotřebou lépe.

Ad vliv stavu vnitřního AKU - notebooky se většinou chovají tak, že pokud je jejich aku plně nabitý, spotřebovávají veškerou energii z vnějšího zdroje a akumulátor se udržuje nabitý. Pokud ne, dobíjí zároveň ještě akumulátor, pak jde spotřeba nahoru.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem ted celou dobu hledal nejaky pouzitelny menic na notebook a vychazi mi to na Trust 120W Notebook Power Adapter PW-2120, ackoliv tam Satellite A45 (muj typ) nemaji uveden (jen A40 a A50, ale snad je to tiskarsky sotek). Ten by tech 15V 8A mohl splnovat.
----------
edit: a kurňa, to neni 12V adapter ale 220V, takze nic, jdu hledat dal. Ten "Tošibí" konektor je takovej divnej sestihran - obdelnik se seriznutymi hornimi rohy...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od MMys »

Tobě ten notebook fakt bere 8A ???

Já používám toto:
http://www.ame.cz/Prislusenstvi-pro-aut ... 068100.htm
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od Konihlav »

kolik presne to zjistim, az mi kolega do prace prinese takovou tu vecicku, co to umi rict ;D

doufam, ze kdyz snizim v setupu performance na battery optimized, tak by to mohlo byt "lepsi"
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Autobaterie

Příspěvek od biker.fm »

MMys napsal: Já mám starší stroj s normálním Celeronem 1.3GHz a tam platí co píšu. Modernější NB jsou na tom se spotřebou lépe.

Ad vliv stavu vnitřního AKU - notebooky se většinou chovají tak, že pokud je jejich aku plně nabitý, spotřebovávají veškerou energii z vnějšího zdroje a akumulátor se udržuje nabitý. Pokud ne, dobíjí zároveň ještě akumulátor, pak jde spotřeba nahoru. Aha, ja mam Pentuium M na 1,8GHz a zapnuty mod setreni energie, display vypinam, takze zde by mohl byt onen propastny rozdil ve spotrebe. Navic baterku v NB jsem mel vzdy nabitou, takze nabijeni se neprovadelo (kdyz mi dobiji, kontrolka sviti oranzove), jinak zelene a taky mi vzdy zelene svitila kdyz jsem byl venku s fotil.

Odpovědět