C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
Tak já jsem dopadl stejně jak M. Adamovský. Už v 5 jsem byl vzhůru, obloha s mraky, ale ne souvislými. Tak jsem se nachystal tak, abych byl kolem 7 na střeše jednoho z výškáčů v Hodoníně, před půl sedmou se mrknu na oblohu a skoro deka. Abych to zkrátil - nakonec se udělala zvětšující se škvíra, tak jsem před sedmou vyrazil. Bohužel až do 7:20 byla mimo kometu, ale pak se ukázala. Už bylo světlo, takže očima vidět už nebyla, ale v triedru nádherná. Těžko odhadovat jasnost, když kolem jsem nic na srovnání nenašel, ale věřil bych těm fundovaným odhadům, určitě mohla mít kolem těch -2. Nádherný zážitek, už jsem to vzdával s tím, že to bude první jasná kometa, kterou neuvidím. Mohlo by se poštěstit ještě večer a pak už ať si klidně odletí na jih ;D
e-mail: vokope(at)cmail.cz
C/2006 P1 (McNaught)
Dneska to z postele oknem vypadalo perfektne, ale kdyz jsem se premohl, vstal, vzal fotak a vyjel autem na kopec, zjistil jsem, ze nad obzorem je prece jen pas mraku. Nez z nej kometa vylezla, bylo uz dost svetlo - byla videt tak od 7:20. Ale je tak jasna, ze i v tom svetle byla nadherna ( samozrejme triedrem ). Jasnost si netroufam takhle ve dne odhadnout, ale jeste nez vylezla kometa, videl jsem na te svetle obloze Vegu a - kam se na tu kometu hrabe 
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Tady v Jablonci jsem po mnoha dnech konečně viděl a vidím slunce. Je tam ale hodně vysoké oblačnosti a tak i když sem měl slunce za mrakem a brouzdal před devátou triedrem, nic sem nenašel. Možná sem hledal jinde, možná není vidět ve dne triedrem, možná moc oblačnosti.
Vypadá to s mými pokusy bledě, tiše závidím dál
-----
Mám tu opravdu téměř ideální podmínky, přesto je má snaha vidět ji za dne marná. Na triedr 10x50 to samozřejmě není. Škoda.
Vypadá to s mými pokusy bledě, tiše závidím dál
-----
Mám tu opravdu téměř ideální podmínky, přesto je má snaha vidět ji za dne marná. Na triedr 10x50 to samozřejmě není. Škoda.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2006 P1 (McNaught)
Ráno bylo v LBC moc oblaků, tak nic. Teď se trochu počasí vylepšilo, je takové polojasno/skorojasno, přes Slunce občas přejde cirrus, ale jinak relativně OK.
Když jsem nedostal šanci ráno, tak jsem zkusil kometu za bílého dne.
Zkusil jsem tu nejhazardnější metodu! Zkoušejte ji jen na vlastní nebezpečí!! Na CdC jsem si zjistil polohu Slunce a komety. Na balkoně jsem ustavil paralaktickou montáž s RF70/700mm. Kometa má o 11° 15' vyšší DE, než Slunce, rozdíl RA Slunce-kometa je jen 9' na východ.
Nejdřív jsem v předpokládané poloze zkoušel zametat triedrem 10x50, nulový výsledek Slunce jsem měl schované za protější panelák - takové malé bezpečnostní pojištění, ale stačilo se o trošku zvednout a Slunce se nad panelákem objevilo...
Poté jsem namířil dalekohled na Slunce (s folií). Zaosřil jsem si (byl to jedinný objekt, podle kterého jsem mohl relativně dobře zaostřit). Na Slunci pěkný skvrny, kterými jsem se dál nezabýval.
Nastavil jsem montáž podle dělených kruhů, které nejsou zrovna nejlepší, ale pro hrubé nastavení to postačuje. Zkontroloval jsem si, zda jsou dobře utažené osy RA a DE, sundal jsem filtr a mohl začít hledat zametáním. Byl jsem s dalekohledem kolem 10° od Slunce a tak mi do tubusu svítilo trochu bočního světla za Slunce. Odlesků jsem se zbavil tak, že jsem si clonil novinama
Zametal jsem v RA a když jsem nic nenašel, tak jsem zkusil nastavit trošku severnější DE a pak zametat v RA, zase nic, tak jsem dal jižnější DE. Bohužel celé bez úspěchu >:(
Snad tohle pěkné počasí vydrží do veřera, abych se na kometu mohl podívat krátce po západu Slunce.
Zkoušel jste někdo také hledat kometu ve dne?? S jakým úspěchem?
Když jsem nedostal šanci ráno, tak jsem zkusil kometu za bílého dne.
Zkusil jsem tu nejhazardnější metodu! Zkoušejte ji jen na vlastní nebezpečí!! Na CdC jsem si zjistil polohu Slunce a komety. Na balkoně jsem ustavil paralaktickou montáž s RF70/700mm. Kometa má o 11° 15' vyšší DE, než Slunce, rozdíl RA Slunce-kometa je jen 9' na východ.
Nejdřív jsem v předpokládané poloze zkoušel zametat triedrem 10x50, nulový výsledek Slunce jsem měl schované za protější panelák - takové malé bezpečnostní pojištění, ale stačilo se o trošku zvednout a Slunce se nad panelákem objevilo...
Poté jsem namířil dalekohled na Slunce (s folií). Zaosřil jsem si (byl to jedinný objekt, podle kterého jsem mohl relativně dobře zaostřit). Na Slunci pěkný skvrny, kterými jsem se dál nezabýval.
Nastavil jsem montáž podle dělených kruhů, které nejsou zrovna nejlepší, ale pro hrubé nastavení to postačuje. Zkontroloval jsem si, zda jsou dobře utažené osy RA a DE, sundal jsem filtr a mohl začít hledat zametáním. Byl jsem s dalekohledem kolem 10° od Slunce a tak mi do tubusu svítilo trochu bočního světla za Slunce. Odlesků jsem se zbavil tak, že jsem si clonil novinama
Zametal jsem v RA a když jsem nic nenašel, tak jsem zkusil nastavit trošku severnější DE a pak zametat v RA, zase nic, tak jsem dal jižnější DE. Bohužel celé bez úspěchu >:(
Snad tohle pěkné počasí vydrží do veřera, abych se na kometu mohl podívat krátce po západu Slunce.
Zkoušel jste někdo také hledat kometu ve dne?? S jakým úspěchem?
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
C/2006 P1 (McNaught)
Uplne ve dne ne, ale protoze ze zacatku jsem ji mel take za pasem mraku, koukal jsem na ni triedrem az do vychodu Slunce. Byla videt, ale kdyz jsem se podival jinam, bylo stale obtiznejsi ji zase najit. Ma zkratka proti svetle obloze prilis maly kontrast. Ale mel jsem to komplikovane i nejakym tim mrakem a hlavne prazskym smogem, plazicim se nad obzorem. Takhle to vypadalo po 7:30 ( ma to hodne vytazeny kontrast ) :
Tady je vyrez komety po slozeni nekolika expozic :
Canon EOS 20D, Canon EF 70-300/4-5.6 IS USM, f=250mm, f/6.3, 1/8sec., ISO 100.
Tady je vyrez komety po slozeni nekolika expozic :
Canon EOS 20D, Canon EF 70-300/4-5.6 IS USM, f=250mm, f/6.3, 1/8sec., ISO 100.
C/2006 P1 (McNaught)
Dnes večer budem zkoušet štěstí na hvězdárně v Lošově, tak kdo by z okolí olomouce chtěl dorazit tak po 16:00 budem nahoře.
Honza
Honza
C/2006 P1 (McNaught)
Tak přeci jen někdo ve dne uspěl, ale na jižní polokouli 
Snímeček od Johna drummonda
Zde je odkaz na jeho stránku věnované kometě McNaught: http://www.possumobservatory.co.nz/come ... naught.htm
Snímeček od Johna drummonda
Zde je odkaz na jeho stránku věnované kometě McNaught: http://www.possumobservatory.co.nz/come ... naught.htm
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
C/2006 P1 (McNaught)
Ahoj Všichni!! po přečtení dnešních př¨ízpěvků jsem mírně naštvanej!§ byl jsem taky ráno venku obloha vymetená ale nic jsem nezpozoroval!§ byl jsem venku 7:00 asi tak do 8:00 ale nic !! prohlížel jsem východ jihovýchod!! A nic kde jí mám hledat!!Ted se chystám na večerní lov!! poradte kde ji naleznu at zase neudělám chybu!! díky!!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
C/2006 P1 (McNaught)
Biba75 napsal: Ahoj Všichni!! po přečtení dnešních př¨ízpěvků jsem mírně naštvanej!§ byl jsem taky ráno venku obloha vymetená ale nic jsem nezpozoroval!§ byl jsem venku 7:00 asi tak do 8:00 ale nic !! prohlížel jsem východ jihovýchod!! A nic kde jí mám hledat!!Ted se chystám na večerní lov!! poradte kde ji naleznu at zase neudělám chybu!! díky!!
Rano je nalevo nad Sluncem, den ode dne vice nalevo a vyska se od Slunce lisi cim dal mene. Zitra vyjde asi v 7:20 na azimutu 108 stupnu ( 18 stupnu na jih od vychodniho smeru ). Vecer je mirne napravo nad Sluncem, ale opet den ode dne vice nalevo, takze uz je skoro presne nad Sluncem ( pozitri uz bude pri zapadu vlevo od Slunce ).
Je mozne, ze jsi ji videl, jen nezaregistroval. Ona je sice uzasne jasna, ale kdyz vezmes v uvahu svetlou oblohu, smog nad obzorem apod., tak jeji kontrast k pozadi je maly a neni to uplne jednoduchy objekt k nalezeni - jde najit "zametanim" triedrem, ale musis zametat pomalu a pozorne se divat.
Rano je nalevo nad Sluncem, den ode dne vice nalevo a vyska se od Slunce lisi cim dal mene. Zitra vyjde asi v 7:20 na azimutu 108 stupnu ( 18 stupnu na jih od vychodniho smeru ). Vecer je mirne napravo nad Sluncem, ale opet den ode dne vice nalevo, takze uz je skoro presne nad Sluncem ( pozitri uz bude pri zapadu vlevo od Slunce ).
Je mozne, ze jsi ji videl, jen nezaregistroval. Ona je sice uzasne jasna, ale kdyz vezmes v uvahu svetlou oblohu, smog nad obzorem apod., tak jeji kontrast k pozadi je maly a neni to uplne jednoduchy objekt k nalezeni - jde najit "zametanim" triedrem, ale musis zametat pomalu a pozorne se divat.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Biba75 napsal: Ted se chystám na večerní lov!! poradte kde ji naleznu at zase neudělám chybu!! díky!!Dnes v 16:20 pro Prahu:
Horní okraj nad kometou je 15 stupňů nad obzorem. Kometa zapadne v 17:29 v azimutu 253 stupňů. S Venuší by mohlo být dobré srovnání.
Horní okraj nad kometou je 15 stupňů nad obzorem. Kometa zapadne v 17:29 v azimutu 253 stupňů. S Venuší by mohlo být dobré srovnání.
Karel
C/2006 P1 (McNaught)
Hmmm. Když vidím další nové fotky od MP, tak Markovi gratuluji a velmi závidím. Sám jsem už zoufalí a nasr.... Již několikrát jsem si po ránu vyběhl z práce na kopec za budovou, ale samé mraky a ještě k tomu v Praze :-[. No co jsem dodnes viděl nebudu ani popisovat (určitě nejsem sám a byl bych sprostý), radši všem tvrdím, že sportuji. Dnes před polednem to konečně vypadalo, že se to i zde protrhá a bylo dokonce i chvíly jasno, ale těď už opět nastupuje zase ta hnusná šedá deka :'(. Tak jsem si alespoň, pro potěšení (i pro trápení) dovolil uložit si k sobě do PC od Marka ty fotky (Marek snad promine, za své je vydávat nebudu
).
Risben
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
C/2006 P1 (McNaught)
pripajam screenshot s Guide (vsetky udaje na snimku, dieliky horizontu aj ekliptiky su po 5 st., telrad (cervene kruhy maju 4, 2 a 0.5 st) je tam draha komety na najblizsie dni (cas pri zapade a vychode Slnka)
poloha vecer
poloha rano
poloha vecer
poloha rano
C/2006 P1 (McNaught)
Cassi napsal: Zkoušel jste někdo také hledat kometu ve dne?? S jakým úspěchem? Něco o denním pozorování je tady.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
C/2006 P1 (McNaught)
Prohlizim snimky a tise zavidim. Rano deka, v 7:45 dorazim do prace obloha se behem par minut vyjasni. Vecer jsem v praci do 18 hod. Tuhle kometu urcite neuvidim 
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
C/2006 P1 (McNaught)
Zakov napsal: Prohlizim snimky a tise zavidim. Rano deka, v 7:45 dorazim do prace obloha se behem par minut vyjasni. Vecer jsem v praci do 18 hod. Tuhle kometu urcite neuvidim 
Bude nás asi víc zk*****á práce >:(
Bude nás asi víc zk*****á práce >:(
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg